Kedves Wise,bar mint kulfoldi Magyarorszagon ernek hasonlo meglepetesek mint Teged azert Teged is megkerlek ne esel a kritizalt tarsunk hibajaba es ne altalanosits.Itt sajnos meglatszik a 2 generacios kieses.50 ev nagy ido.Most itt 1928-as chicagoi helyzet van.Ebben a felidoben a gonoszok a mindenkepen tortetok es az illegalis profitorok vannak elonybe.De polgarosodik az orszag (nem az csak az orbani meghatarozasban) es epulnek az uj hazak az uj elitt jon.Sajnos most kritikatlanul veszunk at mindent az USA-bol es ez is rossz,csak a jot kellene ,de ki mondja meg nekunk itt mi a jo ? Ne csodalkozatok akkor az ellenhatas miatt.Sokban az identitasunk van veszelyben...
Kedves Wise,bar mint kulfoldi Magyarorszagon elnek hasonlo meglepetesek mint Teged azert Teged is megkerlek ne esel a kritizalt tarsunk hibajaba es ne altalanosits.Itt sajnos meglatszik a 2 gfeneracios kieses.50 ev nagy ido.Most itt 1928-as chicagoi helyzet van.Ebben a felidoben a gonoszok a mindenkepen tortetok es az illegalis profitorok vannak elonybe.De polgarosodik az orszag (nem az csak az orbani meghatarozasban) es epulnek az uj hazak az uj elitt jon.Sajnos most kritikatlanuzl veszunk at mindent az USA-bol es ez is rossz,csak a jot kellene ,de ki mondja meg nekunk itt mi a jo ? Ne csodalkozatok akkor az ellenhatas miatt.Sokban az identitasunk van veszelyben...
Ezt kulonosen koszonom.En az angol demokracia ertelmezesenek hive vagyok,fiatal koromtol mikor eloszor kerultem abba a helyzetbe hogy angol ujsagot ,igaz egy oreg baratom segitsegevel ,elolvastam.Nem talaltam sehol a Continensen sem , csak naluk a Magna Charta hazajaba ezt a szelemet.Ha Cromwell szemelyesen nem mindenben a legszimpatikusabb de a tole megkezdett ut igen.Elvek es nem szemelyek csapnak ossze-ezt idezem itt mint idos bohoc.Tiszteljuk a vitapartnerunket (meg ha neha utaljuk tulzasait is.. ) mert nelkule nem lenne kivel vitatkozni,nem alakulhatna ki egy kerekebb kep a dolgokrol.Esetleg az ujabb erveink kifejtesevel meg jobban megerosodik bennunk az azelotti velemenyunk es ezt is a vitanak koszonhetjuk.
Orulok hogy talaltam egy eszmetarsat.Kezedet csokolom.
Teljesen egyetertek veled Csilla. Nem is kell ahhoz kulfoldinek lenned, hogy olyan elmenyek erjenek, hogy rogton hazafele vedd az iranyt. Eleg volt nehanyszor Mo.-ra mennem az utobbi idoben, annyiszor es olyan pofatlanul meg sehol nem probaltak atverni, annyi bunkot es kozonyos embert reg lattam. Kezdve, hogy leszalltam a geprol. Most en is mocskolodjak, hogy milyen hely Magyarorszag, pedig nekem nagyon is szemelyes elmenyeim voltak, nem pedig csak hallottam, meg ismertem valakit aki mar hallott ilyesmit, stb...
Wise
Meg az "atkosban" vetitettek egy filmet a magyar mozikban azzal a cimmel hogy "Ez Amerika". A film bemutatott egy csomo hulye agyament szokast, jelenseget ami az USA-ban megtalalhato: pl. gilisztaeves, drive-through temetes, drive-in istentisztelet, szex-ora, ahol bananon gyakoroljak a nok az oralisat, a homelessek a csatornakban ahogy patkanyt sutogetnek, stb. Akkor meg nem beszeltem angolul, de aztan amikor sokkal kesobb megint megneztem a filmet, rajottem hogy az eredeti angol cime: "This is also America" tehat "Ez IS Amerika" Egy franya kis szo es mekkora kulonbseg! :-)
Az mindig meglep azert amikor olyan emberek mondanak negativ velemenyt - tulajdonkeppen barmirol, de az USA ebben nagyon konnyu celpont, mert divat pocskondiazni - akiknek nem sok tapasztalatuk van. Az hogy hallottak valakitol, vagy a mediaban, vagy volt egy rossz elmenyuk... Ha mondjuk egy amerikai irna le igy Magyarorszagot az elso kellemetlen elmenye utan, akkor vajon ahhoz mit szolnanak a magyarok? Mert azert ne altassuk magunkat, ha csak egy napot is eltoltesz Magyarorszagon, eleg jo eselyed van arra hogy abban nehany kevesbe pozitiv elmeny is belekeruljon.
Nem hiszem, hogy a tantusznak ilyen lassan kellett volna leesnie, hiszen úgy érzem elég tiszta volt amit mondtam, már ha vetted a fáradtságot, és elolvastad minden hozzászólásomat ebben a témában (nem volt sok). Ha az tietekétől eltérő vélemény ennyire felzaklat benneteket, akkor máskor olyan topic-cimet válasszatok, hogy pl. Miért szereted Amerikát? Bele se néznék, hidd el.
A "Füttyös Barack" mondatodat, egy kicsit még ki kéne csomagolnod ha választ vársz rá, nem akarom ui félreérteni.
Vajon ez a kedves uriember (?) honnan vette az informacioit, ami alapjan elitel egy hatalmas orszagot, benne minket is? Pedig ma a szeretet es az egyenloseg napja van...
Wise
Bocs, az elejen az istennek se akart elmenni es azt hittem hogy meg idejeben lelottem. Egyebkent ugy is lehet ertelmezni hogy ennyire nyomatekosan gondolom. :-)
"That is the happiest conversation where
there is no competition, no vanity, but a
calm quiet interchange of sentiments."
Samuel Johnson
IGY jo vitatkozni. Szuper vagy Mumu!
"That is the happiest conversation where
there is no competition, no vanity, but a
calm quiet interchange of sentiments."
Samuel Johnson
IGY jo vitatkozni. Amikor nem mindenki a maga igazat akarja bebizonyitani. Amikor abbol hogy a vitapartnerem logikus erveket hoz fel, en magam is tanulhatok. Mumu, nagyon szuper vagy! :-)
Bocs, hogy nem állom a szavam, és megint megszólalok. Mentségem a személyes megszólittatás. Nem hiszem, hogy okot adtam volna erre a stilusra pusztan a mas velemenyemmel. Röviden azt is irhattam volna kedves pestiutca12, hogy látod ez Amerika.
Persze ez nem lenne igaz. Hiszen amit irtal, az csak te vagy.
Egy csepet se riadj meg LB.Vitatkozni lehet sot jo.Persze a stilusert mindenki sajat maga felel.A legjobb erveket hozni es nem anyazni...
Megirhatod minden kijelenteshez az oda valo peldat.Aztan vitatkozhatunk.Persze egy megfelelo nivon.
Helyes.Eszreveted hogy a pozitiv dolgok elismerese nagyobb sulyt adnak a negativoknak is.Jol tetted hogy ugy irtal ahogy erezted,persze hogy szubjektiv a kerdes.De en is probaltam aztan csak a masik oldalt is megmutatni.
A Marschalltervrol.Ha nem haragszol az egy tulzas hohy jo befektetes volt.Ez annyi mintha egy koldusnak adnal valami penzt es a szomszedod azt mondana,na jol befektetel,mert lehet hogy milluiomos lesz.
Úgy érzem, most kell abbahagyni. Kissé off-topicok lettünk.
Azt hittem - a cimből - hogy itt mindenki megirhatja, mit jelent neki Amerika, a többiek elovassák, tudomásul veszik. Én nem akarok vitázni.
Ha tényleg érdekel, hol voltál profán, olvasd el még egyszer a hozzászólásodat, ha igy sem jösz rá, akkor valószinüleg nem ismered a szót.
Ez az utolsó hozzászólásom volt a témához.
Szia.
Kedves CsilladaKilla!
"Ez nem volt igazan jo hasonlat, mert egy viszonylag egyszeru dolgot hasonlitottal ossze egy rettentoen komplex es osszetett jelenseghalmazzal."
Válasz 1: Nincs jó hasonlat.
Válasz 2: A hasonlat, egy rettentően komplex és összetett jelenséghalmaz, egy viszonylag egyszerü dologra vetitve.
"Ha viszont egy hatalmas, rengeteg tulajdonsaggal rendelkezo valamibol Te csak a negativakat latod, akkor az emberben (bennem) felmerul, hogy a hozzaallasoddal lehet a problema."
Egy malomban őrlünk (idézek magamtól):
"nem ennyit tudok az USAról, csak ez a véleményem róla"
"Én nagyon jól tudom, hogy ennél sokkal több, és mindazok mellett amiket én felsoroltam, rengeteg pozitivummal rendelkezik"
"Válaszom szubjektiv volt"
"Egyáltalán nem zavar, ha a hozzászólásom elfogultnak látszik. Az is. "
Végül hadd éljek egy kritikai észrevétellel: lehet, hogy az én hasonlatom számodra tartalmilag nem volt megfelelő, a tiednek a stilusa sikeredett enyhén profánra.
Szia Classic! Eloszor is mindez attol fugg hogy hogy jossz ki. Ha pl. ferjhez jossz valakihez es megengedheted magadnak hogy ne kelljen rogton a karierredet epiteni, akkor erdemes lenne eloszor csak valami felallast vallalni, es a maradek idodet nyelvtanulasra, olvasasra, az itteni viszonyokkal valo ismerkedesre forditani. Ha nem ferjhez jossz, akkor nem nagyon hiszem hogy sok valasztasod van, mert vizumot csakis a diplomad reven kaphatsz, es azzal csakis annal a cegnel melozhatsz, aki elintezi a vizumodat. Minel magasabb pozicioban, minel kultraltabb emberek kozt dolgozol, annal konnyebb a beilleszkedes, ugyhogy rogton a melyvizben kezdeni sem feltetlenul egy negativum, csak akkor sokkal kevsebb "ismerkedesi" idod lesz, foleg az itteni szabadsagolasi helyzetben.
