Olajat (napraforgó, vagy olivát) mindenképpen kell beletenni, tejport még sohasem tettem, de zárójelben meg is jegyzi, hogy nem muszáj. Ha a férjem készíti be a kenyeret, szokott "csalni" kicsit a cukormennyiségen a recepthez képest. A cukor helyett gyakran használok mézet, mert - többek között - egészségesebb is, mint a cukor. Az íze nem hasonlít a kalácshoz, bár tény, hogy a bolti csupa E betűs kenyér íze is más:-)
mondjuk a mi gépünkhöz adott recept-gyűjtemény így ránézésre kenyér helyett kalácsot süttet az emberrel (mindenbe olajat, cukrot és tejport rakat...), szóval szerintem receptügyileg nem kell mindent betartani...
Most jutott eszembe, hogy megnézheted a fotóját a gépemnek a 294-es hozzászólásban is, mert Suppy eladásra kínálta az enyémhez hasonló gépét. Szóval láthatod, hogy ilyesmi formára gondoltam:-)
Nem nagyon jellemző rájuk az "elromlás", elég stabil gépek, s akárcsak pl. a mikrohullámú sütők esetében nem is elsődleges az ár.
Szerintem a lényeg, amire figyelj: 1./ két lapátos legyen 2./ legyen jó sok programja, legalább 10 (gyors, francia, tészta, sütemény, jam stb.) 3./ feltétlenül legyen használati utasítás a csomagban
S később igyekezz minden jó tanácsot is betartani, ami a használatiban szerepel.
Én jobbnak tartom azt, amelyik széles - ovális alakú. Az ilyenben szerintem szebb formájú kenyeret lehet sütni, bár ez csak az esztétikum szempontjából fontos.
Az enyém, Hausmeister HM1300-as van - ha jól emlékszem 2-3 éve... semmi baj vele, gyakran sütök kenyeret.
Keress rá a neten a fotójára, van hasonló formájú-tudásúja a Moulinex-nek is.
Sziasztok! Szeretnék venni egy jobb kenyérsütőt, lehetőleg nagyobb kenyeret süssön, legyen több funkciója. Olyan kellene, ami nem romlik el hamar :) Tudtok javasolni? Nem feltétlenül az ár az elsődleges szempont, nem a legolcsóbb készüléket keresem.
Ja, és kedves Zozobra, akkor jöhet a pizza-tészta sütés:-)))
Bár ezzel "vigyázni" kell, mert miután először megcsináltam a langallót majd a pizzát is, a "pasijaimnak" annyira ízlett és úgy rászoktak, hogy szinte naponta kérték, hol az egyiket, hol a másikat :-))
Hát ez szuper jó hír!!!! GRATULÁLOK !! Ez a puszi az első kenyeremre, számomra teljesen érthető:-)))
Ha az íze egyébként jó és rendesen át is sült, akkor a tömörsége éppen olyan, amilyen egy házikenyérnek lennie kell, s csak azért meglepő így elsőre, mert a bolti kenyerek miatt nem vagy (vagyunk) hozzászokva az ilyesmihez. Az otthon sütött kenyérben ugyanis nincs semmilyen térfogatnövelő ez+az !! Van, aki aszkorbinsavat is tesz bele, attól is szép laza (vagy mifene), de nálam ez nem szempont, így ilyesmit nem használok, anélkül is szép magas kenyerem szokott lenni.
Legközelebb majd lefotózom és beszúrom ide, hogy össze tudd hasonlítani, persze én olyan kilós, 90 dekás kenyeret szoktam csinálni, mert kicsit nagyobb a gépem. Persze a fényképezőnkről a fotót sem tudom feltölteni a gépre, így ez is csak akkor valósulhat meg majd ha a férjem, vagy a fiam ráér segíteni :-))
Örömmel jelentem be,hogy elkészült életem első kenyérkéje,szép aranybarna illatos!!!Úgy örültem neki,hogy mikor kicsit kihült még meg is pusziltam,a párom ki is nevetett :)
És nagyon finom lett!!Kicsit mintha sűrűbb lenne,mint a bolti,de ez engem abszolut nem zavar sőt örülök neki,hogy valamivel kevesebb tartósítószert eszünk ezentúl!
