Igen, a kritikus pont a kódolás.
Minőség és sebesség.
A sebesség csak processzorral növelehtő, a minőség pedig a szoftver képességeitől függ.
Mekkora procival kódolsz?
(Nálam a 2.6-os AMD-n egy 20 perces szelettel kb. 1 óra alatt végez a Pinnacle Studio 9 a legjobb képminőség esetén. A linuxon is nagyjából ennyi, hasonló minőségben. Csodák nincsenek, nagyjából ugyanannyit kell számolni ;) )
Inkább úgy finomítanám, hogy a kétszer annyiba kerülő kamerával nem lesz kétszer olyan jó a kép, de még másfélszer sem. No persze, az sem teljesen objektív, hogy kinek hányszoros "jobbságot" jelent valamekkora javulás :))
Szerintem egy gyengébb (nem gyenge!) képességű kamera plusz egy nagyon jó "házi studió" jobb összeállítás, mint egy nagyon jó kamera plusz "primitív, egyszerű, gagyi" utófeldolgozó eszközök.
Persze, ha van rá pénz / megszerezhető a szoftver, akkor mindenből a legjobbat kell megvenni/megszerezni :)) (Nem a legdrágábbat!)
A sok megapixelről meg személy szerint az a véleményem, hogy - bizonyos fokig - parasztvakítás. Elsősorban a kamkorder fényképkészítési képességét javítja. Ugyanis akár a PAL, akár az NTSC szabványban gondolkodunk, a sorfelbontás kb. 750 sor. Namármost egy 800.000 pixeles CCD esetén a felbontás kb. 1024*768 képpontnak felel meg, ez pedig már eleve jobb, mint amit a TV "le tud vetíteni".
Viszont amennyivel drágább a sokmegapixeles kamkorder, annyiért egy sokkal jobb képességű digitális kompakt gépet lehet venni...
Száz szónak is egy a vége: mindenki saját igényei és lehetőségei szerint válasszon :))
Senkit nem akarok sem rábeszélni semmire, sem lebeszélni semmiről. ;) Én elégedett vagyok a "kis" Panával ;)
Mar leirtam de en a HC40-HC85-GS120 kozott vacillaltam. A HC85 hamar kiesett a merete es az ara miatt (igaz a nagy lcd telleg jo viszont fenykepezogep funkciokra nekem nem kell, ahhoz eleg komoly aparatom van, mas elonyet meg nem nagyon lattam). Igy maradt a GS120 vs HC40.
A hc40-en van mindenfele bemenet ami a panan nincs (a panan csak dv in van, a hc40-en van av bemenet). A pana lcd kijelzojenek a kontrasztja jobb, viszont a sony-e erintokepernyos (ami nekem nagyon bejon), valoszinuleg ennek a foliaja veszi le kicsit a kontrasztot. A pana mmc/sd kartyas ami szerencsesebb mint a sony ms (nekem van mar sd kartyas eszkozom es kartyam is). A sony valamivel kisebb mint a pana az alakja is kicsit mas. A pana gombja szerintem igen buta helyen vannak. Kepminosegrol nem tudok nyilatkozni csak a sonyt ismerem :) de ez megfelel. A pana 3ccd-s de beleposzintu felbontassal ami epp akkora mint a tv-kep (3x540kpixel a sony 1x1Mpixel). Igy nem tom mennyivel romlik a kep bekapcsolt stabilizatornal (mivel ezek elektronikus stabilizatorosok ami valahogy ahhoz hasonlatos mint amikor egy ablakot mozgatunk a kepen, itt a pananal nincsenek tartalekok, de a gyakorlatban nem tudom hisz panat nem probaltam csak a boltban). Szoftver a sonynal a hasznalhatatlan kategoria a pana talan jobb bar illuzioim nincsenek. A neten probaltam utanaolvasgatni de nem sok van az adatokon kivul. Lentebb volt par link, le lehet tolteni mindket gep hasznalati utmutatojat (angol nyelven mindenkeppen). A sonyn van tartozek sin, night shot funkcio, a keresoje allithato dioptrias, kihuzhato, es szines, van kulso mikrofon es lanc csatlakozo.
