Hallottam valahol,lehet,hogy itt:Amerika az a hely ahol mindenki a sajat szintjere sullyed,vagy emelkedik.Es ez nem a penzre vonatkozik.Wiseconsin neked sikerult!
Tavalyi evben pontosan en is ezert jottem ki a csaladommal. Itt par ev alatt(ha valaki akarja) ossze lehet sporolni egy lakasra valot, es esetleg marad meg valami, amibol otthon el lehet kezdeni elni, en sem szeretnek itt maradni.
Az sem elhanyagolhato, hogy a kislanyom mar gyerekkoraban nehezsegek nelkul megtanulja az angol nyelvet.
Csak meg annyit, hogy vegre egy optimista fiatal par, aki nem "menekul" Magyarorszagrol. Tudod, neha kezdem mar en hulyen erezni magam, amiert jol erezzuk magunkat otthon. Es ebben semmi nemzetieskedo nacionalizmus nincsen, egyszeruen a baratok, a csalad, es az egesz kozep-europai kultura odakot.
Simine!
Hajszalra ugyanezt gondolom en is. Vegzos egyetemista vagyok, es diploma elott dolgozom itt bo egy evet. De nem szeretnenk mi sem itt maradni a felesegemmel. Nagyon klassz, egyszeru az elet, jo kis kaland, szakmailag is tanulok, az angol pedig mindenkeppen jol fog menni...kesz. A megkeresett penzbol pedig epp lehet venni egy lakast Pesten. En ugy latom, hogy azert egesz tisztessegesen el lehet mar eldegelni Magyarorszagon is (vagy csak szerencsenk van). Csak az ilyen nagyobb dolgok meg eleg elerhetetlenek, mint pl lakas. Sajnos ezert meg mindig a "lehetosegek hazajaba" kell jonni.
Nincs meg tul nagy elettapasztalatom de azt latom, hogy itt egyenlobbek az eselyek. Ugy ertem ha itt valaki akarja az viszi is valamire. De legalabbis nyugodt eletet elhet, nem kell kiszamolgatnia, hogy melyik honapban melyik gyereknek vesz cipot. Otthon Magyarorszagon ez meg nem igy megy. En viszont fiatal diplomas es fiatal hazas letemre elmondhatom, hogy nem elek otthon sem rosszul, de nem is fenyuzoen autonk sincs stb. Ezert en Amerikara mar nem ugy tekintek mint a nagy lehetoseg hazajara. Most itt vagyok ez egy eletreszolo elmeny lesz szamomra, talan angolul is jol megtanulok, talan meg egy kis penzt is gyujtunk aztan hazamegyunk es elunk tovabb. Nem rossz itt nekem de ugy erzem nem birnam ki ha vegleg elszakadnek a szuleimtol testveremtol rokonoktol baratoktol. Nekem haza kell majd mennem.
Akkor vagy 200 hozzaszolas utan en is elmondom hogy mi nekem Amerika. Az a hely, ahol igazan magamma valhattam. 12 eve jottem ki magyar ferjestol, aztan ugy alakult hogy a ferjem visszament es en egyedul maradtam ket gyerekkel. Egeszen addig a pillanatig en soha nem a sajat eletemet eltem hanem valakihez mindig alkalmazkodni kellett, vagy a csaldhoz vagy a ferjemhez. Igy "onhiban kivul" ugyan de bele lettem abba kenyszeritve hogy egyedul vigyem az egeszet, az osszes dontest en hozzam, apa es anya is legyek egyszerre. Az elmult nyolc ev alatt nagyon sokat szivtam, es nagyon nehez volt sokszor, de vegul is csinalom es boldogok vagyunk. Nem elek mint Marci Hevesen, de mindenunk megvan ami kell, a gyerekeknek nyugodt hatteret biztositok, sok baratunk van. Kozben arra is rajottem hogy en mirol szolok, hogy nekem mik a terveim, a vagyaim, stb. Lehet hogy ez Magyarorszagon is kialakult volna, de azt hiszem hogy hasonlo helyzetben ott sokkal inkabb belerokkantam volna fizikailag es lelkileg is.
