Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Szerintem még az ovisoknak is lehet kiskaput találni amennyiben a gyerek bemegy mondjuk 8-ra, fél 9-ig reggelizik, - ez az értelmezésem szerint nem számít bele az 5 órába torna a lúdtalpa miatt 9-ig ajánlott foglalkozás, 9-10-ig szabadon játszik tízóraizik (szintén nem számít bele), majd rajzol a kézügyessége fejlesztéséért fél11-ig szintén nem számít bele az időbe aztán 12-ig másfél óra szabad foglalkozás ebéd - szintén nem számít bele aztán 2 óra alvás ez eddig összesen 4,5 óra
És én csak nagyon minimális időtartamú foglalkozásokat számoltam, mert ennél sokkal hosszabbak szoktak lenni.
Sima mezítlábas suli mindkettő, de persze, rákérdezek majd akkor is, elmegyek beiratni a gyereket a választottba, és akkor megkérdem megint, kell-e valami papír még nekik. Amúgy évente változik,melyikbe tartozunk a kettőből, mert épp középen van az utcánk, egy új utca, a 2 helyi suli/ovi között, mikor ideköltöztünk, az egyikbe tartoztunk, aztán mire a nagyfiam sulis lett, a másikba - ez a választottunk most megint -, de idén megint az egyikbe tartozunk papírilag. Mindenki akr bennünket, vgy senki :-))
Shiro: azért számolok, mert lányom meg most megy oviba, és rá a max. 5 óra vonatkozik, a suliba menő (és a már odajáró másik) fiamra értem, hogy nem vonatkozik a dolog. :-)
A 394/2007. (XII. 27.) Korm. rendelet módosította több ponton a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény végrehajtásáról rendelkező 223/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletet. Hatályos 2008. I. 1-től.
Az ide vonatkozó rész:
Gyermekgondozási támogatások közös szabályai 22. § (1) A gyermekgondozási támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy a gyermekgondozási támogatásra jogosult közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanul, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója. (2) A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek a) a Cst. 20. §-ának (1) bekezdése szerinti személy esetén egyévesnél idősebb, illetőleg b) a Cst. 20/A. §-ának (1) bekezdése szerinti személy esetén háromévesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg. (3) A gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a) a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezést igénybe vevő gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, b) a gyermek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 68. §-a (3) bekezdésének a) pontja alapján veszi igénybe az ellátást, c) a gyermek a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezést nem a lakó-, illetve tartózkodási helyén veszi igénybe, d) a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezést iskolában tanuló gyermek veszi igénybe, e) az a)-d) pontok hatálya alá nem tartozó gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot - amelybe a napközbeni ellátás keretében nyújtott étkezés, valamint a kötelező vagy ajánlott fejlesztő foglalkozás időtartama nem számít bele - nem haladja meg. (4) A Cst. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alkalmazásában nem minősül szociális intézményi elhelyezésnek a gyermek rehabilitációs, habilitációs célú foglalkoztatására irányuló napközbeni intézményi elhelyezése. (5) Ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el - ide nem értve az (1)-(4) bekezdésben megjelölt esetet - úgy az ellátás folyósítása szünetel. (6) A jogosult - az igényelbíráló szerv felhívására - minden év szeptember 30-áig nyilatkozik a (2)-(3) bekezdésben foglalt feltételek fennállásáról. 22/A. § A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 39. §-a szerinti választás esetén a választott ellátás iránti igényt - a folyósítás alatt álló ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt - az Ebtv. 62. §-a, családtámogatási ellátás választása esetén a 4/B. § (1)-(4) bekezdése szerint illetékes szervhez kell benyújtani. A választott újabb ellátás az igény írásban történő benyújtása napjától folyósítható. Ha a megszüntetni kért ellátás, illetőleg a választott ellátás folyósítására más szerv illetékes, az ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelmet a választott ellátásra irányuló igény elbírálásával egyidejűleg három munkanapon belül az illetékes szervhez kell továbbítani.
Én azért rákérdeznék a körzetesnél, mert ez - akárhogy is nézzük - egy hivatalos, jogszabályok által meghatározott formaságokkal megtűzdelt, központilag egységes eljárás, ahol pl. a szülő eredeti aláírásának is szerepe van. Vagyis nem hinném, hogy "egymás között", pláne mail-en stb. elégséges lenne elintézni. Egyébként tavaly én is voltam olyan sulikban nézelődni, ahol ilyeneket mondtak, aztán kiderült, hogy távolról sem így van, vagyis nem biztos, hogy jól tudják. Pláne, ha az adott iskola nincs benne az állami iskolai rendszerben (pl. alapítványi, magán vagy felekezeti). Szóval szerintem azért tájékozódj máshol is, nehogy bajotok legyen a dologból.
ja, látom már. hát, igen, ezen lehet vitatkozgatni, hogy mennyi az 5 óra, mennyi a kötelező, most egyenlőre akkor beiratom a gyerekeket, aztán meglátjuk :-)
különben rákérdeztem, elhozhatom fél 3h-kor is, mikor a tanulószoba kezdődik, akkor ott volt a közös játékon az ebéd után, ami a tanítónénik szerint is kell a közösségépítéshez és szokták is kérni, hogy maradjon addig a gyerek, de nem igaziból mégsem napközis, szerintem. ha korán lesz jövőre is az edzése, akkor lehet, hogy ez lesz, amúgy nem érünk oda időben, ha meg nem, akkor hivatkozom erre a jogszabályra és napközis lesz eleinte.
bocs, de mi változott? hogyan? mert emlékszem, hogy volt róla szó, de abban maradtunk, nem találjuk a változást. tudnál valami paragrafust stb.-t adni? úgy örülnék :-) köszi!
