ugye ez vicc???? 100 amerikaiból kb. 10 tudja hol van európa.
1990-ben 6 órán keresztül nem engedtek be, mert az éppen szolgálatot teljesítő hölgynek halvány fingja nem volt, mi az a Magyarország. segíteni akartunk, de csak jobban összekavartuk szerencsétlent, mert nem tudta eldönteni európa van németországban, vagy fordítva:((( és ez egy reptéri alkalmazott volt!
Howdy!
"megtamadott johiszemuek" ???!!!
Olvass mar bele egy kicsit ebbe a topicba! Egy kezemen meg tudom szamolni hanyan vannak. Remelem te is megismered oket. A stilusra koncentralj!
Kedves Howdy!
Hozzaszólásod nem sikeredett tárgyilagosra, ezért allitolagos akaratod ellenere nem sikerult csititani a hangulatot. Ezzel a valasszal ezt probalnam helyrezokkenteni. Remelem sikerul anelkul, hogy valaki megorrolna.
Nekem meg sohasem loptak el az automat Magyarorszagon, es ha nekem nem is, a felesegemnek visszaadtak a taskajat egy boltban, ahol felejtette.
A kutyaszaros profeciad egyszeruen nevetseges. Ha egy ora mulva valaszolnek, azt nem tenned ki az ablakba. Szerencsed, hogy meg nem ittam kavet.
:-)
Ha ugy erzed, hogy miota hazajottel visszavagyol, es egy par evet kinn is akarsz tolteni, szerintem ne kerj senkit, hogy tartson vissza. Mindenkinek jobb ha igy tortenik. Ez nem sertes akart lenni.
Igen erthetoen illusztraltad a helyzetet...
A KERDES AZ MARAD HOGYAN REFREKTALODIK AZ ISKOLAEVEK ALATT FELVETT TUDAS A FELNOTT AMERIKAI (EUROPAI ERETSEGINEK MEGFELELO VEGZETTSEGGEL )ERDEKLODESE KORE MEGVALASZTASABAN , KULTURIGENYEBBEN.
MONTGOMERY
JUNEAU
PHOENIX
LITTLE ROCK
SACRAMENTO
DENVER
HARTFORD
DOVER
TALLAHASSEE
ATLANTA
HONOLULU
BOISE
SPRINGFIELD
INDIANAPOLIS
DES MOINES
TOPEKA
FRANKFORT
BATON ROUGE
AGUSTA
ANNPOLIS
BOSTONLANSING
ST.PAUL
JACKSON
JEFFERSON CITY
HELENA
LINCOLN
CARSON CITY
CONCORD
TRENTON
SANTA FE
ALBANY
RALEIGH
BISMARK
COLOMBUS
OKLAHOMA CITY
SALEM
HARRISBURG
PROVIDENCE
COLUMBIA
PIERRE
NASHVILLE
AUSTIN
SALT LAKE CITY
MONTPELIER
RICHMOND
OLYMPIA
CHARLESTON
MEDISON
CYEYENNE
Megneztem terkepen, es sajnos nem az enyim, mert Nepal-lal nem erintekzik Bhutan, csak Kinaval es Indiaval. De legalabb a kornyekben nem sokat tevedtem. Es szerencsem, hogy nem mult heten kerdezted.
Amugy itt van egy jo kis (tenyleg kicsi 5-6 oldalas) website az orszagrol. Shangri-la-rol viszont mar sokat hallottam.
