Csak egyszer játszottam kivimag csiráztatással, de úgy rémlik gyorsan csíráztak az elsők, pár nap - egy hét alatt megjelentek.
Valszeg jó lesz, én annyival egyszerűbben szoktam az ilyet csinálni, hogy nem vacakolok se lyukasztással, se gumizással. Simán rátenném a folpackot, vagy fólia zacskót a cserépre-alátétre együtt, aztán napjában nézegetném.
Egy releváns cikk, fizetős, de az abstract is érdekes dolgokat ír. Tulajdonképpen 1:1 a szegregáció úgy általában, csak a gyümölcsöt hozó porzósoknál 1:3, de nem 1:10.
Biztosan lehet a neten is találni erről infót , de magyarul azt hiszem valamikor ebben a könyvben olvastam: 88 színes kép a déligyümölcsökről - bár a címben nem vagyok biztos ,de valami hasonló
Úgy tudom, ez az ún. önporzó szőrös kivik kapcsán gyűjtött tapasztalat. Az időnként előforduló részlegesen termékenyülni képes termővel rendelkező porzós kiviket árulják ilyenként.
Az ezekről gyűjtött magból nevelt és piacra dobott, zömében tisztán porzós növényekkel elborították a magyar piacot évekkel ezelőtt, és csalódott emiatt a kivitermesztésben sok lelkes amatőr.
Hogy pl. Hayward x Tomuri összeporzásból származó utódoknál milyen a szegregáció aránya, annak megpróbálok utánanézni v. mi emberibb időpontban.
A nem szerinti különbséget a magockori növekedési erélyben nem tartom valószínűnek, de helyből kizárni nem tudom.
Többször olvastam már tőletek erről az 1:10 kelési ivar arányról ami a kivi magoncokat illeti, ez valakinek a közvetlen tapasztalata vagy valami irodalmi adat? Nekem mindenesetre erős fenntartásaim vannak, talán inkább arról van szó, hogy a sikeresen felnevelt, növekedés alapján kiszelektált magoncok között több a porzós?
Sehogy , még két hete is jobban nézett ki , azóta egyik- másik szétrepedt , feketednek a tavalyi hajtások , a víz az folyik a repedésekből , ugy hogy nagyon tele van már vele a hócipőm .
Azért ide írtam, mert ez a kivi termesztéséről nyitott topic. A hátteret pedig azért mutattam (mediterrán növények szeretete), hogy lássátok, milyen tapasztalataim vannak. Azzal is tisztában vagyok, hogy egy év negatív tapasztalata nem minden, de gyanítom hasonló eredményre számíthatok hosszú távon. Márpedig szerintem mindenki azzal a szándékkal ültet növényeket, hogy azokban gyönyörködjön, én azt gondolom, hogy bombabához hasonlóan be kell tudni látni, vannak limitek.
Próbálkozni lehet, aztán, ha sikerül, annak lehet örülni. Én most inkább csalódott vagyok. A tapasztalat megosztása volt a szándékom. Ha vannak a környékemen élők, akik sikeresek, akkor azoktól szívesen venném a tapasztalataikat. Egyébként a te kivi növényeid hogy bírták a megpróbáltatásokat?
Néha kénytelen az ember tudomásul venni, hogy bizonyos növények tartása nem csak akarat kérdése, vannak egyéb, általa nem befolyásolható feltételei is.
Sajnos vagyunk egy páran hasonló gondokkal mint te . A hozzászólásod itt is jó , de van két pörgősebb topik is , a fagytűrő déligyümölcsös , meg a nálunk is termő új gyümölcsök, bár ez utóbbiba írnád a hozzászólásodat akkor azt úgy kell csinálni mint gyerekkorunkban ha becsengettünk valahová és gyorsan elfutottunk , különben nagyon kikapsz mert oda csak "sikeres emberek" írhatnak:))))
Szeretném a kivis tapasztalataim megosztani veletek. Nógrád-megyében kertészkedem hobbi szinten. Szeretem a mediterrán típusú kerteket, több pálma, yukka, selyemmirtusz... van kiültetve a kertben. Gyümölcstermők közül khakik és 4 tő 4 éves kivi. Eddig a telet rendben vették a növények, a kiviken kisebb fagyás volt csak a nem kellően beért hajtásvégeken, a tavalyi tél azonban teljesen tönkretette az eddig szépen teljesítő növényeket, mindegyik tövig fagyott, még a 2-3 cm-es fás részek is szétmállanak. Ez lett volna az első év, hogy bemutatkozzon a virágzás, eddig szép pergolettát neveltem belőlük. Még nem döntöttem mi lesz a sorsuk, a remény, a várakozás a téllel együtt elillant.
A kivik egyébként kb 40 cm magasan földdel voltak takarva, illetve a függőleges szálak fehér geotextiliával.
Ezzel együtt nem tudták elviselni a telet. A khakik szintén tövig fagytak, a pálmáknak csak a leveleik fagytak el, de már hajtják az újakat.
Ha szép, porzós virágú ("fiú") kivit akarsz nevelni, akkor egy kiskanálnyi fekete magos részt tegyél bele egy teaszűrőbe, és vízben, csap alatt dörzsöld le a terméshúst (a zöld részt) az apró fekete magokról. Kézzel, az ujjaddal dörzsölheted, nem nagyon kell finomkodni a magokkal. Ha tiszták, egy papírtörlőn, szalvétán itasd le róluk a maradék vizet, és máris vesd el valami porhanyós földbe, sekélyen, kb. fél cm földdel takard a magokat. Tartsd nedvesen a cserepet (pl. takard le folpackkal, amíg ki nem kelnek), kelés után figyelj arra, hogy ki se száradjon a földjük, meg ne is nagyon csicsogjon.
Minél világosabb helyen tartod a lakásban, annál jobb, aztán ha már pár centisek, szoktasd őket a kinti viszonyokhoz, de ott árnyék, később félárnyék kell nekik.
Ha sikerül, minden 10 növényből lesz kb. 9 porzós, és 1 termős. Hogy melyik melyik, azt biztonsággal 4-8 év múlva tudod majd eldönteni, amikor már virágzanak.
Ha van kedved ezzel játszani, akkor szurkolok neked, ha nincs, akkor vegyél 1-3 termőst, meg hozzájuk 1 porzóst valamelyik megbízható kertészetben.
Ha a távolság nem akadály, javaslom neked a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topikot, ott találod a hazai kivitermesztés igazán harcos és elszánt prófétáit. Nekik "személyes ismerősük" sok délnyugat zalai kivitő, többnek a termővé tételéről rendszeres képriportokat tesznek fel a topikba.
Ők szoktak metszési bemutatókat is tartani, és most épp topiktalit szerveznek tavaszra. Oda kéredzkedj be, ha van időd, és nem gond a távolság!