Keresés

Részletes keresés

Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.11 0 0 584
Nekem is azt mondták elég évente egyszer de én már benéztem oda és lehet ,hogy kéthavonta fogom azt takarítani jobb ha tiszta minden.

Alfato vedd le róla a csavaranyákat és a szélénél óvatosan feszegesd meg jó nagy laposcsavarhúzóval és ügyelj arra ,hogy ne a tömítésnél feszítsd! Szimmetrikusan mindkét oldalon.
Nekem is így jött le csak az első leszedés nehéz.
Előzmény: Alfato (582)
HUCsa Creative Commons License 2008.12.11 0 0 583
Nekem azt mondta a szerelő, hogy évente elég egyszer azt kitisztítani. Én eddig egyszer tisztítottam (tavaly tél óta van meg a kazán).
Előzmény: Alfato (582)
Alfato Creative Commons License 2008.12.11 0 0 582
Hetente szoktam kihamuzni...legutóbb a hamuzás után nem akart égni, pedig ügyelek minden járat tisztaságára. Még valami: a hátsó kéményjáratot tisztította már valaki? Milyen sűrűn kell? Meglazítottam a két bakelit markolatú csavart, de nem mertem feszegetni a fedelet...

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (581)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.11 0 0 581
Nekem akkor szokott ilyet csinálni ha nem elég száraz a gyújtós de ha lessz egy kis parázs akkor már nincs gond vele. Mondjuk nálam azt is nagyon észreveszi ha nincs rendesen kihamuzva.
Előzmény: Alfato (580)
Alfato Creative Commons License 2008.12.11 0 0 580
A merülő termosztátnak is megvan a maga problémája, ami ugyanaz lehet, mint HUCSA kolléga csőtermosztátjának: thermomechanikus, vagyis idővel a fizikai képességei romolhatnak.

A kapcsolás késése sokszor annyira egyszerű dologból adódik, mint pl a szelence láthatatlan sérülése, vagy csak egyszerűen poros lesz...

Éves takarítása mindenképp növeli a kapcsolási pontosságot, és az élettartamot is...ez is tapasztalat.

Tamás

PS: ma reggel alig tudtam begyújtani, valamiért nem akart égni az istenadta, de mivel itthon voltam, csak legyintettem rá egyet. Kb egy óra múlva lementem, és akkor már 80 C volt a kazán, úgyhogy gyorsan beállítottam a füstgáz hőmérsékleti tekerentyűjét a szokásos értékre...azóta ég folyamatosan, és a venti sem megy :-) mi a kutya lehetett vele? Mert ha nem tudok itthon maradni, akkor meg ki állítja be a füstgáz hőmérsékletet?
Előzmény: Fúzió Sámson (578)
Alfato Creative Commons License 2008.12.11 0 0 579
Az az igazság, hogy felületi hő érzékelése mindig relatív, mert a helység változó légmozgása is befolyásolja, bár hülyeségnek hangzik, de ezt tapasztaltam. Én TER-9 típusú vezérlést használok a gyártója az elko-ep. Ez bevált, és okos. A két feladatra is csak egy kell, mert független termosztátként is működik (1-es program), és csak két termisztort kell hozzá rendelni. A beprogramozás csak elsőre tűnik bonyolultnak, nagyon logikus és egyszerű. Ha valaki ilyenre adja a fejét nagyon szívesen segítek, hogy ne kelljen vele izzadnia.

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (577)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.10 0 0 578
Nekem van egy csőtermosztát a pufferból kijövő csövön ami azért van ,hogy ha kihűl a puffer akkor már ne keringessen a lakásba gondolom neked is van ilyen.
Én is ki akarom ezt cserélni egy merülőtermoszra ,mert van nekem egy használaton kívűli Danfoss merülőtermosz (régen olajégőt vezérelt) és a pufferon is van egy ledugózott csonk ahova be lehet építeni.Szerintem sokkal jobb megoldás mint a csőtermosz.
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.10 0 0 577
Alfatonak igaza van csőtermosztát csere bár szerintem a csőtermosztát nem igazán jó ilyen feladatra nagyon lomha nekem is van ilyen problémám.
Talán egy merülőtermosztát jobb lenne de a legjobb egy digitális hőmérsékletszabályzó. Az szerintem nem hazudik igaz ,hogy az ára is megvan de talán megér annyit ,hogy ne kelljen küzdeni.
HUCsa Creative Commons License 2008.12.10 0 0 576
Max felcserélem a puffer szivattyújának csőtermoszával. Mire annak be kell indulnia, addigra már felveheti a munkát emez.
Előzmény: Alfato (575)
Alfato Creative Commons License 2008.12.10 0 0 575
Akkor trükközés nélkül csere... nem hiszem, hogy más megoldás látszana...
Előzmény: HUCsa (574)
HUCsa Creative Commons License 2008.12.10 0 0 574
Igazán az a bajom, hogy felfűtésnél nagyon lassan reagál a mostani csőtermosztátom. Felfűtéskor az első kapcsolásnál kb 85 fokot mér a hőmérő. Amikor "beáll" a rendszer, akkor kb 60-65 fok körül kapcsolgat ennél a beállításnál. Sajnos erre vissza is hűti a rendszert, amikor leég a tűz. Ezen már dolgozom...
Ha kissé feljebb tekerem, akkor előfordul, hogy begyújtáskor annyira felmelegszik a kazán, hogy beindul a hűtőkörön a vezetékes víz. A termosztát meg nem kapcsol. Utána persze beáll 70-80 fokra.
A cél az, hogy mindenféle trükközés, állítgatás nélkül menjen végig a teljes cikluson.
Előzmény: Alfato (573)
Alfato Creative Commons License 2008.12.10 0 0 573
Azt még elfelejtettem, hogy a Laddomat is kiengedi a fizet kisebb hőmérsékleten...de, hogy mindezt miért teszi? Lövésem sincs.

