"Én eddig úgy tudtam, hogy a nemzetközi kupákban 4 légiós szerepelhet (az EU természetesen más tészta). Hogy lehet, hogy a Sopot-ban 6-, a Vody-ban pedig 5 légiós játszott (Markovic, Vrankovic, Milicic, Ansley, Maskoliunas,Gregov ill. Robinson, Farmer, Zukauskas, Jagodnik, Bencic)?" Ez jó kérdés bár én úgy tudom, hogy idén már nincs korlátozva a légiósok száma az európai kupákban.
"Hogy a manóba lehet, hogy a szutyok osztrák kosárlabda csapatot indíthat a Saporta Kupában?
Jó tudom, a megelőző évek eredményei alapján, dehát ez akkor is nevetséges." Gondolom téged sem zavarna különösképp, ha nekünk is lenne legalább egy csapatunk a második legerősebb európai ligában. Arról, hogy nincs nem az eredményeink vagy a szövetség, hanem kizárólag mi vagyis a magyar csapatok tehetnek. Hogy miért, ezt te is tudod.
A "népszerűségért" természetesen én sem Zacsit okolom, de ettől függetlenül nagyon idegesítő a dolog.
Köszönet a részletes elemzésért, rajtad kívül nem igen írt más a két vesztes meccsről.
Egy kis érdekesség a Koracsból: az Opava és a Szaratov is 22-vel szívott idegenben, szóval a másik ág csoportmásodikjai (Pivovarna Lasko, Ramat Gan)sem piskóta csapatok.
Két kérdés a végére:
- Én eddig úgy tudtam, hogy a nemzetközi kupákban 4 légiós szerepelhet (az EU természetesen más tészta). Hogy lehet, hogy a Sopot-ban 6-, a Vody-ban pedig 5 légiós játszott (Markovic, Vrankovic, Milicic, Ansley, Maskoliunas,Gregov ill. Robinson, Farmer, Zukauskas, Jagodnik, Bencic)?
- Hogy a manóba lehet, hogy a szutyok osztrák kosárlabda csapatot indíthat a Saporta Kupában?
Jó tudom, a megelőző évek eredményei alapján, dehát ez akkor is nevetséges.
Mellesleg a Traiskirchen eddigi 9 meccsén átlag 25 pontos veréseket kapott.
Biztos, hogy tudtak volna ennél jobban játszani, de lényegtelen, hogy mi lett volna ha, mert ez csak ugyanolyan, mint "ha Mészáros, Sitku, Czigler a legjobbját hozza.". Zukauskas természetesen ennél jobb teljesítményre képes, de az nem elhanyagolható szempont, hogy amíg Czigler friss volt, addig a litván szinte semmit nem tudott hozzátenni a játékhoz (1. negyed 0 pont, 2 lepattanó).
Petit szivesen elkaptam volna meccs után, de nem sikerült. Cida tényleg nagyon jó volt, de a végére azt éreztem, hogy elfogytak az ötletei és bizony védekezésben Zacsi mindig minden körülmény között jobb. A B középben ez mindenkinek feltűnt és vissza is jött Zalán, de szerintem egy kicsit későn.
"Bár érzem az iróniát soraidban" Pedig eszembe sem jutott ironizálni.
"Varga Matyi szerintem is jó fej, de nem ez kell, hogy meghatározó legyen egy edzőnél" Ez teljesen igaz.
Fera!
"U.I.: Egy magyar azért biztosan akad az NCAA-ben, méghozzá Szendrei József, az egykori válogatott focikapus fia. "Dodi" 22 éves és az Oklahoma Sooners csapatában játszik." Szendreyt ismerem és játszottam is már ellene. Nem rossz, de kellene egy kis ész is.
"Annyi mindenestre bizonyos, hogy nincs még egy olyan játékos, akit 10 pont alatti teljesítménnyel oly soxor méltattak volna, mint őt." Ez nem Zalán bűne.
És akkor végre a meccsről...
