Keresés

Részletes keresés

CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2138
Ebben igazad van. Viszont ha mondjuk lenne egy olyan tema hogy "Mi neked a fasiszta Nemetorszag" akkor ha en nem eltem ott, es semmi kulonosebb kutatast nem vegeztem a temaban, valoszinuleg egy darabig csak figyelnem a topikot, hogy tanuljak. Nekem kulonosebben semmi sem a fasiszta Nemetorszag, azon tul hogy a velemenyem megvan persze rola, viszont az egy meglehetosen standard velemeny, es nem ereznem ugy hogy hozzateszek vele a topik szinvonalahoz, ha beirok valami ilyen "generic" szolamot.

Mindenkinek megvan a joga a velemeny nyilvanitashoz, de szerintem az felreertelmezi a temat, aki azt varja hogy ide majd mindenki beirja hogy mit gondol es semmi reagalas nem lesz. Akkor minek irjuk le egyaltalan? Hogy legyen egy osszegyujtott tara annak hogy x szamu embernek mit jelent Amerika? Ha van velemenyem es elmondom, akkor azzal vallalom azt is hogy az valamilyen hatassal lesz masokra. Nem?

Előzmény: suerte (2137)
suerte Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2137
Csilla...
Az igazság az, hogy egy csomó dologról alkotunk véleményt anélkül. hogy megismrnénk igazából, tapasztalatból. Had mondjak néhány példát: a mi generációnkból hála istennek senki nem simerte a fasiszta németországot, soha nem járt ott, de mégis véleményt alkothat róla. Szintn kevesen ismerik Lolo brigidát személyesen, mégis mondják, hogy csinos. Persze azt nem tudhatják, milyen az ágyban!
Előzmény: CsilladaKilla (2135)
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2136
Tibor,

>En ettem csorgo kigyo hust, nagyon jo volt.

Gratula!

> A giliszta sem lehet rosz.
ehem...izeee...szoval nyers gilisztat ettek, meg aztan turmixban csinaltak belole szep zold giliszta-juice-t.... :-) Eleg bizarrul nezett ki.... :-)))) De en eleg finnyas vagyok, meg Franciaorszagban is eleg nehezen kapok a fogamra valot....

Előzmény: Tibor Arato (2130)
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2135
Hello Suerte, Nem baj ha "zoldfulu" ir, sot! Asszem hogy ki regebben ki nem is annyira regen, de mindnyajan egyszer zoldfuluek voltunk ebben a topikban. Egyebkent nem arrol van szo hogy Amerika tokeletes-e, hanem arrol hogy mennyire megalapozott egy olyan valakinek az USA biralata (irhatnam frocsogese) aki meg soha nem jart itt es csak hallomas alapjan alkot velemenyt. Es igazabol nem tamasztja ala, hanem a fo erv az hogy "Nekem ezt jelenti."

Nem akarom ujraeleszteni a dolgot csak magyarazok. Errol a szorol jut eszembe, szerintetek a magyarok onkritikat gyakoroltak, amikor a hosszu, a masikat felvilagositani hivatott, monologot "magyarazasnak" neveztek el? :-) Kepzeljetek el ezt angolul! "Oh, I am just Hungarianing..." :-))))

Előzmény: suerte (2133)
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2134
Konnyu mert nagy a forgalom! :-) Biztos mindig a lista elos oldalan vagyunk! :-)
Előzmény: Tibor Arato (2132)
suerte Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2133
Valóban így van. Többször jártam Amerikában, már a földrészen is, ezért lett kedvem ehhez a témához hozzászólni. Csak nem baj, hogy egy zöldfülü írt? :o)
Előzmény: Tibor Arato (2132)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2132
suerte "1" hozzaszolasat nalunk kezdte.
Ugylatszik konnyu minket megtalalni.
Előzmény: suerte (2129)
WiseConsin Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2131
Kedves Mumu. Isten orizz, hogy altalanositsak, hiszen eppen erre probaltam felhivni a figyelmet, hogy minden negativ elmeny ellenere sem nyilatkozok altalanositva. Tisztaban vagyok azzal, hogy nem mindenkire ervenyesek a lent irt megallapitasaim, talan pontosabban kellett volna fogalmaznom. Viszont epp ugy nem fogadom el masnak az altalanosito megnyilvanulasait.
Wise
Előzmény: Mumu (2126)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2130
Csilla; A 2084-es hozzaszolasod nagyon tetszet.
Remellem ez lehangolta bitangot.

