Keresés

Részletes keresés

interman Creative Commons License 2002.11.15 0 0 216
Ez, hogy történt???
Előzmény: Beebite (212)
satine Creative Commons License 2002.09.22 0 0 215
Létezik egy Izland könyv, - (ezért most meglincselnek???) - nem én írtam, de volt némi dolgom vele, ezért tudom.
Hogy jó-e, nem tudom, mert személyesen nem voltam ott, nem tapasztaltam.
A szerzők a könyvfesztiválokon megjelennek,
úgy gondolom, hajlnadók némi eszmecserére is.
Előzmény: Beebite (100)
kekvillam Creative Commons License 2002.09.20 0 0 214

Izlandi alapvicc:

-Mit csinál egy izlandi, ha eltéved az erdőben?
(Akik ismerik a helyszínt, már most is jól szórakoznak)
-Feláll és körülnéz.

b.lacus Creative Commons License 2002.09.16 0 0 213
Jajaj, kihagytátok a Snaefjellsjökull nevű hegyet? Mégis kellett volna vetíteni diákat az indulásotok előtti összeröffenések Aknotnál...
Előzmény: Butch Cassidy (186)
Beebite Creative Commons License 2002.09.16 0 0 212
Igy lesz a 4 topicból egy:) Most egy kicsit érdekes a számozás:)))
erica77 Creative Commons License 2002.09.16 0 0 211
Mi a megszokott?? :)
Ennyiszer voltatok mar? Mikor is mennetek es mivel?
Előzmény: czy (210)
czy Creative Commons License 2002.09.13 0 0 210
Ha bedőltem volna, nem kérdeztem volna :-))))))

Egyébként meg tökmindegy, ezen nem múlik. Ott autót bérelni elképesztő áron van, úgyhogy megyünk a megszokottal.

Előzmény: erica77 (209)
erica77 Creative Commons License 2002.09.13 0 0 209
Egy velemenynek dolsz be? :)
Az egy dolog hogy egy darab amerikai mit mond...
A hajo nem uj valoban, viszont pont most fogjak kicserelni uj hajora. A hajo szubjektiv nagy/nem nagy. Nekem elso erzesre nem volt nagy, masok meg azt irjak ez egy nagy hajo.
Ami biztos: sajatsagos hangulata van annak az utnak ami miatt megeri szerintem hajoval menni. Amikor felszalltunk es elindultunk Feroer, Izland fele elso ut a barba vezetett: ablak mellett 3 masik srac. 3 het mulva hazafele, be a barba, ablak mellett ugyanannal az asztalnal ugyanaz a 3 srac. Ok, ok is ket hetre mentek. De akkor is tok jo hangulata volt a dolognak...
Előzmény: czy (208)
czy Creative Commons License 2002.09.13 0 0 208
Tényleg nagy ócska akomp? Egy amerikaival találkoztam Norvégiában aki panaszkodott a Norröna nevű hajóra.
Előzmény: erica77 (207)
erica77 Creative Commons License 2002.09.13 0 0 207
Na akkor jojjenek ide az izland infok:
http://www.smyril-line.com
Itt megtalalod mennyi a jegy. Azert nem irok arat mert sokfele variacio van arra hogy hogyan utazhatsz es ennek megfeleloen mas es mas a jegy ara. De ha nem talalnad, segitek!
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.23 0 0 206
Nem (amennyiben Nemzenesz az, akire gondolok). Mi helyben béreltük a Vitarát.
Előzmény: Törölt nick (204)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.23 0 0 205
Én örülök neki, hogy a magunk urai voltunk, elég volt 5 embernek egymáshoz alkalmazkodni. Azt se sajnálom, hogy 3 nap alatt megtettük a Landmannalaugart, amit a Barakával 5 nap alatt kellett volna. De tény, hogy sokan vannak, akik nem szeretik az afféle bizonytalanságokat, mint pl. hogy reggel még nem tudjuk (de még délután sem), hogy hol fogunk aznap aludni, meg ilyenek. Szóval mindenkinek szíve joga, hogy szeret menni, mi így. Szeretem a spontán programokat, amikre csoporttal szerintem nemnagyon van lehetőség.

