Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ok, lehet várni a csodát. A hidrogént az iparban földgázból állítják elő. Az elektrolízisen előállítás fizikai-kémiai okokból tragikusan rossz hatásfokú. A tárolása a fizikai tulajdonsága miatt nem egyszerű. Várhatóan a fizika nem fog megváltozni a kedvünkért.
Na ebbe ne menjünk nagyon bele mert messzire vezetne . Az egészen biztos hogy ebben az évszázadban akkorát fog változni a világ , hogy egyelőre el sem tudjuk képzelni . Már az első 20 évben is nagyot változott de a java csak most jön majd . Hogy ez a változás kit hogy fog érinteni majd meglátjuk .... vírusok GMO háború megfigyelés hogy csak az éppen aktuális dolgokat említsem ..... Hogy létezik e majd kajszi 50 év múlva .... lehet hogy nem de lehet hogy dinnye nagyságúak lesznek és észak Norvégiában fogják termelni mert igényli a tavaszi - 5 fokokat mert anélkül nem fog teremni .
És valóban .... nem gondoltam hogy ennyire előre lehetnek bár egész biztos hogy valami extrém korai fajta lehet . Tavaly Atifoci tett fel februárban virágzó kajszit ha jól emlékszem talán Wondercot vagy Majacot volt . Kicsit hátrébb mint ha Kioto virága is lenne az azért nincs ennyire előre . Fagyás ezen is látszik már . Minden esetre érdekes , hogy ennyire korán indulnak arrafelé , volt ismerősöm akinek ott volt barackos a kb 1héttel volt előrébb mint nálam , aztán lehet hogy 1hét múlva itt is ilyenek lesznek .
Egyelőre ... majd meglátjuk . Tavaly az első 4 fajta kivételével erősen metszettük a kajszikat azokon csak a vazagakon kitörő vizhajtasokat kell kivagdosni ez viszonylag gyorsan menne . A koraiakon bent vannak a tavalyelőtti erős vesszők is tele nyársakkal ott erősebb metszés kell . Majd valahogy megoldjuk
Már 2 éve használom a Volpi nyeles akkus metszőjét ezzel azért lehet haladni .
Persze látni kellene hogy miről is van szó , de azért csak február közepe van és még nem igen volt 15 fokos maximum sem . Hogy mitől lehet fehér egy rügy közepe ....???? ..... passz . De azért Tenkes ide még talaj oda ennyivel nem járhat előrébb.
Ha valaki be tudja linkelni én is megnézném miről is van szó .
Félreértettél ... nem ironizaltam , tökéletesen egyetértek veled , az alapélelmiszerek előállítása sokkal fontosabb mint bármi , persze ekkora népesség mellett .
Bevallom , hogy én a gyümölcsöket termelni szeretem fogyasztani kevésbé . Régebben jobban szerettem de most inkább egy hideg sör mint egy fél kiló kajszi .... persze nyáron . Amúgy meg majd meglátod meglátjuk , hogy csak idő kérdése és itt is valamilyen formában engedve lesz a THC fogyasztás .... szóval ezzel sem ironizaltam .
Végül is igazad van az alap élelmiszereket kell biztonsággal termelni . A kajszi termelők pedig térjenek át vadkender termelésre is . Ha elfagy a kajszi sodorjanak egy spanglit a kedves vevőnek aki miközben szívja gondoljon arra , hogy éppen kajszit eszik és árad a szájában a zamatos kajszi íz .... így mindenki jól jár. A termelő bevételhez jut a vásárló meg egy kellemes élményhez . Amúgy a kajszi alapból nem is egészséges ugyan is 15 de akár 20 % is lehet a cukortartalma .
Nyilóban egész biztos nincsenek olyan állapotban vannak mint a lejjebb lévő képeken ... nálam is ilyenek . Az kizárt hogy idei képen már látszanak a szirmok , esetleg valami halál előtti fa esetén ami tesz egy utolsó próbálkozást .
Zsákutca. Csak az előállításával és a tárolásával van gond.
És nincs fagyállóság gén sem, amit bele lehetne barkácsolni a kajsziba. Meg az alap élelmiszer és takarmány növények termésbiztonságát kell növelni, mert a kajszi fagyása ugyan a termelőnek kár, de nem dől össze a világ, ha akár évekig nincs termés...
"A 2030-ig megvalósítandó élelmiszerreform másik, sokat vitatott eszköze lehet az új típusú géntechnológiák (NGT-k) széles körű alkalmazása a növénytermesztésben. A génszerkesztési eljárásokra [geene drive] jelenleg ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a technológiailag eltérő génmódosított növénytermesztésre (GMO). "
Jön a gmo kajszi, mert választ kell adni a fagyérzékenységre - gyorsan.
Ahogy egyes kajszik viszonylag sikeresek a fagy leküzdésében
(akár 2020 és 21-ben is teremtek) úgy ez megvalósítható.
A gond, hogy nem tudjuk, ha egy gént módosítunk, milyen egyéb változások lesznek, mert minden mindennnel összefügg.
De az hülyeség, hogy a bélből a gének felszívódnak, hiszen előtte mint fehérjék,
szétesnek. talán pl. a nem várt toxikus anyagok lehetnek veszélyesek.
úgyhogy érdekes lesz 10 év múlva.
persze, lehet, (biztos) hogy háttérben már nemesítik a fagytűrőbb kajszi fajétkat, mivel
pl. a 2020-as fagy európa nagy részén (északibb, azaz kb. Magyarországgal egy szélességi körön levő területeken és feljebb) is pusztított...
és akkor ott van még az üvegház, ami a jégre, rovarokra-madarakra stb. is válasz,
és van már konténeres üvegházi cseresznyefarm is itthon...
mi meg csak küzdünk a korszerűtlen (értsd: lakár a "legújabb", pl. Totem, RougeCot :) :( fajtákkal,
kültéren...
"A génszerkesztés és a génmódosítás más-más eljárás. Előbbi lényege, hogy a pontosan meghatározott génszakasz kijavításával, átalakításával az adott növény ellenállóbbá váljon például a szélsőséges időjárás hatásaival szemben. Az NGT-k mellett azzal érvelnek, hogy a növénynemesítés természetes, ám hosszadalmas folyamatát rövidíti le jelentősen. "
...ezt még nézzétek meg, nagyon informatív és ugynakkor élvezhető: