Szerintem egy 10-es keretbe felesleges 5 magas embert betenni, mert nem lehet kihasználni mindet. Trummer mellett egyébként nagyon szívesen megnézném a válogatottban Kámán Tamást is, mert meggyőződésem, hogy egy igazi bedobó rengeteget tud lendíteni egy csapaton (az ASE-n is lendítene). Ha most kellene kezdőötöst kiállítanom tele lenne kérdőjellel. Nézzük:
Center: Ez nem kérdőjel. Mindenképp Cziglert játszatnám. Sokkal határozottabban védekezik, több lepattanót szed Gulyásnál, aki bár sokkal jobb játékos, de ebbe a csapatba a sok jó dobó mellé szükség van egy zongoracipelőre, aki lepattanózik, prakkerol, labdát szerez és ebben Laci egyértelműen jobb (emlékszünk ugye a magyar-orosz meccsre).
Csatár: Ez bizony kérdőjel, mert ugye van egy remek formában lévő Sitkunk és egy klasszis Dávidunk, aki kábé 2 éve nem húzott nemzeti mezt.
Bedobó: Trummer, Kámán Fodor. Ez is kérdőjel.
Hátvédek: Németh, Kálmán. Kivéve, ha az ellenfélnél van egy dobógép hátvéd. Ebben az esetben mindenképp Zalánnal, vagy Fodorral fogatom (Geri ilyenkor nem szerepel hármason).
Ez bizony nem fix kezdő...Újabb kérdést teszek fel: Szerintetek Matyi bácsi alkalmas arra, hogy egy EB döntőbe jutott csapatnak a kapitánya legyen?
Üdv.
Feribá04
Ui: Tegnap néztem a Fox Sport-on a Virginia-Duke meccset és a hazaiaknál szerepelt egy Horváth nevű erőcsatár. Nem tud valaki valamit a srácról? Nincs most kedvem az ncaa.com-ot nézegetni (már ha egyáltalán van ilyen homepage).
Bevetésre kész (sérülés, vagy lemondás esetén):
Gémes, Simon, Kámán, Pankár
A fent említett 10 játékos bármelyike nyugodt szívvel bevethető, és hozzá is tud tenni a csapat teljesítményéhez, tehát nem 7 embernek kell végigjátszani egy gyilkos mérkőzést.
Matyi bácsi választhat a magas, stabil (3 nagy, 2 kicsi)-, és az alacsony, gyors (2 nagy, 3 kicsi) szerkezet között, ezenkívül vannak a csapatban védekező (Czigler, Fodor, Mészáros) és pontdobó (Gulyás, Trummer, Kálmán, Németh) játékosok is.
A kezdőötöst és adott csapattag játékidejét a pillanatnyi forma, az aktuális ellenfél, az alkalmazott taktika és a mérkőzés alakulása (faultok, kapott ill. dobott pontok) határozná meg.
Személyes véleményem, hogy Czigler jó első számú centernek (mert tényleg jó), de amikor olyanja van, hogy pl. gáncsolgatja az ellenfelet négy személyinél és nem is a meccs végén (mint szombaton) mindenképpen kell még valaki. Mondjuk a Dávid. A lényeg, hogy Lacika lehetne higgadtabb egy kicsit. Pláne negyven millával a zsebben:-))
Grebenár semmiképp, ezért nem írtam én sem. Gémes OK, de Cziglerben nem vagyok biztos. Ő az egyetlen center aki tud védekezni (Dávid nálam nem center). A keret az OK, de egy meccsre csak 10 játékost nevezhetsz. Tegyük fel, hogy te vagy a szövetségi kapitány és egy magyar-olasz mindent eldöntő meccsre ki kell jelölnöd 10 játékost figyelmbevéve a jelenlegi formákat (természetesen Kálmánt, Gulyást, Dávidot vagy akár Szaszát is választhatod). Hogy állnátok ki? Mi lenne a kezdőötös?
Grebenár, Gémes szerintem nem férne be. Ha kellene egy harmadikat is választani, akkor Cziglert választanám, de nem örömmel tenném.
Egyébként egy ilyen sorozat terhelés során több használható emberre van szükség, így a keretben természetesen mind a három játékosnak helye van.