Egyébként elkészültek a fényképek és nagyon jók lettek!

Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.18 0 0 204
Nem ti vagytok, akik az utazas.com fórumán írtátok, hogy kölcsönkapott Vitarával mentek Izlandra?

Mert, ha igen, beszélgettünk ott egymással sokat :-))

Előzmény: nemzenesz (203)
nemzenesz Creative Commons License 2002.08.18 0 0 203
Sziasztok Kekvillam meg a tobbiek!

Most jottunk vissza, ugyhogy van 1 csomo friss papiralapu informacio. A GPS-re nem nagyon van szuksegetek, minden eleg hulye biztosan ki van tablazva (kulonben vittunk, es vegigloggoltam az utat, ha kell el tudom kuldeni Fugawibol).
Off-road driving forbidden es fizikailag nem is nagyon lehet, ahol meg igen, ott nagyon tilos. Valahol talakoztunk egy emberrel a sivatag kozepen, aki arra vigyazott, hogy az ott talalhato 500 meterszer 1 KM-es zold teruletre senki se hajtson ra autoval. Szerintem aznap mi voltunk az egyetlen arrajaro. Nyugis egy szakma.
Benzinkut mindenutt van csak a felfoldon dragabb. 95 os benzin: 91-113 ISK, gazolaj 49-60 ISK

Errol jut eszembe, ha valakinek kell, van terkepem is, papiralapu 1:500.000 meg 1:250.000 meretaranyban, szines lezerrel kinyomtatva, meg CD-n is az egesz. Postai utanvettel elkuldom oket, a CD-bol korlatlan szamu van.
Kulonben terkepeszetileg nincsenek a toppon, bar mindenutt lehet terkepet kapni, azok nem mindig fedik a valosagot.A tablak alapjan jobban el voltunk. Mi a felfoldre egy Vitaraval mentunk, ami eleg also hatareset volt, amivel ott kozlekedni lehet. Egy nagyobb kereku auto szerencsesebb.
Nemzenesz

Előzmény: kekvillam (122)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.17 0 0 202
A képből úgy néz ki, hogy buszt váltottak. A mi buszunk máshogy nézett ki és egészen biztos, hogy 25 ember nem fért el volna benne. A csoportunk gyakorlatilag megtöltötte.
Előzmény: Alvó Ügynök (201)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.08.16 0 0 201
A honlapjukon azt írják, hogy max. létszám 25 fő.
?

Van ott kép is a buszról.

Előzmény: Alvó Ügynök (200)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.08.16 0 0 200
Locsogj csak, szeretjük olvasni :)

Szóval, vegyesek a tapasztalataid. Nem is tudtam, hogy csak 15 fős a Baraka csoportja. Nem csoda, hogy betelik.

Előzmény: Törölt nick (199)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 199
Ebben igazad van, sőt magam is jobban szeretek saját kocsival menni. Izlandon a költségek és a "hová menjünk, hogyan menjünk" ismeretének tökéletes hiánya miatt bíztam magam az utazási irodára. Ott a busz egyébként egy kb.15 személyes, terepjáróvá és "lakóautóvá" átalakított busz volt, nem az a fajta, amivel az autópályákon szoktunk találkozni. Az útban egyébként az volt a meglepő, hogy a csoport ellenére én semmi kötöttséget nem tapasztaltam, ha páran a barátaimmal mentünk volna, akkor is ugyanezt az utat jártuk volna be és gyakorlatilag ugyanúgy, legfeljebb saját magunk vezettünk volna. Persze a kötöttségek érzetének hiányához az is hozzájárult, hogy nagyon jó csoport jött össze és jól éreztük magunkat ebben a kis közösségben. Talán bizonyíték erre, hogy már két év telt el az út óta, de a "kemény mag" még mindig összejár, most szerveződik a második évfordulós találkozó is.

