Well, ugye fúrni lehet szintenként végig az összes kapcsolószrényt, aztán haladni a következőre. Kábelnél össze kell fogni 10 kábelt amelyek szintenként egyre rövidülnek. Ilyenből kell 10. Ezt a tizes kábelköteget kell felvinni a kapcsolószekrényekben, úgy hogy az aktuális szintnek megfelelő hosszú kábel mindig kiszáll az adott szinten. Így haladnak egyre föntebb és föntebb a kapcsolószekrényekben és ezt ugye a házban tízszer kell eljátszani mert tíz kacsolószekrény akna van. Ha tegyük fel te a 8.-on laksz akkor ahhoz hogy hozzád eljussanak az alattad lévő 7 szint kapcsolószekrényeibe is be kell jutniuk és ott a munkálatokat megejteniük. Szóval az hogy nállad lehet mert nincs rács édeskevés a sikerhez. Márpedig ilyen atombunker szerűen védett és berácsozott házakban ez nehezen kivitelezhető ha nincs mozgázszabadságuk a szinteken. Ezért is ment nehezen a tizesek szerelése korábban is.
A mi házunk azért marha jól szerelhető és azért komálták(mondták is de jó lenne ha mind ilyen lenne), mert elég csak a lépcsőházba bejutni, a lakók kapcsolószekrényei mind ott vannak. Semmi rács, teljes mozgásszabadság. Ráadásul a lépcsőházak között van megvan a kábeleknek rendszresített akna, és mivel ezen házak alagsorában nincsenek beépített üzlethelységek ezért ezek könnyen hozzá is férhetők. Ezért van hogy a Varsa Style házakat 1 max 1.5 nap alatt komplett le lehet rendezni.
A Virorlánál is könnyen megy a kábelezés a lépcsőházakban, mivel ott is szabad a mozgástér, ami ott gond az hogy nincs kábeleknek összeköttetést biztosító hely a lépcsőházak között. Vagy ami lenne az be van építve az üzletek által. Elég vicces dolgokat csinálnak ezek az üzletek, szépen gipszfalakkal teljesen beépítették a kábelhelyekhez való hozzáférhetőséget. Most az ilyenekben hogy jussanak a falak mögé, hogy mögötte elvezessék a kábelt? Elméletben nyugodtan szét lehetne verni ezeket falakat hogy bejuss mögéjük. Pl. ha jönne a FŐTÁV hogy ő ellenőrizni akarná a ház távfőtési rendszerének csővezetékét lazán szétverethetné az összes ilyen üzlet falát, hisz a háznak kötelessé szbad hozzáférést biztosítania az házbeli infrastruktúrához.
Ne tudd meg milyen nehéz megszervezni és kivitelezni azt hogy a GaTeS is haladjon és az érintetteknek is a legkevésbé fájjon a kábelezés és velejárója. Ez nem olyna egyszerű ahogy te hiszed. Sok helyen vagy nincs megfelelő kábelakna ahol normálisan és gyorsan lehetne kábelt behúzni, ahol meg van az pedig el van zárva és nincs szabad mozgástér hozzá. De ha te tudsz megoldást a fenti problémára, olyat is ami működik akkor oszd meg, Szilvi biztos örülni fog minden használható ötletnek. Ha meg csak kritizálni tudsz akkor sajnállak, tudod mindig az a legegyszerűbb.
Akkor ezek szerint nem jött be az amire számítottak. Pedig beszéltek a gondnokotokkal és ő elég közreműlödő volt, viszont a Válynak engedelmeskedett. Miután megegyeztek Vályival és az aláírta a papírt remélték hogy a gondnok felől(aki az ő embere) is meglesz az együttműködik és kinyitja a folyósói rácsokat.
