Meggyőződésem, hogy múlt évben a 6.25-ön túlról legveszélytelenebb csapat nyerte a magyar bajnokságot."
Igen,pont egy triplával...a sors furcsa fintora.
De ebbe ne menjünk bele,mert már lerágott csont.
Mondjuk idén is kiegyeznék egy ilyennel...
Azért válogatott egy válogatott, hogy minden meccsen a maximumot hozza ki magából mindenki. Játékostól az edzőn és a gyúrón át a szakácsig, mindenki!"
Ha én lennék a válogatott szakácsa kihoznám a maximumot!!!
Egy dolgot mondanék: Érveléseitekből és saját véleményem alapján is elhiszem, hogy az edző nagy mértékben ludas a vereségben, nekem egész meccsen az volt az érzésem, mintha támadásban eggyel több lenygyel lett volna, mert egy tiszta ember mindig volt.
Én nem vagyok szakértő, de az eredmény azt mutatja, ez tényleg szakmai hiba volt.
ÁMDE!!!
Én úgy gondolom, ez a csapat, ezek a játékosok sok szép, izgalmas, örömteli percet okoztak nekünk, tehát nekik nem a földbe taposás kell, hanem BÍZTATÁS! Én is remélem, ez csak egy kisiklás, azt jön egy kettes nyerési sorozat.
Ezt én sem értettem. Várható volt, hogy Simon Mészáros, Németh és Kálmán mögött/mellett nem nagyon fog szóhoz jutni, Kámán viszont szerintem akár kezdő is lehetett volna. Jó formában van, pihent, és mennyire fontos lett volna, hogy mondjuk Németh helyett (aki bedobót játszott, de akinek nem ment)lett volna egy ember, aki talán elkapja a fonalat kintről is.
A magyar kosárlabda egy alig felejthető napja volt a tegnapi. És sajnos nem pozitív szempontból.
Feribával egyetértek, igaza van.
Én - szerintem jónéhány kocsmatársammal egyetemben - azt vallom, hogy ki lehet kapni egy jobb, sőt még egy azonos képességű csapattól is, pláne idegenben - de nem így! Ilyen motiválatlan játékot nem lehet "csinálni"! Ott van a címer a mezén és képes ilyen módon játszani. Mert van az, hogy nem mennek a dobások, van, hogy jobb az ellenfél. De akkor is küzdök, amíg van bennem szufla! És úgy már tisztes helytállásról beszélünk, nem szégyenteljes vereségről.
Januárban kisebbfajta csoda szükségeltetik, de remélem továbbra is, hogy kijutunk.
És akkoris:
RIA RIA HUNGÁRIA!!!
Ja, még annyit, ahogy Matyi is megmondta: a buszozásra ezt nem lehet fogni!
A V.M. témával kapcsolatban eszembe jutott még egy kérdés aki tudja az válaszoljon.
Kedvenc mesterünk vajon miért pont Simon Balázs-t tette be a csapatba 10.-ként?Nem Simonnal van problémám,hanem azzal,hogy egy center helyett miért egy irányítót nevezünk!?Ezen a poszton 3 ember volt rajta kívül a csapatban /sőt mi több a kezdőben.../ Egy szó mint száz miért nem juthat lehetőséhez az itthon 7ről7re remekül teljesítő Kámán Tamás???!Főleg annak tudatában,hogy ha úgy veszem Ő már a válogatott csapatban is bizonyított /a VB előtt bizonyos Új-Zéland ellen.../
Ezt Én is tudom,hogy személyesen kell megbeszélni,de hát ugye Én 7köznap itt vagyok fenn,Te pl dolgozol,mint állat./El tudom képzelni ;-D/ És,hát ugye szinte csak a maccseken taláxunk.Akivel tudok azzal majd megpróbálok beszélni a 7 végén.
A mondandód egy részével egyetértek, vagyis mindenképp lehettek mentális okok (szerintem még vannak is), de...
"Én nem hiszem, hogy a srácok ennyire elfelejtettek volna védekezni vagy dobni, hiszen az egyéni képességekkel mindenki tisztában van."
Mint írtam a védekezésben korábban is voltak problémák, sajnos ebben sem fizikailag, sem képzettségileg nem érjük el az európai mércét.
Ám a támadójáték közel sem csak dobásból áll. Épp ez a felfogás okozta a tegnapi kudarcot. Szombathelyen támadásban bármit megpróbálhattunk, nem volt szükség taktikára, figurára, mert minden összejött (ám már itt látszott, hogy pl. a legjobb magyar kosarasra DK-ra egy kibaszott figura nincs). Ám ez semminek nem lehet az alapja. A sok hármastdobó játékosok jelenléte jó dolog, de még nem jelent erdményt. Meggyőződésem, hogy múlt évben a 6.25-ön túlról legveszélytelenebb csapat nyerte a magyar bajnokságot. Ha ez számítana, akkor a Dombóvár 27-szeres bajnok lenne.
