Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy szeretnék venni egy 2000 literes puffer tartályt és, hogy ez a tartály a 60 fokosra fűtött vizével egy 160 m2 házat mennyi ideig tud kb. fűteni? Csak radiátoros fűtésem van.
Szerda óta magunkénak tudhatunk egy Atmos 22S faelgázosítót. A kivitelezőt csak javasolni tudom, lelkiismeretes, de szerintem nyugodtan ki lehet mondani a nevüket: Fenyvesi Bau...mert itt olvastam Őket.
Gyorsan pontosan építették meg, tapasztalat konvergál a nullához a kazánnal kapcsolatban, de a fél rakat fával (kb 10-15 kg) délelőtt 10 órától este 8-ig ment, és felfűtötte a házat, plusz elkészítette a meleg vizet, és telerakta 70C vízzel a tetejétől az aljáig az 1000 l-es puffert.
Szia, A tüzifa fűtőértéke, nedvességtartalomtól függően 18 és 15 MJ / kg között van. Vedd ennek az átlagát, és nézd meg, mennyi volt a tavalyi gázszámlád, ott is fel van tüntetve, hogy hány MJ gázt használtál el. Így 'nagyjából' ki tudni számolni, hogy hány kg fával tudod kiváltani a gázt. Az itt lévő urak meg majd megmondják, mennyi a fa mázsája.
Szeretnék egy kicsit up-to-date lenni, hogy miért/mennyire is éri meg a faelgázosító kazán? Én is átböngésztem a webet, a fórumot, kértem árajánlatot... Én most kb 220nm-t fűtök gázzal. (Ebben van 2 padlókör, 3 radiátorkör(ált 2 radiátor meg egy padló megy, mert a pincét nem fűtöm, ott télen sincs 17C kevesebb) A ház szigetelésére nem panaszkodom, de a gázáremelésekre igen.
Egy faelgázosítót szerettem volna hozzácsatolni a meglévő rendszerhez hőkicserélőkkel, pufferrel. Sajna kellene hozzá kémyént is építeni külön. Kb. a beruházás 1.6 millió ft-ból jönne ki... Megnéztem a tüzifa árakat. Nem tudom, hogy az árak valójában mit jelentenek, mert sose fűtöttem fával. Láttam mázsa árat, m3 árat, ilyen fát, meg olyat... Valaki, aki már használja ezeket a kazánokat elmondaná nekem, hogy mennyibe kerül az üzemeltetés/fűtés. Mennyi fát használ el az ember/hó nagyon hidegben/kicsit hidegben, átlagos télen? Ki mennyiért veszi a fát? Ilyen kérdések jutottak az eszembe. Tudom, hogy ebben a topicban vannak kósza számítások, de én a mostani viszonylatokról szeretnék képet kapni. Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget! A fórumot pedig csak dícsérni tudom, nagyon örülök, hogy létezik.
Szia, nézz át a pellet fűtés-kazán,kandalló topicba, éppen a puffer töltéséről diskurálunk. 2000 literes puffert csakis visszakeverő szeleppel tudsz tölteni hatékonyan. Ha már veszel/csináltatsz puffert, legyen benne egy csőkígyó a HMV-nek, így nem kell külön HMV tartály, nem kell külön HMV-t kezelő kazán, nem lesz fertőzésveszély és nem fog vízkövesedni a HMV rendszered.
En is epitkezem, s a gepeszet tervezese van folyamatban.... Nagy puffer az ok, de mikor vehetek ki belole meleget? Amikor az egesz meleg vagy retegzodik a viz es felul hamar meleg lesz? (2000l -es van tervbeveve, de meg keresnem kell hogy milyen, mert 240cm-es a pincem es a 90-es ajto helye mar megvan...lehet falbontas lesz :) )
Ajandekba kapok egy vegyes kazant, igy kerdes szamomra, hogy pellet kazan pluszban vagy gaz... vagy ajandek visszamondva es egy vegyes pellet (pellet es vegyes kazaon) ami a puffert es a HMV-t (300l) is melegiti. Ilyet pl celsiusplussznal lattam: c mpf 30-50 kW elnevezesure kerdeztemra azt 690 nettora mondtak. Hol erdemes meg szetnezni?
Igazán a kérdés sokrétű: milyenek a lehetőségeid, és...szereted-e a kandalló szagát vagy illatát, ami mindig ott fog terjengeni. Én személy szerint a faelgázosító mellett tettem le a voksot, ennek az okai: - elméletileg naponta 2 vagy 3 töltéssel megoldható a fűtés. - külön kazánházban kap helyet, és nincs szaga (remélem nem lesz, mert csak szeptember utolsó heteiben lesz beépítve) - a gépészet együtt van, és napkollektorral viszonylag könnyen bővíthető, vagy támogatható.