HUCSA,

Akármilyen csőtermosztátot is veszel, nézd meg a hiszterézis értékét, ami gyárilag be van rajta állítva, annak benne kell lennie a termékleírásban. Szerintem annyira azért nem hőmérséklet érzékeny egy ilyen kazán, hogy nagyon percíznek kell lennie. Valószínű "lusta" a Tiéd, későn húz és későn enged, szerintem a cserét megéri...1700 Ft-ért már jó termosztátokat lehet venni. Ha maximalista akarok lenni, akkor duál digi termosztátot alkalmaznék, és mindkét szivattyút precízen működtetné, és a költsége tényleg néhány ezer forinttal lenne több, mint a két csőtermosztáté. Én ilyet használok napkollektoros rendszereimhez is, és a használati meleg víz szabályozására is ilyet raktam fel.

Tamás
Előzmény: Alfato (572)
Alfato Creative Commons License 2008.12.10 0 0 572
Igen de a Laddomat szivattyúját egy csőtermosztát vezérli, én arról beszéltem. A Laddomat ilyen szempontból stabil, nem kell hánykolódni a beállításával...
Előzmény: Fúzió Sámson (571)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.08 0 0 571
Ezt most nem értem neked elvileg 78 C-ig a kazánkörbe kéne keringetni a vizet mivel a laddomat a leírás szerint 78 C-nál nyít.
Előzmény: Alfato (568)
HUCsa Creative Commons License 2008.12.08 0 0 570
Mármint a termosztát működik. A feltekerést holnap tesztelem, mert már leégett a tűz.
Előzmény: HUCsa (569)
HUCsa Creative Commons License 2008.12.08 0 0 569
Működik. A beállított értéken lekapcsolja a szivattyút. Megpróbálom majd feljebb tekerni. Úgy emlékszem, hogy tavaly így ment.
Elég gagyi termosztátom van. Pontatlan a skálája (alkoholos filccel + hőmérővel átírtam), és nagyon lassan reagál felfűtéskor. Hőmérőn már kb 80 fok van, a termosztát meg nem kapcsol... Később beáll kb 60-65 fokra, tehát ott kattan, ha tekergetem.
Pedig hővezető paszta is van a csövön...
Előzmény: Alfato (567)
Alfato Creative Commons License 2008.12.08 0 0 568
Igen jól tudod. 65C kezd tartályt tölteni, addig belső körben mozog a víz. A kazán hőmérséklete változón éri el a 60C-t. Ha nagyon jó a fa, akkor átlag 30C amikor begyújtok a kazán hőmérséklet, és 10-15 perc alatt éri el a 60C-t. De volt olyan, hogy 40 perc alatt érte el, mert csak izzott a fa, és nem akart rendesen égni (eléggé meg sikerült buggyantani, és sikerült ezzel a levegő útját is elzárni).

A tartály teljesen tele kb az 5 óra körül rakja tele, de ez függ attól, hogy mekkora a fogyasztásunk természetesen.

Nálam a fűtési szivattyú állandóan megy ősztől tavaszig, mert a radiátorokat termoszeleppel szereltük, így minden helység önmagát szabályozza. Kb 1 hét alatt beáll a hőegyenlőség, és onnantól kezdve szépen muzsikál. Nekem ez már gázkazánnal is így működött. Tehát folyamatos fogyasztás mellett írtam az adatokat.

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (562)
Alfato Creative Commons License 2008.12.08 0 0 567
A csőtermosztát ha bekapcsol mondjuk 60C-nél, akkor annak bizony 60C mínusz a hiszterézis érték le kell kapcsolnia. Amennyiben kialszik a kazánod, a hő még azért marad a rendszerben....csak tippelek, vagy megy a szivattyú folyamatosan? Mert akkor az a csőtermosztát csere, vagy hogyan kapcsolod ki?

Nálam 75C-re van állítva (oda állítottam egy hőmérő segítségével), és szerintem rendesen működik, bár feljebb kellene venni 80C-re.