En ettem csorgo kigyo hust, nagyon jo volt.
A giliszta sem lehet rosz.

See ya.

Előzmény: CsilladaKilla (2121)
suerte Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2129
Sziasztok! Pontosan nem is értem, hgy min vitatkozunk. Létezik olyan ország a földön amely hibátlan? Amerika illetve Amerikai Egyesült Államok, mert Amerika nem Amerika, vannak azon a földrészen ms országok is, nem a paradicsom. Történelme során rengeteg mcskos dolog történt ott is. A jelen sem hibátlan, de miért is lenne az? Hiszen mindenhol embere élnek és azok mint tudjuk nem fehérek és feketék, jók vagy rosszak, hanem pepiták! Mindenesetre nekem nem a tökéletes szinonimája az "amerikai"!!!!
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2128
Ki kritizalhat? Ez egy nagyon erdekes kerdes, foleg az olyanoknak akik kulfodre szakadtak. Mert ugye az ember maradhatott is volna es akkor most tevolegesen reszt vehetne a helyzet javitasaban. Az jopofa hogy en valahnyszor magyar rokonnal, ismerossel, barattal beszelek, rovid par perc utan elkezdenek panaszkodni, kritizalni a magyar helyzetet. Ugyanakkor az mar egy kicsit vegyesebben van fogadva ha mondjuk en kritizalom, es eppen ezert igyekszem nem is csinalni, kiveve ha eppen valami nagy bunkosagot kovetett el ellenem valaki.

Most mar eleg jol el tudom fogadni hogy az olyan, ez ilyen, mind a ket helyen megvannak a jo dolgok es a rosszak is. Akarhol vagyok is, hamarosan elkezdenek hianyozni dolgok a masik helyrol.

Kritizalni persze epito jelleggel is lehet, de szerintem akkor meg kell tudni okolni is a kritikat. Az semmikeppen sem jo erv, hogy "azert mert en igy gondolom." Nagyon aranyos pelda erre David Byrn-nek (Talking Heads) a True Stories cimu filmje, ami egy texasi kisvarosrol es az ottani eletmodrol szol. Humorosan, kritikusan, ugyanakkor sok szeretettel mutatja be azt hogy mi minden rossz a varosban es ugy egyaltalan az amerikai fogyasztasi eletformat. Sok zenevel es mureklamokkal. Erdemes megnezni ha hozza tudtok jutni.

Előzmény: Mumu (2126)
pestiutca12 Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2127
Mumu,

Ha te LB-t, - informálatlan, és hozzá nemértö, - mások tudását, érzéseit abszolut semmibe vevö magatartásával te mégis vitapartnerként annyira értékesnek tartod, - "aki nélkül nem lenne kivel vitatkozni", - hát ez elég nagy lebecsülése az itteni régota összegyült társaságnak.

