Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Mondjuk szerintem ha az intézmény gyerekorvosa/védőnője elvégzi a kötelező rutinvizsgálatokat (magasság és súlymérés, lúdtalp, gerinc stb) az még nem olyan gáz, a mi időnkben is egyszer csak elvittek minket óráról :-))). De az "extrák", az más. Persze minden esetbe korrektebb, ha kiírják, de az ovidoki általában rajtaütésszerűen szállt ki a helyszínre.
Most már úgy megtámogattátok a kiakadásomat, hogy most felgyűröm a ruhaujjamat és bemegyek az oviba :o)... na jó, egyébként is mennék értük, de most akkor rákérdezek erre a dologra és megkérem őket, hogy ezentúl legyenek oly szívesek előre tájékoztatni...
Hát ezen én is kiakadtam.... Még ilyet! Nálunk minden vizsgálatot hetekkel előbb kiírtak és írásbeli hozzájárulást kellett aláírni a legtöbb dologhoz (mondjuk kivéve a védőnői tetűvizsgálatot :-)). A fogorvos megnézte a gyerekek fogait ott az oviban (nem mentek el rendelőbe) és minden szülőnek ad egy papírt, amin aláhúzza a megfelelő kategóriát: fogazata ép/ kezelést igényel. Ezzel - meg ettől függetlenül is - aztán oda viszed, ahová akarod, akár hozzá is. Mindez az isiben ugyanígy zajlik, mert ugyanahoz az eü. körzethez tartozik a két intézmény.
Az iskola eljárása meg véglépp hihetetlen. A körzeti iskola nálunk mindenféle klassz vetélkedőt, játszónapot, kézműves-foglalkozást szervez, amelyekre el lehet menni és amelyekről hetekkel előbb hatalmas plakátokról értesültünk.
HÁt én ilyen esetekbe nagyon összevesztem az óvónőkkel. AKik amúgy, ahogy később kiderült, azt hitték, hogy mindezek NEM érdeklik a szülőket. Na ez meg no comment.
Köszi a választ. Igen, én is így gondoltam. Ráadásul nem is abba az iskolába szeretném vinni a gyereket, hanem egy másikba... ha oda nem veszik fel még akkor is van két másik jelölt, tehát ez max. a 4. verzió lenne... Akkor ma beszélek finoman a óvónénikkel, hogy legalább előtte értesítsenek, kérdezzenek, hátha én nem is akarom vagy nem engedélyezem.... persze az is lehet, hogy örülök neki, de azért hagy maradjanak meg a minimális jogaim a gyerekkel kapcsolatban... (csak f...nék annyira az ilyen beszélgetésektől...)
Szerintem egy a "felvételiztetés" teljesen jogtalan. Nálunk ki van írva, mikor lehet bemenni a suliba, vannak jópofa programok, aki akarja, viszi a gyereket, aki nem, nem. Ehhez az énekeltetéshez minimum szülői beleegyezés kellett volna, ez nem Mikulás, amire számít az ember, hogy jön.
A logopédiához itt is kértek aláírást, hogy engedélyezzük. Azzal nem is volt gondom, mert nagyon jó fej az itteni logopédus, nem is volt sok dolga a gyerekkel, viszont imádott járni, mert kiscsoportos foglalkozásban több idő jutott rá, mint a csoportban.
Most igazából azon akadtam fönn, hogy megtörténnek dolgok, amikről nemhogy előre, de még utólag sem tájékoztatnak, hanem a gyerek meséli el.
Köszi a választ. Akkor így fogunk tenni. Természetesen járunk orvoshoz és eddig (kopkopkop) nem is volt semmi gond. Most kezdenek kihullani az első tejfogai és már egy igazi is kibújt.
S. (köszönjük a receptet!! holnap gyártok nekik...)
ja, én írásban mondtam le az ovis logopédiáról is, s egyben nyilatkoztam, h9gy nem járulok hozzá semmiféle teszt, felmérő, vizsgálat végzéséhez a néni által. Kaptam egy választ, miszerint tudomsul vette.
Iskolafogászatra ha viszik őket, akkor előtte aláirattatnak egy papírt, engedélyezzük-e a kezelést. Mind a két gyereknél így volt eddig. Ezt évente megismételjük.
Nálunk az a szokás, hogy van egy fogászati kiskönyvük, ebbe beleírtam, hogy van saját orvosunk. Amúgy sem szokás már kezelni azonnal, inkább visszarendelnek.