A legnagyobb gondnak azt látom, hogy ami a magyar kosárlabdát és játékosainkat körülveszi MKOSZ címszó alatt, annak neve A DILETTANTIZMUS is lehetne. A legtöbb magyar klubcsapat profibban van menedzselve, mint a válogatott. Amit csak lehet elbasznak...
Vezetőség kiválasztása
Edzőtáborok szervezése
Felkészülési meccsek hiánya komoly csapatok ellen
Összebalhéznak a sztárokkal
Nem érdeklődéscentrikusan választanak helyszínt a meccsekre
Én egy kicsit más szemszögből közelíteném meg a lengyelek elleni csapnivaló játékunkat. Véleményem szerint elsősorban mentális problémákra vezethető vissza a lettek és a lengyelek elleni vereség is mind a csapat mind a kapitány részéről. Ez az egész három meccses sorozat teljesen a franciák elleni szhelyi derbyre volt kihegyezve. Erről beszélt csak mindenki (mi itt a fórumon is) és erre voltak felspannolva a játékosok is. Óriási volt a várakozás. A szakvezetés és a játékosok szájából is többször elhangzott, hogy ez életük legfontosabb mérkőzése. Én úgy érzem, hogy ennek az elvárásnak a fiúk megfeleltek. Helyenként tetszetős csupaszív játékkal nagyon jó dobó %-kal sikerült megvernünk a gallokat. Mindenki nagyon happy volt és szinte már el lett könyvelve, hogy kint vagyunk az EB-n.
Általában az ember hajlamos arra, ha egy fontos nagy tudást és összpontosítást igénylő feladatot sikeresen teljesít, akkor utána kiengedjen és egy kissé tudat alatt lazábban kezelje a hátralévő feladatokat. Meglátásom szerint a szakvezetés ezt a dolgot nem tudta igazán lereagálni sem magával sem a játékosokkal szemben. Ez vezetett az indiszponált játékhoz.
Én nem hiszem, hogy a srácok ennyire elfelejtettek volna védekezni vagy dobni, hiszen az egyéni képességekkel mindenki tisztában van. Fejben, gondolkodásban és mentálisan nem voltunk ott. Itt lehet persze taktikai ballépésekre egyéni hibákra fogni a dolgot, de ezeket mind az előzőekből lehet levezetni. Én ezt látom elsődleges problémának ebben a hárommeccses sorozatban. Remélem januárig tanulunk belőle és megnyerjük a hátralévő két meccset.
"Nem tudhatjuk mi zajlik a háttérben".
OK! Igazad van! De, öszintén mond meg nekem, melyik Magyar szurkolót, tovább megyek melyik Magyar embert érdekel egy válogatott meccsen, hogy mi zajlik a háttérben? Én is meg te is azt látod ami a pályán van. Ez pedig tegnap elkeserítő volt. Gondolj bele, pl. egy kosárlabdához nem értő, csupán unalmában a TV-t néző emberbe mi játszhatódott le a múlt heti Frania és a tegnapi Lengyel meccs után? Azért válogatott egy válogatott, hogy minden meccsen a maximumot hozza ki magából mindenki. Játékostól az edzőn és a gyúrón át a szakácsig, mindenki!
Félreértés ne essék, nem csak a szövetségi kapitányra haragszom a tegnapi vereség miatt, hanem az egész csapatra, játékostól vezetőig.
Ugyanis, ha van egy cél, ami elérhető közelségbe került azt már tüzön-vízen keresztül érvényesíteni kell. Még akkor is, ha tegnap mindkettőből kaptunk. Először tüzet (azaz forrázást) a Lengyelektől, aztán vizet a hazai szurkolóktól. Sajnos ez utóbbit már csak a meccs után tudjuk prezentálni, arra vonatkozóan, hogy már ideje lenne mindenkinek felébredni és a földön járni!
A franciak elleni gyozelemert minden dicseret megillette a fiukat, a lettektol es a lengyelektol elszenvedett zako viszont csalodas :-( Bizzunk benne hogy a 3. helyen meg kijutunk az EB-re, ha az esely keves is erre.