Igen, de úgy tűnik, rájöttek, hogy telefonon, emailben, levélben, maguk is le tudják egymást között rendezni a listát, simán elküldik x iskolába, hogy hozzátok tartozó y gyermek hozzánk iratkozott és fordítva, oszt kész. Vagy csak jóindulatúak, mindenesetre nagyon örömködtem, mikor ezt mondta az igazgatónő. Majd beszámolok a gyakorlatról is tavasszal :-) Amúgy szerintem nekik is jobb, ha nem áll sorban 2x annyi szülő, mint ahány odairatkozik, csakhogy igazolást kérjen...
(2) A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek
a) a Cst. 20. §-ának (1) bekezdése szerinti személy esetén egyévesnél idősebb, illetőleg
b) a Cst. 20/A. §-ának (1) bekezdése szerinti személy esetén háromévesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg.
(3) A gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha
a) a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezést igénybe vevő gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
b) a gyermek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 68. §-a (3) bekezdésének a) pontja alapján veszi igénybe az ellátást,
c) a gyermek a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezést nem a lakó-, illetve tartózkodási helyén veszi igénybe,
d) a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezést iskolában tanuló gyermek veszi igénybe,
e) az a)-d) pontok hatálya alá nem tartozó gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot - amelybe a napközbeni ellátás keretében nyújtott étkezés, valamint a kötelező vagy ajánlott fejlesztő foglalkozás időtartama nem számít bele - nem haladja meg.
(4) A Cst. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alkalmazásában nem minősül szociális intézményi elhelyezésnek a gyermek rehabilitációs, habilitációs célú foglalkoztatására irányuló napközbeni intézményi elhelyezése.
Itt a d.) pont
Nem együttműködő óvónéni akármit csinálhat, ugyanis még a mi ovinkban az igazgatónő is elismerte, hogy ha az 5 órába nem tartozik bele a fejlesztő foglalkozás illetve az étkezés, akkor gyakorlatilag csak az alvás marad, az meg nincs 5 óra :o) Szerintem így a nyári illetve egyéb összevonások azok, mikor nem maradhat a gyerek csak délelőtt oviban, egyébként, amikor foglalkozások vannak, akkor igen.
zso70! A GYÁS/GYED/GYES & egyebek topikban Szakbarbár a 30001-es hozzászólásában írja, hogy: "Gyet mellett gyakorlatilag korlátlanul lehet a gyermeket oviban, napköziben elhelyezkedni, mert ugyan maradt a napi 5 órás korlát, de az étkezési idő és a foglalkozások időtartama ebbe nem számít bele, ezeken túl meg nem marad 5 óra."
(Ha sikerül, akkor ez a linkje: http://forum.index.hu/Article/addBookmark?a=75479741&t=9036766)
Köszi az érveket... amit ellenérvként felhoztál az zavar engem is, hogyha a gyerek szeretne valamilyen eddzésre járni vagy szakkörre sulin kívül, akkor azt csak nagyon későn teheti meg...
Ja, a + érvek mellett a főállásu anya gyereke így is lehet napközis, az nem érv már, mert január 1-től változott a jogszabály, így az már iskolás gyerekre nem vonatkozik. (meg igazából ovisra sem, mert az 5 órába nem számít bele az étkezés meg a fejlesztő foglalkozást)
Ezek szerint jobban utána kell néznem, hogy itt mi a helyi sajátosság, mi van benne a tanítási időben.
Ez érdekes, ennyire "laza" variációt nem hallottam. Tavaly még úgy volt, hogy mindenképpen el kell menni a körzetesbe, ott ki vagy beíratni és ha kiírattad, oda viszed, ahová akarod. De az önkorm. csak a körzetes névsorából tudja csekkolni, hogy eleget tettél-e az iskolakötelezettség alapján a beíratásnak, ők nem kezdenek el minden csaláodt egyenként felkeresni, hová is vitte a gyereket. Régebben több helyre is be lehetett egyszerre íratni, de most a Kir azonnal kidobja a duplán szereplő neveket.
Mellette: főállású anya gyereke is lehet napközis :-) A tanítás-pihenés jobban megoszlik, mint a rendes suliban. Nagyon sok másutt különóra a tanterv része, pl. néptánc, vagy helyben megoldott, de ez lehet helyi sajátosság is a kerületi iskolaotthonosban, ezt nem tudom biztosra. Ellene: ha 4h előtt akarnád elhozni a gyereket rendszeresen - pl. az én fiam focira jár - nem lehet. Esetileg igen, de mivel amúgy délután is tanítás van, készségtárgyak leginkább, az is tanítási idő.
