Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
A segítségetekre lenne szükségem, ugyanis jövőre jutok a házépítésnél a fűtésszereléshez.
Az lenne a kérdésem, hogy megéri-e faelgázosító kazánt venni?
Illetve milyen márkát javasoltok?
A neten lehet elég sokat találni vigas, olcsó de a forgalmazó mellébeszél( majd két hét mulva hívjam mert átalkul a cég stb)-künzel nagyon drága (forgalmazó szerint ez az egyetlen amelyik 12 órán át is ég)-atmos elérhetőnek tűnik árban de a valóságban még nem láttam.
Megköszönném ha a saját tapasztalatát írná meg valaki mert a forg. szerint mindenben Ők a legjpobbak, hatásfok, gazdaságosság stb, de a igazából a valóság érdekelne.
Színesfémtelepen , szét akarták vágni , hogy beolvasztásras kerüljenek. Rögtön megvettem a maradék két darabot /eredetileg 7 söröstartály volt/. Lánycsókon az út mentén árulnak egy ifa méretű autora való saválló tartályt . Szekszárdon a déli kapunál 2db szemre 2köbös vastartályt fekszik az árokparton. Vezetés közben érdemes nézelödni. Én mindig azt láttom meg amire szügségem van :) Tágulási tartálynak pld jó az öreg autogáztartály , 100literest 3ez ft kaptam ,örökös darab.
Hol sikerült 1300-as puffert 100 000-ért kapni? Én már régóta keresem a legolcsóbb megoldást, a legalacsonyabb ár 106 000 + ÁFA volt a 750 literesre szigetelés nélkül.
Igaz, hogy kell hozzá puffer is, de ebben az esetben talán elég 2db, bontott 200 literes bojler is..az pedig nem akkora költség. Napi felfűtésre, és folyamatos hőfelhasználásra értve. Itt tervezni kell a begyújtás időpontját is, viszont kis, közepes kazánoknál össze lehet hangolni a "hőkészítés" és a hőkivonás idejét... :))
Hatékonyságban azért én a falfűtés mellett teszem le a voksot.
A padlófűtésnél az alapterület fűt, és lebegésben tartja a port. Falfűtésnél pedig, ha csak a külső falakat nézzük egy szobánál, átlagos elrendezésnél, akkor kapásból minimum másfél-kétszeres a fűtő felület, nem száll a por, és a hőtehetetlenségi mutatói is jobbak.
Sziasztok! A következő bekötést melegen javaslom mindenkinek.
A gyakorlatban persze puffer nélkül is megy a verkli, csak pontosan kell méretezni.
A legjobb hatásfok szerintem padló fűtéssel érhető el, itt van 5-10 köbméter beton ami nagyon jól helyettesíti a puffert. Persze óriási a hőtehetetlensége de ez olyan hátrány ami egyben előny is.
Egy éve foglalkozom az Atmos telepítésekkel, már láttam ezt-azt.
Már a puffer is sokat fog segiteni, a verőcei tartályon mintha nem lenne 15centi szigetelés.Mi 100-ezer ft-ért 1300 tartályt kaptunk 30centire szigeteltünk.A légbevezetést a FR124 vezérli , a TS130 3/4-es az pedig egy biztonsági hálozati vizes hütöhurok.Ezeket más cégek is gyártják, az esbé helyett jó az mtz termosztát állitólag.
Az, hogy ez az 500 liter mire elég, sokban függ a fűtési rendszertől is. Ha sima radiátorok vannak, abba már nem elég a 40-50 fokos víz. Falfűtésnél pedig ott kezdünk fűteni igazán... :))
Szóval, ha van 500 liter 80 fokos vized, akkor a radiátoroknak sokkal kevesebb ideig lesz elég. Falfűtésnek kb egy jó hosszú napig lenne elég -5 -10C körül.
A szigetelést most vegyétek meg, vagy várhattok februárig, amikor megint lesz. kőgyapotot elvétve kapni már, üveggyapotból is sok fogy, és helytől függően 30-40% árbeli eltérést is tapasztalni....
Én most vettem isover domo-t annyiért, amennyi a közeli - egyébként teljesen korrekt árakkal operáló - tüzépen a nettó ár.
A helyetekben vagy letennék 2*10 cm gyapotot kötésben, vagy ha nem akartok egyszerre ennyit, akkor 1*14 cm-t. Ezek járatos méretek, szinte bárhol kaphatók.
