1. Igen
2. Igen
3. Ha megfelelő akkor mind1
4. Egészpálya
5. Teremben
Szerintem ki kellene terjeszteni más kosárlabda topicokra is mert úgy is sokan vagyunk olyanok akik más oldalakra is írnak.Akkor talán "légiósokra" sem lenne szükség.
Ha játékvezetőre van szükség akkor tudok olyan arcot ill. arcokat akik vizsgázott MKOSZ játékvezetők!
De a Nagy II-nek is szólhatok! Bocsi...hülye vicc... :o)
OK Belfera! Akkor a szünetben találkozunk!
Már megijedtem, hogy nem lesz objektív tudósítás a mai meccsről! Némónak így ismeretlenül is jobbulást!
Hajrá Körmend!
Az idézet ama mondatával mondjuk nem értettem egyet, de hagyjuk, és persze nem haragszom.
Nyári topickosárlabda:
Feribá vetette fel itt, nem is olyan régen, hogy szervezni kéne egy nyáron egy 1-2 napos kosárlabda dzsemborit az indexes topictagok között. Sokaknak tetszett az ötlet, első körben népszavazást tartunk néhány alapvető kérdésről és Feribá kérte a topictagokat, válaszoljanak a kérdéseire, amelyek a következők:
1. Van-e igény erre az egészre, magyarul legyen-e ilyen hétvége?
2. Ha lenne ilyen résztvennél-e rajta?
3. Hol legyen megrendezve?
4. Egészpályás játék vagy streetball?
5. Teremben vagy szabadtéren (streetball esetén a kérdés értelmetlen)?
Tehát, ha van rá igény, akkor a megszavazott város megrendezheti az I. Indexes Kosárlabda Tornát (már, ha vállalják az ottani topicosok). A továbbiakban még meg kell egyeznünk néhány kérdésben (időpont, városi koordinátorok személye, légiósok, azaz nem topicos játékosok bevethetősége, -száma, játékszabályok, stb.)
Ismételeten arra kérném a T. topictársakat, hogy szavazzanak, akkor is, ha NEM a válaszuk. (ha sok a NEM, akkor nem fárasztjuk vele magunkat).
Jó szurkolást, jó meccseket, jó szórakozást a rájátszásra! Győzzön a jobbik!
Remélem nem csalatkozunk, és az utóbbi idők legszorosabb bajnokságát fogjuk látni.
Hajrá mindenkinek a sajátja! De különösen Fehérvár!
Üdv
Pistike
Ui.: Előjátéknak egy matekpélda:
Egy anyuka 21 évvel idősebb a gyerekénél. Hat év múlva pontosan 5-ször annyi idős lesz, mint a gyereke. Hol van most az apuka?
(Az első helyes megfejtő írásbeli vállveregetésben részesül.)
"Emlékezzünk pl arra polo EB döntöre ahol 3-2 re nyertünk.
Ami az egyik fontos jellemzője az a játékfegyelem, ha már eélyük nem volt golt dobni akkor inkább kidobták sarokba a labdát hogy visszatudjanak zárni, ne tudjon az ellenfél megúszni. "
Ez nem a "szerb stílus" jellemzője :)
Vizilabdázóéknál ez már csak így van,hogy ha elfogy az idő inkább kidobják holt térbe a labdát,hogy nyugodtan vissza tudjanak zárni.
Az eredmény már annál inkább utal az általad említett stílusra.Vagy egy még jobb példa a tavalyi budapesti Vizilabda EB(?) elődöntő a jugók ellen.
Ehhez a stílus dologhoz szeretnék csatlakozni.
A "szerb stílus" nemcsak a kosárlabdára vonatkozik, hanem más csapatsportágakra is pl foci, de szvsz ahol jobban kitünik az a vizilabda.
Emlékezzünk pl arra polo EB döntöre ahol 3-2 re nyertünk.
Ami az egyik fontos jellemzője az a játékfegyelem, ha már eélyük nem volt golt dobni akkor inkább kidobták sarokba a labdát hogy visszatudjanak zárni, ne tudjon az ellenfél megúszni.
Szerintem is ennek a stílusnak az alapja a délszláv emberek mentalitása. Ebből adódik a sok duma, hiszti stb
Még ha fociznánk akkor beneveznék:-))
A magam részéről inkább maradok a laikus szurkolásnál a kosárban, de ha a többiek beneveznek a topicból akkor én is benne vagyok.
