Per pillanat ugy all a dolog, hogy kakuryu megiscsak megprobalja. Takayasut most sem tennem az eselyesek koze, eleg gyenge volt a felkeszulesi meccseken, a serulese makacskodik. Goeido viszont ismet bejelentkezett, a sushore, egyelore meg csak nyilatkozatok formajaban, meglatjuk mi lesz ebbol, mar csak 6 nap!
Én nagyon bízom Kisenosato jó formájában, de őszintén szólva nem igen látok reális esélyt rá, hogy behúzza a yusho-t, még akkor se, ha ő lesz az egyedüli Jokozuna. Lehet, hogy például pont most fog valami elsöprőt villantani Takakeisho, vagy Takayasu-nak jön végre össze az első tornagyőzelme, esetleg Tochinoshin-nak ismét kijön a lépés. De hogy Kisenosato újra a régi szintjét hozza, sajnos (ne legyen igazam, de) én nem tudom elképzelni az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján.
elképzelhető, hogy novemberben csak egy yokozunás bashot látunk.
hakuho térdét műtötték, (és ha már műtötték a sebészek "ránéztek" a bokájára is ami szintén nem volt egészséges) habár elkezdte az edzéseket, erős bokafájdalomra panaszkodott, nagyon sanszos, hogy kihagyja a kyushut.
kakuryunak az akin beszerzett sérülése nem gyógyul megfelelően, nem tudott komoly edzésmunkát produkálni, az ő szereplése is erősen kétséges.
kisenosato felkészülése (állítása és a szakértők szerint is) tökéletesre sikerült, kirobbanó formában van, egészséges, szóval minden adott lehet számára, hogy az aki kérdőjelei után elhallgattasson minden vele és a yokozuna státuszával kapcsoltos kétkedést.
kisenosato egyébként (holtversenyben musashimariuval) vezeti az örökranglistát az egy bashon kiosztott kinboshik számát illetően.
tochinoshin lábujj sérülése gyógyult, tegnap miatakeumival keikozott, amit 12-5-re meg is nyert. oyakatáya szerint nagyon jó formában van.
érdekesség, hogy mitakeumi öt győzelme az utolsó 9 meccsből jött össze.
a keiko után még húsz percet intenzíven butsugariztak (az ellenfelet teljes erőből kell a falig eltolni. ez az edzés legkeményebb, legmegerőltetőbb része) aminek a végén a két halálosan kimerült, izzadtságtól és homoktól csatakos, lihegő rikishi szinte felismerhetetlen volt. :-)
takayasu abival és onoshoval keikózott egy 40 perces, 26 meccses küzdelemben. Onosho ellen 11 győzelemmel és 12 verséggel, Abi ellen (aki mindkét bokáját fájlalta) három győzelemmel zárt.
Hm, visszanéztem a tippjeimet, az M1-M4 nyolc versenyzőjéből hetet eltaláltam, néhányat még a konkrét helyre is; a makuuchi-juryo cserére 3-3 birkózót írtam és ha jól látom, azt mind el is találtam; míg a juryo-makushita cserére 2-2 versenyzőt jósoltam, akik név szerint mind be is jöttek, épp csak lett még egy harmadik páros is. Szóval el kéne mennem banzukét szerkeszteni. :))))
a legrégebbi és legnépszerűbb (még) sumos youtube csatorna napi összefoglalóval, amely általában délutánra van fent. mondjuk engem kiborít ahogy a rikishik neveit írja és a humorosnak szánt de leginkább erőltetett, és/vagy tiszteletlen kommentjei.
késő délutánra (kb 18:00-ra) általában felrakja a teljes napot kb. 2 órás időtartamban, ahogy azt az NHK közvetíti, és ennél fogva ez nyilvánvalóan japán végig. pozitívum, hogy itt megtalálod a makushita és a juryo küzdelmeit is.
ez a csatorna eddig élőben (tehát kora reggeltől a jurjóval kezdve) adta a bashokat, de a legutóbbi basho utolsó pár napját már nem. ne tévesszen meg hogy nincs rajta tartalom, mert csak élőben ad.
remélem novemberben ismét beindul és nem állt le véglegesen.