Múlt héten a nagy örömködésben nem akartam ünneprontó lenni, de most már talán más is látja, mi a probléma. VM-on kívül szubjektív problémám, hogy Tisztelt Rónai és Pálinkás Urak olyan sötétek a játékhoz, hogy az hihetetlen. Nem elég, hogy pl. Dávid blokkjánál Dzunicsot mond, hogy lépéshibánál a támadóidő lejártát, hogy folyamatosan keveri a magyar (!) játékosokat (de hogy lehet pl. Kálmánt Kornéllal összekeverni, mert ilyen is volt!), még hülyeségekbe fúló fejtegetéseket is folytatnak taktikáról, amin még egy laikus is csak mosolyogni bír... AAAH! Nem is folytatom, reggelig lehetne.
Egy adott játékos tudásáról, erényeiről, gyengéiről szívesen írok kritikát, de egy edző más. Varga Mátyást lehúzni két dolog miatt sem kívánom.
Az egyik az, hogy nyilván sokkal többet tud erről a játékról mint én. A másik pedig az, hogy nem tudhatjuk előzetesen milyen taktikával küldte a fiúkat a pályára, illetve hogy készítette fel őket a küzdelmekre. Lehet az elképzelése jó volt, csak a játékosok nem valósították meg. Mondjuk nehéz elhinni az időkérésekkori úttörő2-szerű utasításainak tükrében. Egy dolgot viszont megint ki kell emelnem és ez megintcsak azt mutatja, hogy nem érezte át igazán a csapatvédekezés fontosságát:
Volt egy időkéréskori mondata: "Az a legfontosabb, hogy mindenki egy-egyben megfogja a saját emberét". Ennyi volt a mondat...
Persze! Mondjuk Kálmán Pluta-t, Báder Korytek-et, én meg tartsam meg a 6-os villamost.
Még véletlenül sem közösen szedjük le a kulcsemebereket (mint ahogy ezt pl. a Geri-Zalán-Czigler hármas az ASE-ban tette a múlt idényben), hanem mindenki figyeljen a saját emberére. Nem tűnt fel neki, hogy Gerin, Zalánon és Dávidon kívűl senki nem tud embert fogni (max Gulyás valamennyire)?
Ez olyan példa amibe bele tudok, bele tudunk kötni, de nem tudhatjuk mi zajlik a háttérben.
Egyébként volt szerencsém nem látni a meccset, mert éppen úton voltam hazafelé. Mikor hazaérkeztem és atyám mondja, hogy kikaptunk azt hittem viccel (szoktuk egymást ugratni), de mikor mondta még azt is, hogy nagyon csúnyán elvertek bennünket kezdtem gyanakodni. Aztán olvastam a véleményeket a topicban, egyből az jutott eszembe, most már mások is átélték azt, amiket sajnos az idei szezonban én Körmend meccseken átéltem. Nem mintha ennek örülnék, csak tényleg ez jutott eszembe.
A kapitánnyal kapcsolatban pedig a kinevezése utáni gondolataim ugrottak be; ki a fene az a Varga Mátyás? (Valószínüleg csak én vagyok ilyen tudatlan, hogy nem hallottam róla eddig)
Mindig azt gondoltam, hogy egy válogatott élére egy szakmailag elismert, ebből fakadóan ismert szakembert neveznek ki.
És még Sporttárs szhelyi topic-találkás mondata cseng a fülemben a szövetség vezetéséről és "hozzáértéséről"!
A játékot elemeztétek és egyetértően bólogatok.
Rossz cserék, védekezés, stb.
Az első negyedben Dávid, Gulyás megette a lengyeleket a palánk alatt. Utána én mi a f***ság történt? (Ja, pl. az hogy Dávid ült)
Vagy nem tudom figyeltétek a statisztikában azt hogy boldog-boldogtalan kísérletezett tripladobásokkal. Gulyás kivételével mindenki dobált és nagy nehezen sikerült is a 15%-os félidei statisztikát feljavítottuk 25%-ra. Hol voltak a jó kis Németh-, Dzunics-, Kálmánféle betörések?
És még az jutott eszembe, hogy mi nem azért játszunk itthon kicsi csarnokban, hogy az ellenfelet megzavarjuk, hanem azért hogy minket ne zavarjon a nagyobb aréna. (Letteknél 3500, lengyeleknél 4000 néző).
Tisztelt MKOSZ, a januári itthoni meccset játszuk már nagyobb csarnokban, mert hanem, akkor megint becsokizunk majd a 3000 észt előtt.
Ne fogd vissza magad. Nyugodtan írd meg a jogos kritikáid! Aztán majd elemzem őket és ha közel állnak az én gondolataimhoz akkor leváltatjuk Varga Matyit!:-)) Aki mellesleg nagyon kedves osztálytársa volt Pálinkás Józsi bácsinak az egyetemen!:-)))
Száz százalékig egyetértek az általad leírtakkal, mindössze annyival egészíteném ki, hogy egy edző munkájában csapatának a felkészítése legalább olyan fontos, mint a meccs közbeni ténykedés.