Egyetlen pillanatig sem vitatom a szellőztetés fontosságát, szükségességét. Sőt, amit ilyen szakmai fórumokon hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, a szellőztetés élettani hatásai nem csak a penészedés szempontjából fontosak. Megér egy misét a szellőztetés (friss, oxigén dús levegő) hatása a szervezetre, és a háttérsugárzás csökkentésére kifejtett hatása is, ami szintén biopozitív hatású.
"Ezen a bevonaton keresztül már nem tudunk nedvességet belerimánkodni a falba, csak kicsalogatni onnan, amikor a körülmények megfelelőek." itt pontosan arra gondoltam, amit magad is leírtál, hogy a bevonat megszívja magát nedvességgel - figyelem, csak a bevonat! a falba nem enged át semmit. Addig szívja magát amíg megduzzad annyira hogy zár. Aztán kész, nincs tovább. Ha további nedvesség érkezik a felületre, az lefolyik rajta, de kívül marad. Amikor kiszárad a bevonat, akkor átengedi a falból a párát, kiszárítja.
Te is tudod, hogy a páratartalom sohasem állandó, ingadozik akár óráról órára is. Igen a szellőztetés hatására ez a változás sokkal intenzívebb.
A bevonat a felhordás után 3 hónap múlva funkcionál tökéletesen. A műgyanta ennyi idő alatt polimerizálódik teljesen. Valószínűleg ezért vártak ennyit a következő felvétellel. Ez a két felvétel szemléltető. Feltételezem, hogy megvan nekik a teljes dokumentáció.
Nem szeretnék senkit sem megbántani, de aki mindenkiben a csalót látja, az milyen alapon, milyen indíttatásból teszi ezt?
Tényleg nem lehet elképzelni, hogy valaki talpig becsületesen igyekszik megélni ebben a cudar világban?
Ha nem lenne egyértelmű, itt arra gondolok, hogy "rossz az aki rosszra gondol".
Nem vállalok pénzvisszafizetési garranciát abban az esetben, ha Te szereled be, de nem is egy festékről beszélünk. Nem tudom, hogy vannak-e speciális gépeid a beépítéshez, nem tudom, hogy van-e szaktudásod a rendszertervezéshez, és nem vállalok senki általam nem garantálható ember szellemi, vagy fizikai munkájára semmit. Sem az általam, sem az Aereco által képviselt marketingben nem találkozhatsz olyan kijelentéssel, hogy "csak feldobja és kész!"
Az Aereco nagyon komoly 10 év garanciát vállal a légbevezetőkre, és hármat az elektromos készülékekre, de nem épít ki rendszert neked otthon. Ők a francia cég leányvállalata, és egy nagyon bonyolult rendszer itthoni nagykereskedői. Viszont a penészedés megszüntetéséhez ők csak a "hardver". A "szoftver" mi vagyunk a kollegáimmal, akik rendszert építünk az elemekből, és így lesz VÉGLEGES a penészmentesség.
Én az Aereco kb. 250 partnere közül az egyetlen vagyok aki bevállalom ezt a pénzvisszafizetési garanciát, de ezt már három éve, és még senki nem kért tőlem pénzt vissza. (Pedig ugyanaz a telefonszámom is...) A különbség a Thermoshield és köztem az, hogy én egy rendszerért vállalok nagyon komoly garanciát, amit én tervezek, és kivitelezek, viszont minden apró részletéért MAXIMÁLISAN vállalom az anyagi és erkölcsi felelősséget is. Ti pedig azt mondjátok, hogy "miénk a legdrágább penészgátló festék az országban, vidd el, kend fel, és ha garanciát akarsz akkor vedd elő a fizika tankönyvet!" Na ez a komolytalan!
Ha valóban annyira jó ez a termék, akkor miért ez a garancia szövegetek?
"A Czinege és Fiai Kft. semmilyen olyan adatot nem közöl, amely a fogyasztók megtévesztését célozná. Erre nincs is szükség. A bevonat működése fizikai tulajdonságokon alapul, így részünkről – akik csak kereskedünk vele - befolyásolhatatlan."
Miért nem mondjátok azt, hogy ha öt éven belül (ami egy átlagos festési időszak) penészes lesz lakása, adunk pénzt, adunk nyaralást, vagy vízumot a Holdra, vagy mittudoménmit? Annyira sz@r, hogy még el sem adtad, de már megmagyarázod, hogy lehet menni a sóhivatalba. Úgyhogy röviden ennyi.