Termeszetesen az ár is sokat szamitott mert a sony-t nagyon jo aron tudtam beszerezni.
Ennek ellenere nem tudok az aron es az av bemenetn kivul mondani olyan komolyabb dolgot mondani amelyik eldontene a dillemat. Vegul ezt valasztottuk es eddig jo (kiveve ezt az xp-s bugot de az biztos hogy +oldhato), de valoszinuleg a panaval is ugyanigy meg lennek elegedve:)))
Ja EW-ben mindket gep kiprobalhato kezbefoghato, megnyomkodhato a kepuk megnezheto (mar amennyire mesterseges vilagitasnal egy 30cm-es dévu tv-n latszik).
- Ha mindenkinek tetszik a családban, akkor DVD-R, ha nem akkor további munka.
Biztosan vannak ennél sokkal ügyesebbek, sokkal jobbak, a topicokat olvasva nagy guruk is ebben a témában. Nekem ez bejött, és a minősége is tökéletes, mintha csak a felvett szalagot nézném."
Nekem ez tényleg nagyon bejön, eddig két DV kazit írtam így ki. Igaz, nem kevés munka van vele, de megéri. Ja, és a Canopus a 60 perces DV-AVI fájlokat 4,5 (!!) óra alatt kódolta át! Nekem nincs gondom a gyorsabb mozgásokkal sem. Fontos még, hogy az Ulead az mpeg fájlokat nem kódolja át, azaz a Canopus által átkódolt mpeg-t írja a DVD-re. A kamera meg Pana NV GS-120.
A válaszod értelmezhetem akkor úgy, hogy szerinted nem érdemes olyan képességű kamerát venni mint a Pana?
Amúgy értem a hasonlataid, főleg a "zenés"-t mivel a hangtechnikában jobban otthon vagyok.
Viszont szerintem az is biztos, hogy ha egy jobb minőségű forrást konvertálsz át DVD-be akkor a végeredmény is jobb minőségű lesz, nem? Színek, sötét-világos,árnyékok stb.
Szerintem a darabszam az egyik kulcs masik a szoftverekhez valo hozzallas (mert ugye szoftvert 'szerezni' sokkal egyszerubb mint betorni es ellopni a kamerat, raadasul a szoftvernel a lopas eszre sem veheto hiszen az erdeti megmarad). Es ne legyunk naivak meg nyugaton is a hazi hasznalatra nem veszik meg csak 'megszerzik', igy sokkal kevesebbet lehet eladni szoftverbol.
Azon talán elgondolkodhatnának a szoftverkészítők is, hogy miért kerül kevesebbe sokszor a hardver mint a szoftver. Főleg, hogy a hardver chipjeiben lévő szoftvereket is meg kellet írni valakinek.
Állvány: használ valaki egylábú videóállványt? Azért kérdem, mert a 3 lábút macerás (Hama Gamma) cipelni, viszont rövid családi felvételekhez talán praktikus. Nem tudom, még nem próbáltam és érdekelne az a kevés tapasztalat is, amit egy ilyennel lehet szerezni.
Ha megengedsz még egy "közelítő" hasonlatot:
Bizonyosan hallottál már 100ezer forintos "DVD egybecuccot". Nem szólt ugyan rosszul, de ha összehasonlítottad mondjuk egy okosan összerakott (és jóval drágább, pl. Marantz-Tannoy) rendszerrel, akkor nyilvánavaló volt az utóbbi egyértelmű és lehengerlő fölénye. Sokkal-sokkal jobb az utóbbi.
