Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Számszakilag jobbnak tűnik, de az árak itt cseh koronában vannak megadva (az árfolyam kicsit több!). No meg a távolság is nagyobb, bár nekem Mosonmagyaróvárról szinte mindegy!
Az is lehet, hogy a feltüntetett kedvezményeket is csak internetes rendelés esetén adják!
Talán én is, ez cseh oldal. http://www.ekoinstop.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=2300&added=Kotel%20Atmos%20DC%2022%20S Ha van időd nézd már meg, az árak itt már jobbak
Üdv . A gyakorlatban jobban bevált az 50liter/kw arány.Kényelmesebb a napi használat során ,de valóban 25liter/kw-tól is lehet használni . Sajnos verőcén csak max 1000l tartály van , ami sok atmos-hoz kicsi.Párba kötni meg nem túl spórolos megoldás , pedig erről is szólna a topik.
Puffer tartály ügyben már elindultam, jelenleg egy 2000 literes tartályon alkudozok( fénykorában légtartály volt). Használtan elég jó áron lehet hozzájutni. Elvileg 10-11 bar-osak szoktak lenni. Úgy gondolom zárt rendszer esetén nem lehet gond a nyomás+ a hőfok. Kalmanqq ha tudnál pár info-t adni szlovák Atmos kereskedők+ár megköszöném! Persze előny ha a határ közeléből.
Szerintem körül kéne nézned pl: olajipari cégek, hőközpontok környékén, asszem felétek van párdarab hátha van selejtes használható tartályuk. Kevés lakatosmukával át lehet alakítani szigetelést meg lehet házilag készíteni. Először én is ezt akartam csinálni csak nekem dupla tartály kellett egybeépítve hőcserélővel ami házilag kicsit sok lett volna.
A kapcsolatom csak közvetett, de előkeresem majd a címet ahol vettem ott szerintem van tartály is. Ha szerencséd van akkor talán beszélnek magyarul bár általában aki tud az sem nagyon szólal meg, de egy próbát megér.
Nem tudtam az ajánlatukból alkudni szinte semmit, de próbáld meg ,hogy valami kivitelezővel mész oda hátha van nagykerár a szerelőknek. Ha van ismeretséged a szlovákoknál lehet hogy érdemesebb onnan hozni. Én a kazánon egy százast akasztottam, és innen a balatonról az út mindegy, hogy verőce vagy nyitra igaz azt nem tudom te merre laksz.
1. A fa a töltőtérben elég, ahogy ezt a hagyományos kazánokról ismerjük. A keletkező gázok magas el nem égett anyagtartalommal rendelkeznek. Ezek egyik fő alkotóeleme a kátrány. 1 kg fa elége-tésekor 170 g kátrány keletkezik, Ez a HV 35 esetében 7 kg kátrányt jelent egy megrakással. A kátrány több mint 99 %-a elég a fagáz lángjában. Ha ez nem így lenne, akkor igen hamar eltö-mődne a kazán és a kémény. Ezért előírás az, hogy a faelgázosítók mindig tiszta lánggal égjenek és ne álljanak hosszabb ideig füstölgő égésben. Ezt a követelményt csak egy megfelelő nagyságú puffertartály teljesíti. Mivel a kátrány már 300 C alatt lecsapódik, egy kis része lerakódik a töltőtér falaira. Felsőégésű kandallókkal vagy kályhákkal ellentétben ez nem hiányos égésre vezethető vissza, hanem a faelgázosító kazán elvéből adódik. Amíg a hamuládában csak szürke por van és kátrány nem képződik, a kazán jól üzemel. 2. A ventillátor által a töltőtérben létrehozott túlnyomás a füstgázt lefelé préseli, az izzó faszénen keresztül, és friss előmelegített levegővel a szabadalmaztatott örvénykamrában teljesen elégeti a legújabb rendelkezéseknek megfelelően.
Az égőkamrában nyitott hamuajtónál látható láng puszta kékes - sárgás színű fagázláng. Ennek meg-felelően a később kapcsolt fűtési felületeken száraz, világos szürkés-barna hamu fog lerakódni.
Azért van, hogy a akzán visszatérő ágába 60 foknál hidegebb víz ne kerüljön.
Amig a kazán nem elég meleg akkor szinte csak magában keringet egy rövid körön, ha bemelegedett akkor termel csak ki a fűtésre. Ha a visszatérő 60 fok alatt van akkor is képződhet kátrány.
Szerintem nálad a szakaszos üzemnél amikor nem megy a befúvás akkor keletkezik a kátrány a kazánhőfokod szerintem jó. Ha a kazánhőmérséklet csökken akkor is képződik kátrány neked intenziv folyamatos égés kellene de akkor kéne puffer.
Azért én a helyedben mgepróbálnám száraz akácfával néha kiégetni úgy, hogy a lakásban a fűtést maxra állítod.
A cégnél az üzemi hőfok 75 fok. Ha felfűti a 3000 literes puffert értelemszerűen nem kell több brikettet rárakni, viszont a kazánleállítási hőfokig (55 fok) történő lehülésig küzd a ventillátor még ha nincs is mit égetnie mert a keringető szivattyú által a puffer tartja a hőfokot a kazánban. Magyarán szólva a kéményen keresztül hűti a kazánt ill. a puffert. Van-e erre valakinek valami jó ötlete?