Ha van rá módod mindenképp megéri. A megtérülés is attól függ, hogy mennyi lesz holnap, holnaputánkét év múlva stb a tüzelő. Mert lehet hogy gyors lesz a megtérülés! De nyáron is érezheted a jótékony hatását.
Én meg ástam egy darabot mert tönkre ment a rotám motorja és 70-be lett volna az új és úgy gondoltam nincs most annyim. Némi ásás után beláttam hogy milyen sok energia van a benzinben és mégis csk lett rá pénzem. Nem tudom ki hogy csinálja, én takarással megyek 6 kapával, tehát eleve duplán megyek mert a második kör széle a csoroszja hején megy. A 600 négysögölön egy nap tavasszal így 3x megyek át. Gyakorlatilag nem megerőltető csak sétálni kell mellette. Könnyebb mint fűvet nyírni.
De az elkövetkező 10 évben biztos nem is lesz pénzünk az egész házat leszigeteltetni. Megcsinálni nem tudjuk. A férjem elvileg talán tudná, de elég jó állása van, ami mellett legföljebb hétvégeken érne rá, minden perce rámenne és beláthatatlan ideig elhúzódna. A disznóól készre vakolása már kb. 3 éve húzódik, és ki tudja...
De hozzánk állvány is kellene, szóval nem olyan egyszerű.
Én inkább felástam :))) ősszel a kert egy részét, a másik részét majd most, ahogy enged az idő február végén. A rotakapát jóformán a gyümölcsfa alá akarom használni, meg amikor másodvetés lesz egy-egy vetemény után.
A rotakapától én is félek, pedig nem vagyok jogász. A férjem elég erős, de el szokott fáradni, mire porhanyósra rotálja a krumpli helyét. Csak a tetején végigfutni meg nem érdemes.
Igaz, én úgy általában a benzinmototroktól tartok, nem ismerem őket, ha bármi adódik, nem tudok mit kezdeni vele, megtanulni meg nincs kedvem. És úgy látom, szokott adódni ez-az, a férjem bütyköli néha a sajátunkat is és a szomszédét is. Nem mindig indul el egyből.
Azért szokott penészedni ablak csere után mert a legtöbb helyen az ablak a legrosszab szigetelésű így ott csapódik le a pára.Ha kicserélik jóra akkor a pára keres más helyet, és jön a penész. Nálatok is azért nem lesz jó a részben szigetelés mert a koszorú és lábazat körbe fut. Ha az egyik oldalon megszünteted akkor előjön ott ahol eddig nem.
Nem vagyunk egyformák. Ki élni szeretne, ameddig lehet, ki meg élni szeretne, ameddig szerinte érdemes lehet. Nem rossz elgondolás egyik sem:) HOgy aztán mikor mondom azt, hogy eddig volt érdemes élnem, azt ki tudja:) Holnapig? Még 20 évig? Még 40 évig? Az majd akkor fog kiderülni.
No de nem 2 milla még úgy sem ha csináltatod!!!!!!!!!!! Majd tavaszra ha megyek 'tanítani' meg diskuráljuk. A rota meg a fűnyíró meg egyszerű, beindítod és mész vele. Csak vigyázz hogy mindig ők menjenek elül!:-)) Mi akik pár éve használunk rotát egy kézzel vezetgetjük hogy ne tapossuk a felkapált földet pedig nekem is 6,5LE rotám van.Tehát nem ördöngősség!
Nem (csak) erre gondoltam. A felső szinten is penészedik az északi fal, legjobban fönt a betonkoszorúnál. Erre jó lenne a padlás és az északi fal szigetelése.
Az ablakcserével viszont vigyázz. Eddig majdnem minden ismerősünknél elkezdett penészedni a lakás, ahol ablakot cseréltek. A fürdőszobában mi is így jártunk. Végül kiszedtük az ablakból a tömítést, így már jó lett. A falak szigetelése után már lehet, hogy jó lenne, de előtte veszélyes. Ha meg automatikus szellőzést építünk be, van rá esély, hogy pont akkor indul be, mikor kint valami műanyagot égetnek. Úgyhogy nálunk az ablak marad, legföljebb a külső szárnyba rakatunk majd dupla üveget.