Titkon reménykedtünk benne, hogy sikerül megverni a "ruszkikat", de már a melegítésnél látszott, hogy nem lesz könnyű. Amit Peti kitalált, hogy az elején rohanjunk ahogy csak lehet meglepte az ellenfelet és a viszonylag tekintélyes paksi vezetés ennek volt köszönhető. A második negyedben realizálódtak az erőviszonyok és Kugyelin tripláival fordítottak az oroszok. Itt a faultok miatt már hozzá kellett nyúlni a cserékhez és ez sok jóhoz nem vezethetett. A félidő után jó ideig úgy tűnt nagyon kikapunk, de Marci beállásával friss vér került a csapatba és sikerült 8-10 pont hátrányra fagyasztani az eredményt. Mentünk-mentünk utánnuk, de Kugyelin és Robinson csak nem tudta kintről elhibázni. Egészen a negyedik negyed feléig. Ekkor fáradni látszott az ellenfél (ez érdekes volt, mert nagyon jó cserepaddal rendelkezetek) és pontról-pontra sikerült ledolgozni a hátrányt. 50 másodperccel a vége előtt 86-88-nál Fodor hibázott egy tempót (ha jól emléxem), a 216 centis Zukauskas könnyedén húzta volna le a lepattanót, de Davis egy embertelen súlypontemelkedés mellett kitépte a litván keze közül és jó irányzékkal tette vissza. Fantasztikus jelenet volt és majdnem leszakadt a csarnok. Az ellentámadásnál a szerb jv. teljesen indokolatlanul ráfújt egy faultot Gerire (szabad labda volt!!!) és az a szlovén válogatott játékos állhatott oda büntetőzni, aki addig 11-ből 11-et behintett és ezúttal sem hibázott. Jött az utolsó támadás, nem variáltunk! Mindenki kijött a palánk alól és Davis elkérte a labdát. Ezúttal is megverte ellenfelét és üresen száguldhatott a gyűrű felé, ám mivel Zukaukas és Farmer és leváltott emberéről, hogy a kicsi amerikait megállítsa, Czigler egyedül maradt. Feribá leadta, Laci elhibázta. Ennyi...
Összességében az mondom én nagyon büszke voltam tegnap este, hogy az ASE szurkolója lehetek. Csapatunk küzdeni akarásból jelesre vizsgázott és egy pillanatig sem adta föl a küzdelmet (a harmadik negyedben a lelátón már sokan lemondtak a csapatról). A Lokomotív remek csapat. Játszottunk már sok elitgárdával Pakson (Partizan, Valencia, AEK, Estudiantes), de nekem valahogy potenciálisan ezek tűntek a legerősebbnek (csak egy kis adalék: Robinson és Farmer fizetése összesen 1 milka!). Sokakkal ellentétben azt mondom nem vagyunk rossz formában, de egy ilyen csapat ellen tudomásul kell venni, hogy ez ennyire elég. Minden apró hibánkat nagyon megbüntették az oroszok. Óriási pozitívum volt, hogy mindig tudtunk újítani, volt aki dobjon pontot (bár egy jó tripladobó ilyen szinten már elengedhetetlen), de a védekezés nem ment túlzottan. Nagyképűnek hangzik, de úgy érzem ezt a csapatot jelenleg más magyar gárda sem tudná megverni. Az ASE jól össze van rakva és ezekből a küzdelmekből biztos, hogy sokat fogunk profitálni.
Egyéni teljesítmények:
Mészáros: Igazából csak egy félidőt játszott és közepes teljesítményt nyújtott. Robinson-t remekül semlegesítette az első félidőben (ekkor ő fogta és nem Fodor). A végén hamarabb vissza kellett volna hozni és ebben szerintem Peti hibázott.
Fodor Gergely: Tényleg nagyon jó volt. Mert játszani és minden közismert erényét felmutatta. Csak így tovább!
Davis: Sporttárssal ellentétben én őt láttam a legjobbnak. Igazi vezéregyéniség volt és jobb teljesítményt nyújtott, mint az NBA-t megjárt honfitársa.
Sitku: Sajnos nem a szombati formáját hozta. A végére belelendült, de rosszul védekzett és sok volt a buta személyije. A 3 zsákolása viszont gyönyörű volt.