Etna! Totál megértem ezt a használati utis dolgot ,én amire ránézek elromlik,így már rég letettem arról,hogy a háztartási kütyükkel trükközzek.Örülök,ha az alapok mennek :)
Ja most látom, hogy Neked nem SELECT, hanem MENŰ gombod van a program-választáshoz, így akkor természetesen ezzel kell a menűt kiválasztani, miután a dugót bedugtad a konnektorba utána Start/Stop....
Ha mindent a korábban megadott - fél kilós - kenyérre vonatkozó receptem szerint készítel, basic (alap) programon akkor nem lehet gond.
Általában a gépek a basic programra vannak alapból beállítva, magyarán, amikor bekészítettél mindent és bedugod a konnektorba, rögtön az alap progira áll rá a gép. Utána kell megnyomni a Start/Stop gombot. Ezt nagyjából úgy tudod ellenőrizni, hogy ha az óra 3 óra 30 perc körüli időt mutat és valahol a kijelzőn látsz egy 1. számot (a gépen felsorolt programok száma mindig látható valahol az óra fölött kicsi számmal). Ha minden igaz, az általad felsorolt angol elnevezések meg is vannak számozva a gépen (ugye?) a felsorolásnál, így nem lehet eltéveszteni, ill. lehet ellenőrizni. Tehát szerintem alap proginál, ami a kenyérsütésnél a lényeg, nem is kell nyomkodnod, csak a bedugás után a startot. Kikapcsolni nem kell, magától kikapcsol, kihúzod a dugót és slussz-passz.
Ha pl. pizza tésztát akarsz csinálni, akkor a SELECT (kiválaszt) gombot addig nyomogatod amíg a kijelzőn nem látod a 7. ( a dought - tészta progi neve) számot, az óra pedig nagyjából 1 óra 50 percet mutat. Megnyomod a Startot és fogod látni, hogy az óra elkezd visszafelé számlálni. Értelemszerűen, ha gyors progin szeretnél sütni, akkor addig nyomogasd a SELECT gombot, amíg a 4. szám nem látszik a kijelzőn (quick). Ezután megnyomod a start gombot stb.stb.
Ha pl. este bekészítem a kenyérnek valót, akkor is a férjem programozza be a gépet, hogy pl. reggel 6-ra legyen kész a kenyér. Ha ő nincs itthon én ugyan nem programozgatok előre, azt csak a használatiból tudnám megcsinálni, ahhoz meg lusta vagyok:-) Inkább este 6-kor elkezdem sütni, 10-re kész a kenyér, addig úgyis ébren vagyok, kicsit pihen - bele a zacsiba és reggel ugyanúgy jó kis kenyerem van:-)) Amúgy a videót is csak a használatiból tudtam beprogizni anno, annyira hidegen hagynak a műszaki dolgok, hogy nem is próbálkozom a megjegyzéssel, túlságosan is szelektív a memóriám, ami nem érdekel, nem is tudom megjegyezni :-)
Egyébként én sem a cipó méretet, sem a színt nem szoktam állítani. Sok proginál eleve nem is lehet (pl. gyors, francia stb.) A Te géped amúgy is csak fél kilós kenyeret tud sütni, nincs is értelme cipóméretet, színt stb. állítgatni - szerintem.
Ja és a Cake progit jól gondolta Bubó, ez valóban a Sütemény program (nekem van madeira, csokis és kókuszos süti recept a használatiban - később majd beírom).
NEM KELL !!!! teljes kiőrlésű funkciót választanod a sima magvas kenyérhez, ezt csak akkor kell, ha sima lisztet egyáltalán nem használsz, tehát fekete, vagy barna kenyeret sütsz, kizárólag teljes kiőrlésű lisztből. Ekkor persze készülj fel, hogy sűrű kis "zömök" kenyér készül, tehát a súlya nyilván adott, de a mérete kisebb lesz, nem jön fel annyira stb. Tényleg, azt hiszem, hogy totál teljes kiőrl. kenyeret még nem is sütöttem..
