Artababa, már ne haragudj, de szerinted van értelme annak, hogy becsöppenvén egy olyan közegbe, ahol nem találsz barátokra és nem szimpatizálsz az emberekkel, fogod magad és minden amerikait beraksz egy skatulyába? Nekem soha nem okozott problémát elbeszélgetni illetve összebarátkozni a bennszülöttekkel. Az is igaz, hogy elenyészően kevés képzőművészt ismerek.
De egyébként is nekem egészen más élményeim voltak itt, a származásom csak előnyt jelentett, pl a lányok minden jel szerint szeretik az európai fiúkat, munkaadók szimpatizáltak velem emiatt, egyedül a seregben húztak azzal, hogy biztos kommunista kém vagyok és inkább AK kellene a kezembe mint M-16-os. De a seregben mindenkit húztak valamivel. Mióta a nejem kinn van őt is állandóan körül udvarolják mindenféle fazonok, hogy milyen aranyos az akcentusa, stb. Olyan sikere van több haverom is azért molesztál szerezzek nekik magyar barátnőket.
Az USA egyáltalán nem materialista ország, itt sokkal több vallásos ember van mint akárhol Európában. Hogy melyik agyféltekéjük milyen azt nem tudom, de azt igen, hogy maximálisan egyet tudok érteni azzal, hogy ha a tizenéves gyereknek valami kell, akkor keresse meg rá a pénzt saját maga. Lehet újságot kihordani, gyorsétteremben dolgozni, igy legalább fegyelmet tanul és felelősséget.
Mindazonáltal felmerül bennem a kérdés, ha ennyire nem érzed az USA-ban jól magad, miért nem költözöl haza? Ha nem akarsz hazaköltözni, miért nem próbálsz ki egy másik vidéket Amerikában? Ha olyan helyre akarsz költözni, ahol sok magyar él, Ohio, Pennsylvania, New Jersey, New York ajánlott. Ha kellemes éghajlat után vágysz Észak Karolina egy jó hely. Ha szép tájakat akarsz látni, ott van Idaho. Annak nincs sok értelme, hogy Tucsonban ülj és boldogtalan legyél.
> Panaszkodas helyett inkabb bele kell torodnom, hogy nekem ez jutott.
Kedves Artababa. A 12 ev Amerika alatt, ha mast nem is, de azt megtanultam hogy ilyen nincs. Az embernek nem "jut" valami. Ahogyan elunk az nagyon sokban attol fugg, hogy milyen donteseket hozunk. Erre en is most dobbentem ra, amikor megpendult elottem egy olyan allaslehetoseg, amihez el kene innen koltozzek, sokkal de sokkal tobbet keresnek mint amit most, viszont a gyerekeimet egyedul nevelve, az idobeosztas szempontjabol, stb. nagyon nehez lenne. Eloszor kicsit elkeseredtem es en is azon sirankoztam hogy milyen nyomorult helyzet az hogy nem tudom a sajat donteseimet meghozni a korulmenyeim miatt. Aztan a barataim es kedvesem tobboras beszelgetesek soran raebresztettek, hogy a korulmenyeim azert ilyenek, mert en valasztottam oket. Mert annak idejen nem koltoztem haza a szuleimhez, nem adtam a gyerekeket az apjuknak, stb. Es bar nekem akkor ez nem ugy tunt mintha valasztas lett volna, most mar tisztan latom hogy persze hogy az volt, csak bennem fel sem merult hogy mashogyan legyen.
Te most egy olyan dontes elott allsz, ami nagyon fontos, es lehet hogy azert nem tudsz donteni mert nem annyira erzed meg magadat rosszul a jelenlegi helyzetben. De azt nagyon fontos latni magad elott, hogy akarmi tortenjen is mindig valtoztathatsz az eleteden. Valoszinuleg tokeletes megoldas nem lesz, akarhogy dontesz is, azzal negativumok is egyuttjarnak, de hat az elet mar csak ilyen. Es ettol szep. Mert amig vivodnod kell hogy elerjel dolgokat addig ertekelni is fogod oket ha odaersz.
Nem tudom a hattered, igy en is csatlakoznek howdy kerdesehez, hogy hogyan es miert pont oda kerultel?