"A lettek elleni zakó után is ezt mondtad volna?"
Czigler azon nem játszott, tehát értelemszerűen nem.
"1. - most sem voltak egyenletesen jók végig, kivéve Sitkut" Pont ő kerülne ki, ha jönne Dávid.
"ki lehetnek facsarva egy idő után" Na pont ezt nem láttam rajtuk. Szerencsére.
"Sajnos, nincsenek annyian, hogy keretszűkítési problémák lépjenek fel" Magas poszton hogyne lenne. 4 magas embernél többet felesleges betenni a keretbe, mert nem jut hely az irányítóknak, bedobóknak, illetve az ötödik úgysem kapna lehetőséget, mint ahogy Grebenár szombaton. A Dávid, Gulyás, Czigler, Sitku, Báder, Gémes hatosfogatból melyik kettőt dobnád ki?
Én nem azt mondtam, hogy nincs rájuk szükség, hanem azt, hogy fogalmam sincs mi lenne a legjobb döntés válogatottunk szempontjából.
Bizony nagyon jó meccs volt. Meggyőződésem, hogy a magyar válogatott szombaton Kaposváron semelyik európai csapattól sem kapott volna ki 10 pontnál többel. Bár ilyen fejtegetéseknek nincs sok értelme, de azért jó kimondani.
Egyvalami azért motoszkált bennem meccs közben. Biztos, hogy jobbak lennénk a két franciával (Kálmánnal tuti)? Czigler meccs eleji játéka döntő volt (ezt Patonay is kiemelte). Uralta az ablakok alatti teret és félelmet keltett az ellenfél játékosai között. Erre Gulyás nem képes! Dávidról pedig annyit, ha ő komoly játékidőt kap (mert pár percre betenni nincs értelme. Sok játékosnak kell némi idő, hogy felvegye a ritmust pl. Báder), akkor ki kell venni Sitkut. Ti kivennétek Ernőt ebből a kezdőből? Emellett ez keret nagyon érzi egymást, míg Dáviddal és főleg Gulyással ez nem lenne garantált (+ Mi lenne Báderrel?). Alapvetően azon az állásponton vagyok, hogy a lehető legerősebb csapat legyen a pályán, de elnézve a válogatott formáját már nem tudom mi lenne a jó. Bárcsak 2-3-as poszton lenne ilyen tülekedés!
Szerdán nagy meccsek lesznek szerte Európában. Kivéve Paksot, mert mi simán lezúzzuk a muszkákat egy harmincassal:)))
Ez csak vicc, de biztos vagyok benne, hogy nem kapunk ki odahaza. A játékosok jó formában vannak és szombaton úgy tünt, hogy a lottónyeremény sem zavarta meg őket.
Szuper meccs volt, igaz? Ha ilyen formában játszunk ősszel is akkor biztos ott leszünk jövőre Svédországban. Nagyon jól játszott a paksi különítmény (már előre félek a Klíma-Paks meccstől:-), de nekem a legjobban Németh Isti játéka tetszett. Jó volt a közönség is, dombóvári, kaposvári egymás mellett szurkolt. Elismerés a kb. hatvan észt szurkolónak is akik ennyit utaztak csapatukért. Varga Mátyás is szimpatikussá vált szombat óta, pedig nem voltam túl jó véleménnyel róla eddig. Mindent összevetve igazi magyar kosárünnep volt a meccs.
Szerdán pedig Koracs kupa.
A csapatot tudomásom szerint azért zárták ki, mert két játékos játékengedély nélkül játszott, ráadásul az edző külön kérésére, úgy, hogy azt mondták a bírónak, hogy meg van kérve a játékengedély.
Szembetűnő, és a budapesti kosárlabda jövőjére nézve bíztató lehet, hogy a legjobb nyolc közé 4 fővárosi csapat is bekerült (Diana, MAFC, Honvéd, Kőbányai Darazsak).
Kár, hogy a körmendi fiatalok önhibájukon kívül nem lehettek ott a végelszámolásnál.
Csatlakoznék az előttem szólókhoz, valóban remekül játszott tegnap nemzeti együttesünk.
