Keresés

Részletes keresés

Arth_ur Creative Commons License 2012.04.05 0 0 840

Tényleg türelmetlen vagy. :-)

Mivel le is vannak takarva, olyan nagyon nem is kell adagolni azt a vizet, nem mocsarat kell nekik csinálni, mert abból csak berohadás lesz.

Csak hagyd békén őket, a türelmetlenségtől még egy növény sem csírázott gyorsabban!

Előzmény: kiwipat (839)
kiwipat Creative Commons License 2012.04.05 0 0 839

Szia!

Kicsit  türelmetlen vagyok.. Még nem bújtak ki a magok :/ Ez normális ? Pedig  megfelelően adagolom nekik a vizet.

Előzmény: Arth_ur (837)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.04 0 0 838

Az Actinidia arguta termősöknek lehet beporzója az Issai, vagy jobb nekik egy porzós?

És az Issai idegenmegporzással teremhet nagyobbat, többet?

Arth_ur Creative Commons License 2012.04.04 0 0 837

A pergolát ugyan tudom hogy mi, de ilyen fajta kiviről még nem hallottam.

Előzmény: kiwipat (836)
kiwipat Creative Commons License 2012.04.03 0 0 836

Köszönöm a tanácsokat!! :)

Szerinted egy ilyen mellé illene egy Pergola  fajtájú kivi ?

Előzmény: Arth_ur (835)
Arth_ur Creative Commons License 2012.04.03 0 0 835

Csak egyszer játszottam kivimag csiráztatással, de úgy rémlik gyorsan csíráztak az elsők, pár nap - egy hét alatt megjelentek.

Valszeg jó lesz, én annyival egyszerűbben szoktam az ilyet csinálni, hogy nem vacakolok se lyukasztással, se gumizással. Simán rátenném a folpackot, vagy fólia zacskót a cserépre-alátétre együtt, aztán napjában nézegetném.

(Az eleinte elég is szellőztetésnek. :-)    )

Előzmény: kiwipat (833)
Arth_ur Creative Commons License 2012.04.03 0 0 834

Igen, ezt a cikket már én is láttam tegnap éjszaka, de full-text-ben én sem érem el.

Előzmény: lszab (829)
kiwipat Creative Commons License 2012.04.03 0 0 833

Na mostmár jó lett! Mégegyszer bocsi!

kiwipat Creative Commons License 2012.04.03 0 0 832

(elnézést hogy sokszok küldtem el a bejegyzést!)

Szia!

Nemtudom hogy jól csináltam e .. ?!!

Töltöttem fel pár képet a csíráztatásról.

Remélem jól csináltam.

Mellesleg mennyi idő múlva fogom látni hogy

kezdenek kibújni a föld alól? :)

kiwipat Creative Commons License 2012.04.03 0 0 831

Szia!

Remélem jól csináltam.

Mellesleg mennyi idő múlva fogom látni hogy

Előzmény: Arth_ur (816)
kiwipat Creative Commons License 2012.04.03 0 0 830

Szia!

Remélem jól csináltam.

Mellesleg mennyi idő  múlva fogom látni hogy

lszab Creative Commons License 2012.04.03 0 0 829

Egy releváns cikk, fizetős, de az abstract is érdekes dolgokat ír. Tulajdonképpen 1:1 a szegregáció úgy általában, csak a gyümölcsöt hozó porzósoknál 1:3, de nem 1:10.

http://www.springerlink.com/content/nn020412w143688x/

Előzmény: Arth_ur (827)
raiff Creative Commons License 2012.04.03 0 0 828

Biztosan lehet a neten is találni erről infót , de magyarul azt hiszem valamikor ebben a könyvben olvastam: 88 színes kép a déligyümölcsökről - bár a címben nem vagyok biztos ,de valami hasonló

Előzmény: lszab (826)
Arth_ur Creative Commons License 2012.04.03 0 0 827

Úgy tudom, ez az ún. önporzó szőrös kivik kapcsán gyűjtött tapasztalat. Az időnként előforduló részlegesen termékenyülni képes termővel rendelkező porzós kiviket árulják ilyenként.

Az ezekről gyűjtött magból nevelt és piacra dobott, zömében tisztán porzós növényekkel elborították a magyar piacot évekkel ezelőtt, és csalódott emiatt a kivitermesztésben sok lelkes amatőr.