Artababa, Artababa, te tényleg nagyon lehangoltnak tűnsz. Én nem vagyok sem bevándorló, sem igazi turista, oldalbordaként fordulok meg hosszabb-rövidebb időre Új-Mexikóban, ami szintén nem egy esőerdő. Nyáron elég jó az idő, nincs légkondink a házban, igaz, 2200 m magasan vagyunk, ott kellemesebb az idő, mint a városban. De ha mégis felforrósodna a levegő, kora délután elmegyünk moziba, akkor átvészeljük a legrosszabb időszakot, és délután 6-kor már jönnek a hűvösebb szelek a Sandia-ról. Akkor kitárhatnánk az összes ablakot, de nem tesszük, csak a szúnyoghálósakat nyitjuk ki, mert a környéken hemzsegnek a mezei egerek, és velük a Hanta vírus. Meg volt már csörgőkígyónk is a garázsban, fekete özvegy a vízaknában. Ez így szörnyen hangzik valószínűleg, de mi elég vidáman éljük meg ezeket a dolgokat. Kergettünk már éjjel kettőkor besettenkedett egeret meztelenül, és volt még ezer más vészhelyzet amit kalandként felfogva végigröhögtünk. Fogyni mi is fogyunk odakint, mert állandóan bicajozunk, és nem ízlenek a kenyerek. A Rio Grande partján vezet egy kerékpárút, azt nagyon szeretem. Télen lehet síelni, ja és járunk úszni is néha, uszodába. Az indiánosdit is szeretjük, és hosszú hétvégéken beautóztuk már az összes környékbeli pueblót. Na ja, a sivatag unalmas, de a canyonok gyönyörűek. Kirándulj néha talán. Én könnyen megszoktam Albuquerque-t, se nem túl kicsi, se nem túl nagy hely, de voltam már olyan városkákban kalandozásaink során, ahol egy éjszakánál többet semmiképpen nem szerettem volna maradni, és éreztem, hogy a hely valószínűleg minden szerencsétlen ott élőt depresszióba sújt. Eléggé ilyen helynek írod le ezt a Tucsont. Hogyan kerültél pont oda? Utálod a havat meg a latyakot, ugye? Hát igen, a telek valószínűleg nagyon kellemesek arrafelé. Élvezd, február van, a nyáron meg ugorj át Santa Fe-be (egy nap alatt odaérsz) én mindig ott töltődöm fel, ha valami kiakaszt, vagy ha rámtör a honvágy. Van ott egy Thousand Waves nevű japán fürdő + masszázsszalon, ha már emlegetted a természetes gyógymódokat. Ha jól időzítesz, találkozhatsz a második magyarral! :-) (Ha nem ott vagyok, akkor már a Cowgirlben ülök és howdyzok) De most először szaladj el gyorsan valami szép kristályért ami megmosolyogtat, ha ránézel.
Kedves howdy, amit irtal, azzal egyetertek. Panaszkodas helyett inkabb bele kell torodnom, hogy nekem ez jutott. A dolog csak azert nyugtalanit, hogy eppen az emlitett problema miatt fontolgatom a hazakoltozest.
A Grand Canyon State-ben elek, Tucsonban (ahol a western filmeket forgattak valaha.). Nem tudom megszokni ezt a lusta, sivatagi atmoszferat, sot kifejezetten utalom. Eddig osszevissza egyetlen magyarral talakoztam a 4 ev alatt. Ugy tunik,az Europaiak nem nagyon kedvelik ezt a kaktuszos, palmafas, szaraz, poros klimat. Sok az etterem, sok diak es muvesz el itt, rengeteg a mexikoi es igen keves az Afrikai-Amerikai.
A nyarak brutalisak, kb. 4-5 honapig egyfolytaban 40 C fok folott van, ugyhogy a klimatizaciot majusban kapcsoljuk be, es oktoberben ki. Olyan hazban lakom, ahol nem lehet ablakot nyitni, es nem is erdemes a por, hoseg, pollen, es bogarak miatt. Az kozepuletek nagy resze ablak nelkuli, ugyhogy neon vilagitas alatt vagyunk egesz nap a legtobb helyen. A klimatizaciot mindenutt jo huvosre allitjak, es az italok jegesek. Ehhez jott meg a hazaihoz kepest joval gyengebb minosegu, alacsonyabb taperteku kaja (a Safeway-bol). Mindez jol megvislete a szervezetem, ugyhogy lefogytam, depreszios lettem, allandoan erotlenseggel, gyengeseggel kuszkodtem. AZ elso nyarat csak ugy birtam atveszelni, hogy nappal aludtam, es ejjel voltam font, mert akkor csak 30 fokok vannak. Ide csak abszolut napimadok jojjenek lakni, akik nem felnek a borraktol.