Ui.: Azt azért még hozzátenném, hogy nem csak nem vállalok garanciát arra, amit akár Te, akár más épít be, hanem nem is árulom az Aereco termékeit külön, csak beépítve. Nekem nem éri meg, hogy valaki vegyen nálam két légbevezetőt, és rosszul tervezve és felszerelve, utána kiabáljon, hogy a Mi Generációnk. Kft becsapta. Inkább nem keresek azon a két légbevezetőn. Bárki kipróbálhatja, nem adunk el alkatrészt....
Először hadd kérjem, hogy tegeződjünk, ez mégis csak egy internetes fórum, ahol ez így szokás.
Ismerem a Thermoshieldet, még olyan anyagaim is vannak róla, amik a honlapon nem elérhetőek. Amikor azt mondom, hogy: "Akkor nem egyszerűbb és lényegesen olcsóbb egyből kiszellőztetni, és nem belerimánkodni a párát a falba ezerért?"
Akkor arról beszélek, hogy ez a bevonat képes a párát magába fogadni, és azt később alacsony páratartalom mellett kiengedni. Mert ugye a penész ellen kifejtett hatása egyrészt ebből, másrészt a hőelosztásból adódik.
Namost, azt ezen a fórumon hosszas viták után már közmegegyezésre juttattuk, hogy bármilyen, a felületi hőmérsékletet növelő, elosztó, hőhídmegszüntető eljárás, csak a magasabb harmatpont elérését szolgálja. De hiába lesz magasabb a harmatpont, ha a párát folyamatosan termeljük a lakásban, olyan magas sosem lesz, hogy egyszercsak ne váljon telítetté a levegő. Ezért szükséges a szellőzés. A TS igaz, ugyan, hogy magába tud fogadni bizonyos mennyiségű nedvességet, de azt abból csak szellőztetéssel tudjuk eltávolítani. Ezért mondom azt, hogy akkor teljesen felesleges "vödörnek" használni a falakat 1000.-Ft /m2 áron, egyszerűbb egyből kiszellőztetni a párát amikor az elér egy kritikus mennyiséget a levegőben.
Mire gondolsz, amikor ezt írod: "Ezen a bevonaton keresztül már nem tudunk nedvességet belerimánkodni a falba, csak kicsalogatni onnan, amikor a körülmények megfelelőek."
Mik a megfelelő körülmények? Mert szerintem az, amikor nyitva van az ablak, és szellőzik a lakás.
Az infraképek melletti skálával pedig pontosan az a bajom, amit írtál:
"Mint azt a gyártó is tette a vitatott hőképpel."
Pontosan az, hogy a GYÁRTÓ tette. Ezért van az, amit Axioma már felrótt neked, hogy az egyik kép novemberi végi dátummal készült, a másik április végivel, és semmilyen információnk nincs egyéb körülményekről. Pl. külső levegő- és falhőmérséklet, belső fűtés megy-e, ha igen, az milyen és hol helyezkedik el a fűtőtest a képhez képest stb.
Ez egy terrorista nagy kamu, ugyanúgy, mint az értékesítési szövegekben felhasznált hőkamerás felvételek legalább kétharmada. Ha nem lenne ott a dátum, akkor is, a skála utólag is mellé illeszthető, úgy kalibrálva, ahogy azt a készítőjének úri jókedve tartja. De Te pontosan ezzel foglalkozol, így nem hiszem, hogy tőlem szorulsz oktatásra ebben a témában...
r0226 nagy igazságot fogalmazott meg: "Na ezért nem jó ha laikusnak kell valamit elmagyarázni mert le kell süllyedni az ő szintjükre mert mi fél szavakból megértjük egymást addig ez kötözködést vált ki a laikusból."
A vérmesebb kötözködik, a kevésbé vérmes csak tiltakozik. Ha jobb belátásra akarod bírni, muszáj elmagyaráznod úgy, hogy megértse.
Hiába magyarázzuk valakinek a relatív páratartalmat, meg a harmatpontot stb, ha ő seprűvel "tünteti" el a penészt és télen bezárkózik, nehogy kimenjen a drága meleg.
Ugye ilyenkor szoktunk hátast dobni gondolatban. Pedig tényleg csak segíteni szeretnénk, megoldani a problémáját.
Ne vegye senki sem célzásnak!
Azért örülök, hogy van aki képes előítéletek nélkül véleményt nyilvánítani, úgy mint Aminah az egyenletes hőelosztásról.
