Keresés

Részletes keresés

NAR Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3393
De igenis ez előfordult már, nem egyszer, nem kétszer, így igazán hálásak lennék, ha nem az egyik legolvasottabb fórumon lenne az a téma, hogy hogyan küszöböljük ki a script problémát.

Tetszik, nem tetszik, az Internet mûködési elvébõl következõleg minimum egy másolat készül a szövegbõl, ha valaki olvasni akarja (de jellemzõbb a három). A minimum egy másolat elkészültét csak egyféleképp tudod megakadályozni - nem teszed ki a webre a történetet.

Bye,NAR

Előzmény: mioni (3388)
tothem Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3392
Hali!

Időnként előfordul, hogy van véleményem, most is ez az állapot állt elő. Az internet egy furi dolog, egy csomó írott és íratlan szabály alapján működik. Ebben a kategóriánan az íratlanok vannak túlsúlyban. Ez a világ is olyan, amilyenné mi magunk tesszük, ezért a szabályok betartása mindenkinek elsősorban a saját lelkiismeretére van bízva. Természetesen a szerzői jog itt is érvényes.
Ennek ellenére, azért én úgy gondolom, van néhány dolog, amin a felvetett problémával kapcsolatban érdemes elgondolkodni.

1. Nem mindenki engedheti meg magának - és ez hatványozottan vonatkozik a fiatalabb korosztályra, amely épp a fanfic-irodalom célközönsége -, hogy órákig üljön a neten. Néhány perc alatt leszedi, amit szeretne elolvasni, és utána ingyen elolvassa. A remek védelmi rendszer pont ennek a lehetőségét zárja ki.

2. A lopás, igazából az lenne, ha valaki a saját neve alatt jelenteti meg másnak az írását, és így ő aratja le a babérokat. Az, ha felteszi az oldalára az eredeti író neve alatt, inkább jó reklám. Nem etikus az író engedélye nélkül csinálni, de mivel a fanfic non-profit kategória, és itt a minél szélesebb körben való elismerés a lényeg, ezt a célt a más oldalakra való feltöltés nem hátráltatja, sőt, inkább elősegíti.
De az, hogy ki hogyan viszonyul ehhez abszolút ízlés dolga. Olyanról is hallottam, hogy valaki örült neki, mert elismerésként értelmezte.
Hadd hangsúlyozzam, hogy az író engedélyét ildomos kikérni. Ez a rendszer íratlan szabályok alapján működik, amelyeket illik betartani, de a betartásuk nem ellenőrizhető, és nem is számonkérhető. De, mint ahogy az elején írtam, a világ olyan, amilyenné tesszük. Csak az ellen ágálhatunk, amit mi magunk betartunk. Erre jó odafigyelni.

3. Ha szigorúan vesszük, az egész továbbvilág lopás. Igen, mindenki kiírja, hogy a karakterek nem az ő tulajdonát képezik, és nincs belőle haszna, de nem hiszem, hogy van joga követ vetni arra, aki a továbbírását megjelenteti az oldalán, feltűnteti, hogy ki írta, és megadja az író elérhetőségét. Hiszen haszna neki sincs belőle, és még a tárhelyet is ő fizeti. Csak egy kérdés: Valaki a továbbírók közül kért pl. Rowlingtól engedélyt, hogy felhasználhassa a karaktereit? Jó kérdés, igaz?

4. Aki nem akarja, hogy az írását minél szélesebb körben olvassák, az ne tegye fel az internetre, hanem küldje el annak, akinek akarja.
Aki ennél azért szélesebb ismertségre vágyik, annak remek megoldás az oldalhoz való hozzáférést korlátoznia, mert azzal az 1. és a 2. pontban említett problémák egyaránt kiküszöbölhetők.
Aki meg már a linkelésért is háborog, arra igazán nincs mit mondani. (Természetesen, ez nem vonatkozik a korhatáros művek esetén a mélylinkekre.)

A fentiekben a saját szubjektív véleményemet írtam le, ami az írások jóhiszemű(!) felhasználására vonatkozik.

Üdv: tothem
rkat Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3391

Szerettem volna kimaradni ebből az eszmecseréből, mert egyfelől a régi esetről semmit sem tudok (akkor én még nem voltam jelen a továbbvilágban), másfelől pedig én nagyon kedvelem a Dark Artsot mint honlapot és közösséget egyaránt, de természetesen ezt a közösséget is kedvelem, ilyenkor pedig jobb hallgatni.

De úgy gondolom, hogy ha egy oldalnak az a döntése, hogy nem teszik kijelölhetővé a feltöltött storykat, akkor bármennyire is bosszantó a dolog, ezt tiszteletben kellene tartani. Ez alatt azt értem, hogy egy tartós, nyilvános topicban nem tárgyaljuk ki, ennek a megkerülési módjait, és ha mégis megtettük és az oldal egyik szerkesztője kifejezte nemtetszését, belátjuk, hogy ez nem szép.