Hogy pl. Hayward x Tomuri összeporzásból származó utódoknál milyen a szegregáció aránya, annak megpróbálok utánanézni v. mi emberibb időpontban.

A nem szerinti különbséget a magockori növekedési erélyben nem tartom valószínűnek, de helyből kizárni nem tudom.

Előzmény: lszab (826)
lszab Creative Commons License 2012.04.02 0 0 826

Többször olvastam már tőletek erről az 1:10 kelési ivar arányról ami a kivi magoncokat illeti, ez valakinek a közvetlen tapasztalata vagy valami irodalmi adat? Nekem mindenesetre erős fenntartásaim vannak, talán inkább arról van szó, hogy a sikeresen felnevelt, növekedés alapján kiszelektált magoncok között több a porzós?

kiwipat Creative Commons License 2012.04.02 0 0 824

Sziasztok!

Majd küldök képeket a Kiviről! :) (Csíráztatás)

kiwipat Creative Commons License 2012.04.02 0 0 824

Sziasztok!

Majd küldök képeket a Kiviről! :) (Csíráztatás)

raiff Creative Commons License 2012.04.02 0 0 823

Sehogy , még két hete is jobban nézett ki , azóta egyik- másik szétrepedt , feketednek a tavalyi hajtások , a víz az folyik a repedésekből , ugy hogy nagyon tele van már vele a hócipőm .

Előzmény: Steinpilz (821)
kiwipat Creative Commons License 2012.04.02 0 0 822

Kedves Arth_ur!

Nagyon köszönöm a tanácsokat, sokat segítettél.

Mégegyszer köszi.

Steinpilz Creative Commons License 2012.04.02 0 0 821

Szia!

Azért ide írtam, mert ez a kivi termesztéséről nyitott topic. A hátteret pedig azért mutattam (mediterrán növények szeretete), hogy lássátok, milyen tapasztalataim vannak. Azzal is tisztában vagyok, hogy egy év negatív tapasztalata nem minden, de gyanítom hasonló eredményre számíthatok hosszú távon. Márpedig szerintem mindenki azzal a szándékkal ültet növényeket, hogy azokban gyönyörködjön, én azt gondolom, hogy bombabához hasonlóan be kell tudni látni, vannak limitek.

Próbálkozni lehet, aztán, ha sikerül, annak lehet örülni. Én most inkább csalódott vagyok. A tapasztalat megosztása volt a szándékom. Ha vannak a környékemen élők, akik sikeresek, akkor azoktól szívesen venném a tapasztalataikat. Egyébként a te kivi növényeid hogy bírták a megpróbáltatásokat?

A.

Előzmény: raiff (818)
bombaba Creative Commons License 2012.04.02 0 0 820

Ez a becsengetősdi tetszett!

Előzmény: raiff (818)
bombaba Creative Commons License 2012.04.02 0 0 819

Néha kénytelen az ember tudomásul venni, hogy bizonyos növények tartása nem csak akarat kérdése, vannak egyéb, általa nem befolyásolható feltételei is.

Sajnálom, hogy így jártál.

Előzmény: Steinpilz (817)
raiff Creative Commons License 2012.04.02 0 0 818

Szia

Sajnos vagyunk egy páran hasonló gondokkal mint te . A hozzászólásod itt is jó , de van két pörgősebb topik is , a fagytűrő déligyümölcsös , meg a nálunk is termő új gyümölcsök, bár ez utóbbiba írnád a hozzászólásodat akkor azt úgy kell csinálni mint gyerekkorunkban ha becsengettünk valahová és gyorsan elfutottunk , különben nagyon kikapsz mert oda csak "sikeres emberek" írhatnak:))))

Előzmény: Steinpilz (817)
Steinpilz Creative Commons License 2012.04.02 0 0 817

Sziasztok!