A vegyes (sima+teljes kiőrlésű rozs, búza stb.) lisztből készült kenyeret is a basic - alap progin süsd és sípoláskor dobáld bele a magokat, hogy az elején az intenzív keverésnél ne nagyon "morzsálódjanak", törjenek szét. Ezért sípol a gép később.
A fűszeres és olasz kenyérnél a szárított oreganót, petrezselymet, tárkonyt stb.stb. ugyanúgy ráteszem a lisztre, mint a sót, cukrot stb. Hiszen ezek amúgy is apróra vannak vágva - csak a félbe, negyedbe vágott mag nélküli olajbogyót szoktam a sípoláskor beletenni.
A lapát olykor benne marad a kenyérben ez nem gond, nem szakít ki sok kenyeret, amikor kiszeded. Ezért adták a kampót, óvatosan (mert a lapát és a kenyér is meleg) beledugod a kenyér aljába "beragadt" lapátba, addig amíg teljesen át nem megy rajta, majd kicsit elfordítod, hogy a kis kampós (elhajlított) vége beleakadjon a lapát felső peremébe és így húzod kifelé határozott, de finom mozdulattal a lapátot.
Meglátod, hogy az első két-három kenyér után, már rutinból fog menni. A kenyér és pl. a tészta progin a csak kelesztett-dagasztott pizza tészta szerintem a legegyszerűbb, ezekkel érdemes az elején kísérletezgetni.
nekünk hauser gépünk van, asszem, majdnem tökugyanezekkel a jelekkel / gombokkal
nálunk a következőket jelenti:
programok: basic - alap french - franciakenyér, hosszabb sütési idő whole wheat - teljeskiőrlésű, leghosszabb idő quick - gyors sweet - édes tészta, pl. kalács ultra fast I. illetve II. - ultragyorsak dough - csak dagasztás sütés nélkül jam - lekvárfőző program cake - süti (???) sandwich - szendvics (???) bake - csak sütés minden más nélkül
programozás:
menu - ezzel lehet kiválasztani a programot
loaf size - ezzel lehet válogatni a lehetséges kenyérméretek között (kicsi, nagy)
color - sötét vagy világos kenyeret szeretnél
start/stop - ezzel lehet elindítani, megállítani (előfordul, hogy van rajta külön áramtalanító főkapcsoló, miénken nincsen, használaton kívül kihúzzuk a 220-ból)
trükkök:
menübeállításkor jelzi, mennyi lesz a sütési idő (ezzel meg lehet saccolni, mennyit dagaszt és mennyit keleszt, a sütési idő az kb standard a végén), az óra fel-le gombokkal ezt lehet "nyújtani" illetve "később elkezdetni" - pl. este 8-kor berakod, mondjuk 3óra40perces a program (nagy -1,2 kg teljeskiőrlésű kenyér), ez éjfél felé készülne el, ha azt akarod, hogy másnap reggel 6-ra legyen kész, megnöveled a 3.40-et 10órára, ekkor hajnal 2.20-kor kezd hozzá, és 6-ra kész lesz (van valami határ, asszem a 12 óra max)
csak sütéskor (bake) a miénk azt csinálja, hogy az időt az óra fel-le gombokkal 10 percenként max 60 percre lehet állítani
áramkimaradáskor pár percig őrzi a memóriát, aztán mindent elfelejt
dagasztás közben visítás jelzi, hogy a plusz magokat bele lehet szórni
adagolópohár és kanál nem feltétlenül kell, ha az itt a topikon olvasott recepteket alkalmazod (én is most tanulok, bár én elsősorban diabetikus előkevert lisztkeveréket sütök, ahhoz csak víz és élesztő kell, minden más benne van)
Sajnos nem sikerült a megadott utakon használati utasítást lelnem,így más út nem lévén beírom a gombokat. :)
úgy be vagyok már sózva,hogy sütögessek ,erre tessék... :)
Nos..
