Ha már úgy érzed, egyféleképpen jól megismerted a dolgokat, nézd meg másképp is. [...] Ha egy verset olvasnak ne azt nézzék mit akart leírni a költő, hanem, hogy mit mond maguknak. Próbálják megtalálni a saját hangjukat, fiuk! Minél tovább várnak, annál kevesebb az esély arra, hogy végül meglelik. "A legtöbb ember csendes kétségbeesésben éli le az életét." Ez az idézet Thoreautól van. Miért akarnak beletörődni ebbe?
En a filmet (Egerek es emberek) nem lattam, de (en is) ugy hallottam, jo. Amibol megvan a konyv es a film is az a Rosszkedvunk tele, Donald Sutherland-del, szinten nagyon jo. Es hogy stilszeruen zarjam a sort, a "Szall a kakukk"-ot csak filmen volt alkalmam vegigelvezni, nem is egyszer. Nagyon janalom. :))
Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
- Álmomban - mondta - ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.
- Lepke - mesélte, - igen, lepke voltam,
s a lepke vigan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi...
És felébredtem... És most nem tudom,
most nem tudom - folytatta eltünődve -,
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? -
Én jót nevettem: - Ne tréfálj, Dsuang Dszi!
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! -
Ő mosolygott: - Az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! -
Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,
és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.
Őszintén szólva el sem olvastam rendesen, a tulajdonnevek rögzültek, meg az egésznek a hangulata, és gyomorból beírtam. Amikor meg mégeccer alaposan átnéztem, akkor elkezdtem 2elkedni.
Ez az egyetlen olyan mű, amit láttam filmen, olvastam, végül megnéztem színházban. Érdekes módon általában a könyv szokott ilyen esetben leginkább tetszeni, de a film nagyon el volt találva (John Malkovich iszonyatosan jó aurát bír árasztani).
A "Száll a kakukk fészkére" trilógból csak a film hiányzik, de tuti, hogy nagyon tetszeni fog, ha majd valamikor megnézem, mert Jack Nicholsont is kedvelem.
lukepeke az erdem en meglattam a darab cimet a musorfuzetben
Mindig otthonfelejtem az idezeteimet ! :(
Nem hozott valaki valami szep verset igy ma reggel? Nem kell fejtoronek lennie :)
rohamcsiga, lükepék!
Gratulálok, tökéletes megfejtés, pedig szándékosan elég kevés információt adtam.
Mivel a tiédről (lp) fogalmam sincs, nem nevezek be a rövidre. :))
"...vizsgáltak hordozóként, újabban pedig oligo-tuftsin alapú hordozómolekulák alkalmazhatóságát is tanulmányozzák.
Az egyszerűsített elágazó láncú polipeptid modell vegyületcsaládban a polilizin-gerinc e-aminocsoportjaihoz kb. 3 DL-alanin egységből álló “spacer” (távolságtartó) peptidszakasz kapcsolódik, és az oldalláncok N- vagy C-terminális végén egy optikailag aktív aminosavat tartalmaz. Ez a vegyületcsalád alkalmasnak bizonyult széleskörű szerkezet-hatás összefüggések meghatározására, és számos epitóp peptiddel készült konjugátum részeként i..."
Volt egy skot kollegam aki azt mondta hogy a jeg hangjabol a whiskyben meg tudja mondani hogy ir vagy skot :)
Egyebkent en sem irtam sose verseket de kapni azert kaptam nehanyat:)
larzen! Ne busulj ha minden kotel szakad kamionsofor meg lehetsz!!! :)
(talan nem hiszitek el rolam,de egyetem alatt matektanitassal egeszitettem ki az osztondijamat ;))
Nem er (Pont a szinhazi musort nezegettem hogy mire is lenne erdemes jegyet venni meglattam a cimet, es fejbecsapott a megoldas! )
A tobbieknek egy kis segitseg
Jatszodik Californiaban valamikor a ket vilaghaboru kozott. Gazdasagi valsag stb
George es Lennie egyutt vandorolnak tanyarol tanyara, alkalmi munkakbol elnek es nagy almuk hogy sajat tanyat vehessenek maguknak . Lennie egy kicsit szellemi fogyatekos de joszandeku es nagyon eros , de nincs tisztaban a sajat erejevel, George a baratja aki vigyaz ra. A tanyan ahova kerulnek az esemenyek tragediaba torkolnak…
Ui: Az iro masik hires muve a Rosszkedvunk tele
Mas:
Most voltam hetvegen szinhazban
Annyira tetszik ez a mondat! Raismertek mit lattam ? :-)
“sebet gunyol az, kit seb nem ert soha”
Akárhogy is próbálok visszaemlékezni, nem írtam soha verset.
Én mindig kamionsofőr akartam lenni. :) Rövid ideig tanár, de abból is matek-fizika szakos. :) (De aztán a fizika annyira nem jött be, hogy később már az sem.)
Bizonyos "szakertok" (ertem ez alatt a pszichologusokat, akiknek az okoskodasaitol neha falra tudna maszni az ember) szerint van egy olyan eletkor/szakasz, amikor mindenki ir verset; es barmennyire is fiatal vagy, ezt a kort mar elhagytad. :-) Persze azt sem zarom ki, hogy te kivetel vagy.