Tovabb fuzve az elozo gondolatomat... Az amerikai oktatas mas mint a magyar. Nem tenyeket akarnak a gyerekek fejebe verni, hanem inkabb szemelyiseget fejlesztenek es problemamegoldo keszseget. Sokkal lazabban kezdik az altalanost, jatekosabban es aztan egyre kemenyebb lesz. Az otodikes fiam olyan szinten tanult a vilagegyetemrol hogy egy csomo hazifeladatat csak kulonbozo konytvarbol kivett referencia konyvekkel tudtuk megoldani. Az europai foldrajz es tortenelem egyenlore hianyzik, viszont csak amit en megtanultam az indianokrol, kulonos tekintettel az Aztekokra, Mayakra es Inkakra... hat mindezt szegyenszemre en eddig nem tudtam! Lehet hogy nem tanultak meg meg az europai fovarosokat, viszont minden amcsi allamnak a fovarosat kivulrol kell tudniuk. Most mar en is tudom! :-)
A gimnazium annyira fakultativ, hogy itt tud elvalni a bunkoja az eszesetol. Ennek az a hatranya, hogy akiben magatol vagy a csalad altal nincs meg az indittatas, az konnyen el tud lebecolni kulonosebb tudas megszerzese nelkul, dehat megint csak alljon meg a menet. nekem otthon ket unkatesom van: az egyik szakkozepiskolat vegzett a masik szakmunkas kepzot. Egyikkel sem tudok leulni es magasroptu tarsalgast folytatni politikarol vagy irodalomrol. A lanyom viszont olyan targyakat valasztott a gimiben aminek jo resze nemcsak hogy egyetemi szintu volt, de itt is tartottak a helyi egyetemen. Ennek kovetkezteben elsoeves egyetemista koraban megnyert egy kutato-osztondijat es tavaly majusban Washingtonban toltott ket hetet ahol kulonbozo kepviseloket interjuvolt, aztan ebbol irt egy tanulmanyt, amit majd egy konferencian prezentalni fognak egy professzorral kozosen. Pedig a lanyom nem csodagyerek, nem fantasztikusan okos, soha nem jart maganiskolaba...
Ezzel csak azt akartam mondani hogy itt is meg lehet talalni a kulturat, a tudast. Lehet hogy nem az europai mercevel mertet... de miert kene mindent europai mercevel merni?
DRT, es mindenki mas akit erdekelne... Ahhoz szeretnek hozzaszolni amit az amerikaiak alulkvalifikaltsagarol es muveletlensegerol irtal. Azt hiszem nagy altalanossagban nem talasz egy olyan nepet sem, ahol maguk a szeles neptomegek kulonosebben muveltek lennenek. Az is igaz, hogy ha a szamok alapjan veszed, valoszinuleg tobb amerikai bunko van mint magyar, vegy nemet vagy mit tudom en, szazalekos aranyban viszont mar nem vagyok benne biztos.
Jo, sokan nem tudjak hol van Magyarorszag. Na most szerinted az atlag magyarok kozul hanyan tudnak Burundit elhelyezni a terkepen es megnevezni a fovarosat? De nem csak a magyarokat akarom kipecezni: egy itteni diak, aki egyebkent Bhutan-bol szarmazik az osszel cserediakkent Irorszagban volt egy szemeszterre. A repuloteren mikor meglattak az utlevelet felreallitottak, meg kellett varnia mig az osszes tobbi utas atmegy, majd megkerdeztek tole hogy mi az a Bhutan es hol van. Hogy az orszag-e egyaltalan es nem csak valami hamis utleleve van. Holott rendesen be volt pecsetelve az ir vizum az utlevelebe. Jo sokaig elszorakoztak vele, mig vegre elszalasztottak a borondjeert es abbol ki kellett hogy assa az osszes levelezest amit a cseretanulas ugyben folytatott, holott senki elotte nem mondta neki hogy azt is magaval kell vinnie. (Csak mellekgondolatkent: Ki tudja kozulunk - anelkul hogy megnezne a terkepen - hogy hol van Bhutan?) Ket hangszoro az elso jo valaszert, de nem am csalni! :-)
Lesz ujra meglatod.Tisztul a levego.
Nem kell megsertodni.Eloszor valaszolni kell aztan hagyni a dolgot anyiba.Ez gondolom a legtobb topicba igy van.Csak nem bedolni a sertegeteseknek.
USA.
