Szisztok!
Visszatérő téma a kocsmában (is) a bírókérdés. Ha reálisan nézzük a dolgot, egy nemzeti bajnokságot nem írhatnak úgy ki, hogy előre meghatározzák a győztest. Ezt az összeesküvést Mr. Gibson, taxisofőr sem találhatta volna ki jobban. A játékvezetőink valóban nem ütik meg a nemzetközi szintet, tényleg sokat tévednek, elnéznek dolgokat, de ezzel nem lenne olyan nagy baj, hosszú távon ugyanis ezek a tévedések kiegyenlítik egymást, mindkét oldalra jut belőlük közel ugyanannyi. Sőt – mivel a kosárlabda egy gyors játék – az ítélet pillanatában sokszor már a bíró is tudja, hogy rosszul döntött, vissza azonban nem vonhatja. Ekkor szokott az a tipikus eset előállni, hogy a következő támadásban a másik csapatnak is befújnak egy banális faultot, úgymond visszaadják a labdát. Ez így nagyjából OK. Amit nagyon hiányolok: egy bajnokságon át tartó, következetes játékvezetés! Ha valamelyik játékvezető úgy vezetne le egy mérkőzést, hogy szigorúan betartaná a szabálykönyvben leírtakat, nos akkor idő előtt be kellene rekeszteni a játékot, mert elfogynának a csapatok, az edzőket eltilthatnák fél évre reklamálásért, (Patonay Mester, Földi Mester, nem utolsósorban Miljkovics Mester, és még sorolhatnám…) sőt néző sem maradna, azokat is kizavarhatná a trágár bekiabálásokért, dobálózásért. Éppen ezért a sípmesterek között nagyon sok stílus alakult ki. Az egyikük pl. immunis a szövegre, de megtorolja, ha a center szigorúan ránéz ellenfelére a palánk alatt, míg a másik nem szereti, ha a betörő játékosnak eltörik a karját, a hátába szúrják és felmossák vele a parkettát (a harmadik ezt simán továbbengedi).
Valószínűleg Valovics spori sem rühellte (még most sem?) a Klima Villt, csak éppen a többségében jugó játékosállományú csapat – véleménye szerint – sokat szabálytalankodik. Éppen ez a probléma, hogy szerinte, nem az összes magyar sípmester szerint, ez csak az Ö egyéni véleménye. Szóval azt hiányolom, miért nem hívják össze az összes bírót az idény elején, és mondják meg nekik, hogy pl.: ”egy játékos hátulról becsúszva szerel úgy, hogy az ellenfele fejjel kettétöri a reklámtáblákat, akkor az sportszerűtlen hiba és nem az ezt reklamáló játékost kell érte végleg, csere nélkül kiállítani” …ha meg összehívják, és megmondják akkor miért nem tudja egyikük sem megjegyezni?!
Remélem érthető (és rövid) voltam, pusszantás mindenkinek, Hajrá OLAJ!
Tényleg idegesítő lenne, ha a Paks emiatt könnyebben jutna be a négyes döntőbe, de ha valóban lecsalózták a sporit (te sem tudod az igazságot, én sem) akkor megérdmlik a büntetést.
Egyébként én ebben a keresztes hadjáratban, rostáshoz hasonlóan a bírók "pártján" állok.
Szerintem is nagyon sokat tévednek egy meccsen, vannak nevetségesen teátrális egyedek és eleve gyengébbek a pl. Koracs kupán itt járt külföldieknél, de hogy tudatosan nem csalnak-abban én még hiszek. Úgy kell felfogni, hogy a bíró a pálya tartozéka, gyenge a színvonal náluk, de ez ellen kikelni tök fölösleges, mert attól jobbak nem lesznek, csak az indulatok gerjednek. Ha javítani akar valaki a színvonalon, az menjen tanulja ki a szakmát, legyen jobb. Keressen ő negyvenezret meccsenként. Nálunk a közönség nagy részének pl. Valoviccsal szemben van eleve előítélete, de ezzel sem értek egyet, mert ugyan tényleg jogtalanul állította ki tavaly Halimicset és volt még jópár ellenünk irányuló rossz döntése, de szerintem nem csaló. Különben is voltak jobb meccsei is:-). Persze ha egyet téved itt, akkor már lincshangulat van.