Sziasztok! Most kapcsolódtam az oldalhoz és érdeklődöm tudja-e valaki, hol lehet szumo versenyeket nézni. Évtizedek óta egyik kedvenc sportom. Régen az Eurosport közvetítette, de már évek óta hiába vadászom, nem találok egy adón sem ilyen jellegű versenyeket.
Sajnálom Takanohanát, de talán jobb is ez így, hogy visszavonul, mint hogy ilyen méltatlan pozícióban ténykedjen. Nem tudom, jól láttam e, de valami alacsony rangúak kűzdelmét néztem a minap (talán Ura kapcsán, de nem vagyok benne biztos), mintha Takanohana lett volna az egyik versenybíró egy ilyen meccs alatt. Nem tudom, tényleg jól láttam e, de ha Takanohana, egy ekkora személyisége a szumóvilágnak, ha valóban csak ilyen Sandanme szintű meccsek felügyeletére van megbízva, annál még az is méltóságteljesebb, ha visszavonul.
Takanohana végleg szakított a Sumoval. Még a Harumafuji eset kapcsán támadta a Kyokait, később meg volt az a verekedős botrány, ami miatt az egyik rikishiér vissza is dobták egy oszutállyal)ennek következtében visszaminősítették a legalacsonyabb rangú oyakatának. Most a kyokai "felkérte", hogy vonja vissza az összes vádat, amit ellenük felhozott, de ezt Takanohana megtagadta és kedden bejelnetett a végleges visszavonulását.
Az ügy persze ennél sokkal bonyolultabb, akit jobban érdekelva story annak itt van egy cikk, (igaz angolul)
Én csak Akuát és Seirót érzem biztos kiesőnek, illetve Toyonoshimát és Gokushindót biztos feljutónak. Ms2-3-ból 4-3 elég sokszor nem elég, pláne, ha a juryo alja relatíve jól teljesít. Illetve azt még az előbb kihagytam, hogy nem kell, hogy ugyanannyi kieső/feljutó legyen makuuchi/juryo, illetve juryo/makushita relációkban, csak a kettőt együtt nézve, mert a juryo létszáma két oldalról töltődik fel. És ez is csak akkor igaz, ha nincs intai, mert ha visszavonulás miatt akár makuuchiban, akár juryóban megürül egy vagy akár több hely, akkor megint borul minden.
Talán ez kicsit könnyebbé teszi megérteni azt, hogy miért nincsenek lefektetett szabályok: mivel nem lehetne betartani őket.
Mint már írtam, nincsenek lefektetett szabályok, ezért semmi semmihez nem viszonyul sehogy és felesleges precedenseket keresni, mivel az eredmények önmagukban nem döntőek, szükséges azokat abban a keretben tekinteni, hogy éppen a többiek milyen eredményeket értek el az adott tornán. Ha egy makekoshit elérő alsó-maegashira alatt mindenki kachikoshit ért el, akár 7-8-cal is ki lehet esni, máskor meg, ha alatta is makekoshik vannak, akkor akár rosszabb eredménnyel sem fog kiesni. Ugyanígy a juryo tetejének eredményei is számítanak. Arról nem is beszélve, hogy nem tudjuk, lesz-e intai, ami plusz helyeket is kreálhat, vagy ha a sanyakuk közül vonul vissza valaki, akár több maegashira hely is elképzelhető a következő tornán.
Ha valaki a magánvéleményemre kíváncsi, szerintem három feljutó lesz juryóból makuuchiba: Arawashi, Meisei és Daiamami, akik kiesnek a juryóba, azok pedig: Ishiura, Kotoyuki és Kyokutaisei.
Én még arra kíváncsi leszek, hogy Chiyomaru marad e a Makuuchi-ban, vagy lecsúszik. Szerintem sajnos lejjebb fog csúszni a Juryo-ba, így egy egyedi látványelem távozik ideiglenesen.
