Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nemakartalak elrémiszteni a Vigas kazánodtól,csupán tobb éves tapasztalatom osztottam meg veled, és azt a tényt,hogy tobb forgalmazó is már abba hagyta a Vigas kazán forgalmazását a gyakori meghibásodás végett.
Szerintem a pufferok nem oldják meg a kátrányosodását a Vigas kazánodnak.A kornyezetemben nem ismerek ojan Vigas tulajdonost aki meg lenne elégedve a kazánnal.Mindenki a kátrányosodásra panaszkodik ami a kazán rossz felépítésének tudható.Ennél a kazán tipusnál nem ritka ,hogy 2-3 de legfeljebb 5 éven belul tonkre mennek.A szivárgás leggyakrabban a tuzelo rakterének a felso sarkában keletkezik.
Szerintem a pufferral kár emelni a koltségeket mert számottevo javulás nemfog bekovetkezni.
Ebbe már csak bele kell torodnod hogy ez így uzemel.Nem fogod szerencsés napnak tartani amikor Vigast vettél.
Igen tolem vették a kazánokat én voltam elindítani is.Mekkora puffert szeretnél.Vannak 300 l-tol 1000 l-ig.Ezeket szokták venni családi házakba.Kulon van a puffer és kulon kell venni a szigetelést is.Ha érdekel tudok adni mobil számot is meg tanácsot is.
Eloszor írok erre az oldalra és kisverébnek és a tobbieknek szeretném megkoszonni hogy megvoltak elégedve az Atmos kazán vétellel és a beindítással is.Reméllem azóta sem volt panaszuk semmire.Benat-Szlovákia
Ez egy érdekes kérdés. Én ugyan pályáztam a NEP20007-e idén napkollektorral, de alapból pl. új beruházásokat nem támogatnak.
Én is most építkezem, még nincsen lakhatásim/használatbavételim. Gondolkodtam rajta, hogy a sima álló öntötvas kazánomat lecserélem kondenzációsra vagy faelgázosító kazánra. A pályázatban van egy olyan lehetőség, hogy un. fűtéskorszerűsítés. Mivel a pályázatban nem volt egyértelmű, lecserélhetem-e támogatással, felhívtam őket. A válasz az volt, hogyha lenne lakhatásim, x ideje ilyen fűtésem lenne, akkor cserélhetnék. Így viszont mint új beruházást nem támogatnak. Legalábbis szóban ezt a választ kaptam.
A pályázat egy része valóban kitér valahol arra, hogy új beruházásokra, ill. gazdaságos energiatakarékos új rendszert nem támogatnak, csak meglévő felújítását. Illetve a napkollektor/egyéb megújuló/nem fosszilis energiák kihasználása az más téma, azt a megújulók közé sorolják, más kalap alá tartozik.
Olvasdd át alaposan a pályázati anyagot mégegyszer, és ha nem tiszta teljesen, hívdd fel őket a kérdéseiddel. Javaslom, hogy írdd össze a kérdéseidet egy lapra, és tedd fel mindent, mert nem egyszerű őket telefonon elérni, nekem két délelőttbe telt automata újrahívós telefonnal.
A pályázatban az is benne van, hogy milyen energiahordozóról milyen energiahordozóra való átállást támogatnak.
Szerintem ha számla nélkül kezdesz ügyeskedni akkor is megvan a 15%-od és az tuti. Nembeszélve a sok herce-hurcáról ami a pályázat körül van. De egyébként nézz vissza a hozzászólásokhoz és meglátod érdemes kimenni érte szlovákiába és akkor jóval kevesebbe kerül még akkor is ha támogatást kapnál rá.
Sziasztok! Meg tudná nekem vki mondani hogy új építésü lakásnál lehetséges-e pályázni az energiatakarékossági pályázaton faelgázosító kazánra,ill puffertárolóra(a GKM honlapján nem válaszolnak)? Válaszotokat előre is köszönöm.
100-ba? A kettő együtt? .. Nekem valami 270-ért akarták a 8.5 m-nyit adni! Mondjuk amikor meghallottam már nem is jártam utána, megcsináltuk sima béléssel.
Gondoltunk rá, hogy puffertartálynak megteszi egy sima vastartály is üveggyapottal szigetelve, de úgy tudom, hogy a puffernek min. 3 bar-ig bírnia kell, így bizonytalankodunk.
Persze, de alapvetően nem a pufferrel van gondom. Ezzel akkor lehet takarékosan működni, ha folyamatosan ezzel fűtesz. Néha bekapcsolni nem biztos, hogy érdemes.
Nem kell mindig gyári dolgokhoz ragaszkodni. Gyári tartályok helyett lehet kedvezőbbeket találni. Én 70ezer forintért jutottam egy 2000 literes tartályhoz, a garancia érvényesítése meg nem hiszem hogy gond lehet. De te tudod.
Emlékszem és tudom. Ettől függetlenül kezdfek rádöbbenni, hogy kiegészítő fűtésnek nem ez a legmegfelelőbb megoldás. Még ha kintről hozok is rendszert, közelítem az egy milliós költséget - a garanciális problémákról nem is szólva.
De bizony gond: erre probáltam korábban rámutatni a "folyamatos, fix hőmérséklet" meghatározással. Feltételeztem, hogy tudod: a padlófűtés rendszerben 45 fok feletti vizet semmiképpen nem lehet használni. Ez gyakorlatban inkább 35 fokos előremenőt jelent, ha az épület már felfűtött állapotban van.
Nem a takarékossággal van baj, hanem azzal, hogy a nagy mennyiségű, hirtelen termelődő hőenergiát még a sima radiátoros rendszer is csak akkor tudja "gazdaságosan" felhasználni, ha midenfajta szabályozás nélkül, egyenesen a rendszerbe kerül a felmelegített víz. Ha már valami hőcserélőd vagy keverőszelepes szabályzásod van akkor kell a puffer. Drága, de lehet más tartályokból készíteni vagy készíttetni, illetve lehet sima radiátoros fűtést használni.
Tudtommal nem az aramszunet a gond, hanem a sima egyszeru, leallithatatlan tultermeles. Kell a padloba nagy hidegben 10 kW a 40 fokon tartashoz, termel a kazan 30kW-ot, mivel a padloba nem engeded be, a tartalyban vagy az addig levo csovekben talalhato keves viz nem tudja felvenni, hanem felforr (akar keringeti a szivattyu, akar nem, utobbi esetben max. meg kevesebb vizrol van szo, csak a kazanterben levorol). Ha van puffertartaly, ami egy futesbol max. 30 fokot emelkedik, akkor ilyen gond nincs (sot, az is igaz ugy mellesleg, hogy azt ki tudod kesobb hasznalni). Raadasul okosan megcsinalva a puffert lehet nyilt rendszerben gravitaciosan futeni, egy keringetovel (es hibaforrassal) kevesebb.