Egy kis helyreigazítást tennék TS témában. A kerámiagömböcskék visszaverik a hősugarakat, szétszórják a bevonat anyagában (is), ahol a kötőanyag (a műgyanta) van. Ez a műgyanta duzzad meg nedvesség hatására, és képez egy jól záró réteget, majd ha kiszárad, akkor tud a fal kiszáradni a kapilláris nyílásokon keresztül (a gömböcskék között).
Ezen a bevonaton keresztül már nem tudunk nedvességet belerimánkodni a falba, csak kicsalogatni onnan, amikor a körülmények megfelelőek.
Az infraképek mellett szokott lenni egy skála, amiből ki lehet találni, hogy melyik szín kb. milyen hőmérsékleti értékhez köthető. Ezek csak ábrázoláshoz használhatók. Mint azt a gyártó is tette a vitatott hőképpel. Ahol precízen meg kell határozni egy felület (képpont) hőmérsékletét, oda mérőpontot szoktunk helyezni, az kijelzi a pontos értéket.
Ha én magam szerelném be a szellőzőrendszert, akkor is érvényes a 100%-os garancia, amit Ön vállal? A szellőző rendszert forgalmazó cég milyen garanciát vállal?
Külső fal, belülről hőszigetelve, legbelül párazáró réteg.
Erre mondtam én, hogy az nem jó, mert hideg lesz a fal és a harmatpont a belsejébe kerülhet.
Erre mondtad te, hogy az nem baj, mert belülről párazáró réteggel látod el, nincs nedvesség, nem baj, ha hideg a fal. (jól értem?)
Erre mondtam én, hogy jó, hogy belülről lezártad, de ott áll a hideg fal a hideg, magas relatív páratartalmú levegőben, szerintem onnan is kerül bele pára.
Erre azt mondtad, hogy ez nem így van.
Én meg kérdeztem, hogy miért nem.
Itt tartunk.
Amúgy más bajom is van ezzel a rendszerrel, de hangsúlyozom, hogy észérvekkel meggyőzhető vagyok.
1. Így a fal - mivel télen sokkal jobban lehül - nagyobb hőmozgásnak van kitéve
2. A fal hőtároló kapacitása is csökken. Ez nem jelent veszteséget?
3. Ha párazáró réteggel vonsz be egy falat, akkor az már nem lélegzik, az a pára, ami ott távozna, az a belső térben marad.
Azért mert a meleg levegő felfelé száll és az ott lehűlt levegőben nagyobb lesz a páratartalom és a falban is és ezért penészedik. Ugyanis nem kell vizesnek lennie a falnak, hogy penészesedjen. Dehát ezt nem tudom miért kell elmagyaráznom hisz ezt neked tudnod kell.
Mi az ,hogy száraz a fal? Milyen értéknél száraz? Először ezt tisztázzuk. Most már óvatos vagyok nehogy belém köss. Nem kitérni akarok csak már belefáradtam abba ,hogy magyarázkodnom kell és bizonygatnom. Olvasd el az összes hsz-em és rájössz mit csinálok én.
Figyelj, ez a ha kifogytunk az észérvekből, lefikázzuk a másikat, aztán felhúzott orral távozunk módszer már nagyon szakállas itt az indexen. Ember nincs, aki bedőlne neki, szóval szedd össze magad, ne térj ki, választ várok. Mitől marad száraz az a fal?
De inkább majd holnap. Már álmos vagyok. Jó éjszakát.
659: „Ha netán egyenletessé teszi a falfelületet akkor lehet az egész fal egy "hőhíd" lesz.”
Értem én, hogy azt akartad mondani, hogy az egész fal egyenletesen hideg lesz.
683: „Húsz fok körüli külső hőmérséklet esetén nincs hőhíd! Nem tud lecsapódni még a 80%-os levegőből sem a pára.”
80%-os levegőből akkor sem csapódik ki pára, ha éppen +1 fok van...olyan pedig nincs, hogy nincs hőhíd. Értem én, hogy azt akarta Civilkontroll mondani, hogy 20 fokon meleg a hőhidas falfelület is és akkor a nagyobb vízgőztartalmú levegő sem csapódik ki. Mondtam is, hogy OK, igaza van.
Csak egy számmal kisebb mellényt tessék már felvenni, srácok, ha az alapfogalmakkal sem vagytok tisztában…
A rigips el kell adja a termékét. Mindketten tanultunk épületfizikát (feltételezem te is), szóval lehetne esetleg végre valahára elmagyarázni nekem, hogy miért marad tök száraz az a hideg fal ott a nagy hideg éjszakában?