En mart 44 eve elek itt Amerikaban es tudom, hogy nem tudtam volna ilyen jo eletet teremteni magamnak Magyarorszagon mint amilyen nekem itt van. 55 eves koromban mentem nyugdijba, felesegem 53 eves korban ment nyugdijban, 5 helyrol huzzuk a nyugdij penzt. Elunk mint Marci a hevesen.
Iskola tarsaim akik othol maradtak, nem tudnak megelni a nyugdijukbol, addig kell nekik dolgozni mig a kaszas jon ertuk.
Szoval en nem mondhatok rosszat Amerikarol es faj nekem aki becsmereli.
Koraban letoltam azokat, akik butasagokat beszeltek, Americarol.
De most mart nem teszem ezt; Hagyom oket had beszeljenek amit akarnak, mert nem tartom erdemesnek vitatkozni az ilyenekkel.
Mi egy kis texasi városkában kezdtünk, a fötere akár egy vadnyugati filmben is szerepelhetne. Aranyos kis boltok, (az egyik kirakatába minden este kiteszik a következö feliratot: “Éjszaka nem tartunk kézpénzt a boltban, a legközelebbi bank a First National, jobbra az elsö sarkon!”). Az elsö héten megláttam egy “csináld magad” autómosót. Beálltam és elkezdtem olvasni a használati utasitást. Ekkor odajött hozzám egy igazi texasi (cowboy kalap, farmer nagy ezüstcsat az övön, csizma), az arca bedagadva és mond valamit a helyi nyelven. Elnézést kérek, hogy nem értem, ismételje meg. Erre kiköp egy hatalmas barna valamit (bagót rágott), duzzadás arcról le, megismétli szép texasi tájszólásban. Újra elnézést kértem, még mindig nem értem, mondaná már el angolul is, ha lehet! Faképnél hagyott!
Beletellt néhány évbe, amig megbarátkoztam az itteni tájszólással. Bezzeg a kisebbik fiam (9 éves volt akkor)! Egy barátunk hivott minket Californiából pár hónappal késöbb, Ö vette fel a kagylót. Amikor átadta, mondja a barátom: Ennek a gyereknek borzalmas texasi tájszólása van!
Classic Girl! Ha vizumot akarsz kapni, nehogy elfecsegd ezt a szándékod!!! (Nemcsak a követségen, de a belépésnél se!) Hacsak nem akarsz éveket várni a “menyasszony vizum”-ra.
Mielött valaki is azzal vádolna, hogy a feketén dolgozóknak próbálok segiteni, el kell hogy mondjam, akit tudok lebeszélek arról, hogy kijöjjön! Nem aki látogatóba jön, hanem a szerencsét próbálókat. Az ittélök tudják a legjobban, mennyit változott a helyzet. Egy barátom 15 éve még 2 hónap alatt megkapta a zöldkártyát. Amikor visszajött a lánya esküvöjére, a JFK-n a bevándorlási hivatalnok két kérdés után visszavonta a kártyát! Nem is kapták vissza. Igaz bejönni tudnak, mert mint belga állampolgárok, nem kell nekik vizum.
Köszi megint. pont addig amig elmennék tanulni addig akartam olyan fastfoodban dolgozni. de biztos igazad van, ott nem tanulnék sokat. ott is sok bevándorló van. múltkor is alig értették mit mondunk, de azért aranyosak voltak.
Mindenut elunk.USA-ban,Canadaban,Europaban sot ha jol tudom Australiaban is.Es velemenyunk kulopnbozo es mindenki moöndhatja.Meg jobb volna ha dokumentalna is hiszen akkor lehet ervekkel ellentmondani.Ez egy kaleidoszkop,ezekbol az ellentetesekbol kerul ki egy ilyen szines,sokretu kep:mit tart ez a kis vilag ,mi nekunk/nekik az USA.