Szerintem az erre vonatkozó hozzászólásokat töröltetni kellene, mert ez így korrekt. Azért a dolog (majdnem) ugyanolyan, mintha lenne egy jelszóval levédett oldal, amely megkívánja, hogy írj a szerkesztőnek egy mélt, ha meg akarod tudni a jelszót és beírnánk ide. Inkább ne tegyük.

Előzmény: karbalán (3389)
Enahma Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3390
Használj Firefoxot!

:-DDDDD
Kedves karbalán, NevemTeve az egyik fő linuxszakértő, akitől segítséget szoktam kérni. Nem hiszem, hogy IE-vel (értsd: Istenítsetek Engem) nyomulna...
Előzmény: karbalán (3384)
karbalán Creative Commons License 2006.11.13 0 0 3389
Ehhez nincs mit hoozfűzni. Szánalmas.
mioni Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3388
off

Igen, bizony a Dark Arts háza táján fagyos szelek fújdogálnak, mi hárman szerkesztők gonosz kis boszorkányok vagyunk, mindenkit utálunk, és jobbra-balra hazudozunk, de minek is taglaljam - ezt mindenki tudja.

Karbalán. Nem akarok személyeskedni vagy ilyesmi, de nem tartod ironikusnak, hogy miután egy réges-régen lezárult félreértés mely épp a zavaros linkelgetős témában zajlott újból felszínre kerül, jól megbeszélitek itten, hogy hogyan lopjunk műveket egy oldalról?

Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy ez a script nem egy hiper-szuper biztos védelem, és persze nem azt állítom, hogy mindenki, aki átrakja .doc-ba, .rtf-be akármibe azért teszi, hogy később majd valahova máshova feltöltse netre. De igenis ez előfordult már, nem egyszer, nem kétszer, így igazán hálásak lennék, ha nem az egyik legolvasottabb fórumon lenne az a téma, hogy hogyan küszöböljük ki a script problémát.

Enahma, igazából nem tudok mit mondani. Az első félreértés után sem tudtam már, sosem voltam jó konfliktus kezelésben. Akkor bocsánatot kértünk, elfogadtad, aztán meg rohantál az indexre panaszkodni és naná, hogy elfajultak a dolgok. És most, azt se tudom mennyi idő után, éveknek tűnik, megint felhozol valamit, hogy jól megcsámcsogjátok itt vagy én nem is tudom. Emberek lépjetek már tovább! Ha az apró kis sérelmeit babusgatja az ember, egyedül saját magának lesz rosszabb.

na jól van, nyilván most sem kellett volna megszólalnom, de ha valami problémátok van az oldallal, vagy konkrétan velünk legalább nekünk mondjátok könyörgöm, van vendégkönyvünk, e-mail címünk, fórumunk, amit csak akartok.
nivett Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3387
Nagyon szépen köszönöm. Ez az a történet. Valaha, (egy vírustámadás előtt) nekem is megvolt mind a két cím, de sajnos elveszett sok mással együtt. Eredetileg én magam is a pincében olvastam el először. Gyorsan le is mentettem a címet. :) Mégegyszer köszönöm szépen, ezt a meglehetősen gyors választ.
Előzmény: +csacsi+ (3386)
+csacsi+ Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3386

Hát, ha jól sejtem, erre gondolsz, bár nem Draco találkozik a kislánnyal az elején, de a többi stimmel. Mione: Karácsonyi történet. Először azt hittem, csak a Merengőn volt fenn, de megtaláltam a Pincében.

http://gportal.hu/gindex.php?pg=2258659

Előzmény: nivett (3385)
nivett Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3385

Segítéget szeretnék kérni.

Olvastam egy történetet, amit azóta nem találok sehol. Draco/Hermióne párosítás. Történet: Néhány évvel később. Hermiónének van egy gyereke, és sokat betegeskedik. Az Abszol Úton összefut a gyerek Dracoval, miközben az anyukája nem figyel oda.  A gyerek apja Draco... Hogyna jönnek össze... néhány "látomás". Ha jól emlékszem valamilyen karácsony volt a címe. Sajnos nem vagyok benne biztos. Aki tud hozzá használható linket és hajlandó azt megosztani velem(velünk), nagyon megköszönném. /Be is kerülhetne Enahma "ajánlójába" :)/

