A Narancspart szerintem klasszikusan nudista hely, igaz, nem hivatalos, de rajta van egy csomó ilyennel foglalkozó szájton. Nem Sarti, ez Sartitól 10 km-re van, Platanitsi kemping mellett. A nudizmus pro és kontra dologba nem mennék bele, ízléses keretek között (fürdés, napozás ok; közösségi helyek, mint vendéglő, utca kizárva) tök természetes dolog, én erre nevelem a gyerekeimet.
A többi meg sajnos igaz, bár nem teljesen tiszta, hogy mire gondolsz, magyar menü a tavernákban, rántotthússal, nyilván nem olyan méretekben, mint Paralián, de az olcsó tömegturizmus megtette a hatását.
Szia..nem szükséges a nemzetközi jogosítvány....kívánok nektek romantikus és élménydús két hetet..én már 6 éve nem tudom megunni Sarti és környéke szépségét..és még a helyi emberekben sem csalódtam..remélem nektek is felejthetetlen lesz az ott töltött idő:) jó időt kívánok nektek:)
Köszi, hogy írtál. Jaj, hát annak nagyon örülnék, ha tudnál nekem egy pár címet írni! Köszikösziköszi :-))) Még a nagy tervek vannak, de nagyon remélem, hogy eljutok erre a szép helyre!!
Bizonyos mértékben mi is számítunk erre. Mármint arra, hogy kevesebb lesz a turista. Bár ez a válság dolog nem tudom mennyire befolyásolja az utazást, itthon pl. nem látom, hogy a bevásárló központokban kevesebben lennének.
Egyébként nem kell bocsánatot kérned, elég lesz megmagyaráznod, miért akarod megmondani, hogyan fórumozzak?
Hát izé, most megfogtál... El kell ismernem, hogy ebben igazad van, mindenki szabadon nyilváníthat véleményt a fórumokon!
Mondjuk nekem nem tetszik, hogy leírod többtucatszor a véleményedet (szerintem elég lenne egyszer is, utána elég lenne annyit írni, hogy ismeritek a véleményemet :-))), de Cato is így érte el Karthagó elpusztítását, szóval nemcsak szabályos az ismételt vélemény-nyilvánítás, hanem egyes esetekben hatásos is...
Na mindegy, nekem az a véleményem, hogy aki Bibionéba akar menni, az menjen oda, aki Paraliába akar menni, az menjen oda, aki Loparba akar menni, az menjen oda, aki Ibizára akar menni, az menjen oda...
Igen, még kedvenc helyeink egyikén, Lendasban is elkezdtek sor-apartmanokat építeni, hálistennek csak a hegyoldalba, mert a parton nincs már hely, viszont állítólag valamelyik utazási-multi pénzelte. Nem szívesen írok ilyet, de hátha a válság ellehetetleníti az turistákat, és jól bejáratott helyekre mennek, és ez megmarad olyannak, amilyen.
Ez hihetetlen, te végignézted a hozzászólásaimat? Fantasztikus :-) Mivel azonban te vádolsz képtelen dolgokkal, kénytelen vagy magad rámutatni arra, hol győzködtem én bárkit arról, hogyan és hol költse a pénzét, hiszen ez a vádló dolga. Ezek mind-mind jórészt negatív vélemények egy-egy helyről, illetve utazási tanácsok, kérdésekre válaszolva.
Egyébként nem kell bocsánatot kérned, elég lesz megmagyaráznod, miért akarod megmondani, hogyan fórumozzak?
Azt figyelmen kívül hagyva, hogy nem etikus más topikokban kutatni olvtársunk után, elolvastam, amiket idéztél.
Nos én nem látom ezekkel, hogyan akarod igazolni Zsák olvtársunk szokásainak másokra való ráerőszakolását. Pusztán vélemények és szerintem valós vélemények. Sajnos Görögország már nem az ami a kilencvenes évek elején és erről elsősorban nem a görögök tehetnek. Az északi részeknek, olimpikbícsnek és társainak, azaz az igénytelen tömegturizmust kiszolgáló részeknek már semmi köze az igazi Görögországhoz. Hiába megy ezerszer oda, akkor sem volt görögországi nyaraláson, úgy van vele, mint a medika a p...csonttal: csak úgy érezte.