A lényeg: kikelni a bírók ellen maximum a düh levezetésére jó-viszont nem vezet sehova. Csak indulatokat gerjeszt.
Bodnár spori utólagos feljelentése alapján - mely szerint Sterbenz Tamás és Halm Rolland "lecsalózta" őt a Debrecen-Paks bajnoki után - a játékost 2 meccsre, az edzőt pedig 4 hónapra eltiltották. A legenyhébb szankció pénzbüntetés lett volna, de súlyosbító tényezőnek számított, hogy nem jelentek meg a tárgyaláson.
Azon a tárgyaláson, melynek 1 héttel történő elhalasztását városi/szponzori rendezvény miatt szóban és irásban kérte a debreceni klub, és ezt a Fegyelmi Bizottság - állítólag - engedélyezte is. Ezután a "vádlottak" távollétében mégiscsak megtartották a tárgyalást, ahol a fenti határozat született.
Az iratok szerint az MKOSZ Fellebbviteli Bizottságához lehetett fellebbezni. Ez megtörtént, az érintettek cáfolták Bodnár spori állítását, és kérték a szóbeli meghallgatásukat. Ezután hétfő reggel az INTÉZÖ BIZOTTSÁG (nem az, ahova fellebbezni kellett) az érintettek meghallgatása nélkül helybenhagyta és jogerőre emelte a korábbi határozatot, annyiban módosítva azt, hogy Sterbenz eltiltását 1 évre felfüggesztették, emellett pedig 400.000 Ft pénzbüntetés befizetésére kötelezték (akárcsak a Falcot Patonay mester fejbedobása miatt).
A jogerős döntéssel szemben 15 napon belül az MKOSZ rendkívüli Fellebbviteli Bizottságához lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani, ennek azonban jelen határozat végrehajtására halasztó hatálya nincs.
Eddig a remek kis történet, melynek
külön pikantériát ad, hogy Halm eltiltása miatt pont az ASE elleni kupavisszavágón nem játszhat majd.
Még annyit, hogy szerintem senki sem fogja kitalálni, hogy ki vezeti a Debrecen következő hazai meccsét. Aki Bodnárra tippelt, az nyert.
Bravó MKOSZ! Újabb korrekt döntések sorozata!
Bell-ügy, Parker-ügy, Falco kontra válogatott-ügy, SMAFC-Univer-ügy, Sterbenz-Halm-ügy, ?-ügy...
Ha már újrakezdjük a játékot, akkor a szabályokon is finomíthatnánk egy kicsit, a bckormend.hu-n folyó tippelés pontozási rendszerének felhasználásával.
Tehát továbbra is a különbségre kell tippelni, de a megszerezhető pontok a következők lennének:
K = a pontkülönbség eltérése a valós eredménytõl
P = a szerzett pont
K P
0 16
1-3 12
4-6 10
7-9 8
10-12 6
13-15 4
16-18 2
Ha a gyõztes csapatot nem sikerül eltalálni, a fenti pontszámok megfelezõdnek.
Aki egyetért ezzel a szisztémával, az kézfelemeléssel jelezze ezt. :-))
Bár az első fordulóról nem volt pontos az információm azért felteszem a középső szakasz
menetrendjét.
Tehát: 03.09. Falk.o.-Körmend, Debrecen-Olaj,
Alba-ASE, Dombóvár-Kaposvár.
03.30. Olaj-Kaposvár, Alba-Falk.o., Debr.-Dombóv.,
ASE-Körmend (03.31. TV m2)
A visszavágók ugyanebben a párosításban csak felcserélt pályaválasztóval a következő időpontokban lesznek: 04.06, 04.10, 04.13, 04.17,
04.20, 04.24, 04.27.