A dobozban volt a gép,egy kampó,egy "tápszereskanál" és egy mérő kübli.
A feliratok a következők:
basic
french
whole wheat
quick
sweet
ultra fast I. illetve II.
dough
jam
cake
sandwich
bake
A gombok:
van egy órám fel nyillal
és egy órám le nyillal
menü
start/stop
loaf size
color
Értem én,hogy mit is jelentenek angolul,de fogalmam sincs miből mennyit,hogyan és meddig kell sütni...keleszteni...szóval kicsit kezd olyan Sziszüphoszi lenni ez az egész..lassan már a kedvem is elmegy tőle,pedig két napja még azt hittem, ezentúl már minden nap friss kenyér illata lengi majd be a lakást. :)
Ha máshogy nem sikerül, talán ha beírod, hogy milyen gombok vannak, vagy milyen feliratok a vezérlőn, esetleg megpróbálhatok segíteni.
Egyébként más fórumon (nők lapja café stb.) is írták már évekkel ezelőtt is, hogy a Trionhoz nem kapott használatit: "Beleestem én is a Trion TR-7492 - es kenyérsütő problémájába! Nincs a csomagolásban használati utasítás és ajándékba adtam. Valaki segítsen nekem akár receptet akár egy használati utasítást küldjetek nekem! Van faxszámom , email címem is."
1./ http://www.olcso.hu/keres/keny%C3%A9rs%C3%BCt%C5%91/page/1 --------------------- Ezen az oldalon látszik, hogy árulnak lapátot - de tovább kell menni a weblapukra... regisztrálni, stb. elég bonyolultnak tűnnek: 2./ http://haztartasigep.sinilap.hu/konyhai_kisgep_alkatresz/kisgep.html ------------------------ Esetleg itt, próbáld meg a vevőszolgálatukat megkérdezni, árulnak Moulinex kenyérsütőt, hátha van alkatrész is:
Sziasztok! Veletlenul kidobtam a Moulinex kenyersutom kis lapatkait, van esetleg olyan webshop ahol kozvetlenul rendelhetoek? Gugliztam de nem talaltam csak mas markat.:( Hatha jart mas is igy..
Szia Kérhetek egy kis segítséget, úgy látom, te profi vagy kenyérsütésben!!! Karácsonyra kaptam egy Moulinex kenyérsütőt, tudsz nekem segíteni, hogyan is induljak el. Recepteket leírni, stb. 750, 1000, 1500 g os kenyereket lehet elvileg vele készíteni. Segítségedet előre is köszönöm!!!!! Egy tanácstalan kenyérsütő tulajdonos ;)
Szia ! Sajnos én sem találtam a neten, egy régebbi fórumban írta valaki, hogy az egykaros Trionnal 75-90 dkg-os kenyeret lehet sütni. Tehát - elvileg - az én korábban megadott 2 fontos (kg. 1 kg-os) kenyérhez való receptjeim jók a Trionhoz is.
Egyébként - a fogyasztóvédelmi törvény szerint - minden Magyarországon forgalomba hozott termékhez jár a használati utasítás! Tudom ez csak egy dolog, de esetleg nem próbálkoztál a bolttal, ahol vetted/vették Neked??? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- A neten találtam egy index-es fórumozóra hivatkozást, ő már másnak is küldött állítólag, talán kérdezd meg tőle emailben, hátha tud küldeni Neked is:
http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=914456 fhusimiki@freemail.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Valamint a teszvesz-en is hirdetnek eladásra egy Trion kenyérsütőt, a leírás szerint van hozzá használatija is, ha nagyon-nagyon-nagyon szépen megkéred, hátha tud segíteni. http://www.teszvesz.hu/item834815703_trion_kenyersuto_dagaszto_szep_allapotban.html
Szia, dehogy is, nem zavarsz:-) Időnként benézek:-)
Annyiban fontos, hogy először kell beletenni a vizet, erre jön a liszt és a lisztbe kell elhelyezni a hozzávalókat, ahogy általában a sütemények tésztájának gyúrásakor is.