Szeretném a kivis tapasztalataim megosztani veletek. Nógrád-megyében kertészkedem hobbi szinten. Szeretem a mediterrán típusú kerteket, több pálma, yukka, selyemmirtusz... van kiültetve a kertben. Gyümölcstermők közül khakik és 4 tő 4 éves kivi. Eddig a telet rendben vették a növények, a kiviken kisebb fagyás volt csak a nem kellően beért hajtásvégeken, a tavalyi tél azonban teljesen tönkretette az eddig szépen teljesítő növényeket, mindegyik tövig fagyott, még a 2-3 cm-es fás részek is szétmállanak. Ez lett volna az első év, hogy bemutatkozzon a virágzás, eddig szép pergolettát neveltem belőlük. Még nem döntöttem mi lesz a sorsuk, a remény, a várakozás a téllel együtt elillant.

A kivik egyébként kb 40 cm magasan földdel voltak takarva, illetve a függőleges szálak fehér geotextiliával.

Ezzel együtt nem tudták elviselni a telet. A khakik szintén tövig fagytak, a pálmáknak csak a leveleik fagytak el, de már hajtják az újakat.

Sikeres kertészkedést!

A.

Arth_ur Creative Commons License 2012.04.01 0 0 816

Ha szép, porzós virágú ("fiú") kivit akarsz nevelni, akkor egy kiskanálnyi fekete magos részt tegyél bele egy teaszűrőbe, és vízben, csap alatt dörzsöld le a terméshúst (a zöld részt) az apró fekete magokról. Kézzel, az ujjaddal dörzsölheted, nem nagyon kell finomkodni a magokkal. Ha tiszták, egy papírtörlőn, szalvétán itasd le róluk a maradék vizet, és máris vesd el valami porhanyós földbe, sekélyen, kb. fél cm földdel takard a magokat. Tartsd nedvesen a cserepet (pl. takard le folpackkal, amíg ki nem kelnek), kelés után figyelj arra, hogy ki se száradjon a földjük, meg ne is nagyon csicsogjon.

Minél világosabb helyen tartod a lakásban, annál jobb, aztán ha már pár centisek, szoktasd őket a kinti viszonyokhoz, de ott árnyék, később félárnyék kell nekik.

Ha sikerül, minden 10 növényből lesz kb. 9 porzós, és 1 termős. Hogy melyik melyik, azt biztonsággal 4-8 év múlva tudod majd eldönteni, amikor már virágzanak.

Ha van kedved ezzel játszani, akkor szurkolok neked, ha nincs, akkor vegyél 1-3 termőst, meg hozzájuk 1 porzóst valamelyik megbízható kertészetben.

Előzmény: kiwipat (814)
kiwipat Creative Commons License 2012.03.31 0 0 814

Sziasztok! Segítségre lenne Szükségem.!

Pár napja vettem az egyik Tesco áruházban dobozos Kivit.

a Testvérem magról ültette, és gyönyörű lett neki mahónap teremni is fog.

De sejnos kiköltözött Ausztáriába, és nem tartjuk a kapcsolatot.

Esetleg tudna valaki sgíteni hogy hogyan kezdjek neki a kivi ültetésnek?

Csíráztassam ki? vagy tegyem egyből fölbe kiszárítás után . ?

előre is Köszi a választ!

kiwipat Creative Commons License 2012.03.31 0 0 814

Sziasztok! Segítségre lenne Szükségem.!

Pár napja vettem az egyik Tesco áruházban dobozos Kivit.

a Testvérem magról ültette, és gyönyörű lett neki mahónap teremni is fog.

De sejnos kiköltözött Ausztáriába, és nem tartjuk a kapcsolatot.

Esetleg tudna valaki sgíteni hogy hogyan kezdjek neki a kivi ültetésnek?

Csíráztassam ki? vagy tegyem egyből fölbe kiszárítás után . ?

előre is Köszi a választ!

trike46 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 813

Köszönöm az infót.

Előzmény: Arth_ur (812)
Arth_ur Creative Commons License 2012.03.25 0 0 812

Ha a távolság nem akadály, javaslom neked a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topikot, ott találod a hazai kivitermesztés igazán harcos és elszánt prófétáit. Nekik "személyes ismerősük" sok délnyugat zalai kivitő, többnek a termővé tételéről rendszeres képriportokat tesznek fel a topikba.

Ők szoktak metszési bemutatókat is tartani, és most épp topiktalit szerveznek tavaszra. Oda kéredzkedj be, ha van időd, és nem gond a távolság!

Előzmény: trike46 (811)
trike46 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 811

Egyébként e nemes cél érdekében a távolság nem akadály.

Előzmény: Arth_ur (809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!