Leterítés és szállítás szempontjából a tekercses roll változatok a legkönnyebben használhatók, de ezekből nekem vagy a Knauf 0,040 classis (van 0,044 is, ami gyengébb), vagy a thermolan(?) LHF (az Elf gyengébb), vagy az isover domo (a rio megintcsak gyengébb) a szimpatikus. Kőgyapotból a rockwool rollrock és a toplan tekercses változata egyaránt jó, de pest környékén már nem nagyon találtam, csak "aranyáron" (a domo 578 Ft/m2 volt, roll változatú kőgyapotot 780 Ft/m2 alatt nem találtam, a multirockkal pedig kell egy kicsit vacakolni lerakásnál, előtte megszállításnál, és ez is 700 Ft/m2 felett van, ahol még kapni egyáltalán...)
Ha járható padlást akartok, az egészen más terület, arról talán a hőszigetelés topikban volt szó 1 hete.
Volt itt pár hozzászólás a méretezés tárgyában. Ebből nekem az jött le, hogy a kazán teljesítménye számít, mivel 25-50l/kW pufferméretezéssel számolnak. A jól hőszigetelt ház esetében oda elegendő kell legyen, 16-20 kW fűtő-teljesítmény, ha pufferben gondolkodunk, mondjuk 24kW. Ezek durva becslések, de iránymutatónak használható (de csak annak...).
A hőszigetelést nem csak a házra kell érteni, hanem a pufferre is, mivel itt 80C körül lesz a víz hőmérséklete, tehát még a 20-22C-os belső hőmérséklet is rossz neki. Ezt viszont utólag is lehet rá tenni kőgyapot formájában.
Egy kérdés:
Az 5cm cell a födémben az egyetlen szigetelés felfelé vagy a tetősíkon még van 15cm? Mert ha nincs, az legyen az első, ugyanis most kb. 60e Ft-ból kibővíthetitek 20cm-re, amivel nagyon sokat meg tudtok takarítani....
(én is most teszek még 10 cm-t az eddigi 10 cm-re, miközben a falak 375-ös ytongból vannak)
Én is új vagyok itt. Végigrágtam magam az összes hozzászóláson itt és a vegyestüzelésrű kazánokról szóló topik hozzászólásain is. Sajnos nem mindent értek ( Talán, mert nőből vagyok? )
Néhány hete foglalkozunk a témával, hogy váltani kellene, mert nem fogunk gázár támogatást kapni és nem akarok (tudok) egy szezon alatt 300 eFt-ot kifizetni a fűtésre, de mivel egész nap nem vagyunk itthon, ezért a mostani vegyestüzelésű kazánunkal nem tudunk fűteni, mert 2-3 óra alatt leég és utána rohamosan hűl a lakás. (Eddig csak hétvégente használtuk , különben ment a gáz.) Így jött képbe az Atmos kazán. Szerencsére a Szakszer Bt, amiről írtok hozzánk közel van és el tudtunk menni árajánlatot kérni. A kazán maga 315 e Ft az 500l-es puffer szigetelés nélkül 134ezer és hozzáírtak még további 180ezer forint értékű kütyüket, amik közül egyedül csak a zárt tágulási tartály és az esbe 465+ szivattyú érthető számunkra, hogy miért kell. Ezen kívül van egy Honeywell V135-1B termoszelep és egy Honeywell T 100R 30-70 termofej, amiket a kapcsolási rajzokon sem tudunk elhelyezni. Meg tudnátok mondani, hogy mik ezek és a rendszer melyik részén és milyen célból kell beépíteni, vagy ki is lehet hagyni őket?
A másik topickban elhűlve olvastam, hogy az emberek 2000-3000-4000 literes puffer tartályokban gondolkodnak. Mi úgy néz ki tudunk egy használt 500litereset venni, ha valakinek van tapasztalata kérem írja meg, hogy mire elég ez egy 85m2-es viszonylag jól szigetelt családi ház esetében. ( Nincs nikecellel borítva, de vastag gázszilikátos falak vannak és a nyílászárók jók, a födémben van 5cm hungarocel.)
HMV külön meg van oldva, az nem erről menne. Lehet, hogy elég lenne egyenlőre csak rákötni a rendszerre és esténként felmelegíteni a puffert a régi kazánnal? Monjduk fafelhasználás szempontjából az Atmos biztos jobb lenne, de nem bánnám ha megúsznám ezt a beruházást:-)))