Az eddigi pozitív mérleg jó alap lehet a visszavágókra, ahol a Dáviddal (és talán Gulyással) kiegészülő belső-, illetve a Kálmánnal és - jelenlegi formája alapján - Trummerrel megerősödő külső sor jó eséllyel veheti fel a harcot minden csoportellenfelünkkel.
A hangulat remek volt, gratula a magyar "vendégszurkolókkal" kiegészített kaposvári közönségnek. Azért remélem, hogy hamarosan a körmendi katlanban is szurkolhatunk a férfi válogatottnak.
Néhány érdekesebb eredmény a többi csoportból:
Litvánia - Törökország 100 - 62 (!!!)
A törököknél nem játszott Türkcan, Türkoglu és Besok, a litván csapatban E. Zukauskas teljesítménye (paksiak figyelem!) 19 pont, 12 pattanó, 3 blokk.
Olaszország - Oroszország 86 - 66
Csehország - Szlovénia 71 - 70
U.I.: Örömmel konstatáltam, hogy a Sport1 közvetíti a szerdai Kaposvár-Sopot Koracs kupa meccset. Előre is sok sikert a Földi-legénységnek!
Ez a meccs azokat igazolta, akik a lendületes és ponterős erényekkel jellemzik a mostani válogatottunkat! Akik rendszeres játéklehetőséghez jutottak, elbírták a sorozatterhelést. Amikor ezek a srácok újra összejönnek, ha "csak" átmentik a jelenlegi formájukat, minimum nem érdemtelenül juthatnak el Svédországba!
Idegenben ha Lettországnál nem is, a ma /és nem először/ látott ambíciózus játékkal az észteknél újra csak jobbak lehetünk - és akkor a lengyel visszavágón elviekben bőven hogy megelégedhetünk egy mínusz 15 ponton belül tartott végeredménnyel. Ehhez legelőbb a franciák ellen kell folytatni a sorozatot. Ami azért még a távolabbi jövő. Így tovább!...
Feribá!! Állom a kihívást, de azt meg kell mondanom, hogy csak lelkes amatőr vagyok. Szerintem is Zsoldos az etalon Mo-n. Őt követi Farkas, aztán Fodor, Földi. Női ágon Rátgéber a legjobb, Farkasnak meg is fog gyűlni vele még a baja a döntőben.
DRT!! Tényleg nem tudom, hogyan lehet bejutni a termekbe, bár az az igazság nem is nagyon próbáltam. Csak a haverok mondják, hogy sehol semmi. Érdekes itt pécsen minden valamire való termet kiadnak.
Az ASE szabadtériről nem tudtam.
"az edzők között nagyon keményen megy szerintem a szurkálódás" Ez mondjuk változó. Paksi példából indulva köztudott, hogy Fodor és Földi rühellik egymást, de én tudom, hogy például Zsoldossal jóban van.
Meszlényi valóban szép sikereket ért el Sopronban és Dombóváron is. Véleményt azért nem írtam sem róla, sem Bonifertről, mert nem ismerem őket.
Gratulálok a válogatottnak a győzelemhez. Külön öröm Németh jó játéka és Czigler remek visszatérése.
Rostas!
Köszi az elismerést, de el kell mondanom, hogy meccs közben soxor nálam sem tudatosulnak a dolgok (nem vagyok edző), de utánna azért tudok véleményt mondani egy-egy találkozóról.
"Szerintetek mennyire képzettek a magyar edzők?" Ez jó kérdés, de rögtön hozzá kell tenni, hogy egy edző attól még nem jó, hogy képzett, mert ennél sokkal több kell ahhoz, hogy a munkája meglátszódjon és csapata eredményei hozzák vagy túlszárnyalják azt amire potenciálisan (úgy értem tudásban) képes. Juhász Sanyi a jelenlegi ügyvezetőnk évtizedekig stabil edzője volt a ligának (a válogatottban is megfordult). Mivel személyesen is ismerem, így nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy rengeteget tud a játékról és a kisujjában van az edzőmesterség. Ám mégsem tartom jó edzőnek, mert lelkileg nem tud a csapatra hatni, túl gyengekezű és nem kritizálja saját játékosait. Maradjunk egyenlőre a képzettségnél és vegyünk néhány példát:
Fodor: Nagyon képzett, vagány, sokat mer kockáztatni, de talán ő sem elég keménykezű.
