Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszönóm szépen a helyre igazitást ,de valószínű hogy változtak a körülmények akkor nem volt támogatott díj ,kárenyhítési alap meg nem volt semmilyen ilyen hatalmas színtü előre lépés biztosítás terén.Csak egy pl jégkár 2016- os rtl klub vezető hir az egész falut széverte a jég egy hölgy aki több mint 20 évig fizette a lakás biz . 1200000 ft volt a tető csere a biztosító 490000 ft -ot fizetett.Vagy az ismerösöm aki jól menő autófényező neki valamilyen oknál fogva elavult volt a biztosítása és nem fizetett, de rögvest felajánlották ha fizet 10000 ft -tal többet abba minden beletartozik égszakadás,földindulás hát begurult és felmondta a biztosítást még az autóra is megkötötte máshol ezzel igy megoldva nincs semmi ez csak olyan tologatós játék ha Budapesten összedölne az összes ház fizetne a biztosító még összedülés elött elhagynák az országot.A te esetedben valószinüleg jól jártál ,mert ha nem lenne jó üzlet a biztósítónak nem kötne veled biztosítást .
Köszi a választ valószínü ez lehet amiröl beszélt és mennyire jellemző ez a többi helyre ez a korai indulás én megmondom öszintén jobban örültem volna 1- 2 hetes tartós kemény minuszoknak februárban , ugy mond tombolja ki magát a tél és utána meg jöhetne a tavasz nem a nyár az a perzselő napsütés .
Nekem az ideivel együtt harmadik éve van biztosításom (nyilván azért kötöttem idén is mert nem éri meg...) Konkrét számokat nem fogok mondani mert felesleges lenne, de alapvetően két tényező befolyásolja a díjat és a kártérítést is : 1: a biztosított _érték_, ami a hozamodtól függ ha tudod igazolni (ha nem akkor KSH), az ár szintén onnan jön 2: az önrész mértéke. A támogatott biztosítások tartalma (az, hogy milyen káreseményeket térít) szabályozva van, maximum extrákat adhat egy biztosító. A 70e/ha-os biztosítás viszont gondolom csak földcsuszamlásra fizet, fagyra biztos nem :-)
Mint írtam , a fiam köti a biztosítást ő ismeri a számokat és a lényeg , hogy támogatva van a díj . Én maradok a tartalékolásnál persze ha lesz miből .
Amúgy tegnap átjartam a gyümölcsöst és ha a 2020 as fagyásnál egy kicsit jobb lesz a helyzet ... maradnak a magas árak akkor kicsit rendbe jöhet az egyensúly a bevételt tekintve . Brutál erősek a fák a 2 év pihenés megtette a hatását . Az elmúlt években kapott egy nagy adag kaliumot is ,úgy hogy egyelőre bizakodok . Ha olyan helyzet lesz mint tavaly vagy rosszabb .... na arra nincs tervem .
A 600 hülyeség. Írtam. A 300 díjból pedig visszajött 200. A lényeg, hogy 400 a vége. Magyarul 100 eft volt a bizt.díj. De ez az állami kárenyhítési alapból jön. Kicsi a terület, kicsi a pénz.
Nem biztos hogy jól értem 5oo-300 =200 én igy látom 500 -at kaptál 300 a biztositás összege 200 -at kaptál vissza ,de a 600 az mi is valójában mert nem értem,igaz nem is magyaráztad.
Persze ehhez egységes kérelemben a MÁK felületen igényelni kell a díjtámogatott növénybiztosításra az állami támogatást... Négy biztosítónál lehet megkötni növénybiztosítást, kajszit magában nem tudom mind vállalja-e.
Az idén 2/3-át visszaadták a díjnak. Ha nem kapsz a biztosítótól, akkor fizet az állami láb. Csak a termésátlagok alacsonyak, így nem túl sok pénz jön vissza. De azért valamennyi visszajön. A jogosultság/kár/ 80 százalékát adják, ha van biztosítás. Ez számokban: 300eft volt a biztosításom, 200eft visszajött, 500eft-t kapok. Tehát 600eft a lové. Ez kb. 0,6ha. Művelésre elég.
Szerintem most rosszabb a helyzet mint tavaly( itt nálunk ) barátom kertészménök mondta mit aggódok ennyire ,a talaj is hideg még meg a levegö stb....mondom tavaly is ezt mondtad és minden lefagyott neked hát igen volt a válasz mondom reggelente szoktad nézni a kocsi szélvédöjét mi van vele hát az hogy napok v hetek óta nincs befagyva + napsütéses órák száma+a grúberozott talajon gyalogolva besüppedek sztem ilyenkor még ez korai igy ha beindulnak a folyamatok akkor nem biztos sikeres lesz az idei év mert tavaly április 12-én -7 fok volt de azt a későbbi viragzás miatt megusztam.
Nem akarlak lebeszélni a biztosításról ,de jól gondold meg hogy megéri - e v sem ugyanis a biztosító nem arról híres hogy csupán csak jótekonykodásból te járjál jobban főleg ugy hogy sok év tapasztalata alapján rengeteg a kár igény.Nem akarok butaságot mondani de pár éve egy szilva termelővel beszélve ő magyarázta el hogy a bevétel hány % -át vinné él a biztositás ezért nem éri meg.Most ugrot be ha jól emlékszem ha -ént 70000ft volt akkor ettöl csak magasabb lehet javítsatok ki ha nem igy van mielött bárkinek kedvét szegném a biztositásról.
Nálam már májusban segített a jég még jobbá tenni az évet😀Szerencsére aprószemű esett. A maradék kajszim is pöttyös volt. De azért eladtam, mert másnak még olyan sem volt.
Az eddigi időjárásból még az előrejelzésekből kiindulva az idei év vagy nagyon jó lesz vagy nagyon szár vagy a kettő között valahol .
Fagy védelmi gépre nem pályázunk van kettő is de az elmúlt évek tapasztalata alapján van olyan fagy amikor semmit nem ér .... a tavalyi meg az előtti is ilyen volt . A fiam úgy döntött hogy köt biztosítást én meg bízok benne hogy egyszer csak lesz egy jó év .
A cfs az amcsiktol, ahogy nézegettem, elég nagy hőmérsékleti anomáliákat mutat. Pluszban.Minél közelebbi adatokból számolnak, annál nagyobbat. És áprilisra is maradhat. Északkeleten is jóval melegebb et jósolnak, sőt a skandináv térségben is. Ha onnan nem nagyon tudna betörni a hideg, nem lennék szomorú. Észak-Amerikában pedig negatív eltérést mutatnak. Meglátjuk.
Más. Ti nem pályáztatok a fagyvédelemre kiírt pályázattal kapcsolatban? 80 százalékot adtak. Néztem a gépeket, csak én kicsi vagyok, még a traktoromat is cserélnem kellett volna, mert 50-80 le kellene hozzájuk. Plusz nem olcsók persze, mert 8-10 millióról beszéltek, amikor rákérdeztem az árra. Magyarul azért kellett volna hozzá 2-3 milla.