Czigler: Nagyon nehéz róla írni. Nem is emléxem mikor láttam rajta, hogy ilyen elánnal kezdje a meccset és teljesítménye jó is volt az elején. Jól szedte a lepattanókat, leradírozta Zukauskast és termelte a pontokat. Ahogy telt az idő egyre jobban lehetett rajta érezni a fáradságot. Közismerten jó büntetődobó, de a második félidőben már ezeket is kihagyta. Mentségére legyen mondva, hogy mivel középjátékos neki kellett mindenhova besegíteni és ezt az elején nagyon jól tette. A végén tényleg sokat hibázott, de egy ilyen meccsen, ha valaki üresen van, annak el KELL dobni, a ruszkik meg persze hagyták.
Jurgilas: Jó volt. Farmer nem igazán élt meg mellette.
Rajkó:-
Fodor Márton: Ügyes volt és fontos kosarakat dobott. Voltak viszont a védekezésben nagyon súlyos és buta hibái.
Hát ez most nagyon hosszú lett, de talán érdekel valakit. A visszavágó nem sok jóval kecsegtet, de látva a fiúkat biztos vagyok benne, hogy ők még a továbbjutásról sem mondtak le.
Azt hiszem a tegnapit hívják emelt fővel történt vereségnek. Nincs mese, jobb csapat a Sopot, igaz mi is játszhattunk volna jobban. Ugyan lesz még egy visszavágó, (amin azért kutya kötelesség a továbbjutásért küzdeni) de ha nem áltatjuk magunkat akkor kijelenthető, hogy nincs sok esély. Lehet a bajnokságra és a MK-ra koncentrálni, (valószínűleg Allison nélkül). A Koracs kupa menetelés így is sikeresnek mondható, pláne annak fényében, hogy még annak idején a Rijeka ellen se mi voltunk az esélyesek. Ahhoz képest...
Paksnak némileg több sansza maradt, de reálisan nézve szerintem ők is befejezik jövő héten (kívánom, hogy rámcáfoljanak).
Tippjeim a hétvégére:
Klíma-Debrecen H 11
Körmend-Albacomp V 7
Szolnok-Falco H 8
MAFC-ZTE V 5
DVMSE-Nyíregy V 4
Szeged-Paks V 15
Nincs kedve valakinek összeszámolni a múltkori találatokat?:-)))
Hello Fish + többiek! Kérdéseidre a következőket tudom írni: szerdai meccshez képest meglepően sokan voltak kint a meccsen, és a szurkoló tábor előtt ismét le a kalappal. Nagyon keményen "végigjátszották" a meccset a fiúkkal együtt, ebben nem volt hiba. Az viszont tényleg igaz, hogy a Lacikán ment el a meccs. Tudod, Fish, hogy nem szoktam vérmesen szidni senkit, mindig úgy vagyok vele, hogy mindenkinek lehetnek rossz napjai. De ez a tegnapi őszintén feldühített. Rendben van, hogy védekezik, meg sokat van pályán és elfárad, meg hogy "ha hozta volna a csúcsteljesítményt", de hát könyörgöm, a játékot pontra játsszák. Egyszerűen nem lehet ennyi labdát eladni és kihagyni. Meg nem lehet megtenni azt, hogy amikor annyira számít az a két nyüves pont, és már előtte 4 labda nem ment be ugyanarról a helyről, beállíni megint ugyanoda, és ugyanúgy kihagyni. Sajnáltam a többieket (főleg Davist és Fodor Gerit), hogy lelküket kiköpve felhozzák a meccset, és utána egy ilyen miatt elúszik az egész. Tényleg nem szoktam nagyon anyázni, ha kikapunk akkor sem, mert a játék szeretet vezet ki a meccsekre, de most nagyon vérzik a szívem.
A statisztika azt mutatja, hogy Lacika nem volt épp csúcsformában.
Nyomott ugyan egy dupla-duplát (15 pont, 10 pattanó), de mindezt a mezőnyből 33%-kal (5/15), a büntetővonalról 55%-kal (5/9) tüzelve, emellett jegyzett 2 asszisztot, 2 faultot, 1 blokkot, 4 ladbdaszerzést és 6 labdaeladást.