Viszont a kettő között jóval kisebb a különbség, mint az olcsóbbik rendszer és egy zsebrádió között. Számszerűsítve (ami persze lehetetlen) a kettő közötti különbség mondjuk olyan 30%... (míg az árdifferencia 500%!!) Az emberek többségének ez a 30% valójában csak 5%, és ezért bolondok lennének kifizetni az ötszörös árat. Viszont vagyunk páran, akiknek ez a 30% 300%-ot jelent. Vagy 3000%-ot.
Ráadásul filmnézéshez szerintem nem is kell annyira kihegyezett cucc (felesleges), viszont zenehallgatáshoz és/vagy zenei DVD-khez bizony csak a jó minőségű (és sajnos drága) cucc való. (És én elsősorban zenei DVD-ket nézek, zenét hallgatok.)
Akkor egy kicsit megnyugtatlak.
Nekem egy (régebbi) Panasonic NV-DS 30-as MiniDV kamkorderem van (800.000 pixel, 10x optikai zoom - digitális zoom felejtve), linux alatt a kino (+dvgrab + mindenféle kóder program keresztbe-kausl) felhasználásával készítek családi DVD-ket. Kipróbáltam a olcsóbb és a drágább "DVD authoring" programokat. Egyik jobb, másik gyengébb. A kritikus pont az "enkódolás". A többi csak csicsa-micsa.
Ismerve (és folyamatosan tanulva) a "lehetőségek és szándékok" határait, teljesen meg vagyok elégedve a készült anyagokkal.
Tény, hogy lehetőleg lassú mozgásokkal kell filmezni, nem szabad rángatni a kamerát, ha esetleg tényleg olyan a téma, akkor talán a nagyobb zársebesség segít.
Ha ezeket az ember észben tartja, teljesen megfelelő DVD-k készíthetők. (Ha most nagyon százalékosítani akarom a minőségromlást, akkor azt mondanám, hogy okosan elkészített felvételekkel 95% körüli a romlás, viszont tény és való, hogy "kellemetlenebb" jeleneteknél bizony jelentős lehet a "pixlizálódás", színhiba... De ez nagyon kevés jelenetet érint.
Szent meggyőződésem, hogy egy (technikailag, papírforma szerint) sokkal jobb kamerával (1,8 Mpixel, 3 CCD) készült felvételből készült anyag nem lenne értékelhetően sem jobb. Az a meglátásom, hogy egyrészről közvetlenül a kameráról visszanézve a filmet, azonnal látszik a különbség, ezalapján tehát azt lehetne mondani, hogy drasztikus a minőségromlás, ugyanakkor az is igaz, hogy ez a különbség azért egyáltalán nem nagy.
Zeki: Irtad, hogy ha az USA-ban van ismeros akkor olcsobban hozzajutok.
Nagynenem nekem kint el es a poen az, hogy Nagyanyam nemsoka megy ki hozzajuk kb 1,5 honapra. A szitu jo is lenne mert hazahozna magaval. Kuldtem egy mailt nagynenemnek, hogy nezzen mar korbe mennyiert lehetne ezt megvenni ott. A valasz annyi volt, hogy szetnezett par helyen es ezt a tipust nem forgalmazzak. Hat nem ertem. Ha forgalmazzak, ha nem nekem az NTSC megse lenne jo, mert ugye itt PAL-ba kene dolgozni. Nekem az a celom, hogy a rogzitett anyagot DVD-n es VHS-en is lehessen a kesobbiekben megnezni. Kinek lenne kedve konvertalgatni NTSC-bol Pal-ba.
Akkor vegulis ra lehet nyomni az ament a Pana-ra? Esetleg nem tudok valakit itt a forumozok kozott akinek ilyen gepe lenne? (en nem lattam)
NRB valasza mar megint csak kezd elbizonytalanitani.
Optikus: irod, hogy sok kort futottal 3 tipus korul.
Leirnad mi volt a velemenyed a Pana-rol es a Sonyrol illetve az aron kivul vegulis miert a Sonyt valasztottad?
