Na most akkor szellőztetés alatt nem egyre gondoltunk. Én a "minden nap tessék kinyitni az ablakokat 10 percre és nem lesz gond"-ra gondoltam:-) Ha valami nedvességérzékelős szabályozott folyamat, akkor segít. Konkrét tapasztalatom nulla, de igyekszem figyelni a szaksajtót így babázósan is, ott jókat írnak róla.
Remélem nem leszek a kuncsaftod, egy éve lakunk ebben a félig vályog házban és totál be vagyok tojva, hogy mikor jön a penész, (hogy szedem ki a vályogból, ha beleveszi magát?!!? Tapasztalat?) egyfolytában szimatolok és szellőztetek, szellőztetek...:-) De főzök, esős időben ruhát szárítok (két kicsi gyereknél ez nem kevés nedvesség...), és akkor akár ki se nyissam az ablakot... szóval mint már említettem, totál be vagyok tojva...:-)
De most, hogy így belegondolok, (bocs, csak "hangosan" gondolkozom) ugyanaz a levegő cserélődik a szellőzőn, mint az ablakon...hogy működik ez a cucc, ha mondjuk két hétig szakad az eső? Lehet, hogy kifújja/kiengedi a a párás levegőt, de amit beszív/beenged, az is párás, nem? Vagy az a két hét nem számít?
Ellent kell, hogy mondjak. A szellőztetés biztos, hogy megold mindent. Három éve vállalok pénzvisszafizetési garanciát a munkánkra, és eddig ezernél jóval több penészes lakást szellőztettünk ki. Soha senki nem kérte még vissza a rendszer árát. Az lehet vita tárgya, hogy egy komolyabb hőhíd esetén a szellőztetés már energia pocsékolás. Vagyis ez nem vita tárgya, hanem így van. De egy extrém hőhíd által létrehozott páralecsapódás is teljesen megszüntethető szellőztetéssel. (Igaz, akkor jókorával...)
Penész ügyben annyi "megoldás" létezik, de még mindíg én vagyok az egyetlen ember, aki pénzvisszafizetési garanciát vállal a munkájára. Ha nem működne a mi rendszerünk, gondolhatod, hogy ez a topik is tele lenne, rám köpködő becsapott emberek írásaival rólam.
Szóval a szigetelés nem helyettesíti a szellőztetést, hanem optimális keretek között tartja annak mértékét.
"Mit mondasz annak a lakástulajdonosnak, akinek 38-as porotherm falán van 5 cm dryvit, és penészedik mégis? Vegye le a dryvitot?"
Ennek még millió oka lehet, de ez is egy a lehetséges millió kiváltó ok közül.
Vivát hőkamera!;-)
Én láttam már olyat, hogy egy páratechnikailag tökéletesen működő, penészmentes házra fűtési költség csökkentés érdekében dryvitot tettek, csak épp a lábazatra nem, lett is szép hőhíd a fal alsó sávjában, meg penész is.
"Az a baj, hogy nagyon sarkosan nézed a kérdést. Hőhíd nem egyenlő penészedés, és penészedés nem egyenlő hőhíd."
Nem is mondtam ilyet. Ha nincs elég pára, ami kicsapódjon, nem is lesz penész.
Láttam én már évek óta fűtetlenül álló házat fikarsznyi penész nélkül...
Én csak azt magyaráztam, hogy ha egy falfelület homogén hőmérsékletű, akkor az nem hőhidas. És ha és amennyiben a hőhíd okozná a penészt, akkor a penészes sem lesz.
Az eső üggyel pedig csupán annyit akartam mondani, hogy a szellőztetés önmagában még nem biztos, hogy megold mindent.
Ok. Elméletben kiokfejtettük magunkat. Mit mondasz annak a lakástulajdonosnak, akinek 38-as porotherm falán van 5 cm dryvit, és penészedik mégis? Vegye le a dryvitot?
Az a baj, hogy nagyon sarkosan nézed a kérdést. Hőhíd nem egyenlő penészedés, és penészedés nem egyenlő hőhíd.
Ahhoz, hogy egy lakás bepenészedjen a hőhídon kívül még legalább 4-5 feltételnek teljesülnie kell, így most arról vitázunk, hogy a hétvégén nyerhetett volna Hamilton, ha esik az eső? Igen, de ha akkor is kilöki Massa, akkor tökmindegy, hogy esik az eső vagy nem.