Hú, most nagyon megsértetted a skótokat. :))) (A whisky/whiskey/bourbon problémába most ne menjünk bele.)
Az ország: USA (California), a kort rcs tudja, az idézett müből mozifilm is készült. Az író Nobel-díjas.
Kulcsszavak és szereplők a müből: George, Curly és felesége, Lennie, Slim; farm, vándorlás, saját tanya, tengerinyúl, kutyakölyök.
Fat! Az előzménnyel mi lesz?
Én sajnos csak annyit tudok, hogy a nevek és a whisky alapján valószínűleg angolszász területről származik. :)
Bár nem tartozik szorosan ide, három meghatározó whisky készítő ország van: Írország, Kanada és az USA. Egy haverom az íze alapján megmondja, honnan származik. :)
Vehetem elo en is hetvegen a Radnoti osszes verseit? Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy nagyon sok verse van, ami abszolút nem tetszik. Mindegyik egy történés leírása, semmit nem mozgatott meg bennem, a fülnek sem szép, stb. De semmivel sem lehet ellensúlyozni ezeket a remekeket. Különben is: kinek mi a szép? :)
Ez a Radnoti vers gyonyoru! Hallottam mar, de korabban valahogy nem fogott meg. Talan mert tul hosszu csak ugy hirtelen elolvasni vagy csak tul fiatal voltam hozza?
De most tobbszor is elolvastam! Vehetem elo en is hetvegen a Radnoti osszes verseit?
Igazan kosz larzen hogy felhivtad ra a figyelmemet
Lassan kiderul hogy en vagyok itt a legkockabb!
De jo hatassal vagytok ram! :-)
A sved gyermekversek nekem is mindig tetszettek
Az egyik kedvencem ez. Mindig mikor telen setalok es latom az ablakok mogott a karacsonyfakat eszembe jut! :)
Ingrid Sjöstrand: Mikor sötétedni kezd
Mikor sötétedni kezd,
akkor jó sétálni.
Járom az utcát,
belesek az ablakokon.
Az emberek odabenn
úgy mozognak az ablak mögött,
mint halak az akváriumban,
ha felgyújtjuk benne a lámpát.
Mikor egész sötét lesz,
jó beúszni
a saját akváriumomba.
Valaki mondja: Szervusz.
Hol jártál?
És felelek: Csak úgy sétáltam.
És arra gondolok, hogy most én is
hal vagyok a kivilágított tartályban,
és azokra gondolok, akik belesnek,
akiknek nincs fénytartályuk,
ahol melegedjenek.
Mind a rókákra és a nyulakra,
az otthontalan macskákra
és emberekre.
Dehogynem. Csak nem jut az eszedbe. De ha megmondom, akkor fejbecsapod magad, mint a reklámban. :)
Én nem akarom, hogy találgass, mert mint mondtam, nem szeretem a stresszelő rejtvényeket.
Radnóti Miklós: Negyedik ecloga
Mi az hogy napiparancs lett belole????? Egy régi vicc. Amikor az ezredes elhatározza, hogy verseket fog írni. Próbálkozik, próbálkozik, majd dühösen kifakad:
- A fenébe, már megint napiparancs lett belőle!
:)
Más.
Most éppen Kispált hallgatok, és a Zsákmányállat c. számnak örülök. Csak a koncertfelvétel van meg, ami nem teljesen érthető, de most megtaláltam a szöveget is hozzá.
Zsákmányállat
Úgyse hiszi senki el magának
Hogy amit lát az tényleg van
Ha nem várja, hogy a valódi látványt
Jelző kürtszó felharsan
Szól a kürt, ellibben a függöny
Amit most látsz az tényleg van
Kár, hogy mikor körbenéznél
A szélben a mécsesed ellobban
És támad akkor olyan sötét
Amiben az élők kezét
Többet nem találod
És ami elér azt ütöd-vágod
Zsákmányállat máját mosod
Egy névtelen patakban
Körülötted olajfoltok
Mézeskalács szívalakban
És úgy nézed az arcod benne
Mint régen a céllövöldében
Az a lány akinek lőttél egyet
Finom utalásféleképpen
Biztos helyről, régről tudom
hogy a Föld egy tányér és hogy azon
Az emberek és a kövek
Lesznek a mannához a köret
Nyusz megint! En nem ismerem!
Ird le az egeszet!!!! (rcs a kocka)
Hat persze irjatok olyan verset amit ismerunk meg amilyen hangulatotok van!!!! Tok erdekes tudni hogy kinek mi a kedvenc verse!
Mi az hogy napiparancs lett belole?????
fiatal Ugy ertettem amikor meg fiatal voltal es boho mint most a mi kis Pavarottink :)
Napok óta próbálom tűrtőztetni magam, hogy ne írjam be, de most már nem bírom tovább. :) Végül is a topiknyitóban arról volt szó, hogy mik a kedvenc verseink, nem pedig arról, hogy melyik az a kedvenc versed, amit más nem ismer... :)
Ring a gyümölcs, lehull, ha megérik;
elnyugtat majd a mély, emlékkel teli föld.
De haragod füstje még szálljon az égig,
s az égre írj, ha minden össztört!