Ha nem lenne a sok eladott labda és a rossz dobószázalék, akkor egy szót sem szólhatna rá senki, dehát így...
A paksi "két pont odá"-t én is nagyon sajnálom, kíváncsian várom a paksiakat, akik látták: hányan voltak a lelátón? Sikerült a szurkolóknak "6. játékosnak" lenni? Egy másik fórumon vki (gondolom egy paksi) nagyon szidta Lacikát, hogy miatta ment el e meccs, ebből mennyi igaz? Vagy csak a "szokásos" elvakult szurkolói hozzáállás?
Sok sikert a Kaposvárnak a visszavágóra, a Paksnak meg egy összeszedettebb játékot Oroszhonban!
30 perc bénázás után talán nekem is elsülne végre a kezem.
Bár szerintem Zacsit akkor is kiemelték volna, ha a végén nem jön bele, hiszen előtte is hasznosan játszott, az 5 asszisztja mellett elszórt két trojkát, viszont kaptunk róla hármat, volt 4 labdaeladása, köztük egy "passz" ami telibetalálta a palánkot, 38 perc alatt volt 7 kísérlete, elvonva ezzel a védők figyelmét a többiekről, de ezektől függetlenül jól összefogta a csapatot, szervezte a játékot és erőt sugárzott a szakálla a társaknak, nem véletlenül ment olyan jól a játék Sitkunak és Némethnek. :-)
Annyi mindenestre bizonyos, hogy nincs még egy olyan játékos, akit 10 pont alatti teljesítménnyel oly soxor méltattak volna, mint őt.
Wiley-val kapcsolatban úgy tűnik valóban tévedtem, dehát egy ideje már tudjuk, hogy a Falco vezetői szeretnek trükközni. :-)
Ettől függetlenül én is piros-fekete hengeret várok szombaton, és nem csak Szolnokon. :-)
A kinevezésekor én is kicsit kételkedtem Matyi bácsiban, hiszen már elég régóta nem ült kispadon, és hát nem mondhatni, hogy túl nagy név lenne kosaras körökben. Egyelőre úgy tűnik, hogy jól dolgozik - bár azért kijárhatna a bajnokikra, hogy lássa mit nyújtanak a fiai.
Nekem a lengyelek elleni meccsen lopta be magát a szívembe, amikor az időkérésnél, úgy fogalmazta meg a "taktikát", hogy "gyerekek, b*sszunk oda egyet a félpályán". :-))
Gratulálok a Paksnak és a Kaposvárnak a tisztes helytálláshoz. Nagyon kelletek volna ezek a hazai győzelmek, ha másért nem is, a magyar csapatok jövő évi "magasabb osztályba" sorolását elősegítendő.
Úgy látom egyedül én tippeltem erre a meccsre. Kösz, hogy adtok ennyi előnyt, ha már egy fordulót én is elfelejtettem. :-)
Egyébként mindenkinek - az MKOSZ-nek és az Enternet-nek is - ajánlom a figyelmébe a bckormend.hu szerkesztőinek új kezdeményezését, miszerint a férfi A csoport összes mérkőzését élőben lehet majd követni az oldalon.
Igazad van, az 5 magas ember közül egy kimaradhat, persze ez a dilemma úgyis csak akkor áll fenn, ha Gulyás visszatér (ebben nem vagyok egészen biztos), illetve ha senki sem sérült az említett kvintettből (ennek ellenkezőjére sajnos mindig van esély).
Annyi biztos, hogy centerekből és hátvédekből jól áll a válogatott, tehát őket lehet rotálni az adott ellenfélnek megfelelően.
A kezdő összetételét meghatározó tényezőkről pedig már szóltam, csakúgy, mint a variációs lehetőségek bővüléséről.
Matyi bácsiról csak annyit, hogy ha kivezeti a csapatot Svédországba, akkor mindenképpen alkalmas a kapitányi posztra.