Szerencsétekre a megyei klasszisok nem olvassák az indexet:-)
A szerb stílus kb. azt jelenti, amit leírtál, tehát: "minden csapat keményen védekezik és minden csapat gyorsan indul ha van rá lehetőség!" Valóban, szinte minden csapat próbál így játszani, több-kevesebb sikerrel, de a délszláv játékosok ennek a taktikai fegyvernek a nagymesterei. Ezen kívül a csapatjáték, főleg a csapatvédekezés az erősségük, tehát nem egyénileg keménykednek (persze ez sem áll távol Tőlük) hanem nagyon hatékonyan segítik egymást védekezésben. Támadásban fegyelmezettek, próbálják a begyakorolt taktikai elemeket maximálisan kijátszani. Ez a játékstílus persze nélkülözi a szépséget, de eredményes. Nem véletlen, hogy a Szolnok kapta a legkevesebb pontot a bjnokságban. A Kaposvár nem a 2. ebben a kategóriában, de szerintem ez inkább a sok sérülésnek köszönhető.
A "szerb stílus" másik oldala a délszláv emberek mentalitásából adódik. Elsősorban a töretlen és megalkuvást nem tűrő győzni akarás. Ha úgy érzik, igazságtalanság történt velük, akkor hamar jön az a bizonyos "lila köd", lehúzodik a függöny, és akkor nem vállahatnak felelősséget a tetteikért.
A harmadik jellemzőjük: Ők tudják legügyesebben alkalmazni az apró, piszkos trükköket. Ezeket a fifikákat persze mindenhol tanítják, de a szerbek művészi szintre emelték.
Az "amcsi stílus"
Itt különbséget kell tenni az igazi NBA (nagyon kemény védekezés, látványos megoldások, passzok, minden, egyszerűen tökéletes játék), és a M.O.-i légiósok közt, akik nyilván gyengébbek az otthon pattogtató társaknál. Náluk általában csak a látványos megoldások maradtak a széles repertoárból, nagyon gyorsak, 1-1-ben utólérhetetlenek, de a kemény védekezést nem igazán tudták elsajátítani.
Nálunk játszik-játszott még néhány csapatban orosz és ukrán játékos. Rájuk leginkább a dobásbiztonság jellemző, az "orosz iskola"-ban legelőször ezt sulykolják a fiatalokba, rengeteget dobnak az edzéseken.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, a M.O.-i légiósok legnagyobb számban délszlávok, a következő nagyobb csoport az amerikaiak. Ezért soroltam ezeket, más nemzeteknek is vannak specialitásaik, ha érdekel és nekem is lesz időm, azokat is leírhatom....
Ilyet, hogy szerb stílus én sem ismerek, de leírom mi jellemzi évtizedek óta a jugoszláv csapatok játékát.
Védekezés: Nagyon keményen csak tutira mennek. Ahol lehet besegítenek a másiknak és sok esetben csak a "biztonság kedvéért" is odaütnek. Az indulósabb csapatok ellen az ellenfél labdaszerzésekor, már a túloldalt szabálytalankodnak. Alapvetően a csapat és nem az egyéni védekezés dominál a játékban. Rendkívül agresszív, szervezett, kemény védekezés ez és szerintem a világon a leghatásosabb.
Támadás: Itt sem az egyénieskedés dominál, hanem sokkal inkább a szervezett pozíciójáték, illetve a pontos kinti dobások. Az irányítók ha lehet lelassítják a játékot, végigjátszatják a csapattal a figurákat és viszonylag ritkán indulnak, illetve egy-egyeznek. Elzárás-levállás, erős-gyenge oldal tömegével. Ezek ennek a támadóstílusnak a fő ismertetőjegyei.
Összességében azért a leghatásosabb stílus, mert nagyon jól tanítható. Kevesebb kreatívitást igényel, mint a tengerentúli, de emellett mégis rendkívül eredményes. Voltak, vannak persze délszláv játékosok akiknek adottságaik révén nem igazán fekszik ez a stílus és ezek szinte kivétel nélkül sikeresek az NBA-ben (Drazen Petrovic, Toni Kukoc, Vlade Divac, Peja Stojakovic).
Igen igaz,hogy Nagy II. Kaposváron játszott éveken keresztül de szerintem ez nem "meredek"-nem jelent semmit-legalábbis én remélem!
Utána Dombóváron játszott-ha jól emlékszem két idényt és utána hagyta abba az aktív játékot.Ezután lett játékvezető és jó játékvezető-ez is szerintem-az én csapatomnak is sokszor vezetett és vezet meccset.
Az igaz,hogy megfogadtam,hogy a döntőről többet egy szót se de azért megint leírom a véleményem.
Nagyot csalódtam mindkét játékvezetőben!Mindkettőt jónak tartottam.Váradit az öregek közül,a Lacit a fiatalok közül.Most már több nap távlatából úgy gondolom,hogy nagyon meg akarták fogni a meccset de ez sajnos "átbillent" a rossz oldalra mert ide-oda fújogattak minden baromságot.Gondolom ezért merte a Vuki is bevállalni a hátast mert egy jó játékos azért megérzi ha kiment a ló a bírók alól!
Nem értem miért emlegetik annyiszor ezt a "szerb stílust".Nincsenek igazi "stílusok" mert minden csapat keményen védekezik és minden csapat gyorsan indul ha van rá lehetőség!
