Keresés

Részletes keresés

tech-pro Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4964
Sacher Gábor az István kórház toxikológiai osztályának "reklámarca".
Előzmény: WasLos? (4963)
WasLos? Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4963
ezt most nem értem, kifejtenéd bővebben?
Sacher Gáboros...
Előzmény: tech-pro (4962)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4962
Az a magonc is valszeg kétlaki lesz.

Az én Piperem egylaki, terem is jól, de nem merem megenni, mert lehet, hogy Sacher Gáboros.....
Előzmény: csoer (4961)
csoer Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4961

A borsikám, ami nem nigrum, hanem amalago 100%-an csírázott.

A kép az amalago, de még az enyém "kissé" kisebb.

Mivel több mint egyméteres nigrumom volt, tudom igen hasonló.

Majdnem össze lehet téveszteni. Istenem, a termése apróbb.

Előzmény: gáborke (4959)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4960
A magonc pedig nagyon de nagyon érzékeny. Cérnavékony, bemártással kell locsolni, mert kimosódik, szal nagyon vigyázni kell rá. A magok 8-10 napig csíraképesek.

Nekem is van valami Piper fajom, aminek félméteres lapu levelei vannak, az is valami egylaki verzsön, az külön hozza a hím- és a nővirágokat.

Persze, hogy visszalakulnak, minden nemesített növény magoncai visszaütnek az ősre.

Ez van a citrusoknál is.
Előzmény: gáborke (4959)
gáborke Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4959
Nem vitatom nem olcsó, ezért szoktam több növényt egyszerre rendelni. De ha vki megszállott akkor a különlegességekért nem is olyan drága ez:)))
Ezek a kertészetek indiából a kultivált fajtából szaporítanak, nem lesz csak porzós.
Saját nagy növényük van ami, terem is és erről szaporítanak.
A Flora-t meg különösen becsületes, az avokádó 2. évben termett a mangó meg kicsomagolás után..., náluk eddig mindig az kaptam amit vártam, és persze ezt meg is kell fizetni.

A borson egyébként látszott a sok kis bors-szem a fürtben.(termő rész)
És ehhez kapcsolódva, utánanéztem az egylaki borsban egy fürtön belül vannak a termők és a porzók is, csak ezek szerint nem fejlődött ki annyira annak idején hogy meg tudjam látni a porzót is.
A másik: azt írja a szakirodalom hogy ezek magvetései tényleg kétlakivá alakulnak vissza, ezért nem is elterjedt már ez a szaporítás. Ja és a magjai nagyon rövid ideig csíraképesek, és sok köztük a steril mag is.
Na ennyi egy kis netes bogarászás után.
üdv.
Előzmény: tech-pro (4958)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4958
Aztán lehet, hogy csak virágpor fog teremni rajta........
Előzmény: tech-pro (4957)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4957
Ja, csak a Floránál €40-ra jön ki szállítással együtt.

Horrorisztikus....
Előzmény: gáborke (4956)
gáborke Creative Commons License 2010.09.04 0 0 4956
A kakaó beporzása gondolom fajtafüggő is, mert a füvészkertben egymagában is hozott termést igaz csak elég nehezen, valószínű hogy a keresztbeporzás igencsak megnöveli a termékenységet, akárcsak a feijoa-nál.
A borsról már másnak is ígértem dugvány, de addig nem merek adni amíg meg nem győződőm hogy rendesen fog nőni, mert télen 1 db levele maradt és 10 centi volt az egész növény, szerencsére kihajtott, de csak az utolsó 1-2 hónapban nőtt így, előtte azt hittem kampec. 25 fok felett nő csak jól, alatta teljesen megáll.
Most megpróbálom világosabb helyen teleltetni, ha nem lesz baja, és jól nő akkor tudok belőle adni majd jövőre, de most első hogy megmaradjon, mert nem volt olcsó.
A dugványok nem tudom miért nem eredtek, passz, de jövőre ha tudok oltani és lesz vmi. "mentésem" a borsból, akkor már szívesebben vágom meg dugvány gyanánt.
De ha vki akar áldozni rá, neten pl. A Floránál kapni ezt az igazi borsot is, így nem kell bajlódni a bizontalan dugványozással.

Egyébként nagyon hamar elveszti a mag a csíraképességét, honnan tudjátok hogy a rendelt mag kikel e, mert nem szoktak szuper-frissek lenni, hisz kell jópár nap átfutás minden cégnél.

Én rendeltem pimenta-t is régen, többször friss magokat, nem keltek ki sajna, nektek nem kelt esetleg? (elvileg ez is hamar elveszti a csíraképességét)
Előzmény: tech-pro (4955)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4955
Gyönyörű az a kis borsocska :)

Mit kérsz egy dugványocskáért róla?

Mondjuk egy bébi kakaómagoncot?

Azt tudod, ugye, hogy a kakaónál két külön egyed kell a beporzáshoz, nem nagyon köt meg egyazon egyedről.
Előzmény: gáborke (4954)
gáborke Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4954
Igen abból.
Előzmény: tech-pro (4952)
gáborke Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4953

Borshoz hozzászólva, valszin hogy a magonc visszaüt az ősökre.

Minden esetre teszek fel egy képet a borsomról, kultivált egylaki nigrum dugvány. Csak sajna ez is gombaérzékeny lehet ahogy csoer is mondta.

A telet nagyon rosszul viseli, a fénytelenség miatt általában ledobálja a leveleit, és jó ha egy marad rajta. Próbáltam sokszor szaporítani, egyszer kezdett gyökeret verni egy kis dugvány de 2 hét múlva elfeketedett oszt annyi.(tavasszal kipróbálok egy olyat hogy megpróbálom oltani, hátha sikerül)

Virágot régen hozott, kis gömbölyű borsocskákkal, de a him virágokat nem láttam, de inkább nem ismertem fel, az is lehet, ugyanis nem fejlődtek ki, hamar leestek a fürtök.

