Kis országunkban kb. az egyetlen valódi előnye a "barnakönyv" meglétének hogy "normális" áron is tudsz lőszert beszerezni a fegyveredhez, nem kell a lőtéren, adott esetben az évszámmal is megszorzott összeget kifizessél egy-egy lövésért...
Egy bibi van vele: automata és félautomata (öntöltő), meg 45 cm alatti csőhosszú fegyvert nem írathatod be vadászfegyverként. Egyébként valóban sokkal egyszerűbb!
Szlovákiában van "gyűjtői" kategória, ha a fegyver 1890 előtti.
Hasonló a magyar szabályozás az elöltöltő fegyverekkel. Megveheted a fegyvert, de csappantyút és/vagy lőport nem. Használhatod is a fegyvert, de csak lőtéren, ha ott veszel csappantyút és lőport, de ott el is kell használnod.
Sportfegyverként bármelyik,a Rossi vadászfegyverként is bejegyezhető, ha a csöve van 45 cm hosszú. Már a lövedék energiájára vonatkozó előírások sincsenek a vadászati törvényben.
jó-ha-van jól írta, keress meg egy kereskedőt, aki intézni tud mindent.
számíthatsz rá, hogy drága lesz.
azt kell mérlegelned, hogy ezek a fegyverek megérik-e neked így ezt a plusz költséget: van-e érzelmi kötődésed, itthon ezek beszerezhetőek-e, mennyiért, milyen állapotban. (a .22-es S&W és a Rossi puska nem túl gyakori a használt hirdetések közt és a kereskedésekben.)
"de létezik verseny amit később abszolválhatok a Rossi-val?"
az MDLSZ-nél létezik ilyen verseny, ahol pisztolykaliberű puskával indulhatsz: gyorspont, steel challenge és történelmi.
Az általad írt kategória az úgynevezett gyűjtői kategória. Ezt Magyarországon, a fegyvertartásra vonatkozó hatályos jogszabályok nem is ismerik, így nem engedélyezhető.
Azt javaslom neked, hogy írj egy e-mail-t a megadott linkben található boltnak. Szerintem, ha beviszed a fegyókat egy brit üzletbe, onnan ők már simán importálják Mo.-ra, de lehet, hogy tőled is. Nálunk is vannak Holland&Holland, meg Purdey puskák, nem hiszem, hogy mindenki személyesen ment értük a Csatorna túloldalára. :-)
Esetleg, ha a Pilisékkel nem jutsz dűlőre, keresed meg a Cukorhegy-galaxisban (FB) Szollár Andrást. Vagy inkább itt: http://www.soretloves.com/
Kérlek nézd el nekem lehet kissé nehéz fejű vagyok.
Azt értem h az import papírokat hagyjam a fegyver boltra jobban járok...
Csak azt nem értem h hogy kerül hozzájuk a fegyver?
Magyarországon nem tudom hogy van (és ezért is jöttem ide megkérdezni nálam okosabbaktól) de itt a szigeten magánszemélyként kizárólag face-to-face (szemtől szemben) adásvétel jöhet szóba magánszemélyként. Nincs kivétel, se kiskapu.
Most akkor vagy szerzek nekik útlevelet és oda viszem vagy meg kell győznöm egy itteni boltot h működjön közre.
Harmadik megoldást nem látok.
És itt jön a kérdés ha ezt az utat választom, transzfer díjat kifizetem, némi jutalékot az itteni boltnak, szállítást és csak innét jön a magyar oldal.
Lesz ennek bármi értelme anyagilag?
És főleg az egy dolog h az első minősítésem majd egy klub puskával kell meglőnöm, de létezik verseny amit később abszolválhatok a Rossi-val? Annyira azért nem ragaszkodom én hozzá, ha minősítést megújítani majd mindíg kölcsön puskával kell...
Viszont ahogy ásom magam bele úgy nő a kérdések száma.
És nagyon úgy tűnik több segítségre lesz szükség mint gondoltam.
Elvileg Szentendre a cél helyileg. Jó lenne a környéken boltot találni.
A "fegyver útlevélhez" szükségem lesz meghívó levélre versenyre.
Vagy én csinálok valamit rosszul vagy csak a 2018 versenynaptárakat tálalok a neten?