Vagy másképpen: miért lesznek dohosak az üresen hagyott, lakatlan, fűtetlen házak falai?
Neked biztos valami bajod van. Vagy menstruálsz vagy rég voltál a férjeddel. Te írsz nekem ilyeneket amikor te írsz hülyeségeket azután meg megmagyarázod, hogy te mindent értesz.
Nem mondtam, hogy belül is 20 fok van ;-) És igen, mint írtam is, pontosan értem, hogy mit akart írni, de szőrszálhasogatni, meg fikázni én is tudok, ha kell...
Mellesleg tök jól elbeszélgettünk Civilkontrollal, erre jöttél te ezzel a letámadós, fikázós dumáddal és már hsz-ek óta másról sem beszélünk, csak hogy ki az okosabb...mi van, ciki, hogy egy kismamától tudtad meg, hogy mi az a hőhíd? Vagy belső szigeteléseket csinálsz és rontom a bizniszt? Vagy csak elrontottad a gyomrod?
Tudod mennyi párát enged át egy téglafal? Nézd meg a rigips honlapot, ott van belső szigetelés is. A páranyomást is vedd számításba. De gondolom evvel is tisztában vagy.
Na ezért nem jó ha laikusnak kell valamit elmagyarázni mert le kell süllyedni az ő szintjükre mert mi fél szavakból megértjük egymást addig ez kötözködést vált ki a laikusból. És azért ilyet mondani a mellényről, én csak annyit mondanék "bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű"
Én a részemről kiszálltam mert "okos enged szamár szenved" Inkább a gyerekeiddel foglalkozz ,hogy ne kövessék az anyjuk példáját.
És akkor visszatérhetnénk végre a belső falszigetelésre? Észérvekkel bizonyítsd be nekem, hogy tuti nem lesz vizes a falszerkezet, örülni fogok hidd el, (tényleg!) sok ismerősöm problémáját megoldaná. De az nem túl meggyőző, már ne is haragudj, hogy a külső hideg térből nem kerülhet pára a hideg, páraáteresztő falszerkezetbe.
Ó már értem. Akkor most segítek ,hogy értsed amit írunk. Ne vegyél ki a szövegkörnyezetből szavakat mert akkor félre érted. pl. "Húsz fok körüli külső hőmérséklet esetén nincs hőhíd! Ha így elolvasod az az jelenti, hogy ha kint és bent van 20fok akkor hol van szerinted hőhíd? És mindenki tudja hogy csak 100%-nál van kicsapódás de egy 80%-os szobában 20 fokon a fal a kinti - fokban ritkán 20 fokos és ott már nem 80% hanem jóval több és ezen a magas %-on valószínűbb a kicsapódás a falon, ablakon mint 50 %-on.
Nagyon sokat kellene még utána olvasni. Szívesen oktatlak de akkor egy kis tandíjat kellene fizetni. Vagy ott a google.
659: „Ha netán egyenletessé teszi a falfelületet akkor lehet az egész fal egy "hőhíd" lesz.”
Értem én, hogy azt akartad mondani, hogy az egész fal egyenletesen hideg lesz.
683: „Húsz fok körüli külső hőmérséklet esetén nincs hőhíd! Nem tud lecsapódni még a 80%-os levegőből sem a pára.”
80%-os levegőből akkor sem csapódik ki pára, ha éppen +1 fok van...olyan pedig nincs, hogy nincs hőhíd. Értem én, hogy azt akarta Civilkontroll mondani, hogy 20 fokon meleg a hőhidas falfelület is és akkor a nagyobb vízgőztartalmú levegő sem csapódik ki. Mondtam is, hogy OK, igaza van.
Csak egy számmal kisebb mellényt tessék már felvenni, srácok, ha az alapfogalmakkal sem vagytok tisztában…
Mi lenne, ha inkább válaszolnál, hm? Nemrég még azt sem tudtad, mi az a hőhíd és mi a relatív páratartalom. Szóval magas lóról hoppá lefelé.
Ha rossz az érvelésem (én veled ellentétben nem tartom magam tévedhetetlennek), akkor mondd meg, hogy hol a hiba és indokold. Értek én az értelmes szóból, sőt, még a bakikkal teleszórt szövegből is kiszedem a lényeget (lsd. 80%-on kicsapódás, nincs hőhíd, az egész fal egy nagy hőhíd).
Persze én vagyok a hülye ,hogy egy laikusnak akarom megmondani mi ,hogyan van. Hogy ezek a családanyák mi mindenhez nem értenek? Nem gondoltam volna.:-)))