Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nekem 22-es van és kb ugyanannyi idő alatt ég le egy töltet fa, mint Neked....csak a puffer bír még másik 4-5 órát minimum. Ha brikettel durrantottam meg, akkor is ennyi idő alatt égett le.
Még új vagyok a fórumon kb 1 honpja szerelték be a kazánt (DC 25 S) megmértem, hogy nálam egy rakat fa akácból kb 30-35 kg-t tesz ki. Még nem nagyon sikreült az , hogy 4 óránál tovább égjen ez talán annak tudható be , hogy nem elég száraz a fá amit szerintem a kazán nagyon megérez.
Üdv. mindenkinek! Nekem teljesen új dolog ez a faelgázosítás. Nem is terveztem eddig hogy ilyet beszereltetek, de a nyáron kaptam egy lecserélt faelgázosító kazánt ausztriából. És hát ha már megvolt, kössük be. Aztán jöttek a gondok. Elöször is hallott valaki olyan tipusról, hogy "prüller" vagy "prueller"? Mondom - made in austria. Aki ismeri kérem irjon mert nem igazán boldogulok vele. Elfütögetek, meg minden, de az itt + más oldalakon olvasottak alapján teljesen másképp kell üzemelnie mint nálam- éjszaka letekerem 50 fokra (csak ugye 60 alatt kikapcsol-amit egy szobatermosztáttal küszöböltem ki) Amit tudni kell: egyenlőre nincs semmi extra sem puffer sem más. Csak a kazán maga direktbe az előremenőre (radiátorokra) és a visszatérő ág be a kazánba. Van egy kb 500 literes pufferem, tervezem beköttetni, csak pénzkérdés. Ha feltekerem 70-80 köré (üzemi höfok) akkor megsülök az amugy sem agyonszigetelt házban. Majd aztán lesz ott is höszigetelés. Akinek van ötlete lécci. Köszönöm elöre is. E-mailem: norbimsc@citromail.hu
Én napi egy megrakással/begyújtással fűtök "enyhébb" időben. Tavaly télen, amikor mínuszok is voltak, akkor kb 3 megrakás(begyújtás)/2 nap elég volt. (Atmos DC22S) Akácot égetek, meg 1-2 szál hulladék lécet. Még nem volt alkalmam megmérni, hogy hány kg megy bele. Ezért kérdeztem, hátha valaki megmérte...
Kipróbáltam ezt a fabrikett dolgot, és nagyon remek lenne, csak lecsúszik az ember gatyája tőle, mert többe kerül, mint a gáz...mert ugyi nem dolgozhat mindenki brikettálóban, vagy a forgalmazónál.
25 kg-os zsákot feleztem meg, és azt gyújtottam be. Elképesztő gyorsasággal éri el a megfelelő füst hőmérsékletet, de ugyanennyi fához képes fele idő alatt ég el, természetesen ontja a meleget, mint a nyavalya.
Nem lenne az rossz, de 4000 Ft-ért (nagyker áron!) vegye meg akinek két anyukája van.
Télen 20-25 kg fabrikettet teszek rá egyszerre, reggel-este gyújtok be. Ősszel-tavasszal "csak" 10 kg-ot egyszerre és kinti időtől függően napi egyszer vagy kétszer gyújtok be.
Azt mondta a kéményes, hogy mivel örvény alakul ki a kéményben úgy a legkisebb átmérő a mérvadó, vagyis a Te (ha tegezhetlek) kéményed 12 cm átmérőjű kürtőnek felel meg. Abba semmilyen Atmos vagy más elgázosító rendszerű kazán nem köthető be.... legalábbis a rövid "oktatás" során ezt az infót kaptam. Az enyém is épp hogy megfelelt (15x15 cm és 13 m magas).
Tamás
PS: ez gyakorlati dolog részemről, semmilyen előírás vagy hasonló nincs birtokomban, és nem is hagyatkoztam rá, hogy belebonyolódjak ilyesmibe, hanem egyszerűen a szakembert hívtam, aki mindenre pontos választ tudott adni.
Kemenyes topic... en is csak onnan tudom. [Masreszt sztem ha a "hivataltol" csak kulon a kemenymeretre kerdezel, akkor arra kaphatsz korrekt - akar rendelettel meghivatkozott - valaszt.]