Ha van egy -persze csak elméletben létező- 10 cm falvastagságú beton kocka, akkor hiába tök hideg az egész, hőhíd csak a sarkokon és az élek mentén lesz.
Nem minden hőhíd, ami hideg!:-)
De ez csak kekeckedés, értem én, mit akarsz mondani.
Illetve nem kekeckedés, mert fontos, hogy értsük a hőhíd fogalmát.
Páratechnikailag jobb egy egyenletesen hidegebb fal, mint egy melegebb fal, amin van egy hideg pont.
Hőhíd az a hely, ahol szökni tud a hő, ezért ott összesűrűsödnek a hőáramvonalak.
Ha van egy homogén téglafalad, aminek kutya baja, önmagában is megfelelő hőmérsékletű, de kívülről leszigeteled, úgy, hogy a szigetelésből kihagysz egy 10x10 cm felületű helyet, az ott olyan hőhidas lesz neked, mint állat és nagy valószínűséggel (páratartalom függvénye) be is penészedik. Hideg pont lett, mert a hőáram is a gyenge pontot keresi, minden hő ott akar szökni, összesűrűsödnek az áramvonalak. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, ha leveszed a hőszigetelést az egész falról, a hőáramvonalak megint egyenletesen oszlanak el, a hideg pont megszűnik, a hőhíd megszűnik.
Ha homogénné teszünk egy falfelületet (nem ismerem a terméket, csak elméletileg vitatkozom), akkor megszűnhet a hőhíd.
Félreérthető voltam: Mi is használjuk a hőkamerát, de a munkánk során, saját magunk segítségéül. Nem pedig becsapáshoz. Mi nem azzal érvelünk, hogy milyen kép készült.
Nem azt mondtam, hogy a hőkamerás felvételek nem jók. A hőkamera valóban nagyon hasznos dolog.
De a marketingben felhasznált hőkamerás felvételek működnek parasztvakításként, mert nem tudod, hogy a színek mit jelentenek. Azt csapsz be vele, akit akarsz. Mi is használjuk, ezért tudom, hogy hogyan működik.
r0226 barátunkat meg hadd védjem meg. Ő arra gondolt, hogy ha valóban eloszlik a hő a falon a bevonat hatására, és előfordulna az a csak elméletben létező eset, hogy egyenlő a falak és sarkok hőmérséklete, (nincs hőhíd, tehát minden hőhíd) akkor sem oldja meg a szellőzés kérdését a bevonat. Ebben az esetben is kicsapódik a pára, csak mindenhol egyszerre, mert azonos felületi hőmérsékletnél mindenhol egyszerre éri el a harmatpontot. De ez csak egy elméleti okfejtés...
Amikor vettük a mostani házunkat, mi, a két okos szakember :-) mentünk a kis fúrónkkal, hogy megnézzük, miből van a ház, később a vakolatleverésnél derült ki, hogy a fele vályog, csak mi minden lyukat a téglába fúrtunk :-)))
A hőkamerás felvételeket meg kell védenem, nagyon hasznosak. Különösen ha használt lakást vettünk, nem tudjuk, hogy épült és a frissen festett falon pár hónap múlva ott a meglepi penész. A hőkamerás felvétel megmutatja, hogy pl. a koszorú és az áthidalók nincsenek hőszigetelve, anélkül, hogy levernénk a vakolatot. Sokat segítenek a problémamegoldásban.
"Ha netán egyenletessé teszi a falfelületet akkor lehet az egész fal egy "hőhíd" lesz."
Olyan nincs, hogy az egész fal egy hőhíd:-)
Hőhíd az a hely, ahol összesűrűsödnek a hőáramvonalak. Ilyen helyek pl. a szobákban a falsarkok, fal-mennyezet találkozás. Vagy ha különböző hőátbocsájtású építőanyagokból épült a fal, pl. tégla falban beton áthidaló. A hő az áthidalónál akar szökni, mert ott könnyebb, ott szépen összesűrűsödnek az áramvonalak és kialakul egy hideg felület. Ha hőszigetelésnél nem adunk extra hőszigetelést a hidegebb anyagból készült részeknek (áthidalók, koszorúk), attól azok még hőhidasak maradnak, csak adtunk pár fok előnyt. Ahol hidegebb van, ott több pára csapódik ki, ahol nedvesség van, ott lesz penész is.