No persze aláírom, hogy ez talán egy kivétel volt, szerencsés eset. De volt olyan is, hogy azért mentem busszal, mert a sok általam vezetett és szervezett út után egyszer azt akartam, hogy ne nekem kelljen gondoskodni közlekedésről, szállásról, miegyébről, ne nekem kelljen odafigyelni az útitársak vélt vagy valós gondjára, bajára, óhajaira, egyszer végre ne csak az autópálya csíkját lássam az autóból, hanem a tájat is nézhessem, miközben a sofőr hajtja a buszt.

Volt olyan is, hogy másodmagammal mentem egy kéthetes útra, de alig telt el pár nap és már elegem volt az útitársamból, abból, hogy mindenre nekem kellett figyelnem, annyira hiányzott belőle az önállóság és a segítőkészség. Holott nem idegenvezetőnek vállalkoztam, hanem útitársnak. Ugyanakkor sok évvel ezelőtt magánszervezésben egy nagy busszal 42-en elmentünk délre, teljesen vegyes társasággal, hatalmas kalandjaink voltak, rengeteget nevettünk és dühöngtünk, egy vagány csaj vezette az egész utat és kormányozta a társaságot, szóval busz ide vagy oda, az egyik legemlékezetesebb és leghangulatosabb utam volt, máig órákat tudok róla mesélni. Aztán persze van az a buszos út, mikor a honpolgárok beülnek a járgányba, elmennek a görög tengerpartra és lógatják a lábukat a kék vízbe. Na ez az, amit szerintem az utazónak nevezett állatfajnak el kell kerülni.

Sokat locsogok, mi? :-))

Előzmény: Alvó Ügynök (198)
Alvó Ügynök Creative Commons License 2002.08.15 0 0 198
Argentina

Nagyjából igazad van, de nem vetted figyelembe, hogy a buszos úttal járó kötöttségeket ki kevésbé, ki jobban viseli. Nem biztos, hogy mindenkinek megéri a dolog.

Tevemadár Creative Commons License 2002.08.15 0 0 197
Azta, de szeretnék már én is ilyesmiről "vitázni", hogy mennyibe került, meghogy mi nem jött be... jó lenne már itt tartani... :-((
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 196
OK, mindenkinek saját a szíve csücske :-))
Előzmény: Butch Cassidy (195)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.08.14 0 0 195
Nem vagyok meggyőzve. Egyébként szarul számoltam, egy 100assal kevesebb az összeg. Fejenként nincs 46000 a benzin, ezt még osztani kell 10-zel (a fogyasztás nincs meg 1 l/km).
A programot részben az iroda kínálatából állítottuk össze, mert azért az ötleteik jók, de így sokkal olcsóbb a program és szabadabb is. Ráadásul miénk a vezetés élménye. Menjen irodával más. Tudtommal az ő áraikban nincs benne semmi, csak a busz meg a vezetés, de se belépők, se kaja, szóval ehhez nekünk se pénztárcánk, se cérnánk.
Amit írtam, komolyan gondoltam, a Dettifoss az egyik legnagyobb élmény, de NEM SZÉP. Hatásos, félelmetes, de szépnek nem mondható. Az Askja nem gyakorolt rám nagy hatást, elnézést, ha ez a szíved csücske, de így van. Az meg hogy a Felföldet mikor unom meg, legyen az én dolgom...
Előzmény: Törölt nick (193)
interman Creative Commons License 2002.08.13 0 0 194
Kedves Beebite, ha addig összeáll a lóvém, akkor egy emberre biztos számíthatsz...:)
Előzmény: Beebite (189)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.12 0 0 193
Hmm...

Ugyanezt láttad volna - sőt talán többet is - ha a ...... irodával mentél volna (nem reklámozom, így is betelik az izlandi útja). Jóval olcsóbban és minden nap kempingben aludtál volna. A teljes ár 400KHUF alatt, ugyanennyire nomád az életforma, sátor, hálózsák, ötnapos gyalogtúra + országjárás egy kisbusszal.