Érezzétek jól magatokat, szép hely Sarti. Mi kétszer voltunk ott és nagyon jó volt minden. Jogsi szerintem nem muszály nemzetközi legyen, nekem simma van és motort tudtunk bérelni ezzel is. Érdemes bejárni a környéket, nagyon szép helyek vannak...
Marcsigrand én miskolcon dolgozom, kazincbarcikai vagyok egyébként.
És a párommal április 28-án indulunk Sartira.
Az az igazság, nekünk ez lesz az első ilyen nyaralásunk a tengernél.
Nincs viszonyítási alapunk, Sartit képek alapján választottuk.
Nekünk nagy szám lesz már az is, hogy ketten, gyerkőcök nélkül eljutunk egyáltalán valahová. Az sem érdekel, ha rántott szeletet lehet kapni, vagy sokan vannak.
Jól fogjuk magunkat érezni és seninek sem fogjuk hagyni, hogy elrontsa ezt a két hetet.
Ez egy fórum, ide tényleg mindenki leírhatja a véleményét. Kell pozitív, negatív vélemény is, nem vagyunk egyformák. Ízlések és pofonok egyébként.
Egy kérdés: Görögországban autó ill. robogó bérléshez kell nemzetközi jogosítvány?
Úgy gondolom, hogy ez a fórum leginkább a Sartit szerető emberekből áll. Sajnos tény, hogy már nem a régi. Én ismerem a 11 évvel ezelőtti Sartit és bizony nagyon más.
DE MÉG ÍGY IS SZERETHETŐ!!!!!!!
Bár szükség van a negatív dolgokra való figyelmeztetés, de ezt, akik szeretjük szerintem megtesszük. Hiszen ott is emberek élnek, emberek akarnak meggazdagodni a túristákon ......
DE MI NEM EZÉRT MEGYÜNK ODA!!!!! Ezeket tudjuk (itthon is ez van).
A TENGER, A TÁJ ......., amik vonzanak!!!
Azt gondolom, ha felbukkan valaki, aki nem ide illik, figyelmen kívül kell hagyni. Nem kell okot adni arra, hogy itt legyen. Ha, nem reagálsz az írására, neki sem lesz tovább oka itt lenni.
MI TÖRÖDJÜNK MAGUNKKAL, akik szeretik Sartit, Görögországot. MI elfogadjuk, hogy valakinek csak ennyire telik, de abból a kevésből a segítségünkkel jól érezze magát!!!
Palcsik!
Én foglalnék előre szállást. 2007 augusztus első hetében találkoztam egy családdal, akik rendszeresen helyben kerestek szállást, de akkor bizony még Sarti környezetében sem találtak. Elmondásuk szerint 3 nappal később lett volna Sarti mellett egy helyen szabad 1 hétre.
Bár, ha fatalok vagytok, barátok és bátrak, akkor nem gond, ha 1-2 (3-4) éjszakát a tengerparton matracon töltötök el. Gyönyörű lesz a napfelkelte.
A neten sok szállást találsz fenn, de szívesen megosztom veled az általam eddíg összeszedett címeket.
Az autóval való utazástól meg ne félj!! Nagyon sok infó van az útról, hidd el nagy élmény.
Azon kívűl,h olvasnom kell,- legalábbis belekezdtem,- emmi közöm. Csak szólok,h itt be is lehet fejezni,mert ez a cirkusz már most moderálást igényelne.Amikor topicokon át követed az ellenséget,azt elég keményen szokták a modik megtorolni.Úgyh lécci..!
Légy szíves idézzed, amint valakit meg akartam győzni, hogy másképpen nyaraljon, vagy kérj bocsánatot, köszi, szia.
Szerintem telefikáztad az összes topicot, amikor azt olvastad ott, hogy valaki nem saját szervezésben és nem Krétára akart utazni, de azért párat kiemelek:
"Szia cica, a hőerőmű kurva nagy szívás, lehet a fejedet a homokba dugni, de attól még ez van "
"Nem véletlenül pofáztam ennyit róluk, összehasonlíthatatlanul sokkal jobb, mint az északi turistahorda-lepte vidékek."