Előre is köszönöm (reménykedve várom) a segítséget

Nivett

karbalán Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3384
Használj Firefoxot!
Előzmény: NevemTeve (3383)
NevemTeve Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3383
(Persze, csak azért bosszant, mert az a szokásom hogy az egérkével kijelölöm azt a bekezdést, amit éppen olvasok, avégett hogy ha valamiféle munkával kell megszakítanom az olvasást, utána könnyebben visszataláljak)
Előzmény: karbalán (3379)
pacsirta69 Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3382
A folytatás, pontosabban a teljes trilógia a www.heidi8.com- on érhető el. Szerintem is jó, különösen a 3. rész.
Előzmény: NevemTeve (3375)
ccowboy Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3381
Persze, az a világ legegyszerűbb javascriptje, egyetlen sorból áll talán az egész... :) De azért szvsz a legtöbb olvasót elrettenti ez is, erre jó :)
Előzmény: karbalán (3379)
karbalán Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3380
Az arról szólt, hogy az oldal tulajdonosa azt hitte, Enahma felmásolta az oldalára a történetet, aztán amikor kiderült, hogy csak linket adott meg, nem volt hajlandó beismerni a tévedését, ehelyett minősíthetetlen hangnemben tovább pocskondiázta, kiállítva magáról a szegénységi bizonyítványt.
Előzmény: NevemTeve (3377)
karbalán Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3379
Onnan nem lehet lopni, JavaScript-ből letiltották a szövegkijelölést...

Firefoxszal semmi ilyesmit nem tapasztalok, de explorerrel is el lehet menteni az oldalt, aztán worddel megnyitva azt másolsz, amit akarsz.
Előzmény: NevemTeve (3374)
karbalán Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3378
Jön még kutyára dér! 3-4 hónap, aztán annyit javítgathatsz engem, hogy több se kell. :-D
Előzmény: Enahma (3370)
NevemTeve Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3377
Emlékszem (ha az volt az, amire emlékszem ;), felpanaszolták hogy a link nem a kezdőlapra mutat, hanem közvetlenül a történetre.
Előzmény: Korali (3376)
Korali Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3376

ÖÖ szerintem Enahma nem erre célzott ( technikai dolgokra), hanem más nézeteltérésre.

Egyébként, az tény, hogy ott (is) sok jó fic van :)

NevemTeve Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3375
*próbál a formai kérdéseken túllépni* Speciel az első, amibe ott beleolvastam, a "Draco dormiens", határozottan jól kezdődik...
NevemTeve Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3374
Onnan nem lehet lopni, JavaScript-ből letiltották a szövegkijelölést... és persze sötét háttéren világos betűk... Grrr
Előzmény: Enahma (3373)
Enahma Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3373
A darkartstól fázom egy picit. Azt hiszem, az ott lévő írásokhoz nem is adok linket, csak magához az oldalhoz, mert megint nekem esnek, hogy tolvaj vagyok, és tőlük lopok...
Előzmény: ccowboy (3372)
ccowboy Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3372
Eta, a www.darkarts.hu -t feldolgoztad már? Ott is sok link és történet van
Nashua Evans Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3371
Elküldtem néhány fanficoldal linkjét, ezeken jó sok történet van, remélem segítek vele.
Enahma Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3370
Látom, korrigáltad magad. Legalább nem mindig csak engem javítgatsz. :-D :-P

Megkaptam az első mailt, amelyikben ficeket küld valaki elérhetőséggel. Nyolc darab volt benne, ebből 5 a fanfiction.netről.
:-/
A fanfiction.netet már feldolgoztam. Most megyek majd át szellemszállás oldalára, aztán a http://www.invito-fanfic.fw.hu/ oldalra, remélem ezekkel meg is leszek estig. Utána végigmegyek az én oldalamon lévő fanfic linkeken. Ez lesz az alaplista, amit feltöltök majd az oldalamra, ehhez adom majd a továbbiakat. Szóval ha valaki be akar szállni, akkor 1. ne ezekről küldjön írást, és 2. az is elég, ha már egy általa ismert fanfic archívumot a figyelmembe ajánl.
Előzmény: karbalán (3369)
karbalán Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3369
és ők nyilván jobban tudják, mit akarnak, és azt hogyan kell elérni

Dehogy tudják, csak szeretnek úgy csinálni, mintha. :D
Előzmény: Enahma (3367)
karbalán Creative Commons License 2006.11.12 0 0 3368
[]Iés ők nyilván jobban tudják, mit akarnak, és azt hogyan kell elérni

Dehogy tusják, csak szeretnek úgy csinálni, mintha. :D
Előzmény: Enahma (3367)
Enahma Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3367
Én is szerettem őket. De most ez van, és ez is marad. A kiadó ezt látta jobbnak, és ők nyilván jobban tudják, mit akarnak, és azt hogyan kell elérni.

A fülszöveg nekem is nagyon tetszett, nem én írtam, hanem Balázs István maga. :-) Nagyon tetszik neki a könyv.
rkat Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3366

Csatlakozom, nagyon szerettem azokat a borítóterveket... *sóhaj*

Ez persze szöges ellentéte annak, de talán jobb is így, hogy ha már olyan nem lehet, akkor letisztultabb a borító. :-)

A fülszöveg nagyon jó! :-)

Előzmény: tothem (3364)
Lilyanjudyth Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3365
Salvador Benevolus 2. része Sirius Blacki, mint tanár fennt van az alanrickmanfan.hu -n !!!
tothem Creative Commons License 2006.11.11 0 0 3364
Nekem az óra, meg a piros levelű fa is tetszett.

Üdv: tothem
Előzmény: karbalán (3363)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!