Szerinted egy jogi-marketing és egy szakács képzettségű meg fogja tudni csinálni saját maga a külső hőszigetelést? Életünkben nem volt a kezünkben kalapács se azon kívül, hogy be kellett verni pár szöget a falba. És már előre készülök a fűnyíró kasza meg a robi kapa működtetésére, mert idén szerintem én fogom csinálni, és tapasztalatom bennük nulla:)
Ha az északi falnál áll a víz a parkettán az mindenképp szigetelési probléma ami abból adódik hogy a beton lábazat jobban vezeti a hőt mint a fal így ott csapódik le a pára. Ez sajnos csak teljes szigeteléssel oldódik meg, ha csak egy falat szigetelsz akkor egy másik falnál fog jelentkezni. Nekünk is volt ilyen.
Ha csak az általam felvázolt változásokkal számolok évi 80-100e forintot takarítok meg. Ehez persze kellett a rosszul szigetelő salakblokk fal. Ja és sok helyen a tűzfalat nem szigetelik ha mögötte csak a padlás van, hanem lezárják egy lemezcsíkkal a szigetelés tetejét. Nem túl szép megoldás de a szigetelés megvalósul. Most készülök ablakot cserélni, jövő héten rendelem meg mert a válság miatt fillérekért adják most a nyílaszárókat.
Viccen kívül: nekünk nagy, kétszintes házunk van, annak a szigetelése lehet, hogy 50 év alatt sem térülne meg. Mi a padlást mindenképpen szigetelni akarjuk és ha lesz rá pénzünk, az északi falat is. Ez biztos megtérülne, és akkor talán nem penészednének az északi falak.
Akkor még nyugodtan szigetelj! Az a mérvadó hogy miből készült a ház, milyen most a fal szigetelése. Nem kerül az olyan sokba! Én a házamat ami 115m2+ 25m2 alapterületű kockaház, 270e forintból szigeteltem 10cm vastag szigeteléssel. Igaz mindent én csináltam, és nincs még leszineztve. Ez a második telünk így. Szigetelés előtt évi 110 mázsa fa és 18fok most évi 60 mázsa és 23-25 fok. És oda lehet feküdni a külső fal mellé.
Ki tudja... nézd, én már néhány éve úgy gondolkodom, hogy az időm véges, és ennek tükrében intézem a dolgaimat. Például nem fogom a házamat szigeteltetni kívülről a mai modern hőszigetelésre, mert a ház eleje bődület magas (domboldalba építve, előtte patak, amiatt is megemelve), állványozni kell, az rettenetesen megdobja a költségeket, és mire bejönne a fűtésen az ára, addigra nekem már nem biztos, hogy hasznot hoz, a fiam meg úgy is piacra vágja a kéglit a halálom után. A ház árában pedig nem lehet érvényesíteni azt a 2 millát, amiért körbecsomagoltattam a házat - idegennek meg minek csináltatnám meg?
Nézőpont kérdése a negatív minősítés az öregedésben: ha a halált negatívnak minősítem, akkor igen, minden leépülés negatív. Ugyanakkor, ha azt veszem, hogy mindenkinek meg kell halni kivétel nélkül - még nekem is - akkor nincs rajta negatívum, ténnyé válik, olyan ténnyé, amivel számolni kell. És nagyon is elhiszem, hogy van olyan állapot, amikor az ember békésen távozni AKAR a világból. Azon vagyok, hogy ebben az állapotban legyek, amikor mennem kell.
Első olvasatra a 709-es a szimpibb, de az azt sugallja, ha visszafelé minden egyre jobb, akkor valós életünkben minden csak lefelé épül. Míg a 710-es azt sugallja, életünk során mégiscsak rakódik ránk valami, ha hátrafelé negatívodik, akkor a valósban, alőrefelé mégiscsak pozitívodik. Csak az meg olyan lehangoló…így visszafelé(amire ugye sok esélyünk van…:P)