Mindenki kocsival kozlekedik, nincs utcai elet, a belvaros kihalt, az emberek a shopping-mallokon setalnak, mu kornyezetben. A belvarosban lakom. Amikor tehetem, megis gyalog megyek az utcan, mert annyira hianyzik, ami persze nem is veszelytelen, de mar hordok magamnal pepper-sprayt. Cak lezengo hontalanokkal talalkozik az ember. Parszor megtortent, hogy lassitott mellettem a sofor, mert azt hitte, konnyuverru lany vagyok, kulonben mit keresnek az utcan? Normalis ember itt gyalog nem jar.
Nekem az elso benyomasom Amerikarol az volt, hogy "mi 40 evvel el vagyunk maradva ettol..." Mint egy idoutazo, aki eloreugrott a jovobe, ugy ereztem magam. Foleg a technikai szinvonal miatt: "jeee' itt minden mukodik", meg a bamulatos szervezokepessegukon amuldoztam. Es nagyon gyorsan megtanultam ertekelni az olyan dolgokat, amelyeket Europaban termeszetesnek vettem: a friss levegot, a tiszta vizet, a hazai kajat, a mozgast, gyaloglast, a termeszetes gyogymodokat es eletmodot. Mar nem is banom, hogy evtizedekkel el vagyunk maradva, jobb is bizonyos szempontbol. Ki hitte volna, hogy nekem ez is lesz a kultursokk ?!
De hogy mondjak valami jot is, Tucsonban a teli honapok kellemesek, sosincs ho, alig van csapadek, es szinte minden nap sut a nap. Most van a varosban a GEM-Show, ami talan a vilag legnagyobb dragako es mineral kiallitasa. Eszmeletlen mennyisegu elado es aru (kristalyok, gyongyok, nemesfemek, ekszerek) van itt a vilag minden reszebol.
Pestiutca12, az az ugynevezett konnyuelemes
hazepitesi technika amirol beszeltem illetve irtam nem 58 eve volt.Ez egy kulon mufaj.
Rosszindulatu? Hat nem tudom. De Mario Vargas Llosa kituno iro irta:
>A globalizaciot altalaban nem kozgazdasag-tudomanyi, hanem tarsadalami,etikai
es kulturalis tamadasok erik.Ilyen erveket sorakoztattak fel ellene az 1999-es seattle-i konferencia alkalmabaol,ezek kerultek elo Davosban, Bangkokban, Pragaban.Az Egysult Allmaok nemcsak tokeje, katonai ereje es tudomanyos folenye reven fog uralkodni a vilagon,rank erolteti a nyelvet,gondolkodasat,hitvilagat, szorakozasi formait is.
Ez az uldoztetesi mania, amelyet az eszak-amerikai oriasallam irant erzett gyulolet es rosszakarat taplal,a fejlett es magas kulturaju orszagokban is tetten erheto, szoszoloi kozott bal-es jobboldali politikusokat eppugy talalunk mint kozeputasokat.<
En nem vagyok politikus Pestiutca12,de sok mindent nem szeretek es mivel befolyasolja az itteni eletunket is most peldaul ez az ocskavas F16 vasarlas , nem orulok.
Azt irod az itteni házakrol: " kivül csicsa de semmi tartosság, rohammunkás könnyüszerkezet"
A mi házunk New Jersey-ben 58 eves volt.
A szigetelés jo volt, a szél sehol nem fujt be az ablak alatt, a tetöröl nem csepegett be az esö, a csapok mind jol müködtek stb, mikor elköltöztünk onnan.
Kivülröl pedig tiszta volt és egyszerü, mint minden hasonlo ház a környéken.
Viszont mikor M.O.-n voltam látogatoban, láttam ugyancsak csicsás házakat a budai hegyekben.....
A sok hitel nyoman eszembe jutott meg egy par dolog, es bocsanat ha rendszertelenul ugrandozom.
A kollegano a magyar konyhat emlitette mint kontaktust ,hat nem tudom, mikor politikus ha jol emlekszem Deutsch emlitett egy magyar konyha etterem lancot halalra cikiztek hogy az egeszségtelen magyar konyha es a koromporkolt. O biztos karomporkoltet foz mert az csirkebol van es egészségesebb.