Az én gépem használati utasításában egyértelműen az szerepel, hogy először a víz, majd erre óvatosan beletölteni a lisztet (ha többféle lisztből készítem, a liszteket előtte össze szoktam keverni). A lisztbe kell a mélyedéseket készíteni és ezekbe a sót, cukrot stb.stb.
Nem igazán értem miért is kellene beletenni először az olajat, majd arra a vizet??? Elvileg minden gépnél a lépések: felmelegíti a hozzávalókat egyenletes hőmérsékletre, keveri-dagasztja-keleszti-süti. Így tul.képpen mindegyik gép ugyanazon elv alapján, egyformán működik. Esetleg a géped sütőedényének bevonata miatt írná először az olajat???
Hm... hát ha így írja, akkor csináld inkább így, nehogy gond legyen a géppel. Ezért óvatosságból akkor azt javasolnám, hogy öntsd bele először az olajat, majd a vizet, erre a lisztet, ebbe készítsd az ujjaddal a mélyedéseket, amikbe tedd bele a sót, cukrot, élesztőt.
Csak megjegyzem érdekességként, hogy az öcsémnek az én gépemhez hasonló, de más márkanevű kenyérsütője van és pl. az ő használati utasításukban olyan vacak receptek voltak, hogy nem sikerültek a kenyerek, amióta viszont az enyémhez kapott használatiban lévő recepteket használja, náluk is szép kenyerek sülnek...
Amikor elkészül a kenyér egy morzsatálcára borítom ki, ezen egy kicsit hagyom kihűlni, majd beleteszem egy nagyobb zacskóba. Vagy amikor a boltban veszek kenyeret (időnként azért ez is előfordul:-) ), elteszem a zacskóját és abba teszem a kenyeret, elvileg frissentartó fóliába, vagy folpackba is bele lehet tekerni, csak azt bonyolultabb le-felrakosgatni:-)
A netről töltöttem le egy morzsatálca fotót - pl. a Praktikerben is árulják, ilyen van nekem is.
1./ Mielőtt beleöntjük a vizet ellenőrizni kell, hogy tuti benne van-e a KEVERŐLAPÁT !! Sokkal nehezebb "belecsempészni" a kimaradt lapátokat, amikor már a lisztet is beleöntöttétek, ezt tapasztalatból mondom:-))
2./ Amikor elkészült a kenyér, csak félre kell tenni biztonságos helyre a forró sütőedényt (akár vissza is lehet tenni a kikapcsolt gépbe) és amikor kihűlt kiszedni a lapátokat. A lapát elmosható, de a sütőedényt a legtöbb esetben teljesen felesleges különösebben elmosni, bőven elegendő csak nedves papírkéztörlővel alaposan kitörölni. Ha a lapátok tengelyére (a lapát alá) került liszt, kenyér stb., max. egy kis melegvizes rásegítés kell, hogy fellazuljon és letörölhető legyen, de a sütőedénynek nem használ, ha vízben áll !!
3./ Nagyon jó szolgálatot tesz, ezért vigyázzatok nehogy elkeveredjen valahová a lakásban a géphez kapott "lapátkiszedő" eszköz (kis fémrudat, vagy mifenét), amivel a kenyérbe belesült-beleragadt lapátot lehet egy határozott, de finom mozdulattal eltávolítani. Ilyenkor persze óvatosnak kell lenni, mert a lapát forró!
4./ Kiborításnál úgy kell ügyeskedni, hogy a kenyér inkább félig-meddig az oldalán, mintsem a tetején landoljon, hogy a friss, meleg kenyér teteje nehogy benyomódjon. Bár úgy is ehető, csak hááát ... kevésbé esztétikus:-)
Garantálom, hogy ízleni fog a házi sütésű kenyér, mert összehasonlíthatatlanul jobb, mint a bolti. Persze nincs benne mindenféle tartósítószer stb. így nem áll el napokig (mondjuk nincs is rá ideje, hamar elfogy), de éppen azért, mert természetes hozzávalókból készül, sokkal egészségesebb. Majd egyszer nézd meg a szuper drága külföldi barna kenyereket, tele van mindenféle adalékanyaggal (csupa E betűs).