A kandalló viszont szép (pláne medvebőrrel :-) ) de bent van, és hamuzni is bent kell, meg a fát is be kell hordani...
Ha napkolis rendszer érdekel a mi cégünk foglalkozik ilyenekkel ha nem tul messze vagytok Érdtől mert mostanába a kapacitásunk 120% felett van vagy tudok én segiteni ha akarod.
Szeretném korszerűsíteni a családi házam fűtését és melegvíz ellátását. ATMOS + napelemes rendszerben gondolkozom, szeretnélek megkérdezni Titeket, hogy tudtok-e segíteni? Ötlet, tanács, megtekintés, tapasztalat, minden érdekel. :)
Jövő héten jönnek a Szakszeresek átvenni a rendszerem! Kérdésem: Mire figyeljek velük kapcsolatban, illetve milyen tapasztalataitok vannak a rendszer átvételével kapcsoolatban?
Egyik épületgépész a vízteres kandallót másik a faelgázosító kazánt javasolja a 88 m2-re tervezett családi házban. Ti melyiket választanátok, mi alapján döntnétek?
Már vannak kombi puffertárolók amibe bevan építve a hmv tartály gyárilag . Most a GINGER elégjó áron adja őket. A neve CosmoCELL kombi és fűtési puffer tároló vanbelőle egy illetve kettő hőcserélős is.
A pellet mostanában ugyanojan árba van mint a gáz inkább a faelgázosító kazánra szavaznék vagy egy nágy tűzterű vegyestüzelésű kazánra amit naponta 1 vagy 2 szer kell megrakni fával. Beépítenék még egy 1000l puffertárolót hogy éjjszaka mikor már elalszik a tűz akkor is legyen még melegvíz a rendszer táplálásához míg reggel ujra begyujt az ember.Szabályozást is könnyebb megcsinálni neki.
Üdv mindenkinek... Ha valaki tud segítsen :-) Van egy tanyám, melyben most fa(2-3 óránként pakolni kell) és gázkazán(palackkal működik) külön kazánház, két épületet fűtok 2x40 nm. Első elképzelésem volt, hogy bevezettetem a tartályos gázt(első és egyszerű logikus gondolat:-) )de kiderült, hogy ez több szempontból nem ok. Második gondolatom a pelletkandalló(központi fűtésre szerelhető 450 ezerért,ezt naponta kell tölteni, most a pelettkazánnál tartok 550 ezer forintért. Kicsit kezdem elveszteni a fonalat, hogy mi lenne a jó, csak minden új gondolatom egy százassal több :-) Négyen fogunk ott lakni..szóval jó lenne a legjobb megoldás. Az első kérdésem:a pellet kandallót felejtsem el központi fűtésre??
A ház L-alaku nagyobb része 60 cm vályog ujabb része szilikát nem mi épitettük és most tudnánk rá pénz forditani.
A kérdésem az lenne,hogy egy 90nm-es házhoz elég lenne a 18kw-os kazán és egy 600 literes puffer,amit még kiegészitenék egy hálozati melegviz tárolóval ami 200literes lenne és télen a kazán fütenéfel a melegvizet nyárom viszont a napkollektor.?
A beszerelésnél mir figyeljünk,hogy minden jól müködjön" kihagyni nem akarok semmit" és nektek mennyit kellett rááldozni mert az én párom nemolyan lelkes mint én.?
A csúnya és hibás irásért elnézést de most gépeltem először,és köszönöm a kérdéseimre való válaszatokat.
Eléggé pang a fórum, de azért annyit még megkérdeznék a kazánnal kapcsolatban, hogy képes automatikusan begyújtani? Mennyi idő egyáltalán amíg eléri a névleges teljesítményt? Újabban idő szerinti vezérlésen gondolkodom. Tapasztalat alapján már kb. tudom, hogy egyes napszakokban mennyit és mikor kell fűteni a házban.
Szia! Ez remek hír, köszi! Sokat riogattak a Juszt műsorban... Viszont szeretnék indulni a NEP 2008 pályázaton is. Készítenek normális műszaki rajzot és leírást az egész rendszerről? Hasznos lehet a későbbi ellenőrzéshez, és a pályázatban sem mutat rosszul egy korrekt doksi.
Előszöris kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden fórumozónak!
Következő kérdéssel fordulok hozzátok.
Idén tervezem családi házam felújítását, faelgázosító kazánt szeretnék beépíteni. Valószínűleg az ATMOS-nál maradok, de ahogy elnézem, nálatok is ez van túlsúlyban. Több szerelőnek is írtam már, közülük eddig csak a Fenyvesbau válaszolt. Van már tapasztalata valakinek ezzel a céggel? Mennyire megbízhatók, mennyire jártasak a témában?