Tippem szerint fel fogják emelni a maegashirák elejére a kétszámjegyű győzelmeket elért birkózókat. Ez alapján M1-M4-re a tippjeim, sorrendben: Myogiryu, Tochiozan, Hokutofuji, Nishikigi, Ryuden, Takanoiwa, Yoshikaze, és a komusubiból Tamawashi. Kaisei komusubi lesz.
A banzukét október 29-én hirdetik, ezek a napok mindig hétfőre esnek.
Vigaszági rendszer ugyanúgy létezik a japán cselgáncsbajnokságban, mint bárhol máshol a világon, bármely versenyen. Mégpedig a legjobb 8-tól kezdve, azaz a vigaszághoz legalább addig el kell jutni. De ez az olimpián is éppen így van, mivel alighanem világszövetségi előírás.
Semmi a világon nincs szabályba fektetve a banzuke készítés vonatkozásában. ;) Hagyományok vannak és 26 ember, aki azok alapján napokon keresztül azon agyal, hogyan állítsa össze azt a 750-800 fős listát. :)
Tudomasom szerint ezek kozul csak a 2. van szabalyba fektetve. Nem szokvanyos dolog ugyan, de extrem esetekben makekoshival is elore lehet lepni. Jo pelda erre 2011, amikor tomeges visszavonultatas miatt tobben is elore leptek makekoshival, pl. Kokkai J6-rol 5-10-es eredmennyel J4-re lepett elo.
Azt kell mondjam, hogy valóban érdekes helyzetek állhatnak elő a kövtkező banzukén. Én sem vagyok szakértő, de én arra tippelnék, hogy Myogiryu (M5 8-7), Tochiozan (M7 8-7) egy nagyon alap kachi-koshival, valamint Hokutofuji (M9 9-6) elég sokat léphetnek előre. Miközben az is előállhat, hogy a (többikehez képest!) szerényebb make-koshival (6-9, 5-10), még akár helyén is maradhat némely rikishi.
A hivatkozott előzményben szóvá tettem, hogy a Maegashira csoport első harmada (1. - 5. ramg -ban
lévők) milyen vacakul teljesített és milyen gyenge eredményeket ért el az Aki Basho küzdelmei során.
Ezek után - csakis kíváncsiságból - megpróbálkoztam egy lehetséges Kyushu 2018. Makuchi Banzuke kreálásával. Természetesen - totál kívülállóként - az Aki - n elért puszta eredményeken kívül - semmi más adatot, összetevőt nem vettem figyelembe, mert (természetesen) fogalmam sincs arról, hogy a
Kyushu Banzuke majdani összeállítói milyen egyéb szempontokat, összetevőket használnak fel, vagy vesznek figyelembe egy ilyen hivatalos Basho torna - ranglista összeállításakor.
A Sanyaju - val kezdtem és azt kell mondanom, hogy itt elég könnyű dolgom volt. Az Aki eredményei alapján szinte természetesen adódott az új "Kyushu 2018. Banzuke" Sanyaku rang - besorolása.
A probléma - természetesen a Maegashira - csoportban jelentkezett, rögtön az 1.-- 3. rangban, annak
okán, amiről a hivatkozott előzményben már írtam. Ennek alapján - pusztán az előzmény-eredmények
alapján azt kell mondanom, hogy a M 1. - 3. új rangsor szinte kitölthetetlen.
Nagyon kíváncsi volnék arra, hogy a fórum "sumo-guru"-i ilyen helyzetben milyen Makuchi - Banzuke
- t készítenének. Ez természetesen szabadon választott gyakorlat, mindenesetre felettébb érdekelne
a lehetséges probléma - megoldás. Ha nem szeretnétek a fórum oldalát terhelni ezzel, a mail címem
publikus, arra is elküldhetitek sima "word - szöveges,- vagy táblázatos, "excel" - formátumban.
Előre is megköszönöm mindenkinek, aki részt vesz ebben a ,egpéds - keresésben