Sosem jártam Amerikában, de az első kis Kükü megszületése előtt még feltétlenül igyekszem tenni ott egy kört. Itt Budapesten a vagány srácok 15 évvel ezelőtt arról dumáltak a lakótelepi padokon, hogy Reagen MX-ei mellett elbújhatnak az orosz ss-ek... Szóval sikk volt odalenni Am.tól... Ma ha beülsz egy artmozi kávézójába, mindenki hülyézi az amikat. Párizs mindenek felett. Beleolvastam a topicotokba, itt is előjön ez a duma néha.
Most hogy felnőttem, nekem Amerika a vallásszabadság, és a politikai szuperkultúra. Emberi jogok, szabad piac, lehetőségek.
Ja és a D-nap.
A Bryan közl.-en és az Amistadon egyaránt szétbőgtem magam.
Itt meg Löpen és Hájder a király... :(
CsilladaKilla!
Szerencsere mar most tobb magyar csalad van itt es meg fognak erkezni igy talan lesz majd aki vigyaz a babara egy ket orat, de elobb meg szulessen meg. Most latom milyen idiota a ferjem cege. Inkabb fizettek egy csomo penzt hogy vegyek nehany angol orat magantanartol minthogy ilyen tanfolyamokat ajanlottak volna. Persze mostmar nem fizetik es nekunk meg tul draga.
Simine, Ami nalunk itt Beloitban van az csak napi ket oras. Ennyit szerintem meg egy kisbabaval is meg lehet ejteni. Foleg az elejen, amikor meg leginkabb csak alszik egesz nap, nyugodtan el lehet vinni es a kocsiulesben ha magad melle teszed, szepen alhat melletted. ha meg felsir akkor felveszed hogy ne zavarja az orat. Szerintem ezek nem igazan olyan szigoruan fogott tanrenddel, stb-vel tartott orak, annal is inkabb mert nagyon kulonbozik a tanulok tudasszintje.
Aztan ha mar elkezd maszni, ez nem annyira kivitelezheto... :-)
A varos Longmont de most ahogy mondod erre nem lesz idom, marmint a nyelvtanfolyamra. MAradunk meg vagy egy evet talan egyszer majd sikerul eljutni oda is. Nagy eges lenne ugy hazamenni, hogy nem tanulok meg eleg jol angolul.
Akkor par szot magamrol. 3 honapja vagyok az USA-ban, Colorado allamban. Es "tegnapra varom" az elso babamat aki meg mindig nem erkezett meg.
Ismerosek a dolgok amikrol itt irogattok, de azert szeretnem megjegyezni, hogy MO-on a sok kis uzletecske mellett mar rengeteg nagy nagy bevasarlo kozpont van ami semmivel sem szegenyebb mint az itteniek. Sem kinezetre sem valasztekra. A nagy kulonbseg az, hogy otthon kenyelmesebb elmenni a sarki boltba mert sokkal kozelebb van es ezert sokan ehhez hasonlitjak az itteni uzleteket. En csak tudom nagyon szeretek bolyongani a boltkban a ferjem nagy banatara igy otthon is orakat tudtam eltolteni egy egy ilyen bevasarlokozpontban. Most annak orul, hogy nem birok mar sokat allni, menni mert igy gyorsaban megy a vasarlas.
Tenyleg vannak ilyen ingyenes nyelvtanfolyamok? Ha en ezt tudom akkor az elmult 3 honapot arra forditottam volna mert ha meglesz a baba mar sokkal nehezebb lesz. Pedig meg nagyon ramferne egy kis nyelvtanulas.
Amerikai tanarno (es csaladanya) 2 evig tanitott Budapesten. Aztan visszament Indiana allamba. Nem sokkal kesobb meselte, hogy ot hogyan erte 'kultursokk'. Allt a kozertben es nem tudott az 5 fele zsakos krumpli kozul valasztani. Megszokta, hogy egy fajta krumpli van. Kesobb rajott, hogy regebben csak azert tudta, hogy melyik krumplit kell venni, mert a reklamok hatottak ra. De most kimaradt a reklamokbol ket evre, igy a kondicionalas elmult, es teljesen tanacstalan lett.
ja, ha ferjes asszony leszel akkor munkavallalasi engedely nem gond.