"Ránézésre a szálloda elég parasztvakító, gyakorlatilag ha egy medence szélén szeretnél eltölteni egy hetet, akkor kiváló,"
"Téged meg nemhogy lebeszélnélek, rábeszellek Paraliára, neked való, ha érted mire gondolok."
"Én imádom Görögországot, de az nem Paralia :-)"
"én kimondom azt az elég szomorú dolgot, hogy Paralia rossz"
"Egyébként meg unom ezt a felesleges szájtépést, sziasztok, ha tudtok valami újat mondani, válaszolok. Addig is Paralia fos :-)"
"Paralia pillanatok alatt vérzett el, a részletekbe nem megyek bele, de szinte köze sincs semmihez, ami Görögország, ráadásul a helyzetet súlyosbítják a látszólag kis pénz miatt a k-európai országok jellemzően alsóbb osztályainak képviselői"
"Tranzitszállásnak jó egy napra Paralia, de Makrigialos is, megnézed, és utána továbbmész akárhova"
"Paralia önmagában borzasztó"
"Paralián nincs mihez viszonyulni, mert az egész nem igaz. Olyasmi, amit ott eladnak a szerencsétlen turistáknak, olyan nincs egész Görögországban, az egy nem létező város. "
"annyira borzalmas Paralia, mert mind Korfun, mind Krétán, sőt, elég sok helyen vannak ilyen Paraliához hasonló rettenetek, és nem látsz ezeken túl"
"Thessaloniki és vidéke nem különösen szép - mint ahogyan szinte egyik város sem az, sőt, a városok nagyon nagy környezete is elég undi. "
"Ne érezd szar alaknak magad, de egyszer majd számold ki, mennyiből jön ki Kréta, és megdöbbensz, hogy miért jártál eddig "paráliára". "
"Viszont ha amúgy is autóval utazgattok, Paraliát max tranzitnak használjátok, szinte mindenhol jobb lenni, mint ott."
És csak 2 topicban néztem a hozzászólásaidat :-((( Ha meggyőzöl, hogy ezek pozitív, támogató hozzászólások az illetők nyaralási szándékait illetően, akkor persze bocsánatot kérek :-)))
Szia,az én véleményem hogy itthon fixáld le a szálláshelyedet mivel a görögök egész augusztusban szabadságon vannak és előre lefoglalják maguknak szinte minden szállást Sartiban.Az € árfolyam ingadozásról már nem is beszélve. De a döntés a te kezedben van:)
Még szerencse hogy akik Sartit választják vagy mertek már ott eltölteni pár napot sőt terveznek még ott eltölteni némi időt, nem titulálja senki "pörköltzabáló büdös parasztnak" mint azt tette olvtársunk a Paraliára utazókkal.
Helybenkeresés pro: tudod, mit veszel ki, tudsz alkudni, tudsz kevesebb időt is lakni egy helyen, mint egy turnus.
Helybenkeresés kontra: néha a frekventált helyeken lehet szálláshiány, elképzelhető, hogy ugyanazt a szálláshelyet kicsit olcsóbban tudod foglalni irodán keresztül, hiszen ők nagy tételben veszik szezon elején.
Szálláshely mindig van, mint mondtam, de augusztusban talán nem negyed óra alatt találsz megfelelő szállást, hanem egy óra alatt, mondjuk. Hogy mennyire linkek a görögök? Eléggé, de nincs tapasztalatom abban, hogy előre foglalt szállást mennyire tartanak. Semmiképpen nem kockáztatás elindulni foglalt szállás nélkül.