TDK123456: Hogy van ez a csomagos szallitas? Olvastam a forumon valahol, hogy ha csomagot rendelsz akkor a szallitasi koltseget elhagyjak.
Kazetta ugyis kene hozza, ha igy nem lenne szállítási koltseg akkor inkabb csomagot rendelek.
Hali!Melyik kamera lenne a legideálisabb szerintetek???
JVC MiniDV GR-D53E
Sony DCR-HC14e
Canon MV-600i
Egyszerűen nem tudok választani mert eddig csak száraz adatokat olvastam róluk,és semmi tesztelést.Kellene valami kamera tesztelős oldal.Bye
Akkor nekem nincs szerencsem, mint irtam masok is talalkoztak ezzel a problemaval (sot a microsoft oldalain is van ilyen hiba winxp bug-kent leirva).
Egyertelmuen szoft hiba hisz ugyanazon a vason 2k-alatt muxik. Mar 'csak' azt kell kideritenem mi bugzik (sony cuccok, win driver, videokartya, directx, stb...). Elso korben nekem az volt a fontos hogy biztos legyek benne hogy nem a kameraban (es nem a firewire kartyaban) van a hiba. Ha rajottem majd megirom, hatha segit masnak is.
Ha igazán használható félprofi megoldást akarsz, akkor kb. 200-300ezer fotintot kell szoftverre költened. Ha esetleg nincs PC-d ( vagy már kicsit öregecskedő ;) ), akkor arra is 50-150 között, attól függően, hogy csak procit és ramot, vagy komplett gépet veszel.
Ennyiből már tényleg lehet nagyon jó asztali DVD-rekordert venni.
A 49.99 $-os kategória meg óvodába való, a kakaóbiztos számítógépekbe.
Szerintem ez így nagyjábl fedi is a valóságot, most már csak mindenkinek az egyéni igényét, elvárásait, háklisságát, pénzügyi helyzetét kell mérlegre tenni, és dönteni.
Ballagásról DVD-t készíteni a nagyinak elegendő a 49.99$-os kategória is...
Igényes otthoni amatőr munkához viszont az relső kategória kell...
Vagy (természetesen ez is járható út), meg kell szerezni schwarzban a drága progikat... ;))
Hát úgy nézem, hogy nagyon el kell szomorodnom. Én nem vitatkozom, nem mondom, hogy nincs igazatok, csak tényleg nehéz dolog ez. Persze a fizetésem mellett van még másodállásom, meg a feleségem is keres, csak hát nagyon sok magyar pénz az a 40 ezer. Nehéz a feleségemnek megmagyarázni, hogy nézd, szívem, most ebben a hónapban még ne vegyük meg ezt meg azt, mert kell még 40 állványra. Mire ő: miért nem jó nekem a 10 ezer forintos állvány? Értitek, ugye? Én elhiszem, hogy nem lesz az igazi, bár nagyon elkeserít. Szóval a kamera mozgatásánál nem lesz az igazi. Kár, majd meglátjuk, most mindenesetre szinte biztos, hogy lesz egy olcsóbb állvány, és ha nagyon-nagyon zavaró, akkor majd egyszer talán egy újabb beruházás keretében lesz valami komolyabb.
Szóval bocs, ha az előző hozzászólásom kissé indulatosra sikeredett, nem volt szándékos, csak hát ugye... (mély sóhaj)
Nekem nincs fent a vegas. Igazabol nem is kell semmilyen editor, az xp-ben egy egyszeru ablakban meg lehet nezni a streaminget. Majd kiprobalom hogy felrakok egy ures xp-t es megnezem azzal megy e. Ha igen akkor valamelyik szoftverkorites cseszte el (gyanus nekem ez az igenytelen sony picture package).
>Csak van közöttük olyan, ami használható valamire, nem?