Valaki világosítson fel mit értetek szerb stílus alatt mert szerintem sokmindenre rá lehet fogni hogy szerb stílus.
De ezen a stíluson kívül más stílust nem is hallottam.
Épp most beszéltem némóval, aki sajnos bokaszalagszakadást szenvedett a nyári tornára való felkészülés során. :-((( (Egy pattanóra ketten ugrottak fel Jurgilas-szal, aki csúnyán meglökte, ezért pont Maljkovics bokáján ért földet. Váradi persze nem fújt semmit. :-))) )
Ezért kénytelen kihagyni a mai meccset (én azért odamegyek hozzá, boran :-)), és mivel nem tud netközelbe bicegni, ezért megkért, hogy tegyem fel a tippjeit/szavazatait az oldalra.
Azt néztem, hogy egész szépen helytáll a topikunk a Drukkerkocsma listáján: stabilan a 40. hely környékén tanyázunk, a női szekció is csak pár hellyel van mögöttünk, a tabella elejét 80%-ban a foci tölti meg, a csapatsportágak közül csak a kézilabda, vizilabda, jégkorong, az egyéniek közül pedig az atlétika, tenisz, kerékpár az, ahol több bejegyzés található (plusz még néhány, jellemzően "csetelős" topik). Persze tudom, hogy "marhában keresik a nagyot, nem emberben" (copyright by édesapám egykori kedvenc tanára), azaz ki tudja, a sokezer hozzászólás más topikban mit takar, értelmet-e, vagy csak szövegelést, így azt kell mondjam, hajrá mi, előre, topik! :-)
Kösz a segítséget, de hétköznapokon sajnos 20.16-kor megy az utolsó vonat Sopronba (hétvégén 22.00-kor).
Viszont most már van sofőröm, ezért mégiscsak megjelenek a meccsen. A szünetben mindig oda szoktam menni némóhoz, aki a B-középpel szembeni palánk alatt ül, tehát ott megtalálsz.
Hajrá Körmend!
Szia Fish
Megnéztem az általad említett topicot, és - engedelmetekkel be is másolnám ide Sportbarát hozzászólását, mivel nagyban egyezik az én véleményemmel (remélem ez már kiderült korábban is). Tehát:
"sportbarát
Gratulálok a szolnoki csapatnak, hogy összejött nekik végre a kupagyőzelem. Azt hiszem úgy a játékosok mint a szurkolók örömét (az enyémet legalábbis mindenképpen) beárnyékolja a győzelem mikéntje. Szerintem mindkét csapat szokatlanul sportszerűen játszott, mindent megtett a győzelemért. ( Feltételezem, hogy a paksiak centere is "csak" fáradt volt az előző napi meccs után.Nem láttam az előző napi meccseket csak a csapatokat és eredményeket ismerem feltételezem hogy a paksiaknak volt a nehezebb feladata, de ezt sejthették már korábban .) Sajnos a bírókról a sportszerűség nem mondható el. Nagy II játákvzetőnek a III. negyedre nem lett volna szabad a pályára lépnie. Teljesen összezavarodott, így nem lehet meccset vezetni. Váradi játákvezetőnek viszont illett volna segítenie kollégáját. A meccsen egyébként sokkal jobban koncentrált a szolnok ezért valószínünek tartom, akkor is nyerik a meccset ha mindkét játákvezető úgy fújja a sípot ahogy egy tv-s kupadöntőn elvárható. Valószínű, hogy a szolnoknál 35-40 ,a paksnál 45-50 %-kal kevesebb fautot , kevesebb kipontozódást és a kupadöntőhöz méltó látványos játékot látunk. ( Remélem, hogy a gyermekeimet néhány év múlva nyugudtan leültethetem a képernyő elé és nem csak sportszerü felkészült csapatokat , hanem felkészült bírók által vezetett kupadöntőt tudunk nézni . (Jobban örültem volna 1 pontos szolnoki győzelemnek egy korrekt játkvezetés mellet.) Sajnálom ,hogy a két csapat nem a bajnoki döntőben fog találkozni. Szurkolok a szolnoknak, hogy a bajnokságban győzni tudjon a paks felett , mert különben csak egy statisztikai szám lesz ez a kupagyőzelem. Még két észrevétel : 1, Davis szerintem is az egyik legsportszerűbb játékos , "egy kicsit durva volt ahogy kipontozták " . 2, Gratulálok Trepáknak , nagyon tetszett a játéka. Egy kérdés a tájékozottabbakhoz: Tavaly a Paks nyerte a kupát úgy, hogy azt Kaposvárról hozta el. Igaz-e hogy Nagy II Kaposváron játszott éveken keresztül? ( remélem, hogy csak kacsa, mert ha ez így van akkor az egy kicsit meredek)"