Egyenlőre még csak "anyagot" gyűjtök. :-) Sartit ismerősök ajánlották, együtt is mennénk négyen egy autóval. Sajna nekik a szabi miatt kötött az augusztus.. :-S Tehát azt mondod, lehet találni ott-akkor-rögtön-helyben szállást?? Annyira nem vagyok egy kockáztatós típus, eddig kétszer csináltam ilyet. Egyszer nagyon bejött, egyszer félig-meddig. Vagy szerinted jobb itthonról előre foglalni? Mennyire linkek a görögök? Meglesz a szállás mire odaérünk? :-DD
Hát, utoljára (és először) 1998-ban fizettem utazási irodának pénzt görög útért. Azóta mindig magam intézem, mindig helyben, és egyszer sem kellett mondjuk az autóban aludnom (11 évből 5 repülős, a többi autós). Augusztus necces, egyszer voltam, elég merész volt, de akkor is került (a görögök is augusztusban nyaralnak, el tudod képzelni). Másrészt mi köt téged Sartihoz? A félszigeten van még legalább két nyaralóhely, de elmehetsz Thassosig, stb.
Na, ja. 4-5 körül határ. De mire elérném Sartit, már félő hogy lesz-e szállás. Lesz???? Neked mik a tapasztalataid? Magánszállást is lehet találni (mint pl. Horváto-ban)? Vagy érdemes előre fogalalni? Be vagyok tojva :-DDDD
Na, azt szorozd meg kettővel, és tegyél a tetejébe egy jókora rántott szeletet: ez most Sarti. Ja, és hogy ki minek örül: te sem örülnél, ha valaki megmondaná, hogyan fórumozz, úgyhogy cselekedj te is ilyen szellemben. Senkit sem akartam meggyőzni semmiről, csupán egy kérdésre válaszoltam, illetve véleményt írtam, ha mégoly sommásat is. Légy szíves idézzed, amint valakit meg akartam győzni, hogy másképpen nyaraljon, vagy kérj bocsánatot, köszi, szia.
Nem olyan vészes, én pl. hosszúban úgy vezetek, hogy 2 óránként legalább egyszer megállok, rendes kiszállós éttermes ebédet iktatok be, és igyekszem elkerülni az éjszakai autózást. Van akinek az éjszakai túra bejön, de nekem nem, legjobb reggel 5-6-kor elindulni, és akkor a görög határon vagy délután 4-5 körül.
A leghosszabb legrövidebb idő alatt az Pireusz-Budapest volt, reggel ötkor tett ki a komp, éjjel kettőkor ájultam be az ágyba, az pontosan 22 óra és 1500 km volt. Na, az fárasztó, de az is megoldható. Ja, és nagyon-nagyon sokat számít a légkondicionált autó.
Hát ez az! :-) 14-15 óra?? Húzós.. Én max. Észak Adriáig megyek/mentem kocsival. Inkább repülőzök. :-P 6-7 óránál tovább elég megerőltető autózni..nekem. Valószínű meg is állunk vhol útközben, mert nem akarok úgy megérkezni, mint a mosott...sz.. :-))
Kétszer voltam Sartiban, ha jól emlékszem, akkor talán 1998-ban rövidebb ideig és 2000-ben 12 napig (de az biztos, hogy még mindkét alkalommal drachmával kellett fizetni!). Sarti már akkor nyüzsgő, eléggé zsúfolt hely volt. Este olyan tömeg volt a főutcán, meg a központban a parti részen, mint május elsején a Városligetben.
Biztosan többen lettek a nyaralók azóta, de a hely is lényegesen bővült, sok új telep épült szépen elnyúlva a parton.
Viszont a legfontosabb az, hogy mindenki úgy nyaral, ahogyan neki tetszik. Valószínűleg te sem örülnél annak, ha valaki a te nyaralási stílusodat kritizálni, és mások meg éppúgy nem örülnek annak, ha te kritizálod az ő nyaralásukat. Mindenki úgy költi a pénzét, ahogy akarja. Nem segítünk egymásnak pénzt keresni, akkor ne szóljunk bele abba, hogy ki hogyan költi...
Miskolci vagyok ezért nem láthatsz az irodánkban Debrecenben...április 30.-án utazom ki Sartiba :) utána már tudok friss infókat küldeni Sartiról nektek:)
Ne viccelj, Budapestről a görög határig kb 10-12 óra az út, utána Sarti tovább 2-3. Olvasd el Szekeres István leírásá, pontosan leírja az izgalmasabb részeket (főleg Belgrád bonyolult), meg traffipax-infókat is ad.