Persze így is biztos jó volt, de azért olyat írni, hogy az Askja egy átverés, a Dettifoss meg nem szép, meg hogy elegünk volt a Felföldből...belegyalogolt a lelkembe rendesen :-)

Előzmény: Butch Cassidy (188)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.08.12 0 0 192
Kimaradt a leírásból a Hljódarklettar. Szikla ez is, szabályos bazaltoszlopokkal. Mintha egy jókora szelet fekete vargabéles mellett sétálna az ember.
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.12 0 0 191
Szerintem ha van rá lehetőséged, a németek, hollandok, franciák vagy angolok között keress útitársat magadnak, azok csőstül járnak oda. Magyarral csak a visszafele repülőn találkoztunk (ketten voltak, de csak egy hétig és jóval luxusabb módon, mint mi~ezzel persze nem sokat mondtam), amúgy még egy vendégkönyvben volt egy magyar pár bejegyzése, ezen kívül semmi. Volt, ahol 1994~ig visszamenőleg se.
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.08.12 0 0 190
Igazából, ha valaki nagyon kemény, meg tudja ezt oldani csak repjegyből és kajából. Stoppolni lehet, csinálják is. Sokan bringáznak. Én már ezekhez öreg vagyok :)

Mi is 10 éve halogattuk a projektet, aztán idén elszántuk magunkat. Nem bántam meg.

Beebite Creative Commons License 2002.08.12 0 0 189
Hálásan köszönöm...
Ettől féltem:) De persze számítani lehett rá:) Viszont nem adom fel:) Csak hol találok egy másik ekkora hujét mint én..:))) Nade még van egy évem rá:))
Előzmény: Butch Cassidy (188)
Butch Cassidy Creative Commons License 2002.08.12 0 0 188
Nem titok, csak inkább nem tudom.

Repjegy közismert, ugye: 101000 Ft + 13000 illeték.

Vitara (minimum ez kell, vagy nagyobb): elvileg 10800 ISK/nap + valami biztosítás. Mi a Berg Car Rental-nál szereztük és ott komolyan lehetett alkudni, végül 10 napra 92000 ISK-ben állapodtunk meg. Ezt később kinyújtottuk 11 napra és még túl is léptük a napi 200 km-es limitet, úgyhogy most várjuk, hogy ehhez mit szólnak.

Benzin (95-ös, autóba): 91-97 ISK/liter, a dízel feleennyi, az csak 46 ISK/liter! Mentünk 2300 km-t, szorozza be valaki és ossza el 5-tel. ~46000 ISK/fő, ha jól számolom.

Benzin (főzőbe, csak a rend kedvéért): 600 ISK/liter. És még szarul is főz... (Coleman)

Szállás:
Vadkemping - ingyen :) A legtöbb helyen legális, kivéve, ha mást írnak ki (NP, magánterület stb.),
Kemping - 500-700 ISK,
Iskola - 450 ISK (csak sosincs benne hely),
YH - 1300-1500 ISK (tagoknak, hálózsákkal),
"Gistihus" (~panzió) - 7000 ISK (reggelivel). Na, ilyenbe nem mentünk.

Kaja, buszok, programok, miegymás. Összesen kb. 100000-ret költhettünk fejenként minden egyébre. Nagyjából úgy képzeld el az árakat, hogy minden annyiba kerül, mint itthon, csak meg kell szorozni még az árfolyammal (2,8 momentán).

Szerintem fejenként ~450 KHUF lehetett. És ezért a földön aludtunk :)

Előzmény: Beebite (187)
Beebite Creative Commons License 2002.08.12 0 0 187
uhh, ez csodálatos lehettt:))
Hogy fogom kibirni jövő nyárig?:))

A vitara mennyibe került? Milyen kondiciók mellett? És ugy nagyjából ez az egész ut milyen nagyságendben fáj? (ha titkos, akkor is ird meg kérlek emilben:) )

Előzmény: Butch Cassidy (186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!