Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Van rendesen huzat nem tud valami ok miatt visszaégni?Én másra nem tudok tippelni.Nálam csak a hűtóhurok problémás egy kicsit tegnap kinyítótt és rázta a vízcsövet a falon.
Nem szöszmötölünk a begyújtással, csak a hamarabb elérhető nagyobb tűz kérdése a lényeg. Mivel annyira nem elterjedt még a faelgázosító, és szerintem az itt megjelentek nagy része sohasem használt szilárd tüzelésű kazánt, ezért megy a kérdezz-felelek.
Ha nagyon megpakolom (mint most is mert Pestre kell mennem, és nem akarom, hogy hűvösebb legyen a gyerekekre), akkor azt csinálja a kazán, hogy lineárisan felmegy 90 fok C-re a kazán, és ott szó szerint dübörög. Rázza a láncát, és remeg a kazán is egy kicsit ha ráteszem a kezem...ez szerintetek normális?
Az Atmos 22-es sorozatú kazán képtelen 10-12 órán át fűteni, mivel a hatékonysága akkor maximális, ha az égés maximális, nomármost a tűztér méretét figyelembe véve az 5 óra működés is briliáns eredmény szerintem, és ezért kell pufferelni, mert magasan jár a kazán. Nincs az a fűtési rendszer, amihez 22 kW-os kazánt méreteznek ekkora előremenő hőteljesítménnyel, mert akkor a kazán van nagyon alul méretezve. A 10-12 óra rendben van, de nem teljes idejű égéssel, hanem puffereléssel együtt. Ilyenkor 16 óra elteltével a begyújtás után is a tartály felső harmadában mintegy 55-60 fok C között változó víz van...no így szerintem reálisabbnak hat, vagy az a kazán nagyon alacsony előremenőre van állítva, viszont így ha az épületben hőigény van, akkor tuti lassan reagál, és a kátrányosodás is halmozottan veszélyezteti a berendezést (mivel eléggé kialszik a parázs, és csak füstöl-füstöl hosszan, mire begyullad jobban és hőt ad le, majd megint leáll)...de rápakolás nélkül normál üzemmódban nem működik 10-12 óra égéssel...
Amit még egyszer az életben nem fogok tenni: keményfa brikett a kazánba, annyira félelmetesen ég...brrrrrrr.
Nem viessman kazánom van és puffer sincsen hozzá, reggel 8 kor megpakolom (1 ikeás táskányival) a kazánt utána nem rakok rá napközben és este 8 ig bőven működik.
Azért arra kiváncsi lennék hogy csinálod mivel a kazán égése 4-5 óra a lírás szerint. Ez az égés elég sok mindentől függ pl: mennyire van szigetelve a ház milyenek az ablakok. Nálunk nulla szigetelés és az ablakok is elég rosszak.Ha már minden fel van fűtve akkor már nálam is tovább ég.Mondjuk egy teljes pufferfűtéssel (1000) kiváncsi lennék ,hogy ég 12 órát?
Nálam elég szűkös a kazánház nincsen sok hely szerintem ez az egyik oka a melegnek a másik viszont az ,hogy a füstcsövem kb 1 méter hosszú. És amikor maximumon dolgozik a kazán puffer fűtésnél akkor van igazán meleg utánna már csökken a hőmérséklet.
Alfato! A kimerítő ismertetésed után ( ter 9) úgy gondoljuk, ez a "berendezés" Igencsak megfelelő az ATMOS lomha mechanikus vezérlésének fejlesztésére! Köszönöm!
Begyújtás! Nálam a legmegfelelőbb ( gyorsaság/ár ) módszer az alábbi volt:
-Hosszú faforgács. Kézi gyalulás mellékterméke. Beszerezhető faipari tanműhelyekből! (Sok helyet foglal, de más nem kell!) -Kazán elejébe berakni kb 10 marékkal, rá a kalapdeszka, vagy ami kisebb cucc van, de nem kell hasítgatni, aztán jöhet a gyufa v. gázégő! Ajtó alul nyitva, begyújtó csappantyú szintúgy! 5 perc után bekandikálás, aztán mindent lezárni és mehet a ventillátor.
megjegyzés: nekem dc70s kazánom van ami nyomó ventillátoros.
A szigetelésen és a füstcsőből kinyerhető hőn, még gondolkodni kellene. mert adott esetben egy kisebb kondenzációs szárítót össze lehetne ütni a maradvány hőből!
UI.: ez a tapasztalatmegosztás nagyon tetszik. Csinálhatnánk egy globális Atmos Know-HoW kiskönyvet.
Ez az alsó ajtó jó ötlet. A fa kb 3 hete lent van a kazánházban, ugyan nálam csak kb 18-20 fok C van. Égni égett, de nem olyan gyorsan kezdett égni, mint ahogyan azt szerettem volna (könnyen lehet, hogy sokat vártam el).