Szóval lehetőleg csökkenteni kell a helyiség páratartalmát ( esős őszi hónapokban szellőztetéssel szerintem nem sokra megyünk...), és /vagy homogénné és lehetőleg meleggé kell tenni a falszerkezeteket. És mindig-mindig-mindig a hideg oldal felől hőszigetelünk!
A kérdéses anyagot nem ismerem, de ha megakadályozza, hogy a nedvesség a falszerkezetbe kerüljön, illetve csak annyi párát enged bele, ami onnan ki is tud szellőzni, akkor a rendszer jó. A vastagságnak itt nincs jelentősége.
Thermoshield témában az én hozzáfűzni valóm a következő:
- A kerámia gömböcskék magukba szívják a vizet. Ez OK. De mennyit? És ha telítődik akkor mi van? Tehát a telített helyiséget is ki kell szellőztetni, mert még egy NASA által fejlesztett bevonat sem képes végtelen mennyiségű vizet magában tartani. Vagyis kiszellőztetjük a falba szívott vizet, hogy újabb vizet szívhasson magába a bevonat.
Ezért fizetünk kb 1.000.- -1.200.- Ft/m2 anyagköltséget, és vagy felkened magad, vagy kifizeted a festőt.
Akkor nem egyszerűbb és lényegesen olcsóbb egyből kiszellőztetni, és nem belerimánkodni a párát a falba ezerért?
A hőkamerás felvételekkel meg elég szkeptikus vagyok. Ez megint a parasztvakítás egy újabb eszköze. Marha látványos, hogy itt piros, ott meg zöld, de az csak a kamera beállításától függ, hogy az a különbség tíz fok, vagy egytized fok.
A Thermosieldről meg szerintem sokat elárul a következő "garancia":
"A Czinege és Fiai Kft. semmilyen olyan adatot nem közöl, amely a fogyasztók megtévesztését célozná. Erre nincs is szükség. A bevonat működése fizikai tulajdonságokon alapul, így részünkről – akik csak kereskedünk vele - befolyásolhatatlan. A bevonatban levő üvegkerámiagolyók minden körülmények között visszaverik - a bármely irányból érkező - hősugarakat. A kiváló kötőanyagoknak köszönhetően, mindig kialakul a féligáteresztő membrán. Ezek a bevonat működésének alapjai. Minket előbb a – világban 20 éve tartó – folyamatos ellenőrzés, azután saját kísérleteink, mára pedig, a megelégedett vevőink visszajelzései győztek meg, és teszik megalapozottá fenti kijelentésünket. Ifj. Czinege Károly"
Tehát az biztos, hogy a hőt visszaveri. Meg az is biztos, hogy kialakul a membrán. De hol a garancia arra, hogy megszűnik a páralecsapódás és a penész?
Szóval azt gondolom, hogy egy a penészedés végleges megszűnésére vonatkozó 100% pénzvisszafizetési garancia szerződés még mindíg meggyőzőbb.
Nem haragszom. Valóban sokkal meggyőzőbb lett volna, ha azonos körülmények között végzik a méréseket. Azonban, ha minden áron a fogyasztók megtévesztése lett volna a céljuk, meddig tartott volna kikozmetikázni a dátumot...
Ahol van hőhíd, akár geometriai, akár szerkezeti, tavasszal még elég jól kimutatható hőkamerával.
Mar ne haragudj, de ilyen pofatlansagot! Peneszedes van a novemberi nagy hidegben, am nincs az aprilisi napsutesben. Meg ilyet! Ezt en #$@$ olcson tudom: nem vonom be semmivel!!! Ebbol latszik, hogy humbug az egesz. Ha nem lenne az, akkor figyeltek volna az azonos korulmenyekre... Azt hiszem lassan kinez erre egy fogyasztok megtevesztese a fogy.ved. fele!
Nem igazán tudom, hogy viselkednek a különböző gipszkartonok nedves fal közelében. Tudom, hogy van vízálló gipszkarton is, de nem ismerem, ezért nem vitatom az állításod. Úgy tudom, ezeket párnafára kell szerelni. Az további 2-3 vagy 5 cm-t vesz el a lakótérből. Nem biztos, hogy mindenütt kivitelezhető. Én speciel nem tudnám kivitelezni a gipszkartonozást a fürdőszobámban, hacsak nem robbantom az egészet. És mi történik a fallal a gipszkarton mögött? Az ki tud szellőzni? Kérdezem, mert nincs ilyen tapasztalatom.