Győztek a Vadkakasok
Szenzációs csatában szerzett tekintélyes előnyt a Vadkakasok alakulata a kupapárharc első találkozóján a válogatottakkal teletűzdelt Paks ellen. Fórum
Kosárlabda, Magyar Kupa negyeddöntő: Debrecen–Paks 93–75 (29–15, 26–21, 15–29, 23–10) A visszavágót szerdán, 18 órától rendezik meg az Atomvárosban.
Oláh Gábor utcai sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Harsányi, Ádám.
Vadkakasok: MCDANIEL 16/12, HALM 15/9, RIDL 18/3, GÉMES 10, RUCKER 28. Csere: Csaplár-Nagy, BOLDIZSÁR 1, Lakatos 5/3. Edző: Sterbenz Tamás.
Paks: Mészáros Z. 8/6, Fodor G. 3, DAVIS 21/6, SITKU 17, Czigler 12. Csere: Érsek 6/3, Fodor M. 8, Rajkó. Edző: Fodor Péter.
Kipontozódott: Gémes (37.).
Úgy kezdtek a debreceniek, mint a három héttel ezelőtti bajnokin: pontosan tüzeltek, míg szoros védekezésük láthatóan nem ízlett a vendégeknek. Rucker gyorsan dobott tíz pontot, így a vele szemben tehetlen Cziglert le is szedte a pályáról Fodor edző. A folytatásban ha lehet, még jobban és eredményesebben kosaraztak a debreceniek, az összes védőlepattanó megszerzésével, majd az indításokból szerzett pontokkal a félidőhöz közeledve 21 pontra duzzasztották előnyüket (46–21). A lelátó népe tombolt, míg a paksiak trénere beküldte Fodor Mártont, aki pillanatok alatt két szerzett labdával és hat ponttal vétette magát észre.
A harmadik negyedben aztán beindult Davis is, akinek az egy-egyezései ellen ekkor tehetetlennek bizonyultak a hazaiak. Hat perc alatt csupán kilenc pontot dobtak Halmék, ráadásul az öt labdaeladásukat mindig kosarakkal büntették Sitkuék (30. perc: 70–65). A végjátékban két pontra csökkent a különbség (72–70), ám ami ezután történt, arra sokáig emlékezni fog a fantasztikus közönség. Egy négyperces periódus alatt a kiválóan védekező – elsősorban Boldizsár és Ridl járt az élen – és hibátlanul dobó hajdúságiak megléptek tizennégy ponttal (!), ami láthatóan sokkolta a vendégeket. A bírók egyik palánk alatt sem fújták le a kemény ütközéseket, ám amikor Sitku egy lepattanócsatában kétszer is szándékosan(!) megütötte McDanielt – Harsányi két méterre, állt az esettől, de még csak faultot sem fújt, holott a kizárás sem lett volna túlzó –, akkor szinte felrobbant a csarnok. A vendégek láthatóan nem bírták megemészteni a vereséget, és rengeteget reklamáltak – különösen Mészáros Zalán nem bírt magával – ám ezzel is a debreceniek malmára hajtották a vizet.
Sterbenz Tamás: – Sokáig úgy tűnt, hogy három hét alatt nem sokat változott a világ, ám a mai mérkőzésen a csapat ereje és a közönség fantasztikus bíztatása átsegített bennünket a nehézségeken.
Fodor Péter: – Rosszul játszottunk az első félidőben, de úgy gondolom, később megdolgoztunk azért, hogy két pontra megközelítsük az ellenfelet. Ami utána történt, azt nem szeretném kommentálni.
A negyeddöntők további eredményei: SMAFC–Falco 84–94, Szolnok–Albacomp 103–72, Körmend–Kaposvár 83–65. Valamennyi visszavágót szerdán, 18 órától játsszák.
A teljes sorsolás megvolt a Vas Népében!