U.I.: Egy magyar azért biztosan akad az NCAA-ben, méghozzá Szendrei József, az egykori válogatott focikapus fia. "Dodi" 22 éves és az Oklahoma Sooners csapatában játszik. További infok:
"hazaiaknál szerepelt egy Horváth nevű erőcsatár. Nem tud valaki valamit a srácról?"
Valoszinuleg sokadik generacios amerikai. Mar az szuleinek is angol neve van (Nick es Mary). Egyebkent Minnesotabol szarmazik es kozepiskolai karrierje eleg szepen alakult.
tovabbi info a :
Szerintem egy 10-es keretbe felesleges 5 magas embert betenni, mert nem lehet kihasználni mindet. Trummer mellett egyébként nagyon szívesen megnézném a válogatottban Kámán Tamást is, mert meggyőződésem, hogy egy igazi bedobó rengeteget tud lendíteni egy csapaton (az ASE-n is lendítene). Ha most kellene kezdőötöst kiállítanom tele lenne kérdőjellel. Nézzük:
Center: Ez nem kérdőjel. Mindenképp Cziglert játszatnám. Sokkal határozottabban védekezik, több lepattanót szed Gulyásnál, aki bár sokkal jobb játékos, de ebbe a csapatba a sok jó dobó mellé szükség van egy zongoracipelőre, aki lepattanózik, prakkerol, labdát szerez és ebben Laci egyértelműen jobb (emlékszünk ugye a magyar-orosz meccsre).
Csatár: Ez bizony kérdőjel, mert ugye van egy remek formában lévő Sitkunk és egy klasszis Dávidunk, aki kábé 2 éve nem húzott nemzeti mezt.
Bedobó: Trummer, Kámán Fodor. Ez is kérdőjel.
Hátvédek: Németh, Kálmán. Kivéve, ha az ellenfélnél van egy dobógép hátvéd. Ebben az esetben mindenképp Zalánnal, vagy Fodorral fogatom (Geri ilyenkor nem szerepel hármason).
Ez bizony nem fix kezdő...Újabb kérdést teszek fel: Szerintetek Matyi bácsi alkalmas arra, hogy egy EB döntőbe jutott csapatnak a kapitánya legyen?
Üdv.
Feribá04
Ui: Tegnap néztem a Fox Sport-on a Virginia-Duke meccset és a hazaiaknál szerepelt egy Horváth nevű erőcsatár. Nem tud valaki valamit a srácról? Nincs most kedvem az ncaa.com-ot nézegetni (már ha egyáltalán van ilyen homepage).
Bevetésre kész (sérülés, vagy lemondás esetén):
Gémes, Simon, Kámán, Pankár
A fent említett 10 játékos bármelyike nyugodt szívvel bevethető, és hozzá is tud tenni a csapat teljesítményéhez, tehát nem 7 embernek kell végigjátszani egy gyilkos mérkőzést.
Matyi bácsi választhat a magas, stabil (3 nagy, 2 kicsi)-, és az alacsony, gyors (2 nagy, 3 kicsi) szerkezet között, ezenkívül vannak a csapatban védekező (Czigler, Fodor, Mészáros) és pontdobó (Gulyás, Trummer, Kálmán, Németh) játékosok is.
A kezdőötöst és adott csapattag játékidejét a pillanatnyi forma, az aktuális ellenfél, az alkalmazott taktika és a mérkőzés alakulása (faultok, kapott ill. dobott pontok) határozná meg.
Személyes véleményem, hogy Czigler jó első számú centernek (mert tényleg jó), de amikor olyanja van, hogy pl. gáncsolgatja az ellenfelet négy személyinél és nem is a meccs végén (mint szombaton) mindenképpen kell még valaki. Mondjuk a Dávid. A lényeg, hogy Lacika lehetne higgadtabb egy kicsit. Pláne negyven millával a zsebben:-))
Grebenár semmiképp, ezért nem írtam én sem. Gémes OK, de Cziglerben nem vagyok biztos. Ő az egyetlen center aki tud védekezni (Dávid nálam nem center). A keret az OK, de egy meccsre csak 10 játékost nevezhetsz. Tegyük fel, hogy te vagy a szövetségi kapitány és egy magyar-olasz mindent eldöntő meccsre ki kell jelölnöd 10 játékost figyelmbevéve a jelenlegi formákat (természetesen Kálmánt, Gulyást, Dávidot vagy akár Szaszát is választhatod). Hogy állnátok ki? Mi lenne a kezdőötös?