Azokat nézegetve .22lr versenyt még nem lenne nagy kaland tálalni. De a Rossit ( .38 lever action) milyen kategóriában kéne nevezni? Mi a gallery rifle magyarul?
Ha már verseny, jól értelmezem, h a minősítést két különböző kaliberre kell megszereznem?
Minősítő verseny jó csak? Mekkora a távolság és a cél minősítőn?
Én eddig 25yardos lőtereken lőttem.
A kicsit optikával, a nagyot "iron sight" (nyílt irányzék?) Van nekem barmi keresni valóm egy magyar lőtéren?
Mo.-i fegyverbolttal felveszed a kapcsolatot. Eladod nekik papíron, vagy leadod hozzájuk megőrzésre, ugyanis tulajdonodban lehet, csak nem birtokolhatod, amíg az itthoni tartási feltételeknek meg nem felelsz (kb. mint az öröklésnél, ha az örökösnek nincs tartásija). Ők a behozatalt már simán kell, hogy tudják intézni, főleg kisebb boltok, akik egun.de oldalról is hozogatnak be. Ha megírod, kb. hova költözöl itthon, lehet, tudok boltot ajánlani, aki leügyezi neked.
Kezdjük a végen az egyszerű. Ok a hangtompító tilos. Ez mondjuk annnyira nem zavar, mert csak azért van mert használtan vettem magánszemélytől a Remy-t és kompletten adta. Életemben 1x használtam mert azért csak kipróbálja az ember ha már egyszer van... Csak úgy puszta kíváncsiságból, miért is koncolnának fel ezért h irok róla?
Lényeg a lényeg nem esne nehezemre megsemmisítésre leadni az itteni rendőrségen.
A jó hír h a többi legális.
Viszont az aggodalmam a következő. Amit leírtál (és ahogy sejtettem is) ez egy több hónapos procedúra. Közben itt eladjuk a házat nem lesz fegyver szekrény... Magyar oldalon ugyan lenne de ott meg engedélyem nem lesz jó darabig. A kérdés marad. Létezik-e megoldás áthidalni ezt az időszakot?
kezdhetsz elölről mindent gyakorlatilag. a fegyvervizsgád elméletileg jó lehet, de kérdezd meg a lakóhelyed szerint illetékes r.kap. igazgatásrendészeti osztályán (vagy egy hozzáérőt ügyvédet).
valószínűleg a kék tagságid is lejárt.
a procedúrát megtalálod ebben a topikban a 215-ös hozzászólásban (rövid verzió), és a 162-es hozzászólásban (bővebb verzió)
ha megvan a jogosultságod az itthoni fegyvertartásra, akkor jöhet a fegyver import engedély intézése itthon. erről majd a helyi ig.rend. ügyintéző fog tájékoztatni, találkoznod kell vele úgyis legalább 3 alkalommal.
a felsorolt fegyverek megfelelőek itthon sportlövészetre. a "csendesítő" miatt már az itteni moderátorok felkoncolnak (régebben biztos, most nem tudom mi a hozzáállás), a rendőrségen meg pláne, mert itthon gyakorlatilag tilos.
Sziasztok,
Segítségeteket szeretném kérni.
Elöljáróban el kell mondanom h Magyar állampolgár és "migráncs vagyok és Londonban mosogatok".
Lényeg a lényeg költöznénk haza.
Van 3 puskám itteni érvényes tartási engedéllyel, céllövészetre és szituációs lövészetre? (turning targets) használom őket. Jó lenne őket vinni magammal. De első körben azt se tudom egyáltalán legálisak-e otthon. Van egy 20 éves magyar fegyver vizsgám, meg még megvan a kék tagsági könyvem a Zrínyi-ből (szintén20 éves), de ezen kívül semmi.
A jatékszereim:
- Remington 597 ehhez van egy hangtompítóm meg 3db 10es tár.
- Smith and Wesson M&P 1522
Ehhez 2db 10es és 3db 25ös táram van.
- Rossi Puma (modell 92) .357/.38 20" csővel, 10+1 kapacitással
Próbáltam vallatni a rendőröket, de csak oda jutottunk, h európai engedéllyel lehetne utaztatni őket. De hogy költözni? Arra csak a fejvakarás megy...
Volt már valaki hasonló cipőben?
És a fenti vasak egyáltalán legálisak sport lövészetre Magyarországon?