Ha valaki tud faxszámot adni, akkor el tudom küldeni! Mailben küldjön faxszámot, akinek jó ez a megoldás!
Kaposvári!
Lenne egy kérésem, nem tudom a többiek hogy vannak vele! Jó lenne, ha a középszakasz meccseire külön indulna egy tippverseny, természetesen az eddigi állás megtartása mellett!
Elég sokan úgy léptek be közben, így lenne egy versengés, ahol mindenki tiszta lappal indulna!
Szerdán megyünk, és remélem balhé nélkül lemegy a meccs! Várjuk a dombóváriakat is!
Üdv mindenkinek!
…hát eddig tartott végigolvasnom az utóbbi három nap hozzászólásait. Sok témához lett volna véleményem, de olyan gyorsan követték egymást az események, úgy értem, azóta olyan sok text érkezett, hogy nehezen lenne követhető a válaszom. Ezért csak a legutóbbi, bírótémához: Rostas, azt írtad, hogy előítélet van a szurkolókban néhány bíróval szemben. Lehet, hogy túlságosan is hasonlítok Belfera kollégához, de csak csatlakozni tudok hozzá: bennem is csak a meccs közben alakul ki a vélemény, és sokszor megint csak negatív vélemény egy sporiról. Először egy példa erre: királyjátékvezetőúr ismét bizonyította, hogy abcccollutte lövése sincs erről a játékról! Azután, hogy – Belfera szavaival élve – (el)vezette a fehérvári meccsünket, szombaton nem rajta múlott, hogy az Alba –31-ről kezdheti otthon a visszavágót. Ez a faszi egy amatőr, és nem csak a Szolnok kárára tévedett rengeteget! Mondanék egy ellenpéldát: Dr Vígh vezette az emlékezetes MOL-ASE 2x hosszabbításos meccset. Már azután is írtam, hogy jól vizsgázott, egyszer sem volt igazi felháborodás a csarnokban, pedig ugye kikaptunk, nem 31-el nyertünk!
Még egy dologban egyetértek Belfera „tesóval”. Nevezetesen a bírói következetlenség. Teljes mértékben igaza van, de erről már írtam, nem szeretném ismételni.
Más: szeretnék mindenkitől elnézést kérni, soha többet nem próbálom meg megvédeni a szolnoki közönséget: a múltkor azt találtam leírni, hogy borítékolom: ebben a szezonban Szolnokon nem lesz játékosverés. Hát volt, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy igazából történt-e ütésváltás, de ez lényegtelen. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Williamsnek „csak” beszóltak a mérkőzés után, Ö volt az aki nekiugrott a szurkolónak (akárcsak Körmenden, annyi különbséggel, hogy ott a rendezők közelebb voltak Stojanhoz és le tudták fognak, mielőtt elérhette volna a szurkolót – kérdezzétek Belferat, én is Tőle tudom).
Mára ennyi kis barátaim, szép álmokat, Hajrá OLAJ!!!
A Klíma Vill menetrendjét már tudom a Somogyi Hírlapból, teljes menetrenddel eddig sehol se találkoztam.
Veletek az ötödik fordulóban márc. 23-án játszunk Pakson, április 20-án pedig itt.
Lehet, hogy már csak Én nem tudom a középső kör sorsolását?
Ha valaki tudja, akkor
-vagy "küggyön" egy "mélt"
-vagy tegye fel ide
-vagy írjon egy címet!
Előre is köszi!
Szerdán DÚRVAAA lesz a kupameccs!
Ha -18-ról nem tudjuk kiverni a Debrecent,akkor nem érdemeljük meg a 4-es döntőt.
Fergeteges szurkolásra lesz szükség!
rostas!
Már korábban leírtam azon véleményem , miszerint a férfi kosárlabda rossz úton halad, ha a bírói felfogás hathatós közreműködésével a GYSEV-PVSK meccsek nemzetközi szintjére szeretne süllyedni.