AL
AK
AZ
AR
CA
CO
CT
DE
FL
GA
HI
ID
IL
IN
IA
KS
KY
LA
ME
MD
MA
MI
MN
MS
MO
MT
NE
NV
NH
NJ
NM
NY
NC
ND
OH
OK
OR
PA
RI
SC
SD
TN
TX
UT
VT
VA
WA
WV
WI
WY
50 STATES
Igen, de a megtámadott jóhiszemuek elore kiszámítható módon felhördülnek, és nem veszik észre, hogy itt szó sincs véleménycserérol, csak rosszindulatról. Végigbosszankodnak egy napot és elmegy a kedvük érdekeseket irogatni. Pedig olyan klasszakat írtak korábban, én még kiváncsi lennék a folytatásokra.
Kedves howdy,persze hogy nem lehet altalanositani,hiszen ez egy nagy orszag.Megtalalsz mindent csak az a kerdes kivel talakozol es hogy fogadod a talalkozast.
A mi neked Amerika ? -az egy szubjektiv velemenyre var es igy kap is egy nem mindenkinek megfelelot.Akik azt hiszik hogy birtokosai az egyeduli igazsagnak mindjart leocsaroljak a maskepgondolkozot leginkabb akik a szabadsag orszagaban megtanulhattak volna hogy turjek az ellenkezo velemenyt es hogy banjanak,dolgozzak fel a massagot,meg ha az igaztalannak tunik is.Ilyenkor ervek-ismetlem ervek kellenek es szanalmas ha csak szitkok jonnek.De Te tudod mas topicokbol is kesobb minden letisztul.Aki nem tud valtoztatni vagy nem akar,vagy az a celja hogy feltunjon, az ugyis vegig ordibalja a topicokat hogy halhatassa a hangjat,Altalaban nem nagy sikernek orvendenek.De ez legyen masok dolga.
Csak a megismeres segit a kesobbi velemeny kialakitasaba.A masodkezbol kapott , nem.
Kedves Mindenki! Olyan jó kis topic volt ez régen. Miért nem nyittok egy "Úgy szeretnék belerúgni ma valakibe" topicot a mérget/gyulöletet/frusztrációt ott levezetni? Tudom, ez egy nyílvános fórum, és nincs jogom ilyet kérni bárkitol is, mégis, érezhetnétek egy kis lelkiismeretfurdalást, amiért egy kellemes beszélgetést csak úgy heccbol botrányba fullasztotok.
Egyébként - hogy egy kicsit megpróbáljam csitítani az indulatokat - elmesélem, hogy amikor eloször jártam az USA-ban, tele voltam eloítéletekkel, kövér, buta embereknek tartottam minden amerikait, felsobbrendunek az európai kultúrát, lenéznivalónak a tengerentúli életformát. Voltam turista néhányszor, aztán lehetoségem adódott hosszabb idoszakokat ott tölteni, és láss csodát! szép lassan elkezdtem magam nagyon-nagyon jól érezni, esetenként pont a hangsúlyozott különbségek miatt. Lehet, ha megvernek és kirabolnak Bronxban, arról írnék, milyen ocsmány egy hely az USA. De nekem eddig még csak Magyarországon lopták el az autómat, odakint az étteremben felejtett táskámat pedig visszaadták, benne összes pénzemmel. És akármennyire is közhely, mindig elismeroen bólintok, amikor a kutyasétáltatók hajolgatnak a nejlonzacsikkal, mert a kultúra az inkább ez, mint a sokszáz éves történelem. Az amerikaiak még rászokhatnak az olvasásra (és nekem úgy tunik, azon vannak) de mi magyarok még évszázadokig kutyaszart fogunk pucolni a ciponk talpáról. De említhetném azt is, hogy hogyan bánnak a fogyatékos emberekkel odaát. Ha nyitott vagy észrevenni a jót, értékeket találsz. Ha beszéled a nyelvet, remek emberekkel találkozol, nézd már! tök soványak. A megismerés egy folyamat. Ha negatív élmények érnek, rossz véleményed alakul ki, értheto. Ez a topic remek hely ilyen esetben kiírni a mérged, egye fene. Többek között azért is járok ide olvasgatni, mert szeretnék igazi negatívumokat találni, hátha mondtok valamit, ami kicsit visszazökkent a régi "valóságomba". Ti. amióta hazajöttem, visszavágyom. Nem tudom megfogalmazni, miért érzem magam jobban ott mint itt, de ami tény az tény. Gyere DRT, beszélj le Amerikáról, mert különben tavasszal ismét nekiindulok, s tán egy-két-há évig haza se jövök.