Hát bazz tényleg ezek a rácsok, ne tudd meg most hogy jártunk e héten csöngetni, ez már szerintem beteges. Egy rács a folyosói bejárónál, egy rács a sorak előtt hogy ott is legyen, egy rács az ajtó előtt, és perse biztonsági ajtó. Becsengetünk, erre nehogy már kinyissa rényire az ajtót hogy meglegyen a szemcontact, helyett kiszól az ajtó mögül hogy ki az, mert ő nem látja. Hát bazz mivel a lakásajtó bent van a fenébe hogy is láthatna, ennyi ész. Ezek talán azt hiszik hogy átszublimálok a rácsok között mint terminátor 2, aztán astala vista baby alapon kinyírom az egész családot. Szóval ez már beteges ami egyes lakóknál van. Nem azt mondom, nállunk is fémajtó van, mert a default funérajtó lecserélése még oké, de amiket láttunk az már inkább nevetséges mint hasznos. És mi direkt este 6-8 között jártuk végig a házat amikor a legnagyobb az esély arra hogy otthon legyenek. El tudom képzelni hogy arra de. folyamán amikor mennének dolgozni semmi esély a bejutásra. Ezzel megint nem lehet semmit kezdeni, kár rátarhálni a GaTeS-re mintha az ő hibájuk lenne. Azért az ilyen erődítmény mögött lakóknak kiküldetnék egy tűzvédelmi előírást, hogy lássák annak legtöbb pontját megszegik. Az ilyennél ha tűz üt ki 0% esélye van a menekülésre, de meg is érdemli, elvégre magával cseszett ki amikor csinálta.
Igazabol csak agyamat turaztattam, hogy be ne aludjak ;-) Nem kuldok mailt, azt mig elolvassak addig pl atfurhatnak egy falat, szal aki hulye maileket kuldozget nekik azok miatt nincs meg bekabelezve a telep :-))
Volt hatalmas haladas! ;-) kiraktak, hogy itten furnak 3 napig ;-) ennek lehet ugy 4 napja, am annyira jol haladnak, hogy valoszinuleg fold alatt furjak magukat mer a hazba meg nem jutottak be :-)))
Masreszt a kk alairasaval egy kis papir is erkezett ugy egy hete, hogy ez van, gyun a gates, es mivel ilyen olyan, ez nem a haz szintu dolog, tehat nem kell kozgyules. PONT. Most vagy sok penzt kapott vagy zsaroljak :-) Reszemrol nem erdekel, tok korrekt ezugyben (masugyben senem van vele bajom, eddig asse tuttam kicsoda :-)) )
Harmadreszt se level se telefon, erdekes mindenesetre, ha shabbarulez nem lenne hiperaktiv (bocs ;-) ) akkor assetunnam hogy a fenyadovevot engedik-e felhelyezni a tetonkre, szal mindegy, biztos ami biztos elkuldom nekik az ertelmezokeziszotar 'ugyfel' -re vonatkozo cikket ;-) Esetleg Mahatma Gandhi idevago gondolatat:
"A Customer is the most important visitor on our premises.
He is not dependent on us.
We are dependent on him.
He is not an interruption on our work.
He is the purpose of it.
He is not an outsider on our business.
He is a part of it.
We are not doing him a favour by serving him.
He is doing us a favor by giving us an opportunity to do so."
Mi is a mailcimuk? weboldaluk nincs, egy internet szolgaltatonak minek is?
Most hogy a Vályi vagy hogyhívják aláírta és csinálják az Amfi 21-23 tizest már meglesz a rálátás a mögötte lévő négyesekre és nektek a 21 előtt is. Szerintem ezért nem haladtak eddig Ákosék. Nem nagyon írt e héten Calver hogy haladtak, de ha lakik ott havarod akkor gondolom képben van. Hét eljén még erról volt szó jővő hét elején készen lesznek azok a házak és menni fog a net. Onnan pedig nyugodtam mehetnek tovább akár hozzátok is.