Előzmény: Mumu (2125)
Mumu Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2126
Kedves Wise,bar mint kulfoldi Magyarorszagon ernek hasonlo meglepetesek mint Teged azert Teged is megkerlek ne esel a kritizalt tarsunk hibajaba es ne altalanosits.Itt sajnos meglatszik a 2 generacios kieses.50 ev nagy ido.Most itt 1928-as chicagoi helyzet van.Ebben a felidoben a gonoszok a mindenkepen tortetok es az illegalis profitorok vannak elonybe.De polgarosodik az orszag (nem az csak az orbani meghatarozasban) es epulnek az uj hazak az uj elitt jon.Sajnos most kritikatlanul veszunk at mindent az USA-bol es ez is rossz,csak a jot kellene ,de ki mondja meg nekunk itt mi a jo ? Ne csodalkozatok akkor az ellenhatas miatt.Sokban az identitasunk van veszelyben...
Előzmény: WiseConsin (2122)
Mumu Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2125
Kedves Wise,bar mint kulfoldi Magyarorszagon elnek hasonlo meglepetesek mint Teged azert Teged is megkerlek ne esel a kritizalt tarsunk hibajaba es ne altalanosits.Itt sajnos meglatszik a 2 gfeneracios kieses.50 ev nagy ido.Most itt 1928-as chicagoi helyzet van.Ebben a felidoben a gonoszok a mindenkepen tortetok es az illegalis profitorok vannak elonybe.De polgarosodik az orszag (nem az csak az orbani meghatarozasban) es epulnek az uj hazak az uj elitt jon.Sajnos most kritikatlanuzl veszunk at mindent az USA-bol es ez is rossz,csak a jot kellene ,de ki mondja meg nekunk itt mi a jo ? Ne csodalkozatok akkor az ellenhatas miatt.Sokban az identitasunk van veszelyben...
Előzmény: WiseConsin (2122)
Mumu Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2124
Ezt kulonosen koszonom.En az angol demokracia ertelmezesenek hive vagyok,fiatal koromtol mikor eloszor kerultem abba a helyzetbe hogy angol ujsagot ,igaz egy oreg baratom segitsegevel ,elolvastam.Nem talaltam sehol a Continensen sem , csak naluk a Magna Charta hazajaba ezt a szelemet.Ha Cromwell szemelyesen nem mindenben a legszimpatikusabb de a tole megkezdett ut igen.Elvek es nem szemelyek csapnak ossze-ezt idezem itt mint idos bohoc.Tiszteljuk a vitapartnerunket (meg ha neha utaljuk tulzasait is.. ) mert nelkule nem lenne kivel vitatkozni,nem alakulhatna ki egy kerekebb kep a dolgokrol.Esetleg az ujabb erveink kifejtesevel meg jobban megerosodik bennunk az azelotti velemenyunk es ezt is a vitanak koszonhetjuk.
Orulok hogy talaltam egy eszmetarsat.Kezedet csokolom.
Előzmény: CsilladaKilla (2115)
WiseConsin Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2123
Hmmm... Azt irta ki, hogy duplazas, most meg nem jelent meg semmi....
WiseConsin Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2122
Teljesen egyetertek veled Csilla. Nem is kell ahhoz kulfoldinek lenned, hogy olyan elmenyek erjenek, hogy rogton hazafele vedd az iranyt. Eleg volt nehanyszor Mo.-ra mennem az utobbi idoben, annyiszor es olyan pofatlanul meg sehol nem probaltak atverni, annyi bunkot es kozonyos embert reg lattam. Kezdve, hogy leszalltam a geprol. Most en is mocskolodjak, hogy milyen hely Magyarorszag, pedig nekem nagyon is szemelyes elmenyeim voltak, nem pedig csak hallottam, meg ismertem valakit aki mar hallott ilyesmit, stb...
Wise
Előzmény: CsilladaKilla (2121)
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2121
Meg az "atkosban" vetitettek egy filmet a magyar mozikban azzal a cimmel hogy "Ez Amerika". A film bemutatott egy csomo hulye agyament szokast, jelenseget ami az USA-ban megtalalhato: pl. gilisztaeves, drive-through temetes, drive-in istentisztelet, szex-ora, ahol bananon gyakoroljak a nok az oralisat, a homelessek a csatornakban ahogy patkanyt sutogetnek, stb. Akkor meg nem beszeltem angolul, de aztan amikor sokkal kesobb megint megneztem a filmet, rajottem hogy az eredeti angol cime: "This is also America" tehat "Ez IS Amerika" Egy franya kis szo es mekkora kulonbseg! :-)

Az mindig meglep azert amikor olyan emberek mondanak negativ velemenyt - tulajdonkeppen barmirol, de az USA ebben nagyon konnyu celpont, mert divat pocskondiazni - akiknek nem sok tapasztalatuk van. Az hogy hallottak valakitol, vagy a mediaban, vagy volt egy rossz elmenyuk... Ha mondjuk egy amerikai irna le igy Magyarorszagot az elso kellemetlen elmenye utan, akkor vajon ahhoz mit szolnanak a magyarok? Mert azert ne altassuk magunkat, ha csak egy napot is eltoltesz Magyarorszagon, eleg jo eselyed van arra hogy abban nehany kevesbe pozitiv elmeny is belekeruljon.