Grebenár, Gémes szerintem nem férne be. Ha kellene egy harmadikat is választani, akkor Cziglert választanám, de nem örömmel tenném.
Egyébként egy ilyen sorozat terhelés során több használható emberre van szükség, így a keretben természetesen mind a három játékosnak helye van.
"A lettek elleni zakó után is ezt mondtad volna?"
Czigler azon nem játszott, tehát értelemszerűen nem.
"1. - most sem voltak egyenletesen jók végig, kivéve Sitkut" Pont ő kerülne ki, ha jönne Dávid.
"ki lehetnek facsarva egy idő után" Na pont ezt nem láttam rajtuk. Szerencsére.
"Sajnos, nincsenek annyian, hogy keretszűkítési problémák lépjenek fel" Magas poszton hogyne lenne. 4 magas embernél többet felesleges betenni a keretbe, mert nem jut hely az irányítóknak, bedobóknak, illetve az ötödik úgysem kapna lehetőséget, mint ahogy Grebenár szombaton. A Dávid, Gulyás, Czigler, Sitku, Báder, Gémes hatosfogatból melyik kettőt dobnád ki?
Én nem azt mondtam, hogy nincs rájuk szükség, hanem azt, hogy fogalmam sincs mi lenne a legjobb döntés válogatottunk szempontjából.
Bizony nagyon jó meccs volt. Meggyőződésem, hogy a magyar válogatott szombaton Kaposváron semelyik európai csapattól sem kapott volna ki 10 pontnál többel. Bár ilyen fejtegetéseknek nincs sok értelme, de azért jó kimondani.
Egyvalami azért motoszkált bennem meccs közben. Biztos, hogy jobbak lennénk a két franciával (Kálmánnal tuti)? Czigler meccs eleji játéka döntő volt (ezt Patonay is kiemelte). Uralta az ablakok alatti teret és félelmet keltett az ellenfél játékosai között. Erre Gulyás nem képes! Dávidról pedig annyit, ha ő komoly játékidőt kap (mert pár percre betenni nincs értelme. Sok játékosnak kell némi idő, hogy felvegye a ritmust pl. Báder), akkor ki kell venni Sitkut. Ti kivennétek Ernőt ebből a kezdőből? Emellett ez keret nagyon érzi egymást, míg Dáviddal és főleg Gulyással ez nem lenne garantált (+ Mi lenne Báderrel?). Alapvetően azon az állásponton vagyok, hogy a lehető legerősebb csapat legyen a pályán, de elnézve a válogatott formáját már nem tudom mi lenne a jó. Bárcsak 2-3-as poszton lenne ilyen tülekedés!
Szerdán nagy meccsek lesznek szerte Európában. Kivéve Paksot, mert mi simán lezúzzuk a muszkákat egy harmincassal:)))
Ez csak vicc, de biztos vagyok benne, hogy nem kapunk ki odahaza. A játékosok jó formában vannak és szombaton úgy tünt, hogy a lottónyeremény sem zavarta meg őket.
Szuper meccs volt, igaz? Ha ilyen formában játszunk ősszel is akkor biztos ott leszünk jövőre Svédországban. Nagyon jól játszott a paksi különítmény (már előre félek a Klíma-Paks meccstől:-), de nekem a legjobban Németh Isti játéka tetszett. Jó volt a közönség is, dombóvári, kaposvári egymás mellett szurkolt. Elismerés a kb. hatvan észt szurkolónak is akik ennyit utaztak csapatukért. Varga Mátyás is szimpatikussá vált szombat óta, pedig nem voltam túl jó véleménnyel róla eddig. Mindent összevetve igazi magyar kosárünnep volt a meccs.
Szerdán pedig Koracs kupa.