Nem tudom voltál-e már Szilvinél, mit tud arról a kk-d aláírta-e már a beendedési nyilatkozatot, mert ugye a nélkül nem sok történés várható. Vagy csináld azt amit én, járj állandóan a nyakukra és egy idő után megunják és inkább megcsinálják csak hagyd békén őket. :)
Szép lett volna... de állítólag így normális. Gondolom úgyis csak azok jönnek el, akiket érdekel a téma, így nem lesz nehéz megszavazni, feltéve, hogy egy körben el lehet intézni a dolgot.
Hmm ezt nem tudom, rendkívüliről most kicsit zavarosodik a kép nállam. Nem tudom hogy most Kláriéknál melyik is volt. De ott is 1 hétre rá meg kellett ismételni mert az első szavazásképtelen volt, de a második az már tuti statáruim. Szóval max 1 hetet veszthetsz.
Ehh Cs. Gáborból kinéztem volna hogy elsőre aláírja, nem közgyűl. Az elején még júliusban elég lelkes volt a témában.
Hmm ezek szerint Varsa 2-8-ból mentek tovább Silvanus felé. Cool. Viszont a Varsából ti is lőtávolban vagytok. ;)
12-én lesz rendkívüli közgyűlés...nekem is cavinton kéne, az ilyet meg kell ismételni, ha nincs elegendő létszám, vagy a rendkívülisége miatt rögtön megtörténik a döntés?
Láttam, hogy a Varsából át van lőve egy lézer a Silvanusra is, az a ház pl pont szemben van velem, ha kinézek az ablakon. Ezt csak úgy minden különös ok nélkül megemlítettem:)
Remek. Szurkolok. Sajnos néhány kk-t jobban fel kell világosítani, mert lehet hogy elsőre nem éti meg mi a lényeg. Persze Szilvi többször is szokott próbálkozni nálluk, de gyakran lerázzák a kk-k. Ezért jó ha valaki a házban még rámozdul az ügyre, valaki aki érintett a témában. Gratula Pucros.
Gyerekek, én mindjárt megőrülök, ez most már tuti. Az összes haveromnak, akit abszolúte nem érdekel a számgép, (hja, és mellesleg tízemeletesben laknak), mostanában húzzák be a madzagot, én meg itt pislogok a négyemeletesemben, hogy mikor részesülök ebben az isteni kegyelemben. Mondjuk, a szomszéd tízemeletesbe a jövő héten jönnek...
Neked már megírtam 1x a szomorú hírt - ugye a lőpormalom? - hogy nem sok esélyetek van arra hogy idé lesz net. Max földmunkákkal lehetne megcsinálni, úgy hogy a különálló kis háztömböket viruálisan egyként kezelnék. Így lehetne 1 lézer, 1 switch egy központi házban, de az összes többibe el kell vinni az előbb lerírt kábelkötegeket a fölben vagy lengőkábelen. Sajnos mindkettő építési engedély köteles, ami sok idő. Ráadásul november 1.-től moratórium van, azért max tavasz jöhet szóba mint legközelebbi alkalom. Sajnos egyszerűen nincs gazdaságos és rentábilis megoldás arra kis háztömbös megoldásra. Akkor ha lenne 8 lakó a 12-ből akinek kellen net, akkor megérné belevágni, de ez meg szinte lehetetlen mert ekkora érdeklődés úgy sem lesz.
Én legalábbis ennyit tudtam kiszedni Ákosból, ezt szerintem 1x már le is írtam, ha nem sorry. Talán próbáld meg te személysen, szinte mindig megtalálható Ákos mostanában a telepen vagy az irodában. De nem hiszem hogy bíztatóbb hírrel fog szolgálani, ennek ellenére egy kisérletet megér a dolog, ki tudja mi lesz belőle.