Hát akkor jöhet a francia kenyér receptje, ami csak annyiban különbözik a fehér kenyértől, hogy nem kell bele vaj/olaj és tehetsz bele tejport, amit egyébként elég nehéz beszerezni manapság, mindenütt csak a kávéízesítő port ajánlgatták, már kezdtem azt hinni, hogy sok eladó talán nem is hallott még arról, hogy létezik ilyen, mert úgy néztek rám, mintha UFO lennék :-)
FRANCIA kenyér: francia programon sütve! 310 ml víz, 560 gr erős fehér liszt (jó a sima fehér is, de ha látsz valahol, vegyél erős fehér lisztet, ami nem BL55-ös, vagy ilyesmi, hanem pl. BL80-as stb. - az Auchanban szokott ilyen lenni) 2 kiskanál só 2 evőkanál cukor 2 kiskanál zacskós élesztő 2 evőkanál tejpor (nem muszáj, ezt egyébként tehetsz a sima fehér kenyérbe is) -----------------------------------------------------------------------------------------------------
BARACKOS kenyér receptje 2 fontos (1 kg) kenyérhez: alap programon sütve! 310 ml víz 560 gr erős fehér liszt 2 kiskanál só 2 evőkanál tejpor (nem muszáj!) 4 evőkanál cukor 4 evőkanál vaj vagy olaj 2 kiskanál zacskós élesztő
A sípszónál hozzá kell adni: 70 gr felvagdalt aszalt sárgabarackot 50 gr felvagdalt pekandiót 70 gr hagyományos zabkását ------------------------------------------------------------------------------------------
TEJES kenyér 1 kg-oshoz, alap, vagy gyors programon süthető! 310 ml tej 560 gr fehér liszt 2 kiskanál só 2 evőkanál cukor 3 evőkanál vaj, vagy olaj 2 kiskanál élesztő ------------------------------------------------------------------------------------------ TOJÁSOS kenyér 1 kg-oshoz, alap, vagy gyors programon süthető! 3 db egész tojás - erre rá a víz úgy, hogy együtt 310 ml-ig érjenek a mérőedényben 560 gr fehér liszt 2 kiskanál só 2 evőkanál cukor 4 evőkanál vaj vagy olaj 2 kiskanál élesztő --------------------------------------------------------------------------------------------- EURÓPAI FEKETE kenyér 1 kg-os teljes őrlésű programon sütve! 370 ml víz 2 kiskanál almaecet 400 gr fehér liszt 160 gr rozsliszt 100 g zabkorpa 2 evőkanál vaj 2 evőkanál cukor 1 kiskanál só 4 kiskanál köménymag 4 kiskanál szárított apróra vágott hagyma (ha nincs más, szárított metélőhagyma is jó) 4 evőkanál hagyományos (nem édesített) kakaópor 2 kiskanál élesztő
Huh, örülök, hogy sikerült!! Ha van a gépeden gyors program ezzel rövidebb idő alatt is tudsz kenyeret sütni, a minősége szerintem nem nagyon különbözik a hosszabb, alapprogramon sütött kenyér minőségétől. Ha gyors progin sütöd, mire elfogy az egyik, már ott lehet a következő:-)) Egyébként a legegyszerűbb Tesco-s sima búzalisztből is lehet jó kenyeret sütni, teledobálod mindenféle maggal (napraforgó, lenmag, tökmag stb.) és tökéletes:-)
Szia Etna. Megsült az első kenyerem,és nagyon finom lett. Köszönöm mégegyszer a receptet és a tanácsot. Csak egy hiba van,kicsi a gép,vagyis a kenyér amit süt.