"...tenyleg kerdezz ra" nem valami jó tanács esetemben, ugyanis ezt én megtettem, mire a már olvasott választ kaptam. Jobban örülnék, ha valami írott szabályra (tv, korm. rendelet, min. rendelet, önk. rendelet, stb.) hivatkoznál!
Van egy rosszabb hirem: _tudtommal_ (tevedhetek!) a kemenykurto teglalap alakban max. 1:1,5 aranyu lehet! Szoval ezt kerdezd meg a kemenyseproktol, hogy egyaltalan a rakotott keszulektol eltekintve kemenynek tekintheto-e.
Ennek én csak örülök, és senkit nem akarok félrevezetni. Ugyanis nekem a kazánházban egy olyan kéményem van, ami feles méretű a többi kéményemhez képest. Eredetileg úgy terveztem, hogy ATMOS fűtés lesz pufferrel, de anyagi okok miatt nem vágtam bele, illetve ez a kémény téma sem volt megnyugtató számomra. Az a kémény, ahová a kazán füstje mehetne 12*24cm, azaz egy 19cm átmérőjű füstcsőnek fele meg. Amennyiben csak bélelten lehetne beüzemelni a kazánt, akkor megy ugye leginkább 8cm átmérőjű bélés férne bele, ez meg igen karcsú a kazánnak. Esetleg tudtok valami rendeleti részt mutatni, ami a fatüzelésű kazánok esetében csak sima falazott kéményt követel meg?
Jól érted igen pályáztam rá, és szeptemberben adtam be. Ami kell hozzá: egy névre és címre szóló árajánlat, hiteles tulajdoni lap (szemle), és maga a pályázati anyag, egy eredeti és egy másodlat példányban.
A NEP pályázatokkal minden nap találkozom az idén írtam kb vagy 40-et. A gyakorlat az, hogy baromi lassan mennek a dolgok az Energia Köpont Kht.-nál, bár segítőkészek stb, csak nem haladnak a dolgok.
A faelgázosító kazánra 30%-os támogatás (NEP 2008-5) jár elméletileg. Ma ott tartunk, hogy befogadták a pályázatot, vagyis tartalmilag megfelelt. A benyújtás után kb 2 héttel készítették el a rendszeremet. Ez kb 330 ezer forint támogatást jelent, mert a rendszer 1.1 millió forint volt. Nincs ebben semmi titok, de a jövőhét végén lezárul a 2008-as pályázati idény.
De egy jó példával járulnék hozzá a teljes képhez. Idén április 17-vel lehetett beadni az első pályázatokat, annak rendje és módja szerint aznap 8 pályázatot adtam fel. Ebből 6 jutott el a szerződéskötésig, meg a lehívásig, a másik 2 pedig pihen valamelyik fiók mélyén, mert befogadva viszont be lett. Akik a lehíváson is túl vannak, még a mai napig egyetlen fillért sem (bocsánat 5 Forintost) sem láttak belőle.
Szóval Te pályáztál erre az állami támogatásra, ha jól értem?
Ha nem titok, ez mikor volt? Oké, hogy a kazánt az idén raktad be, de mikor pályáztál? Milyen papírok kellettek? Annyit tudok hogy tulajdoni lap kell. A kazán után mennyit fizettek?
Vagy ha a többieket nem érdekli, esetleg privátban válaszolnál?
Szerintem csak akkor kell ilyesmit csatolni, ha nem volt beüzemelt kémény a házban. Mivel nálam már volt egy beüzemelt kémény így arra nincs szükség.
Szerintem lényeges a kémény felülvizsgálata évente egyszer, akárhogy is nézem, csak azon távozik az égéstermék, és az koránt sem gond, ha azt jól teszi. Ugyanakkor a két kürtőt ugyanazon az áron vizsgálják meg, természetesen bontás nélkül a kazánon keresztül.
Én sem akarok rosszat a családomnak... gondolom senki sem, azért egy ilyen kémény komoly hőmérséklet változásnak van kitéve, és állnia kell a fagyot ugyanúgy, mint a füst melegét.
Szerintem nem kell én sem csatoltam semmi ilyesmit. Mielőtt be lett volna indítva az enyém, természetesen kihívtam a kéményseprőt, és azt mondta, hogy minden rendben, mert a kémény alkalmas vegyes tüzelésű kazán üzemeltetésére. Továbbá a kémény béleletlen.