Kiválasztanak egy alagsori műszaki helységet, ahol pl a fűtés csövek is mennek. Ide rakják a switchet, és ide fut be a ház összes kábele. Nállunk pl 54(ennyi lakás van a háztömbben 6x9) UTP(net, telefon) és koax(kábelTV) kábel. Szép kis köteg, de ne tudd meg a tizesé hogy néz ki. :) Ennek a helységnek a falára felraknak egy kis polcot, abban vannak a csatlakozások. Ide kötik be az 54 UTP végét, és odaírják alá melyik lépcsőház lakás a későbbi azonosítás miatt. Ezen kis csatlakozási matrix alatt egy polcon van a switch, ahová a már szerződött usereket egy összekötő kábellel rácsatlakoztatnak egy szabad portra. A switch 24 portos, ha ez betelik akkor vesznek egy újat, rárakják a régire, összekötik vele és mehet a további userek bekötése. A switch csak 1 helyen van a könnyebb managelhetőség miatt, és logikusan a háztömb közepén elhelyezkedő lépcsőházban van a gazdaságos kábelfelhasználás miatt.(Azzal is tisztában kell lennie hogy vannak max kábelhossz távolságok, 100 méter, ezért ezt is figyelembe kell venni). Ennek a helységnek ahol a switch van, zárnak és fűtöttnek kell lennie. Innen a switch nem telepíthető át máshová, hisz az egy újabb kábelezést vonna maga után.
Természetesen a lakások számának megfelelő UTP kábel mellé kell még további a lézer számára is ami a tetőre megy fel. Ha kiépül később a földben az optika akkor a házba valahol be fog jönni ez a szál, és ez fog rácsatlakozni a switchre.
Hogy ketten lennétek az furcsa lenne, de semmi nem lehetetlen. Eddig szinte minden házban megvolt a minimum 10%-os érdeklődés, szerintem csak a kk-d nincs képben kit érdekelne még ez a szolgáltatás.Kérdés végigjárta-e még anno a lakókat milyen érdeklődéssel bírnak.
1. Szerintem annak szinte nulla az esélye hogy senkinek ne kelljen a net egy egész háztömbből. És hidd el meglesz a szükséges 8-10 user minden háztömbből ami elégséges a kezdéshez, az idő múlásával pedig bővülni fog a jelentkezők köre.
2. A GaTeS nem foglalkozik lépcsőházzal hanem az egész háztömbbel. És nem fognak utólag visszamenni és megcsinálni újra munkafolyamtokat. Lehet hogy számodra nem logikus, de ezek a kábelező munkások ideiglenesen vannak felbérelve és felhozva pestre. Most azért mert a ti házatok októberben eszébe jut valakinek hogy kell neki net. Nem fognak egy új szerelő csapatot újra összeverbuválni, felhozni őket pestre, munkára fogni, fizetni a bérüket és egyébb költségeket, csak azért mert be kell húzni 1 kábelt a switchtől egy új előfizetőhöz. Ha átgondolod te is belátod hogy ez egy vicc. Persze ha a kk ezt akarja a GaTeS nem fog ellenállni, de akkor ezt a plusz költséget vagy a kk-ra terheli vagy pedig szép nagy bekötési díjat kell fizetnie az ilyen újonnan jött előfiztőknek. Az sokkal logikusabb hogy most mindent megcsinálnak egy füst alatt, a káeblvég ott fog lapulni a lakás mellti kapcsoló szekrénybe. Így ha valakinek kell a szolgáltatás csak kimennek egy du.-án és bekötik ezt a könnyen szerelhető pár métert és akár 24-n belül elérhető így a szolgáltatás beindítása. Ha ez nem így lenne a további állandó szervező munkát, szerelés, fúrás, kábelezést jelentene, ami mindig plusz költséget jelentene. Ezen kívül ne tudd meg milyen meló a behúzni az összes kábelt a lakásoktól eljuttatni a switchig, főleg az általam oly soxor emlegetett rosszul szerelhető háztömbökben. Most is azzal szenved a Szilvi hogy agarázsokon át lesznek átvéve ezek a kábelkötegek. Egy ilyen nyissuk ki egyszerre az összes garázsajtót story megszervezése vagy 1 hét és soxor nem is sikerül. Most gondolj bele, valakinek kipattan a fejéből hogy neki kell net. El kell vinni a kábelt a lakásától a switchig. Ha rosszul szerelhető a ház, akkor Szilvi hadakozik 1 hétig a lakókkal a garázsok egyidejű kinyitásáról, meg a kk-val hogy itt, meg ott kell fúrni mert ennek az 1 új lakónak kell a szolgálatás. Aztán elkészül minden és eldicsekedik a szomszédnak hogy neki milyen jó és olcsó netje van, erre az is meg akarja rendelni. És pár héten belül minden kezdődik előröl. Asszem ebbe Szilvi hamar beleőrülne. Ráadásul ez a megoldás lassú és gazdaságtalan. Ezért nem fogadják el a kk-d ötletét. De ha te esetleg meg tudod győzni, és belátja hogy ez nem olyan egyszerű akkor még van remény arra hogy nállad is legyen net.