Felek hogy nem. Ha nem csak arra kell hogy statikusan tartsa a gepet hanem mozgatni is akarod akkor sok jora ne szamits:((( Szerintem probald ki egy mm-ban. Ott van sok hama, soligor allvany, a manfrottot meg a tripontban vagy a studiolineben nezheted/probazhatod ki (persze mindez bp-en).
Termeszetesen en megertem hogy 90-bol kijonni manapsag nem nagyon lehet, plane meg a hobbira is kolteni szinte lehetetlen (van tanar a csaladban:).
Szerintem Zeki azert irta mert az lesz a vege, hogy most megveszed a hama/soligort es nehany hasznalat utan rajossz hogy megiscsak nem volt tul jo vetel. Ha benezel az allvanyos topicba ott joparan irjak hogy szeretnenek megszabadulni a hama allvanyuktol es egy nagyobb kategoriaba akarnak beruhazni, nem veletlen. Egyebkent lehet hogy abban a topicban joval olcsobban is meg tudsz vetelezni egy ilyen alig hasznalt cuccot (a soosfoto-ban is erdemes korulnezni mert van a hama es manfrotto kozotti [ar]kategoriaban cuccuk).
Hat a szivas a kovetkezo, [WinXP Hun (sp-nelkul)]:
Konfig egy standard NEC OHCI firewire kartya, xp altal felismerve, mas hardwerrel tokeletesen mukodik.
Felinstallaztam a videocamhoz kapott cd-t (progik + usb driver stb).
Kamera bedug usb, megy minden, van kep is (persze xar mert csak usb 1). Veteleztem dv kabelt. Bedug, xp felismer automatice telepiti a Sony DV camera nevu drivert. Ezek utan a Sajatgep-ben alul megjelenik a cucc. Duplat kattintva az inicializalas utan megjelenik a firewire streaming preview kepe. Hurra!
Aztan eltellik 15mp es megakad, kesz se kep se hang...:(((
Ujrainicializalas hatasara aszongya, hogy egy masik alkalmazas fogja a cuccot. Ujra kihuz-visszadug (vagy driver update utan) felismeri a cumot es ujabb 5-15mp-ig muxik.
(Termeszetesen ugyanigy mukodik a video editalo progikban is, pl: pinacle, mivel ezek is ugyanezt a streaminget olvassak.)
Netet felturom, s latom hogy sokaknak van ilyen problemajuk, de megoldas nincs ra csak tippeket adank. Sony oldalakon semmi info. Microsoft support oldalakon irogatnak ilyesmi hibakat, nosza toltsunk sp-ket. Van egy ket direkte patch de semmi hatas. Ezutan sp1a, semmi javulas, majd sp2 de szinten semmi (sp2-ben kifejezetten irjak hogy van egy csomo firewire javitas, de sp2 eddig csak angol verzioju xp-hez van, egyebkent 270MB es nincs darabolva... *).
Nezegetem a tippeket, van tobb is. Pl videokartya bitmelyseg csokkentes, ez nem hat. Aztan javasoljak (asszem a sony cd altal feltett) directx9 visszalepteteset 8.2-re, ezt nem probaztam. Viszont irja egy csoka hogy neki w2k-ban ment a cucc xp-ben meg nem.
Fogtam felraktam en is egy sima magyar w2k-t egy masik particiora. S lass csodat mindenfele hokuszpokusz meg sp nelkul megy tokeletesen! Igaz eddig csak a beolvasast probaltam de az muxik. Viszont itt nem sony driver hanem ms dv cam driver van fent (ez persze xp-n nem letezik).
Jelenleg igy ket installaciom van egy xp a mindennapokra egy w2k a videora.
Persze ha valaki tudna megoldast annak orulnek:)))
*Ha jot akartok akkor sp2-t nem rakjatok fel mert tele van egy csomo hulyeseggel, raadasul automatice leallithatalanul tolt mindenfele updatekat maganak a netrol, hiaba van kikapcsolva minden ilyen xar. Persze minden boot utan figyelmeztet hogy kikapcsoltam az automatizmusait. A shutdown 3x-or annyi ideig tart mert a beepitett tuzfal buzeral valamit (igaz ezt is kikapcsoltam de ot ez nem zavarja...)