A legnagyobb problémám nekem mégis az, hogy a sporik teljesen következetlenek: egyik oldalon/meccsen engedik a keménységet, a másikon azonnal megtorolják. Az egyik oldalon/meccsen lehet az ellenfél kezét lehúzni, hónalá kapni, mezt fogni, míg a másikon az első testi érintkezés fault.
El kell mondanom, hogy feltételezéseddel ellentétben én a napi teljesítményük alapján ítélem meg a bírókat, ettől függetlenül persze nem felejtem el a múltban általuk (el)vezetett meccseket. Tehát nem úgy állok a kérdéshez, hogy x vezeti a mai mérkőzést, aki hülye és biztosan csalni fog, de ha azt látom a pályán, hogy hülye és csal, akkor eszembe jut, hogy már nem először csinálja ezt.
Pár éve amikor az Albacomp még csak álmodott arról hogy bajnok legyen egy oda-vissza vágos meccsen az akkori nagy favorit ZTE ellen volt majdnem 30 pontos hátrány és hazai pályán ledolgozták de valami hasonlóra emlékszem (talán épp kupameccsen) a Falco ellen is... ott azt hiszem -28ról indultunk.
Nem olyan lefutott dolog ez még kéremszépen!
Hajrá Alba!
kaposvari!
Győzelmetek annyit változott volna hozzászólásomon, hogy gratuláltam volna Nektek.
Szerintem csere nélkül idegenben nem nagyon van esélyetek komoly csapat ellen, hiszen a végére teljesen elfáradnak az "öregurak". Különösen igaz ez szerda-szombat ritmus esetén.
Amint már írtam, korrekt játékvezetés mellett elégnek kell lennie a 18 pontos előnynek.
Várom helyszíni beszámolód a szerdai találkozóról.
sporttárs!
Hidd el, én is nagyon sajnálom, hogy állandóan a játékvezetőkkel kell foglalkoznom, de amíg meccsenként 40.000 Ft-ért (!!!) ilyen teljesítményt nyújtanak, ráadásul úgy, hogy ellenőr cimboráik még meg is veregetik a vállukat, addig ne csodálkozzunk, hogy a pályán és a nézőtéren is elszabadulnak az indulatok.
A tévé valóban nagyon belenyúlt az Alba-Szolnok meccsel, ami szerintem tét nélküli, nem túl szép játékot hoz majd. A kaposvári vagy a paksi találkozó biztosan izgibb lesz.
rostas!
Ha 1x a Körmendnek - Mujke kivételével, ahogy azt már én is elismertem - nem kenyere a tisztátalan és mocskos védekezés, az ellenfelek nagy részének viszont igen - főleg a Körmend improvizatív, gyors játéka ellen -, akkor logikus, hogy mindig ők védekeznek csúnyán, ami nem is lenne baj, ha azt a játékvezetők észrevennék és megtorolnák.
A Williams - esetről : a meccs lefújása után a két csapat játékosai elindultak a teraszon át az öltöző felé,amikor valószínűleg az egyik szolnoki bérletes (már megint a bérletesek...) beszólt valamit az amerikainak.Erre Williams visszafordult a nézők felé és hárman (Lapov,Vukicsevics,Góbi) fogták le,nehogy komolyabb balhét csináljon.Én úgy láttam,hogy nem ütött meg senkit és őt sem verték meg,tehát szerintem nem volt bunyó.
Irány a 4!
Mivel nem láttam a meccset, nincs sok jogom a kötekedésre, igazából csak arra lennék kíváncsi, hogy akkor milyen hangvételű beszámolót írtál volna, ha a sérülésektől tizedelt félcsapatunk "neadjisten" végig megőrizte volna a szünetig kiharcolt vezetést.
Egyébként gratula a győzelemhez, jelentősen megnőtt az esélyetek a négyesdöntőre, de azért még csak ne érezzétek ott magatokat.
Más. Ugye megmondtam, hogy a Paks meg van zuhanva.