Nois, eleg felforrt itt a hangulat.Ha megneznem miert nem tudnam megallapitani mirol is vabn szo.Csak ugy repkednek a szifdalmak es az insinuaciok.A stilus maga az ember...
Mindenkinek joga van ide irni es ezt meg is fogom tartani ha kell a moderatorok segitsegevel is.Aki akar az felelhet a most mar butasagig meg gyuloletig ment hozzaszolasoknak.Az egyeduli elektronikus median lehetseges valasz az ilyen forrofejuekre az ignoralas.Hal istenek lehet egymas feje felett is kommunikalni.Aki meg tovabb akrja mondani a magaet hat mondja.Ugyis kialakul majd a ki kivel beszel kore meg aztan letisztul a kep,vagy valaki beveszi a nyugtatojat...
Mas.
Mar tiz evel ezelott hasznaltak a Nato seregek tankjaiba urant-irja a Deutsche Presse.
Nem gondolod, hogy a hiba a te készülékedben van??
Arrol siránkozol itt, hogy "...nekem ugrottak, mert nem volt azonos véleményem..."
Nem tudom mi a hivatalos értelmezése a "vélemény" -nek, de ahogy te ide betörtél, az szerintem semmi esetre se "vélemény" volt.
Sokkal inkább pocskondiázás, lebecsülés, rágalmazás.
Vélemény pl. az lenne, ha arrol irnál, hogy itt nem ugy használják a kés - villát az evésnél, mint ahogy te otthon megszoktad, - minélfogva ezt te furcsának találod.
De te hogy nyilvánitasz "véleményt" ???
Azt irod, - minden különösebb ismeret nélkül, -, "...hogy a topic cimére válaszoljak, aluliskolázott, elhizott, müveletlen kispolgár"
Ennyi rosszindulat láttán még mersz csodálkozni, hogy "neked ugrottak????
Kedves DRT! ma reggel munka elott irtam egy jo csomot, ami aztan valahogy eltunt a szamitogepem armanykodasa miatt, es sajnos ma eleg szoros a munkarendem, ugyhogy valoszinuleg estig nem fogok hozzajutni. Akartam nehany dologra amit mondtal reagalni es fogok is. Van am itt kivel beszelgetni is! :-)
T. prüntyőke!
Jól gondolod. Csak hallottam az egyesek által egekig magasztalt helyről. Amerikaiaktól és ott járt ismerőseimtől... Egy szóval nem ugrottam neki senkinek, nem hülyéztem le senkit, míg velem meg nem tette a már előbb emlegetett lángész. Ha egyetlen ember lenne, akivel értelmesen lehetne beszélgetni erről a témáról, megtenném esküszöm! De eddig csak nekem ugrottak, mert nem volt azonos a véleményem...Az ilyen gondolkodás meg inkább sajnálatra méltó, mint megvetésre. Bár arra is.
Amiket írsz azokkal pedig egyet értek, kivéve egy mondatot. Szerintem ne fogadjuk el a világot olyannak, amilyen!
Köszöntem!
Ez de nagyon gyenge volt, vagy csak elfelejtettél nicket váltani? Még az a jó, hogy te tökéletesen tisztában vagy vele, hogy mi Amerika. Mindig öröm ilyen brilliáns elmékkel és konkrét gondolatokkal vitatkozni...
Ha egyetlen konkrétumot fel tudtál volna mutatni, már talán jobban odafigyelek. Bár azt hiszem a magadfajtának éppen elég az az aktuális segg a szája elé; gondolkodni, meghallgatni mások véleményét viszont már megoldhatatlan probléma.
A kutyaszarra, a másodkézből szerzett információkra, meg a többi blődségre már nem is reagálok, hiszen elvagy te a saját, kikezdhetetlen lángelméddel. Gratulálok!