Van itt egy felvétel ami a gyártótól származik. A felső képen a penészes sarok és a hőképe látható, az alsón a ThermoShielddel való bevonás utáni állapot és hőképe. Hamarosan lesznek majd saját készítésű hőképeim is. Sajnos ilyen összehasonlítható még nincs, de olyan lesz, ahol az egyik szoba bevonatos, a másik nem.
Én reagálnék de szkeptikus vagyok ebben a tv shoppos dologban. Kérdéseket ne nagyon várj de pár fotót feltehetnél erről az egyenletes falról.
A többire meg a szigetelés és a megfelelő légcsere a megoldás meg az egyéb vizesedést okozó kiküszöbölése( ázás, felázás, szivárgó vízcső, stb)
Ha netán egyenletessé teszi a falfelületet akkor lehet az egész fal egy "hőhíd" lesz.
"Létezik a piacon több fal szárító bevonat, ezek majdnem mind ugyanazon az elven működnek. Nedvesség hatására megduzzadnak a műgyanta szemcsék, így alkotnak vízzáró réteget, nem engedik a nedvességet a falba hatolni, ezzel némileg csökkentik a levegő páratartalmát is, a többi lecsapódik, lefolyik. Alacsonyabb páratartalomnál a szemcsék kiszáradnak, kapilláris nyílások keletkeznek a bevonat felületén, ezeken keresztül tud távozni a nedvesség a falból."
Na ezek nem érnek semmit, többet érsz egy gipszkarton burkolattal azért az mégis csak 12.5 mm nem max 2mm , igaz a gk.ban nincs kerámia gömböcskék.:-))
Szívesen segítenék kételyeket eloszlatni, de eddig nem hangzott el egyetlen kérdés sem. Elvi témában nem érdemes vitázni. Vagy nem itt. Maradjunk annyiban, hogy mindennek oka van, annak is, hogy én ide írok, és annak is, hogy Önök olvassák e sorokat.
Ha vissza térnénk az eredeti témához... A penészedés problémáját véglegesen elfelejteni valóban a kiváltó okok megszüntetésével lehet, ahogyan azt néhányan már leírták.
A szilárd (fal)felületek hőmérsékletének emelésével, ill. a levegő relatív páratartalmának csökkentésével.
Létezik a piacon több fal szárító bevonat, ezek majdnem mind ugyanazon az elven működnek. Nedvesség hatására megduzzadnak a műgyanta szemcsék, így alkotnak vízzáró réteget, nem engedik a nedvességet a falba hatolni, ezzel némileg csökkentik a levegő páratartalmát is, a többi lecsapódik, lefolyik. Alacsonyabb páratartalomnál a szemcsék kiszáradnak, kapilláris nyílások keletkeznek a bevonat felületén, ezeken keresztül tud távozni a nedvesség a falból.
Ezek a bevonatok a hőmérséklettel szemben tehetetlenek, mert valóban nem sokat ér a hőszigetelő hatásuk, ahogy valaki már megjegyezte. Kb. annyit ér mint amit akkor érzünk, ha gumikesztyűt húzunk télen a kezünkre.
A ThermoShield annyival több ezeknél a bevonatoknál, hogy a hőmérsékletre is hatással van. Ezt az anyag 50%-át alkotó mikroszkopikus kerámia gömböcskék teszik, amelyek felületén szétszóródnak a hősugarak. Egy részük visszaverődik, nagy részük a bevonat anyagában oszlik el, és csak ez után terjed tovább a falban. Ezért lesz egyenletes a fal hőmérséklete, és "tűnik el" a hőhíd.
Én meg megszüntetem a fürdőbe a penészt mapegummal. Még garit is vállalok tavaszig. De ettől nem lesz a probléma megoldva csak elodázva. Meg ha én is érdekelt lennék a termékben én se mondanék rosszat róla. A TV shopban is árulnak jobbnál jobb praktikus dolgot de még szakemberek kezében egyet sem láttam.:-)))
de rohadtul utálom azokat akik a féloldalas reklám benyomásáért regisztrálnak, ha annyira jó termék vagy, KÖLTHETNÉTEK reklámra is, tudod, itt a fórumon is lehet bannert venni...
Paraszt bacsiban igazad lehet, ellenben en meg megemlitenem a sokkal nagyobb szamban "elkeszult" perpetuum mobile-t, vagy azoknak mas valtozatait mint vizzel hajtott auto stb. Szoval nem csak el nem ismert jo talalmanyok vannak, hanem el nem ismert ES valoban csalason alapulo jelensegek.