Persze, láttam az árakat, és tudom, hogy a 40 ezer még belépőszintű Manfrotto, de akkor is fenntartom a véleményem, hogy az kurva sok pénz. Nézd, én tanár vagyok, és nettó 90-et keresek vazze! Ne gondolg, hogy egy havi munkabérem felét fogom állványra költeni. Az ennél drágább állványok meg nem kurva drágák, hanem ****** drágák, de ezt már nem tűri a monitorom, hogy ide leírjam.
Nem értek egyet veled, Zeki. Ezt komolyan gondolod, hogy ha nem tudok megvenni egy 40 ezres állványt, akkor ne is vegyek semmilyet??? Akkor erre én meg azt mondom, hogy aki nem tud legalább 500 ezer forintért kamerát venni (mert az még nem a csúcs ár, ugye), akkor az ne is vegyen kamerát. Ez legalább ilyen súlyú kijelentés.
Úgy látszik nem sikerült megértenünk egymást. Én arra gondoltam, hogy a nem fluidos állványok között 6000 Ft-tól 15000 Ft-ig terjed az ár. Csak van közöttük olyan, ami használható valamire, nem? Nyilván nem fogok 6000 forintos állványt venni, az valószínűleg tényleg nem az igazi, de nem hiszem el, hogy csak 40 ezer forintos állványt lehet használni.
Én nem akartam feltétlen itt "vérre menő" vitát gerjeszteni, de szerintem túlzottan leegyszerűsíteni sem lehet a helyzetet.
Hehe a 40e egyaltalan nem q.. sok az meg csak a belepo a rendes allavanyok vilagaba (csak a lab 30-35e a 055 sorozatnal) es meg hol van a fej. Ha valaki komolyabban veszi a dolgokat (ehhez nem kell natgeo fotosnak lenni) akkor a Manfrottoval sem elegszenek meg hanem inkabb Gittzo, ez mar 1-esel kezdodik arban...
De hangsulyozom hogy en sem a videozashoz vettem ezeket hanem fotozashoz, videobol telleg amator a felszerelesem de fotos felszerelesbol ugy erzem hogy a profi kategoria fele kacsingatok, es ahhoz a 055 eleg alap cucc. Szerencsere ezen cserelheto a fej ezert videohoz 'csak' a fluid fejet kell megvenni, a lab mar megvan.
Ennek ellenere hasznalhato lehet egy rendes amator allvany is, de sokat nem szabad varni tole raadasul a fluid fej hianya akkor tunik fel ha kiprobalunk egy olyat (es ilyenkor jon "az olcso mindig dragabb" effektus).
Egyebkent en is Fiat fan vagyok:)) de en meg a 15milla 1/4-et is sokallanam erte (ebbol is latszik hogy mindenkinek mas az igenye es mindenkinek mas a megfelelo)...
Hát igen. Én elhiszem, hogy a 40 ezer forintos állvány jó, de bocsánat a kifejezésért, az kurva sok pénz egy állványért. Nézd, én mindent megértek, de ennyi pénzt nem fogok kiadni állványra. Én amatőr hobbivideós célokra használom a kamerát, nem készítek a National Geographic Channel számára természetfilmeket. Ez olyan dolog, hogy nagyon jó autó az Audi A8, nem véletlen használják azt a nagy emberek, én mégsem fogok azt venni, mert nincs 15 millió forintom, csak negyedannyiért vettem egy FIAT-ot, amit nagyon szeretek, mert a célnak megfelel.
Bocs a kicsit indulatos hozzászólásért, ez nem kirohanás akar lenni, csak egyszerűen én sajnálok ennyi pénzt elkölteni egy állványra.