Nem kellene leszigetelni a csöveket Nálad? Ha ekkora hőt termel oda....amikor azt a lakásba is adhatná...vagy a használati meleg víznek éppenséggel. Csak puszta kérdés, én elkezdtem, de érdeklődés hiányában félbe hagytam egyelőre :-)
Az akác nekem se akart az elején égni. A múlt héttől fogva viszont hordok le a kazánházba (kb 30 fok) fát így mindig van olyan fa amelyik 3-4 napot volt a pincében és sokkal jobban ég. A gyújtos aprófa az pedig minimum 1 hetes. Én úgy gyújtok be ,hogy az alsó ajtót egy kicsit nyítva hagyom bekapcsolom a ventit és kihúzom azt a kart amit felső ajtó nyításkor kell. Hagyom így 5-8 percet égni és utánna rászórom a nagyobb darabokat becsukom az ajtót és minden mehet úgy ahogy kell.
Azért egy mai tapasztalatot megosztanék: kaptam ma fenyő brikettet. Mindig bajom volt a begyújtással, mert nem sikerült mindig megfelelően nagy tüzet csinálni, hogy hamar ott lehessen hagyni a kazánt magára. Na ezzel a probléma megoldódni látszik. Kb akkora, mint egy jéghoki korong, és abból 10 db úgy beindította az akácot, hogy még na.
Ez ha másra nem gyújtósnak egy kis karton papírral kitűnő. Nem mértem az időt, de kb 5-10 perc alatt a kazánt magára lehetett hagyni, a megfelelő füstgáz beállítással.
Alfato elnézést a keverésért de most kaptam 10 perce az infót ,hogy van sopronban is Elko Ter-9 és azt hiszem így lessz a legegyszerűbb ha sopronban veszem meg.
Ha az Alfato feliratra kattintasz itt e kereten (pirossal), akkor ott meg tudod nézni a mél címemet, nem titkos. Két ünnep között megyek amúgy is a képviseletre, és onnan küldetek Neked egyet egyenesen.
Köszönöm a kimerítő választ és én is szeretnék egyet rendelni 2 méréspontosat ha megoldható.Ha menne a dolog akkor kérnék tőled egy e-mail címet és megadnám a pontos címemet.
Az akkor a régi katalógus, mert az újban benne van (asszem 2007 végén lett nyomtatva, de ezért ne kövezzetek meg ha nem úgy volt). A weboldalon minden fent van nem is értem minek koptattam az ujjam:
Szerintem van raktáron TER-9 amúgy nekem is kell rendelnem.
Tehát a TER-9 jellemzői: - egyazon időben egy információ jelenik meg rajta, és időközönként változik (azt hiszem 5 mp), de lehet váltani az infók között: pontos idő, T1, T2 ez attól is függ, hogy milyen funkciót használtok (pl 5 funkció ablak funkció, ott csak egy méréspont van, így csak T1 jelenik meg T2 nem) - hiszterézis menüben állítható nem kell jumperelgetni, mert digitális termosztátról beszélünk teljesen - Akkor a csatlakozási pontok A1, A2: 230V AC vagy 24VDC betáp T1, T1: 1-es termisztor csatlakozási helye T2, T2: 2-es termisztor csatlakozási helye 18, 15, 16: váltókapcsolás fejből nem tudom melyik melyik, de amit kapcsolni akarok azt a középső érintkezőbe csatlakoztatom. :-) 28, 25, 26: másik váltókapcsolás
Relés a kapcsolás....mit felejtettem ki, hja igen 2 egységnyi helyet foglal el egy dobozban.
Tehát a menüben állítható dolgok: - program ki és be (ha termosztátként akarjátok használni, akkor az első dolog amit meg kell tenni, hogy ezt KI kell kapcsolni, mert program kapcsoló is a TER-9!!) - nyaralás üzemmód - idő és dátum beállítása (erre azért van szükség, mert magától átáll téli-nyári időszámításra) - T1 és T2 beállítása - H1 és H2 beállítása (hiszterézis) - DT beállítása (ezt csak akkor veszi figyelembe, ha a beállított program kívánja) - Y1 és Y2 indítás késleltetés illetve kikapcsolás késleltetés - C cagy Fahrenheit - téli-nyári óraállítás be-ki kapcsolása
Sziasztok! Sikerűlt némi infót kiderítenem az ELKO-ról! Korábban a Moellernek volt a beszállítója. Ez elég jó ajánlólevél úgy gondolom. Sekerűlt egy eredeti prosit is beszereznem, igaz csak a ter6- van benne, nem túl friss a cucc!
Atom ez a Ter-9-es kütyü. Azonban pontosabb infók kellenének róla! -Milyen kimenetei vannak, és hány ( szilárdtestrelé, vagy relés) -A kijelzőn mik jelennek meg egyazon időben. -A hiszterézist jumperokkal, vagy menüből lehet állítani. -Milyen hiszteréziseket tud?
Köszönöm a segítséget be tudom kötni de ha lessz kérdésem úgyis hozzád forduok amúgy Sopron mellett lakom. Viszont lenne egy olyan kérdésem ,hogy hol és mennyiért vetted a két méréspontosat valószínűleg olyat veszek.
Szerintem nagyon jó. Ha kell segítek beállítani és bekötni, csak a kérdés merre laksz. Ha más nem akkor e-mailon keresztül. Én csak azt használok, már több éve és 1 db sem volt eleddig hibás. Azt találd ki, mielőtt megrendeled, hogy 1 vagy 2 méréspontra kell a termosztát, és mire szeretnéd használni.