Azt tudni kell, hogy a házat vettük, mi nem használtunk benne sohasem szilárd tüzelésű kazánt, az idén raktuk be az Atmost. Most is Ő megy...
Mielőtt begyújtottuk ki is kotortuk a kéményt. Az én esetemben pl határértéken van a kémény kapacitás, ezért ha bélelni kellene, akkor az komoly baj lenne. Mert hála az építési hatóságnak a ház mezsgyén van, ami nem teszi lehetővé külső kémény kiépítését, mert a kazánházam az északi oldalon van...
A kéményseprű mondta, hogy az, hogy a begyújtást kényszer levegő keringetéssel végzi, nem azt jelenti, hogy egyenértékű egy turbó kazánnal, mivel az égéstermék nem korrozív és nem kell bélelni, amennyiben a kémény megfelelően tömített és szigetelt.
Jajj, hát te is tudod, hogy a kéményes rendeleteket nem ám azért hozzák, hogy nekünk minden olyan biztonságos legyen, hanem hogy a kéményeseknek sok pénzük legyen (kéményesek alatt értsd: bélelő cégek, kéményseprők, és a legzsírosabb banda: a műszeresek (műszeres kéményseprő, ők hagyják jóvá a kivitelezést)).
Nem tudom, ez mennyibe változtat a helyzeten, mert rendes beállítás mellett, az Atmos ventillátora nem megy, amint eléri a 85 C. (én oda állítottam be), majd magától ég atmoszférikusan távozik a füst (ami nincs).
A vetillátor a begyújtásnál jár, és a gyorsabb és teljesebb égést segíti elő, de nem állandó üzemben van...
Ilyenkor mi van? A turbó kazánok esetében állandóan kell mennie a ventillátornak, és az manométerrel kapcsolva is van (pontosabban a vákuum meglétének ellenörzésére szolgál), de egy Atmosban ilyen nincs, vagyis szerintem nem tekinthető turbo kazánnak, mert a müködéséhez nem feltétlenül szükséges a kényszeres levegő mozgatás.
Forrást nem tudok adni. A kondenzációs kazánom miatt ki kellett béleltetni a kéményt, és sok-sok kéményes járt nálunk. Párnak elmondtam, hogy tervezek egy ATMOS kazánt is majd a lakásba, és hogy annak milyen kémény kell. Jó lesz-e béleletlenül? A válasz egyértelműen az volt, hogy csak sima atmoszférikus kazán esetében nem kell bélés. 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
Egy hagyományos atmos'férikus elven működő szilárd tüzelésű kazánhoz nem kell bélelni a kéményt, de amit ventilátor rásegítéssel (turbó) működő (továbbra is szilád tüzelés mellett) berendezésről van szó, akkor ki kell béleltetni a kéményt.
A faelgázosító kazán üzemeltetése esetében az a lényeg, hogy a rendszer hatásfoka akkor maximális, ha teljes terhelés közelében dolgozik. Ha kell a fűtés, ha nem. Ez pedig nem lehet másként, minthogy többnyire a puffert kell tölteni.
Ez elvben bármilyen kazánnál így van, úgyhoz ez az út is járható. Csak épp a faelgázosító 80-90 % os hatásfokkal teszi ezt, míg a normál kazán 50-60 % al. /feltéve ,ha optimális terheléssel üzemel, ha nem, akkor még ennyi sem /
Miért kellene a kéményt módosítani? Az elgáz. kazánok ventillátorosak, tehát a huzatra kevésbé igényesek, vagy nem jól gondoloim?
Minden beruházásnál kérdés, megéri-e? Egy jól működő vállalkozásnál pénzügyi kérdés, egy család esetén más egy kicsit.....
Mekkora legyen a puffer? Átlagosan min 1 m3, de inkább 2, de akár több is.
a ház emeletes,38-as tégla, alul-felül 75nm, fa nyílászáró, hőszigetelés nincs.
gondolom az atmos rendszer kpl. 800e-1 misi
de, mi van akkor ha sima fatüzelésű kazánt veszek újat 150eFt, ahhoz 1 puffertartályt 1-2000L és akkor a kéményt se kell módosítani, engedélyeztetni stb?
vagy ez nem járható?
tudom hogy ez sok tényezőtől függ, de mégis mekkora tartály kell ahhoz, hogy két naponta lehesssen gyújtani, vagy legalább kibírja addig?