Én meg vagyok vele elégedve, nem zajos egyáltalán. Ha csendes szobában vagyok, akkor lehet hallani némi motorzajt, először megijedtem én is fényképezőgép után, hogy ez zörög a kezemben :-) , de a szalagra semmi zaj nem megy át. Hetekig bújtam a netet + MM-t, EW-t, mire kikötöttem a sony-nál és nem bántam meg. Canon-nál sokan panaszkodtak a motorzajra, főleg a 600-as szériánál, de a sonynál mindenütt azt írták, hogy egyáltalán niem jön át a motorzaj és ez be is jött nálam. Egy barátomnak Pana nv-gs 15 van, ehhez képest a sony kisebb, nekem jobban kézre áll és szebbnek tűnt a képe, mikor egymás mellé tettük. Félhomályban a sony csinált jobb képet automatikus beállítások mellett. Persze a pana se rossz, nem azt mondtam, de mindenkinek a saját gyereke a legszebb :-)
Csatlakozom Optikus véleményéhez nekem is manfrotto állványom van fluid fejjel mint azt már régebben írtam. Korábban használtam Edixa és hama állványokat is.
Sajnos most sem tudok mást mondani, hiszen akár Soligor , Hama, Star,Edixa vagy bármi más márkájú statív, ezek mind ugyanazon az elven működnek. Ergo egyik sem lesz jobb a másiknál csak a többletfunkcióját tekintve. Ezek pedig csak a csavarok számával és a rajtuk lévő müanyag kütyük többletében nyílvánulnak meg.
A manfrottónál egy megnyugtató minőségü amatőr állványt+fluidos video fejet hozzávetőlegesen 33-40 ezer forintból ki lehet hozni. www.tripont.hu az egyik legszélesebb és legjobb kínálattal rendelkező manfrotto kereskedő.
Más statívval is lehet felvételt készíteni de a mínőségre való, természetes emberi törekvés egy idő után, úgyis megveteti veled a jobb ketyerét. Ebben az esetben viszont kétszer dobtál ki pízt az ablakon.
Írod: "2. A DVD-re konvertálás PC-n végezve szintén jelentős minőségromlással jár, ugyanis - tudomásom szerint - a szoftverres konverzió elég gyengécske a hardvereshez képest. Ez a minőségromlás (szaggatás, "képeldobás", "pixelizálódás") gyakorlatilag akkor jelentkezik drasztikusan, ha gyors mozgásos jeleneteket veszel fel. Pl. autó, motor, sportesemények... Egy "lassú" filmnél szinte semmi "veszteség" nincs. 3. Állítólag az asztali DVDrekorderekben lévő hardveres konverter sokkal jobb hatásfokkal (kisebb veszteséggel) konvertál, mint bármely szoftver. (Saját tapasztalatom nincs ezügyben.) Viszont ebben az esetben nem tudod editálni az anyagot. "
Ha nincs tapasztalatod, akkor ne tégy ilyen kijelentésekezt, mert ez egyáltalán nem fedi a valóságot. Sőt! Egy jó minőségű szoftveres MPEG encoder bizony szebben dolgozik mint a magánemberek számára elérhető árú hardveres megoldások. Egy asztali DVD felvevőnél pedig mindenképpen.
Csak néhány tulajdonság, amit a jobb szoftveres encoderek tudnak:
-széleskörű paraméterezhetőség szemben az asztali felvevők 3-4 minőségi szintjével
- valós többmenetes kódolás lehetősége
- lehtőség utólagos kép és hangkorrekciókra a videon
stb, stb
Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy jó minőségű MPEG encoder programból kevés van és többségük drágább, mint egy asztali DVD felvevő. Továbbá egy átlagos felhasználónak valóban nem biztos hogy érdemes beleásni magát az MPEG készítés rejtelmeibe. Egyszerűbb megynomni a gombot az asztali felvevőn.