Előzmény: WiseConsin (2117)
Leples Bitang Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2120
Hiradó, filmek, újságok, töténetek olyanoktól, akik kint éltek/élnek. Azt hiszem ezt is irtam már.
Előzmény: WiseConsin (2117)
Leples Bitang Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2119
Nem hiszem, hogy a tantusznak ilyen lassan kellett volna leesnie, hiszen úgy érzem elég tiszta volt amit mondtam, már ha vetted a fáradtságot, és elolvastad minden hozzászólásomat ebben a témában (nem volt sok). Ha az tietekétől eltérő vélemény ennyire felzaklat benneteket, akkor máskor olyan topic-cimet válasszatok, hogy pl. Miért szereted Amerikát? Bele se néznék, hidd el.
A "Füttyös Barack" mondatodat, egy kicsit még ki kéne csomagolnod ha választ vársz rá, nem akarom ui félreérteni.
Előzmény: Tibor Arato (2118)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2118
LB; Most mart tudjuk, hogy mi neked America.

Leeset a tantusz!

Hej! Kudjel nekem egy uveg Futtyos Barackot.

WiseConsin Creative Commons License 2001.01.16 0 0 2117
Vajon ez a kedves uriember (?) honnan vette az informacioit, ami alapjan elitel egy hatalmas orszagot, benne minket is? Pedig ma a szeretet es az egyenloseg napja van...
Wise
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2116
Bocs, az elejen az istennek se akart elmenni es azt hittem hogy meg idejeben lelottem. Egyebkent ugy is lehet ertelmezni hogy ennyire nyomatekosan gondolom. :-)
Előzmény: CsilladaKilla (2115)
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2115
"That is the happiest conversation where
there is no competition, no vanity, but a
calm quiet interchange of sentiments."
Samuel Johnson
IGY jo vitatkozni. Szuper vagy Mumu!
Előzmény: Mumu (2111)
CsilladaKilla Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2114
"That is the happiest conversation where
there is no competition, no vanity, but a
calm quiet interchange of sentiments."
Samuel Johnson
IGY jo vitatkozni. Amikor nem mindenki a maga igazat akarja bebizonyitani. Amikor abbol hogy a vitapartnerem logikus erveket hoz fel, en magam is tanulhatok. Mumu, nagyon szuper vagy! :-)
Előzmény: Mumu (2111)
WiseConsin Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2113
"I have a dream..." Jan. 15. Martin Luther King Day.
Wise
Leples Bitang Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2112
Bocs, hogy nem állom a szavam, és megint megszólalok. Mentségem a személyes megszólittatás. Nem hiszem, hogy okot adtam volna erre a stilusra pusztan a mas velemenyemmel. Röviden azt is irhattam volna kedves pestiutca12, hogy látod ez Amerika.
Persze ez nem lenne igaz. Hiszen amit irtal, az csak te vagy.
Előzmény: pestiutca12 (2108)
Mumu Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2111
Egy csepet se riadj meg LB.Vitatkozni lehet sot jo.Persze a stilusert mindenki sajat maga felel.A legjobb erveket hozni es nem anyazni...
Megirhatod minden kijelenteshez az oda valo peldat.Aztan vitatkozhatunk.Persze egy megfelelo nivon.
Tibor Arato Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2110
Mumu; German defense minister Rudolf Scharping said ammunition was safe. Nincs osszefugges a rak megbetegedes es a loszer hasznalata kozott.

Remellem elob-utob, megtudjak allapittani, hogy mi okozza azt a sok leukemia megbetegedest.

Mumu Creative Commons License 2001.01.15 0 0 2109
Helyes.Eszreveted hogy a pozitiv dolgok elismerese nagyobb sulyt adnak a negativoknak is.Jol tetted hogy ugy irtal ahogy erezted,persze hogy szubjektiv a kerdes.De en is probaltam aztan csak a masik oldalt is megmutatni.
A Marschalltervrol.Ha nem haragszol az egy tulzas hohy jo befektetes volt.Ez annyi mintha egy koldusnak adnal valami penzt es a szomszedod azt mondana,na jol befektetel,mert lehet hogy milluiomos lesz.
Előzmény: Leples Bitang (2101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!