Orlandoban egy kereszteny valalsu zsido tizenot millio dollarert felepitett egy vallas torteneti
parkot a keresztenysegrol, most a zsidok sztrajkolnak es tuntetnek ellene.
Eminem eladott nyolc millio lemezt, ott meg a homokosok es a feministak tombolnak.
Magyarorszag a Natoban , most megveheti 300 milliard forintert az amerikaiak hasznalt F-16 ait
Jo uzlet. Meg unokaink is fizetni fogjak.
Ez csak eszembe jutott csak mind adalek az Amerika kephez.
termeszetesen minden amerikaira nem lehet altalanositani , mert oriasi kulonbsegek vannak
ott is , a valasztasi kampanyban a vesztes demokratak olyat is mondtak hogy> ami fontos az a keleti es a nyugati part, a tobbi csak arra jo hogy atrepuljenek felette< de szoval amit irtal az mind igaz.Az egesz egy nagy latszatkeltes, egy szemfenyvesztes , egy nagy hajsza.Megdobbentem mikor irtak hogy Karacsonykor mar a jovo nyari fizetesuket koltik. Szoval mindent hitelre habzsolni. Vagy a hazaik.Kivul csicsa de semmi tartossag , rohammunkas konnyuszerkezet.
Es kozben a vilag legnagyobb kornyezetszennyezo orszaga.
Nekem vannak amerikai barátaim, Artababa, és nem érzem olyan szörnyűnek a helyzetet, mint ahogyan leírtad, bár sok igazságot is írtál. A művészeti galériákban, álarcosbálokon (stb) kialakuló felszínes és eladásorientált közeledéseket nem kell komolyan venni, ezt a valóban nagyon amerikai stílusú, mindenki által kisgyerekkorban megtanult bájolgást meg lehet tanulni, ha akarod, de csak csendben figyelheted is, képzeld közben, hogy szociológus vagy, menni fog, azt hiszem.:-)
Nem tudok tuti tippet adni barátszerzésre, de ami nagyon bejön, az az, amikor a már meglévő barátaink elhozzák az ő barátaikat is hozzánk vacsorázni. Én egy napig sütök-főzök, ők transzba esnek a magyar konyhától, egy hét múlva visszahívnak, akkor viszünk egy Culinaria Hungary könyvet ajándékba, kiolvassák, és a rákövetkező héten már főzőtanfolyamot tartok a feleségeknek... El sem hiszed, mennyi mindenről lehet beszélgetni közben. Szerintem a közös hobbik és a kutyasétáltatás is alkalom a közelebbi ismerkedésre.
És van akit érdekel, honnan jöttem. Nemrég egy kocsmában voltunk nagy társaságban, és egy nő, akit alig egy órája ismertem, kicipelt az utcára kérdezgetni, mert bent túl hangos volt a zene szót érteni. Nem lettünk "barátok", de isteni jót pletykáltunk odakint. Ja, a párom meg odabent hallgatta a hölgy férjének "ego" történeteit közben, még jó, hogy hangos volt a zene.
Meg lehet azt tanulni, hogy az ő kultúrájukban milyen témákat illik érinteni, és milyeneket nem, mik az elfogadott viselkedési normák, és mik nem azok. Nem azért mosolyognak rád, mert szégyellik a szemkontaktust, hanem mert ők mindenkire rámosolyognak, akivel szemkontaktusba kerülnek. Ez ugyanolyan természetes, mint ahogy te azt mondod, "egészségedre" ha valaki tüsszent.
Beszélgetésnél próbálj meg először figyelmesen hallgatni, és az ő témáikhoz kapcsolódni, ne kezd rögtön az UFOkkal, hacsak nem Roswellben élsz. Hogy őszinte legyek, én sem ugranék elsőként a témára...
Hagyd a hasonlítgatást, felejtsd el az agyféltekés teóriát, "csak" egy kis kiváncsi érdeklődést vigyél magaddal a legközelebbi családi eseményre. Indulj el just to have some fun, azt ki tudja mi lesz belőle. Üdv! Hol laksz?