Földi Sándor: Sokat tud és csapatain látni a munkáját, de talán meccs közben nem tud úgy belenyúlni a dolgokba, mint kellene.
Miljkovics: Megöli a játékot, de zseniálisan teszi. Közreműködése minden csapatán félreismerhetetlenül jelen van. Nekem a legkevésbé sem tetszik amit csinál (biztos vagyok benne, hogy pl. Kálmán pályafutására negatívan hatna, ha alatta kellene játszania), de 100% százalékig elismerem.
Sterbencz: Nem igazán tudom felmérni a tudását, de eddig sem női, sem pedig férfi vonalon nem láttam tőle semmi eredetit.
Patonay: Ezért sokan haragudni fognak rám, de egy kicsit vaskalaposnak tartom. Amiben nagyon jó az az, hogy jól fanatizálja játékosait, de kíváncsi lennék, hogy Körmenden kívül tudna-e valahol sikert aratni.
Rezák: Nagyon-nagyon régimódi. Hagyja improvizálni tanítványait. Ennyi...
Szekulovics: Amikor Mo-ra jött azt hittem ő lesz a magyar Obradovics és volt is rá esély, hiszen hazájában az év edzőjének választották. Ám ha megnézitek a Falco játékát egy az egyben ugyanaz, mint Földi alatt. Semmi újat nem tudott alkotni (pedig védekezni ennyi idő alatt megtaníthatta volna őket), így a szereplése csalódás.
Varga: No comment...
Zsoldos: A férfiágon nálam ő a No 1. Soha olyan tudatos öszerakott kosárlabdát nem láttam, mint az ő keze alatt lévő Danone-Honvédtól. Rettenetesen sokat tud és volt szerencsém párszor a kispad mellett is figyelni a munkáját. Mindig minden helyzetre tud használható megoldást és át is tudja adni a játékosoknak.
Farkas: Felesleges bármit is írnom.
Rátgéber: Róla különösképp.
Glatz: Szegény Árpi bácsit (Isten nyugosztalja) azért hoztam föl, mert ő a legjobb példa arra, hogy egy olyan ember aki mindent tud a játékról is tud alkalmatlan lenni a kispadra. Mindenfajta pozitív és negatív tulajdonságát férfi és női ágon is felmutatta, de ő meg tudott verni Pécsen egy remek Rátgéber-csapatot. Nem sokan mondhatják ezt el. Király sok mindenben hasonlít rá.
"Hány nemzetközi szintű mester van a magyarok között? Kik azok? Itt is áll,a mi a fociban, hogy nemcsak a csapataink szarok, de az edzők se jók? Képes lenne egy magyar kosáradző minőségi játékosállománnyal egy európai csapat kispadján maradandót alkotni?" Úgy gondolom Rátgéber és Zsoldos mindenképp, de Farkas és Miljkovics is. Fodor esetleg, de többi nem.
Csaby1
Az ESZI-ben nem lehet kosarazni, mert tudtommal még mindig le vannak zárva a palánkok, de ezt innen Pestről nem biztos, hogy jól tudom. A kettest felújíttták az jó lett, de az ASE szabadtérije a legjobb, mert ott reflektort is lehet használni. Van úgy, hogy nyáron éjfélig is játszunk. Egy dobóversenyre mindenesetre ki vagy hívva!!!
Az Ase-pályán csináltak egy bekerített tuti kosár-dühöngőt. Állítható palánk, gyönyörűen felfestett, tükörsima aszfalt. Nincs az már meg? Vagy engedély kell a használatához?
Nekem még rémlik egy pálya a kresz-park mellett is.
Ha tudsz félrerakatni, vagy vetetni, akkor mindenképp tedd meg, hogy ne kelljen idegeskedni, de szerintem szombaton is lesz még jegy. Állítólag nincs diákjegy, ez lehet, hogy visszaveti a nézőszámot. Igazából nem tudom, én is kíváncsi vagyok a nézőszámra.