Tamás
Előzmény: HUCsa (563)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.08 0 0 566
Szerintem próbáld meg feljebb állítani a termosztát hőmérsékletét 70-80-fok közé a a javasolt bekötésben is ezt írják.
Előzmény: HUCsa (565)
HUCsa Creative Commons License 2008.12.08 -1 0 565
Igen.
Előzmény: Fúzió Sámson (564)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.08 0 0 564
Neked esbe szelep van?
Előzmény: HUCsa (563)
HUCsa Creative Commons License 2008.12.08 0 0 563
A kazánköri visszacsatoló ág szivattyúját szeretném lekapcsoltatni, amikor leég a fa a kazánban.
Jelenleg egy csőtermosztát indítja kb. 60 fokos kilépő vízhőfoknál. Az a gond, hogy amikor leég a tűz, akkor is tovább működik az a szivattyú, és a pufferben lévő 80-85 fokos vizet a kazánon át forgatja, és reggelig lehűti 60 fokosra (éjszaka a szobatermosztát nem kapcsolná be a fűtésköri szivattyút).
Kinek milyen megoldása van erre a problémára?
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.08 0 0 562
Alfato ha jól tudom neked Laddomat van beépítve ezért lenne egy olyan kérdésem ,hogy nálad mennyi idő alatt éri el az üzemi hőmérsékletet a kazán és mennyi idő alatt fűti fel a puffert kb 85-fokra?

Nálam esbe van és arra gyanakszom ,hogy nem az igazi.
Alfato Creative Commons License 2008.12.07 0 0 561
No igen ha száraz, akkor annyira huppog, vagy dübörög, hogy az elképesztő, és nálam is meleg van a kazánházban :-)

No ha vizes, akkor nagyon nehéz begyújtani, ezt már tapasztaltam, és szinte folyamatosan megy a venti, és nem akar kikapcsolni. Az tény, hogy érzékeny a technika a fa energia tartalmára, és arra leginkább, hogy milyen intenzitással tudja leadni a fa a benne rejlő teljesítményt, minél hamarabb, annál jobban huppog a kazán.

Amikor csak brikettel gyújtottam be, na akkor félelmetes volt, mert még a kazánház bejárati ajtaját is rázta szó szerint, csörgött a füstgázvezérlő lánca...

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (557)
nagy_jan Creative Commons License 2008.12.07 0 0 560
Kösz a választ. Lehet, hogy lesznek majd kérdéseim, nemsokára kezdek építkezni, és fűtés ügyben is jó lenne tisztán látni. Egyelőre csak gyűjtöm az információkat és csak nő a zűrzavar.
Üdv: nagy_jan
Előzmény: Fúzió Sámson (559)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.07 0 0 559
Ahol én lakom ott az egyik ember már 7-8 éve használja az atmos kazánját és még nem volt benne idomtégla cserélve. A korrózió szerintem a kéményre nem veszélyes csak a füstcsőre de azt is ki lehet köszöbölni rozsdamentes füstcső alkalmazásával.
A kazánra meg nem hiszem hogy veszélyes ,mert szomszédunk 20 évig használta a sima "mezelyi" totya kazánt és nem lukadt ki neki.
Előzmény: nagy_jan (558)
nagy_jan Creative Commons License 2008.12.07 0 0 558
Sziasztok! Tud valakoi mondani valamit a faelgátosító kazánok, pontosabban a kerámia betét élettartamáról és körülbelüli költségeiről? A fa gáz elég szennyező, pl. a fa klórtartalma miatt sósavas-korróziv hatású?
Kösz,
Nagy_jan
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.06 0 0 557
Alfato nálam ha száraz a fa szinite "hupog" a kazán annyira ég ha vizesebb egy kicsit a fa akkor meg olyan mint ha nem lenne huzat. És a kazánházba olyan meleg van ,hogy szaunázni lehetne alsógatyábba izzadok :)
Előzmény: Alfato (556)
Alfato Creative Commons License 2008.12.06 0 0 556
Az akác nálam is pattog...akármilyen száraz is, de pl van tuti száraz cseresznyém ( 5 éve a fészerben pihen), ami szintén alig ég a kazánban, mert túl száraz.

A brikett az meg jön fel, mint a kelő tészta :-) annyira megduzzad, hogy az valami elképesztő, és csak úgy rázza a a kazán levegő ajtaját!!!

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (555)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.06 0 0 555
Én is próbáltam brikettel az nagyon ég 25 kg-al 4,5-5 órán keresztűl égett 2,5 óra alatt 40 fokról felnyomta a tartályt (1000 liter) 85 fokra a maradék idő alatt meg a lakást fűtötte.

25kg brikett =teli kazán nálam csak nem szabad egyből tele rakni ,mert az égés során egy kicsit megduzzad.

Nálam az a baj az akáccal ,hogy valamelyik még sistereg is egy kicsit amikor ráteszem de amikor meg van alúl a parázs akkor már jól ég.
szárazabb fával valószínűleg tovább égne mivel nem kéne annyit menni a ventilátornak.Meg akkor a primer levegőn is tudnék visszaállítani.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!