Én egy megbízható épületgépészt ismerek, aki eloszlathatja a kétségeidet, szakszerű válaszokat ad kérdéseidre. Gyakorlata van a beépítésükben, és referenciát is tud adni.
Írj egy e-mailt nekem, elküldöm az elérhetőségeit.
Kb. fél évvel ezelőtt, amikor először hallottam a ThermoShield különleges tulajdonságairól, magam is kétkedve fogadtam. Mivel szakmailag is érdekel egy megbízható vegyszermentes megoldás a penészedésre - épület-termográfiával foglalkozom, ráálltam a témára. Először interneten néztem utána, minden találatot átböngésztem. Miután nem találtam meggyőző ellenvéleményt, cáfolatot, megkerestem a forgalmazót, hogy lássam "testközelből" is az anyagot. Minden kérdésemre ésszerű választ kaptam. Referencia anyagokat, címeket.
Következő alkalommal építész kollégámmal tértem vissza, leellenőriztünk referenciákat, újravettük az összes kétségünket. Az eredmény meggyőző volt. Megvásároltam egy vödör festéket, hogy teszteljük, kísérletezzünk vele. Az eredmények szintén meggyőzőek voltak. Azóta a termékcsalád területi képviselője vagyok. Ilyet nem vállaltam volna, amíg meg nem győződök arról, hogy tényleg jó megoldást kínálok az ügyfeleimnek.
Az első munkánk most vizsgázik. Egy fürdőszoba, amin kipróbáltak már minden létező "csodaszert". Mondanom sem kell, hogy az ügyfél először Önökhöz hasonlóan reagált. Megígértem neki, hogy ha tavaszra bepenészedik, visszafizetem a költségeit.
Én tudom, hogy amit a forgalmazó állít a honlapján, az mind igaz, még akkor is, ha a tálalás nem mindenkinek szimpatikus. Ezt mások is igazolhatják, akik kipróbálták már.
Nem fogok vitázni az előttem szólókkal, mert ezt a stílust én nem kultiválom. Akinek kérdése van, tegye fel itt, vagy írjon e-mailt a hokereso@gmail.hu címre. Szívesen válaszolok.
A csípőből tiltakozók hozzászólásait olvasva az egyszerű paraszt bácsi esete jutott eszembe, aki 70 éves korára életében először eljut egy állatkertbe és amikor meglátja a zsiráfot, azt mondja: - Márpedig ilyen állat nincs!
keresek Aereco légbevezetővel kapcsolatos tapasztalattal rendelkező topictársakat.
A kérdésem annyi, elzárható higroszabályzású ill. elzárható nem higroszabályzású bevezetőknél mennyire durván húz, mennyire viszi ki a meleget télen? Ha elzárod, mennyire érezhető a minimum légáramlás? Mennyire "rontja le" új hőszigetelt ablakok hatását? Gyakorlati tapasztalat érdekel. Köszi
Én a kisfiamnak szeretnék venni egy lakást bp környékén (legfőképp Dunakeszi érdekelne, mert mi is ott lakunk), de csak olyan építtetői oldalakat találok, ahol nincs konkrét referencia megnevezve, csak azt írjákm hogy már "sok házat építettek", de ezt ugye bárki odaírhatná. vagy sok helyen tervrajzokat találtam "elkelt" szöveggel, ennek még bedőlnek az emberek?! Ezek amolyan pszichológia fogások, amivel ösztönzi az embert a vásárlásra, már akit meg tudnak fogni a semmivel, és az árak is iszonyú magasak. 30 millió egy olyan házért, ami azt sem tudom miből épül...ha valakinek van megbízható forrása, akikre a fentiek nem vonatkoznak, kérem írja meg...köszi
de ha itt a fórumon adtak már tanácsot akkor kérdezned is kellett előtte :)))
Namármost összesen két hozzászólásod van, ez a kettő ami itt olvasható... Ezekben nincs kérdés Vagy csak rémeket látok vagy nem teljesen kóser amit mondasz. Az ember regelés után az első hozzászólásában nem nyom egy ekkora marketingszöveget, mert akkor ezért regelt be a fórumra.
Csak első hsz-re ez egy kicsit gyanús még annak ellenére is amit a 2. hsz-ban írsz. Forgalmazók írnak ilyet, ilyen stílusban. Lehet, hogy csak paranoiás vagyok.:-)