> Miért kéne ahhoz hozzátennem bármit is akármihez, hogy véleményt mondhassak róla?
> Szidhatom pl. a kétütemü Trabantot a levegőszennyezésért, - amellett, hogy tudom: keveset >fogyaszt - pedig nem vettem rész a tervezésében.
Ez nem volt igazan jo hasonlat, mert egy viszonylag egyszeru dolgot hasonlitottal ossze egy rettentoen komplex es osszetett jelenseghalmazzal. Pl. ha azt mondod hogy utalod a zellert, mert keseru es megnoveli a belgazodat, akkor en hiaba is probalnalak meggyozni, hogy ennek ellenere szeresd, mert a zeller keves tulajdonsagabol neked zomeben a negativok jutottak ki.
Ha viszont egy hatalmas, rengeteg tulajdonsaggal rendelkezo valamibol Te csak a negativakat latod, akkor az emberben (bennem) felmerul, hogy a hozzaallasoddal lehet a problema. Ami vegul is nekem nem problema, mert nem nekem kell egyutt elni vele. Az en Amerikam, ha nem is tejjel-mezzel folyo Kanaan, de azert egy sokkal pozitivabb hely mint a Tied. De tiszteletben tartom a Te erzeseidet es eszem agaban sincs meggyozni Teged az ellenkezojerol! :-)
Kedves MUMU! Örülök, hogy válaszoltál, és nem szeretnék vitába bonyolódni veled(sem), de azt el kell mondjam, amit már az előbb is: nem ennyit tudok az USAról, csak ez a véleményem róla. Természetesen felsorolhattam volna akar jó dolgokat is, de mivel az ellenérzés erősebb benneml, nem tettem.Válaszom szubjektiv volt, mert a topic a cimében erre volt kiváncsi.
+2 megjegyzes:
"a szabadság hazája": szerintem attól, hogy a USA igy aposztrofálja magát, a szabadság még nagyon sok országban otthon van
"Marschall-terv": nem önzetlen segitség, hanem hosszútávú befektetés volt
De, hogy lásd a jó szándékom, mondok egy valóban, általam is sokra becsült pozitivumot: a nemzeti összetartás.
Megertem es jogod van erre a valaszra is.Persze jobb lenne ha tobbet tudnal rola.Hiszen USA ma a vilag legfejlettebb technika hazaja es gazdasagat maga epotette ki.Ugyanaakkor bar sok elentmondasal a szabadsag hazaja is.Persze az analfabetak,nyomorgoke es primitivekke is.De ez mkndenutt igy van.
Ne felejtsd el a Marschall tervet ami a haboru utan a lerombolt Europat segitette labra allni,meg a valamikori ellenfelet is.A szeretett csomagokat es a humanitarus mozgalmakat az egesz vilagon.Ez is USA.De ugy amenyit Te most tudsz annak az a kep felel meg amit leirtal es Te a kerdesre valaszoltal.Hogy mi ezt nem igy latjuk az mas kerdes.
Kedves Mumu és CsilladaKilla!
Nem lakom az USAban, soha nem is voltam még ott. Ismerőseim voltak/éltek/élnek ott. Ezenkivül, ha valaki - itt USA - ilyen erőszakosan terjeszti a kultúráját, és önmagát ennyire előtérbe helyezi, akkor ne csodálkozzon, ha valakiben ez visszás erzelmeket kelt.
Kedves Mumu! A topic kérdése: Mi neked Amerika. Nekem ez Amerika. Én nagyon jól tudom, hogy ennél sokkal több, és mindazok mellet amiket én felsoroltam, rengeteg pozitivummal rendelkezik. Egyáltalán nem zavar, ha a hozzászólásom elfogultnak látszik. Az is.
Kedves CsilladaKilla! Miért kéne ahhoz hozzátennem bármit is akármihez, hogy véleményt mondhassak róla? Szidhatom pl. a kétütemü Trabantot a levegőszennyezésért, - amellett, hogy tudom: keveset fogyaszt - pedig nem vettem rész a tervezésében.
Sziasztok
pár jó tanács jöhetne ha valakinek van egy kis ideje.
én kimegyek Amerikába, New Jersey-be, kb 2 év múlva, ha befejeztem a főiskolát. elvileg gazdasági mérnök leszek, a nyelvet még nem beszélem annyira de nagyon tanulom. munka mellett elég nehéz ez a kettő.
munka érdekelne, hogy könnyen, vagy nagyon nehezen fogok-e munkát kapni. úgy gondoltam hogy 1 évig csak eladó lennék dunkin donats-ban vagy valahol, addig amig asszimilálódok. nyelvi fordulatok, kultúra...stb. vagy rögtön vágjak bele komolyabb munkába?