Kivancsi vagyok a velemenyetekre a kovetkezovel kapcsolatban. Engem itt Amerikaban nagyon bant az, amit ugy hivnak hogy alienation - elidegenedes. Vagyis nincsenek barataim, azt tapasztalom, hogy az amerikaiakkal nem lehet baratkozni, legalabbis en nem tudok. Es ez miatt mar kisse szegyenlem is magam. Pedig jarok tarsasagba, csaladi esemenyekre, kiallitasok megnyitoira, azokat koveto fogadasokra. Legutobb is egy alarcosbalban voltam, szornyu unalmas volt. Udvariaskodasok, konnyu csevegesek,eroltetett, ures mosolyok, semmit nem mondo temak - iszonyuan kiabrandito. Senkit nem erdekel a masik, nem figyelnek arra, hogy mit mondasz, mindenki magaval van eltelve. Gyakran kepzomuveszek kozott vagyok. Elkepeszto, hogy milyen hatalmas egojuk van ! Alig van igazi baratsag koztuk, valoszinuleg a szakmai feltekenyseg miatt. (Pedig sokan kozuluk a lazongo 60-as evekben volt fiatal.) Konnyen sertodnek, rivarizalnak, megjatsszak magukat, azt hiszik, ok a vilag kozepe. Mindegyik azt kepzeli magarol, hogy o a legnagyobb muvesz.
Ha erdekes temat vetettem fol tarsasagban (pl.szellemek, UFO-k,) akkor azt gyorsan elbeszelte'k, vagy hallgatas volt a valasz, ha valakihez kozeledtem, akkor kimentette magat, hogy nincs ideje ... Megorjit a felszinesseguk, zarkozottsaguk, erzelemmentesseguk, sznobizmusuk, arroganciajuk. Es sajnalom is oket ezek miatt. Biztos bennem is lehet a hiba. Csak megdobbento, hogy otthon minden tarsasagban talalok erdekes embereket, akikkel feldob a beszelgetes, az egyuttlet, akik kinyilnak, akikkel jolesik oszinten beszelgetni valami lenyeges, erdekes dologrol- Amerikaban miert nem !? Itt senki sem kivancsi arra, hogy milyen az elet ott, ahonnan szarmazom, senki sem kerdezi a velemenyem, tapasztalataim, meglatasaim. Ugyhogy inkabb mar nem vesztegetem az idomet es otthon maradok egy jo konyv tarsasagaban, mert azt viszont rengeteget talalok itt. Azt is tudom, hogy vannak kivetelek, de en meg nem talakoztam veluk.
Azon toprengem, hogy miert ilyenek az amerikaiak ?
Szerintem, leegyszerusitve azert, mert o"k inkabb az agy emberei, mint a szive. Ezert is tudtak ilyen bamulatos mukodo es megszervezett high-tech civilizaciot teremteni, es ezert is az USA a vilag legmaterialistabb orszaga. Ezzel szemben az erzelmi es szellemi szferaban kiabranditoan alultaplaltak. A bal, analitikus agyfeltekejuk jobban ki van fejlodve, mint a jobb agyfeltekejuk, a szintetikus, ami el van hanyagolva. Ennek pedig az oka, hogy kiskoruktol ugy neveltek oket, hogy celiranyosak legyenek, hogy sikerre torekedjenek. Peldaul a bebi csak 3 honapig van az anyjaval, mert az siet vissza a munkahelyere ! Tizenevesen mar penzt keresnek, es huszoneves korukra van lakas, auto, jol fizeto munkahely. Mikozben szemelyisegukben, lelkileg, erzelmileg gyerekesen naivak, nem akarnak felnoni, vagy nem is tudnak. Tul sok van szabadsagbol, es szabadossagbol, de nincs eleg a felelossegerzetbol. All they want is to have FUN.
Ugy tapasztalom, hogy az amerikai ember inkabb extrovertalt, kifele fordulo tipus. Furcsanak talalom, hogy altalaban lelki problemaikrol nem beszelnek csaladi es barati korukben. Megjatsszak magukat, hogy minden a legnagyobb rendben, meg maguknak sem valljak be, hogy vacak az eletunk amugy a nagy anyagi sikeresseg kozepette. A gondokkal a pszichologushos mennek, nagy osszegeket fizetve nekik.A masik oldalon pedig kepesek a teve kamerai elott erzelmileg levetkozni es kivetkozni magukbol. Biztos a show-musorban valo szereplesert kapott penzert is csinaljak.