Van egy borsom vácrátótról is az lehet hogy nigrum de vmi vad alak.

üdv

tech-pro Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4952
Szia!

Ez a kakaó két évvel ezelőtti Sihuhu-criollo-magvetésből van?
Előzmény: gáborke (4951)
gáborke Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4951

Két őszeleji kép:

A kakaófa szépen megbokrosodott felül:

És egész szép méretű már a mangó:

tech-pro Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4950
Mondjuk arra készülj fel, hogy nem lesz egy gyorsposta, mert elég bantu országban lakik.

A bors mag pedig nincs duracellből.....
Előzmény: csoer (4948)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4949
Passiflora magokat hozott nekem, amikor itt volt, és mentünk Vácrátótra meg a Füvészkertbe, azok jól keltek.
Előzmény: csoer (4948)
csoer Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4948
Akkor talán megbízható hely és lehet nigrumot rendelni.
Előzmény: tech-pro (4947)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4947
Kayla, az egy Belize-i ismerősöm, az általad említett honlap tulaja.
Előzmény: csoer (4946)
csoer Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4946

A nigrum magokat már SOk helyről rendeltem (kapható a nagy világban sok helyen), de ezidáig mint mondám nem volt sikeres kelés (kivétel  az amalago).

Amely honlapot megneveztem, most fogok még rendelni (próba-szerencse).

Kayla ki az, nem ismerem.

Előzmény: tech-pro (4945)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4945
Kaylától szerzed a magokat?

Nem is tudtam, hogy neki van ilyenje.

Majd felhívom Skype-on.
Előzmény: csoer (4944)
csoer Creative Commons License 2010.09.03 0 0 4944

Piper nigrum mag:

http://www.especies-seeds.com/catalog.php/especiesbotanics/dt90854/Piper_nigrum_black_pepper__

A csere tavasszal Budapesten ok!.

A dugványok beszerzésének helye sajna nem publikus.

Előzmény: tech-pro (4943)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.02 0 0 4943
A nigrum dugványokat hogy sikerült szerezned?

Mi volt az a két különböző hely?
Előzmény: tech-pro (4942)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.02 0 0 4942
A borsokkal úgy zusammen az a gáz, hogy visszaüt a magonc a kétlaki őseire. Tehát a magoncból lesz fiú és lesz lány.

Amúgy honna szoktad a nigrum magot szerezni?

Majd ha kikelnek, akkor tavasszal a magoncokat cserélgethetjük, ha érdekel érte valami......
Előzmény: csoer (4941)
csoer Creative Commons License 2010.09.02 0 0 4941

A piper amalago termése ugyanúgy fekete bors, mint a nigrumé, csak apróbb. Nem nagy a diferencia.

Két éve dugványról sikerült (két különböző helyről) szaporítani, tökéletesen és gyorsan legyökeresedtek, majd köze egy méteresen, több mint egy évesen először az ágak, majd az egész növény néhány hét alatt elpusztúlt.

A piper nigrumnak rengeteg -az átlagosnál is több-gombás betegsége lehet.

Végigkerestem az interneten, és már megértettem, hogy nem egyedi problémám volt. Természetesen hozzájárúl -mint más növénynél is-, a túl nyirkos és kevéssé szellőző, tömör talaj is.

Magról nem sikerült a nigrumot szaporítani, bezzeg a testvérét igen.

Valószínűnek tartom, hogy ellenállóbb.

Egyébiránt most is lehet nigrum magot kapni és még egyszer még én is meg próbálkozom a nigrummal.

Előzmény: tech-pro (4940)
tech-pro Creative Commons License 2010.09.01 0 0 4940
Áh, a nigrum azért jó, mert az az igazi tuti kis megszokott borsocska.

Én is kaptam "bors" dugványokat, ami nem tudom micsoda, de tuti nem bors, szerintem nem is Piperaceae.

Azért ledugtam gyökereztetni, majd valami lesz vele.

De már kéne nigrumot szereznem, mert már csak az hiányzik a kollekcióból.
Előzmény: csoer (4939)
csoer Creative Commons License 2010.09.01 0 0 4939

Nekem ezidáig egyetlen növény volt nehéz ügy magról szaporítani -de a szakirodalmak is megerősítik a több hónapos  és igen kis százalékos csírázást - ez cananga odorata (ylang-ylang), de azóta szépen fejlődnek.

DE! kezd csírázni a Piper Amalago bors, tömegesen, szerintem ez a nyerő.

Előzmény: tech-pro (4937)
tech-pro Creative Commons License 2010.08.27 0 0 4938
Nálam 50-ből egy sem lett.

Azért vadásznék vmi dugványocskát......
Előzmény: tech-pro (4937)
tech-pro Creative Commons License 2010.08.27 0 0 4937
Magról elég macerás. Nem csoda, hogy nem keltek ki.
Előzmény: csoer (4935)
csoer Creative Commons License 2010.08.27 0 0 4936

Nem tudom eldönteni, hogy koraérésről lehet szó a papajámnál, aztán lepottyan, vagy ílyen félig érett kinézettel tovább növedezik, hízik, érik.

csoer Creative Commons License 2010.08.27 0 0 4935

Utóbbi hónapokban is vetettem, de nem kelltek ki. Rossz sorozat volt.

Helyette nem rég vetettem Piper Amalago borsot, igen egy követ fúj a P. nigrummal és talán strapa bíróbb, ha sikerűl.

Előzmény: tech-pro (4934)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!