A héten meglepődtem, mert elmesélte a gyerek, hogy járt náluk a drbácsi az oviban és megvizsgálta őket. A fiúknál megnézte a heréket is, meg a gerincüket...stb. Nincs is ezzel semmi baj, de nem az óvónőktől kellett volna megtudnom? Valamint azt is a gyerektől tudtam meg, hogy járt náluk egy tanárnéni, akinek meg kellett mondania a nevét és énekelni kellett neki. Mikor rákérdeztem az óvónőknél, akkor derült ki, hogy a szomszédos iskola "felvételiztette" a gyerekeket a tudtunk nélkül...
Szerintetek jogosan vagyok kiakadva vagy csak túlhisztizem a dolgokat?
Én pl. nem szeretném majd, hogy ha iskolás lesz, akkor az iskolafogorvos hozzányúljon a gyerekem szájához. Járunk fogorvoshoz, akit ismer a gyerek és ami nem utolsó szempont, hogy én is ismerem. Mit lehet ilyenkor tenni? Vigyek egy igazolást majd szeptemberben?
Nálunk kisfelmenő van a középsőnél, majd meglátjuk, hogy lesz, most ugye csak elsős. Ami más, mitn a többi suliban, hogy a 3. osztályban jövő párosból a napközis 6.-ig az osztállyal lesz.
Mondjuk gondolom, nálunk az is a kisfelemő oka (csak tippelek), hogy a Fazekas gyakorlósuli, és a módszetani cuccok miatt van ez így.
Köszi, mindjárt rávetem magam! Meg veszek holnap egy gofrisütőt is :-DDDD, ezért kell a recept. Sokan mondták, hogy milyen jól variálható, gyors adu-étel gyerekeknek, na majd meglátjuk.
Nincs valamelyiktöknek Cluedo Junior játéka? Nem a csokitortás, hanem az, ahol a kutyaházba kell rejteni egy tárgyat és nagyítók vannak. Ugyanis a mai napig nem sikerült megérteni a játék lényegét a leírás alapján, khm., khm., pedig nem hülyék gyülekezete a család :-)).
A másik: valami tuti gofri-receptetek van-e, olyan, amit esetleg már megcsináltatok a gyerekeknek? Ha offnak érzi valaki, jöhet a noaaa@freemail.hu-ra. Köszi!
Amennyire én tudom, két rendszer van a hagyományos általánosokban: az egyik az ún. "kis felmenő", ez az amiről írsz, a másik (nehéz kitalálni :-D) a "nagy felmenő", ahol 4 évig viszi a tanító az osztályt. Nem tudom, mennyi a kettő aránya, de az általam megnézett illetve rokoni baráti körön keresztül kicsit ismert iskolák közül egyetlenegyben volt csak kis felmenő, a másik rengetegben nagy felmenő (a mienkben is, hála Istennek), ebből arra következtetek - lehet, hogy tévesen - hogy a tiétek a ritkább megoldás. Nekem is ezerszer szimpatikusabb a 4 éves ciklus, hiszen a másikban akkor hagyja ott a gyerekeket az esetleg nagyon szeretett tanító, amikor már frankón összeszoktak. Ekkor jó idő, mire az új megismeri őket stb. Egy esetben lehet előnyös, amikor valakinek nagyon nem jön be a tanító... De pl. én akkor szimplán elhoznám a gyereket és nem várnék 2 évet :-))).
Én azt szeretném megtudni, máshol is általános dolog-e, hogy az első két osztályt viszi a tanító néni, a harmadikban már új osztályfőnököt kapnak a gyerekek? Én nagyon ragaszkodnék a mostanihoz, de tudom, hogy ez nem kívánságműsor....
Pár napja téma volt, hogy be kell e jelentkezni a körzetes iskolába, vagy csak a választottba.
Tegnap megtudtam az oviban, hogy pl. a mi kerületünk hozott egy rendeletet saját hatáskörben, hogy az egész kerület egy körzetnek minősül és így bármelyik általános iskolába iratjuk a gyereket, az az önkormányzatnak megfelel, nem kell külön bejelenteni a körzetesben is.
Tehát érdemes mindenkinek utánaérdeklődni a helyi rendeleteknek.
Azért is kell már. Vesd össze a 8. és a 12. kerületi ingatlanárakat...
NevTan: érdemes benézni, tényleg vannak jó szakemberek ott. Persze ki lehet fogni rosszat is (nekünk sikerült :-(). De pl. tudtommal Budafokon az Ayres-terápiát is ingyen biztosítják.
némely kerület nevelési tanácsadójábn azért érdemes körülnézni, van ahol egészen jó fejlesztő foglalkozások, drámajáték, stb. van, és a nevtan ingyenes.