Nálunk tegnap a leendő elsősök szülőijén azt mondták, még kikérőt sem kell kérnünk a körzetes suliból, beiratom a gyereket a választott suliba, és majd ők egymás között rendezik, hogy nem a körzetesbe mentünk. Hurrá, egy úttal kevesebb :-) Ilyenkor úgy érzem, mégis van remény, hogy az ember győz, nem a rendszer :-))
Nem kell beiratnod. Enyém gyerek márciusi 6 éves volt, az óvoda adott papírt, hogy velem egyetértve nem megy még iskolába, ezt elküldte az önkormányzathoz is (én spec. a körzetesbe el se mentme abban az évben, úgy látszik, az önkormányzat működött, mert nem jött a gyivi). A következő évben vestik fejedet, ah nem iratod be. Nem kell nevelési tancsáadó sem, én felhívtam őket.
felnőtt és tini edzéseket is tartok, meg azt a nyolcéves korhatárt is lejjebb lehet vinni, ha fizikailag, pszichésen és szellemileg érett a gyermek. Keress email-ben, megdumcsizzuk. Minden korosztályban privát edzésre is lehetőség van, a vizsga meg nem kötelező közel sem. :)
A körzeti iskolába kell elmenned, és kiiratni, ennyi. Az iskolaérettségire meg nem értem miért kell elvinned, én simán kaptam egy papírt az oviban, hogy nem javasolják és kész, ezzel suli, és meg is voltunk.
Most jutott el az agyamig, hogy a lányomat idén be KELL íratnom a suliba, mert május 31-én betölti a 6. évet. Mivel a kiscsoportot ismételte, most középsős és az óvónőkkel egyetértve nem visszük iskolába szeptembertől, de azért el kell menni a nevelési tanácsadóba az iskolaérettségi vizsgálatra. Ha jól értem, be kell íratnom, és majd az iskolaigazgató ad felmentést. Én viszont nem döntöttem még melyik suli legyen, nem is terveztem hogy nyílt napokra megyek, jövőre akartam. Viszont ha már most be kell íratnom, akkor ha jövőre mégis máshová akarom vinni, az nem macerásabb? Ki kell íratkozni az első suliból gondolom....Ráérek jövőre dönteni, vagy inkább most kellene??
Ez az, amit magam is csak ajánlani tudok!!!!! Nekem lányaim vannak, de mindenképp el fogom őket vinni amint elérik már az alsó korhatárt. Én egy 4 órás női önvédelmi tanfolyamon vettem részt az ő szervezésükben(ezt is ajánlom az anyukáknak), annyira megtetszett, hogy elkezdtem az edzéseket. Még csak P2-es szinten vagyok, valószínűleg nem is jutok tovább, merthogy egy éve nem volt időm edzésre járni, de tavasztól megint elkezdeném úgy "lájtosan", de már nem vizsgázni. Szerintem fiatal tinilányokat is érdemes akár csak egy pár hónapos kurzusra beíratni, még ha nem is tervezik, hogy küzdősportot akarnak űzni, mert tényleg hangsúlyozzák, hogyan KERÜLJÉK EL a veszélyes helyzeteket, nemcsak a csihi-puhi megy.
Akik nem tudnak olvasni ( sarkítva), ők a dislexiások,de mellettük még ott vannak, akik nem tudnak írni ( betűket hagynak ki pl) és a matekkal bajlódok, akik fordítva írják a számokat, pl.
Etek sima hallásbeli eltérésekből is adódhatnak, főleg, ahogy írod, több éve foglalkozik vele logopédus, előfordulhat az elhallás, ilyen esetben simán lehet dislexiás és disgráfiás is. De ezeknek is vannak fokozatai.
Én keginkább a meixnert ajánlanám, ők eleve dis prevenciót folytatnak, valamint az olvasás/írás, matematika tárgyakat dis megelőzésre építve tanítják.
Van egy ambulanciájuk , igaz BP-en, nem tudom mennyire vagytok vidéken, a honlapjukon megtalálod az ambulanciát, ott egy kb 1-másfél órás felmérés alapján megállapítják, dis-es szakemberek, hogy igaza van-e a tanító néninek.
A sulijába nem jár ki fejlesztő pedagógus? Vagy a nevtanben nincsenek felmérések és foglalkozások? Vagy a tanító nem foglalkozik vele külön? Nálunk a kicsit lemaradókkal minden nap ebéd után (felváltva, egyesével-kettesével) a tanítónéni foglalkozik.
krinyi Nemsokára megyünk újból a beszédvizsgálóba (mondjuk ott első körben azt mondták, hogy nincs disze) a tanítónő hozta föl a dolgot. Azért nem értem, mert a "diszes" gyerekeknél az olvasás sem megy, Ő viszont szépen, folyamatosan olvas.