Ok ez már ismerős helyzet, innentől volt jó egy hét mire lett netem, de legalább itt már tényleg közel a cél ha már megvan a kábelezés. Már csak egy jó kérdésem lenne hova csatlakozik rá a lézeretek. Mert ugye a tizes és háztok közötti két ház rossz kk-val bír, esetleg tőlünk Varsa 12 felől jön a jel. Ma csinálták a mellettünk lévő varsa 2-8-at, de nem tudom onnan lőnek e tovább. Mindenesetre ez már bíztató, remélem jővő hétre meglesz a 2. GaTeS topctárs.
A kábelszekrényből úgy 2-3 méter szakaszon húznak csak be kábelt, mert okoskáék annyira méretezték. Így a fali aljzat távolsága annyi. Onnan meg mehet a kábel tovább. Engem megdobtak 14 méter kábellel, úgy 12 kellett a valóságban, teljesen ingyé, ezen nem problémázatak. Azt pedig a szőnyegpadló szegélyébe bepaszíroztam és kész. Ha szekember igénylő munkát igényelsz pl. lambéria mögött elvinni amit meg kell e miatt bontani vagy ilyesmi akkor az fizetős, valami 5 rongy, de nem tudom pontosan mitcsinálnak mert nem azt kértem. Nállunk már tök mindegy 2 évvel ezelőtti KA kábelezés óta szanaszét lógnak a kábelek amíg elértek a 3 TV-ig.
Tegnap jártam Szilvinél a roncstelepen és a következő derült ki:
A mi házunk (Sulyok-Vizimolnár sarok) már elő van készítve, ami azt jelenti, hogy a lépcsőházi aknákban be vannak húzva a kábelek. A jövő héten kerül fel a tetőre a lézer és akkor történik a háló (switchek) élesztése is.
A egyes lakások bekötése a következő menetrend szerint megy: A lépcsőházban lévő villanyóra szekrényben már ott hever a kábelek szabad vége, néhány méter ráhagyással (Megnéztem, tényleg ott van :)) ). Amikor kijönnek bekötni, akkor ezt a néhány métert húzzák be a lakásra, és feltesznek a végére egy aljzatot. Hosszabítani ekkor nem tudják. Ezenután vagy kihúz az ember magának a géptől az aljzatig egy UTP drótot árkon-bokron keresztül (aztán kerülgeti), vagy néhány nap múlva kijönnek újra és megcsinálják a lakáson belüli kábelezést is, igény szerint, viszont nem ingyen (pár ezer forint).
Mindenesetre a lényeg, ha minden jól megy, a jövő hét végére nekem is lesz netem.