Peldak: 1. A nepszeru Oprah-showban tanitjak a hazasparokat arra, hogy a ferj es feleseg b e s z e l g e s s e n e k egymassal, kulonben szetesik a parkapcsolatuk! Az atlagamerikai erre magtol nem tud rajonni (mert nem tudja, hogyan hallgasson a szivere).
2. Ha valakire az utcan ranezek, illetve talalkozik a tekintetunk, akkor kenyszeruen elhuzza a szajat, rammosolyog kinosanan. Mintha bocsanatot kerne azert, hogy szemkontaktusba kerultunk. Mintha bun lenne az, hogy a szemunk talalkozott, vagy az, hogy megnezett, hogy emberszamba vett !
3. Az utcan, a kampuszokon nem latni kezenfogva jaro parokat (ha megis, akkor azok mexikoiak). Szegyenlik a gyengedseg megnyilvanulasait, vagy nem is kepesek ra? Ugyanakkor a szex nem tabu.
Felreertes ne essek, en most nem szapulni akarom az amerikaiakat. Olyanok amilyenek. Mi sem vagyunk tokeletesek. Csak a temaban kifejezett frusztraciomon probalok segiteni a magam modjan.
.
Sziasztok. En is OFF leszek egy kicsit. Nyitottam egy uj topikot, ami egy picit ide is vag, de csak eletforma kerdesben, szoval olyasmivel foglalkozik ami itt off lenne. Nezzetek be ha van idotok.
Sziasztok!
Bocsánat az OFFért, de inditottam egy topicot "Történelmi magyarok rangsora" cimmel. Sajnos elég sokan offolnak benne, de én nagyon kivéncsi lennék a külföldön élő magyarok "10es listájára is". Olyan magyar emberek szerepeljenek rajta, akik már nem élnek, és szerintetek a saját korukban, a saját területükön sokat tettek a magyarság jó hiréért, megbecsüléséért, megmaradásáért. Lehet politikus, iró, müvész, tudós stb.
Köszönöm.
Persze, hogy nem mindenkinek ez a Kánaán. De a lehetőség, az esély megvan.
Van ugye a két VH-s, 45 év átkosos, 56-os hendikep; ezt pedig nem lehet 10 év alatt ledolgozni /hogy csak az utóbbi 100 évről beszéljünk/...
Igen talan javul a helyzet, de nem azok szamara akik 35 evet szakmunkaskent huztak le. Ha jol emlekszem Tibor azt irta O szakmunkaskent dolgozott. A szakmunkaskent becsuletesen dolgozo szuleim minden osszel elore gorcsolnek a teli futesszamlatol. Iden cserepkalyhat rakattak, mert nem birjak mar fizetni a gazt. Ennyit a javulo helyzetrol.
simine
Emese tunderi kislany. Napkozben eszik alszik sirdogal, de eddig ejszaka ugy aludt mint a bunda. Most eppen evett egy kicsit de ugy elajult kozben, hogy nem tudtam felebreszteni igy most alszik a kisagyban. En is kezdem osszeszedni magam a mutet utan, ugyanis csaszarmetszes lett a szules vege. Sajnos az apukaja matol ujra dolgozik, pedig olyan jo volt mikor itthon volt velunk.
Lehet, hogy raebredt Emese, hogy meg ehes ugyanis kipattantak a szemei de meg csendben van.Udv
Hogyan lehet ide kepet rakni? Esetleg megmutathatnam a kis csemetemet, de nem vagyok tul jo a szeren.
Tibor,
mail megjött, olvastam. A te eseted, stílusod, hozzáállásod érthető, el is fogadom! /ha eddig nem éreztettem volna/ Nekem a fröcsögő majdnemamerikaiakkal vannak igen komoly problémáim...
Szia! :-)))
Sziasztok. Koszonom, hogy belephettem kozetek, meg a valaszokat. De a tegnap irt 2.szamu uzenetem nem jelent meg a kepernyon. Gyakran megtortenik ez?
Egyebkent az uzenetek melletti idopont a magyarorszagi, vagy a greenwechi ido jelzi ?
Kedves Tibor baratom,emiledre valaszolok itt mert lehet hogy maskep nem kapod meg a kert visszajelzest.
Igenis baj van a szerverrel egyesek peldaul klia is egy masik topicbol nem tudott feljonni a forumra vagy a postaladajat nem tudta kinyitni.Itt jelentem hogy megkaptam a leveledet.