Viszont akkor sem ajanlom a fast food munkat.
Menj el inkabb egy ingyenes intenziv nyelvtanfolyamra. Majd minden varosnak van 1 (vagy tobb) Adult Education School-ja, ahol igen sok frissen erkezett ember tanul angolul. Ezek altalaban ingyenesek es napi 4-6 orat vesznek ki az eletedbol. 2-4 honap utan jol benne leszel a nyelvben. Legalabb annyira, hogy a szakmadban el tudj helyezkedni, ha nem is a rangletra tetejen.
Felesegm nagyjabol ezt csinalta. Mikor kijottunk alig tuddott angolul. 7 honapt jart ilyen suliba, lerakta a TOEFL-t, bekerult a helyi kis foiskolara, ahol szinte osztalyelsokent vegzett es most mar rendes egyetemre jar.
Tenyleg teljes idokidobas a fast food kajalda es olyan sok/jo szokincset peldaul ott nem is tudsz felszedni.
Aram van. Viszont tegnap nem volt egy-2 orara. A kisvaros ahol lakom ugy tunik 4 zonara lett felosztva es midegyik zonaban mashol nem volt tegnap aram egy ideig. Egyebkent tegnap volt az elso nap, hogy nem volt nalunk aram. A munkahelyemen, ami viszont a szilicium volgy kellos kozepen van, az Intel, a Network Associates, es a Nortel kozpontjai kozott, ott egesz nap volt aram. Pedig nincs is sajat generatorunk.
Na igen, a boseg zavara... De lustasagom miatt nem szoktam messzebb menni, mint a varos szeli Wal-Mart, Target, Walgreen's vagy a Piggly-Wiggly. Ja, es nem szabad ugy elindulni, hogy nem tudod pontosan mit is akarsz venni. Par nap utan biztosan erdeklodnenek miert bolyongsz ott meg mindig...
Wise
Siralytojas! Humortalan probalkozasod, hogy a nevedet ilyen modon ird kisse felresikerult, persze nem feltetelezem, hogy beszeled is ezt a nyelvet... Na mindegy... Hihetetlen, hogy akik nem sajat maguk tapasztaltak meg mi is Amerika, ha ellenvelemennyel talalkozanak, akkor a) megsertodnek; b) mocskolodnak; c) kulturalatlannak minositenek mindekit aki mast mond; d) egy ido utan eltunnek. Te is vegigjarod mind a negy pontot? Egyebkent erdekes a megjegyzesed, hogy mive valt ez a topic... Nagyon erdekes.
Wise
>break2; Mit csinalsz mikor kikapcsoljak az aramot nalatok CA. ban. Nagyon kenyelmetlen helyzetben vagytok.
Hozzafuzes:
Igaz is Break, ha mar nagyon nem birjatok a gyurodest, koltozzetek Wisconsinba! Festoi kornyezet, rengeteg aram es gaz (igaz az utobbi egyre dragabban). A futesszamlam tavaly ebben a honapban $150 volt, az iden majdnem padlot fogtam, mert $290 lett!
Vikilany, az aruboseg meg nekem ismeros. :-) Az elso jo par honapban, nekunk is egy csomo idobe telt mire egy kajabevasarlast megejtettunk.. Aztan rajon az ember hogy szinte tokmindegy, mert csak maskepp vannak csomagolva. :-)
Az elejen valahanyszor bementem egy mall-ba, teljesen panikos lettem, mert ugy ereztem nem tudom atlatni hogy mi is van. Annyira nyomaszto volt. De ezt is hamar megszokja az ember es elkezd szelektaltan nezegetni. Ha tudom hogy mondjuk egy par cipo kell, akkor a tobbi dologra ra sem nezek, es egy fel ora alatt megvagyok.