Asszem hiányoztam, amikor a LAN topológiát tanultuk:-)) Tehát itt van nálam a drót egyik vége. A másik vége a switchen van, és oda megy a többi lakótárs drótja is, igaz? És milyen sűrűn is vannak a switchek? Házanként vagy n db userenként vagy hogyan? Nálunk a GaTeS a padlástérben vinné a fődrótot lézertől lézerig, és közben lenne valahol egy switch? Aztán meg levinné a föld alatti csőbe, és akkor meg valami földszinti helyiségben lenne?
Nekem azt mondta a Jutka (amin akkor csodálkoztam, aztán úgy döntöttem, hogy félreértés lehetett), hogy az egész házban csak ő meg én akarunk netet. Nem tudom, hány lépcsőház van, de öt minimum. A mienkben kilenc lakás. Létezik, hogy 45-ből mindössze 2 háztartásba kell a szélessávú net?
Tulajdonképpen milyen egységenként probléma ez a dolog:
- kiesik egy teljes épület a sorból, mert egyetlen ottani megrendelőt sem tud felmutatni a GaTeS (ez nagyon valószínűtlennek tűnik)
- lépcsőház marad bekábelezetlen, mert nem kéri onnan senki a netet (ezt tényleg nem kéne most erőltetni, később is ugyanannyi meló bekábelezni),
- nem viheti le a legalsó emeletre, mert ott most senkinek se kell bekötni (ez szimpla akadékoskodás),
- vagy csak annyi drót mehet be a lépcsőházba, ahány megrendelő van ott (és ez a nonszensz)?
De azt mondom, bocs ha félreérthető voltam. Ez a csaj nem akarja megengeni hogy minden lakó kábelszekrényéig elvigyék a kábelt. Persze a lakásba való bekötés csak annak lesz meg aki szerződést köt. Az viszont egy non-sence a GaTeS részéről hogy minden egyes új bekötés esetén, újra és újra megpróbálják végigvezetni a kábelt a kapcsolószerényekben és aknákban(ahol van ugye:() egy új user miatt. Ez akkor állandó plusz munka lenne hogy ez nem megoldás.
Jah ZoliG-éknél ma másfelé próbálkoztunk. A jegyző csajnál tettünk egy kisérletett akit a rendkívüli közgyűléses papírral és a jelenleg 28/60 aláírással sikerült megilyeszteni. Szerencésre egyik sem szeretne dolgozni ezért nem akarnak közgyűlést. Helyette megpróbálja rávenni a többi vezetőségi tagot hogy rábírják a kk-t az aláírásra közgyűlés nélkül. Ebben csak 2 dolog az akdály, az hogy a kk szarni nem tud az ügyvédje nélkül, ezért neki még át kell tanulmányozni az aláírandó papírt, habár szerintem a papírt már rég megkapta azért most kapott másikat. A másik gond magánéleti probléma, csak ilyenkor azt nem értem miért nem ruházza át valakire ideiglenesen a jogkörét ha ő nem tudja ellátni a feladatát. Szóval ma felcsillant egy kis remény hogy közgyűlés és 3 hét várakozás nélkül meg lehet úszni, igaz hétfőig várni kell arra míg elérhatő lesz. Minden esetre erre 1 hetet érdemes rászánni, ha bejön nyertünk 2 hetet, ha nem akkor vesztünk 1-et.
MumiaG, talán reménykedhetsz. Holnap 7.30-kor szilvi kinyittat 4-4 garázsajtót nállatok, de ami szemben van velük ott van egy lakó aki ellenáll, pedig a többi 3 összejönne 8.30. Az a gond hogy hiába lesz meg a részleges kábelezés nem fognak elindulni mivel a 11-ben lesz a switch, oda meg nem tudnak eljutni e hülye garázstulajdonos miatt. Ennek ellenére Szilvi próbálkozik,ha összejön a jővőhétben már lehet reménykedni. Ezen kívül még a Torma K. felé kerül szóba egy épület, és a 4 tizes az amir most jobban rástartolnak(amfi 21-23, vizi 8-10)