Keresés

Részletes keresés

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2084

Jól hangzik, de én nem gombasavanyúság receptről beszéltem. :o)

 

Majd' minden évben készítek ecetesen gombát. Általában tintagombát rakok el így,  "normál fűszerezésű" ecetes felöntőlével. Jó kis füstöltoldalassan készült zöldséges gombaleveshez tökéletes. :o)

Egyszer raktam el vegyes aprógombából, markánsabb fűszerezéssel gombasalátának, de nem nyert hangszórót. Kiderült ugyanis, hogy mi nem is szoktunk gombasalátát enni...

Előzmény: beetee (2081)
krnemarika Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2083
Előzmény: Törölt nick (2000)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2082

van egy ukrán szakácskönyvben majd abban megnézem a receptet

Előzmény: neduddgi(én) (2080)
beetee Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2081

Nem lengyel, eredeti netgombász recept gombasavanya készítéséhez:

http://moszteblog.blogspot.hu/2009/02/gombasavanya.html

 

Én egy ici-picit több cukorral készítem.

 

Előzmény: neduddgi(én) (2080)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2080

Ha már töltögetünk:

Tudjátok mi a világ legfinomabb savanyúsága? (Legalábbis szerintem.)

A rókagombával töltött cseresznyepaprika!

Sok évvel ezelőtt kaptam négy üveggel eredeti lengyel terméket. Kb. két decis dekor-üvegekben voltak az inkább kicsi, mint közepes, egyenletesen pirosra érett, és egyforma méretű cseresznyepaprikák. Nem darabolt gomba volt benne, hanem olyan icike-picike, max. egy centis fiatal, egész rókagombák! Még látványnak is gyönyörű volt!!!

Na, ezt meg sem próbálnám leutánozni. Egyrészt a környékünkön nincs rókagomba, másrészt a felöntőleve sem sima savanyú lé volt.

Mondjuk ha valahonnan hozzájutnék az eredeti lengyel recepthez, akkor megpróbálnék valami más aromás gombával egy hasonlót készíteni.

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2079

Kezdetnek elég. :o))

 

Az ereje mondjuk a cseresznyepaprikához képest hol áll a skálán? Mert a káposztával és a fokhagymával töltött cseresznyepaprika a másik gyengém...

Ez a fajta viszont még dekoratív is.

 

"Tölthető savanyítva ha valaki szán időt a pepecselésre."

 

Gondolhatod, hogy ha olívabogyó töltésére alkalmas fajtát keresek, akkor szívesen elmolyolok az ilyesmivel. Persze, nem tízkiló számra.  

A középső fiam szokott rendszeresen rámcsodálkozni, hogy honnan van nekem türelmem ilyesmivel bíbelődni. Mert egyébként meg a kelleténél gyorsabb fordulatszámon ketyegek. :o))

 

Előzmény: zsebi41 (2075)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2078

:o)

Ez ismerős...

Én is szoktam recepteket böngészni olyan dolgokról is, amikre van saját bevált módszerem. Mindíg lehet újat tanulni: egy új trükköt, vagy egy új ízt. Néha nem árt változtatni a megszokott dolgokon. :o))

 

Akkor kerülök bajba, amikor olyasmit akarok készíteni, amit még soha. Na, ilyenkor rinyálok itt is. Persze, előbb-utóbb ezek a receptek is igazodnak a mi szájízünkhöz, de legalább van honnan kiindulni.

Előzmény: Törölt nick (2051)
Deryan Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2077

Van valakinek bevált jó receptje paprika tartósítására?

 

Káposztával töltött paprika savanyúságra vágyom. Még sohasem készítettem.

 

Rekord paprikatermésünk lett.

Lecsót, adzsika-féléket minden évben készítek.

zsebi41 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2076

 Terem igazán bőven

 

                            

Előzmény: szentimrei_agnes (2074)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2075

Finom enni, kellemesen erős de a húsa édeskés

 

November végéig eláll a hűtő zöldség tartójába v. hüvős kamrában, finom csemege amikor már nincs a piacokon friss paprika.

 

Savanyúnak nagyon finom magában is de más paprikával vegyesen, gyönyörű, a díszítő értéke is van.

 

Tölthető savanyítva ha valaki szán időt a pepecselésre.

 

 Kell többet tudni egy paprikának?

 

 

 

Előzmény: neduddgi(én) (2073)
szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2074

Szia,

a bp.-i Nagycsarnokban időnként lehet kapni olivaolajban eltett, fetával töltött tulipánpaprikát (bohócsapka), zöldet és pirosat is. Kimérve. 2000ft/kg áron. Eszméletlenül finom. Ha valakinél sok terem, talán érdemes megpróbálkozni ezzel az eltevési móddal.

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2073

Kösz!

Kicsi hegyeset mindenképpen veszek valahonnan, az említett olajbogyó-töltés miatt.

 

Ez a bohócsapka, azon kívül, hogy jól néz ki, mire jó?

Előzmény: zsebi41 (2068)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2072

a garázsban rendetlenség van, de a paprikák talán jobban láthatóak :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2071

én tegnap reggel szedtem le a fűszerpaprikákat, a nagyobb az édes a neve Szegedi 20, ezek saját nevelésű palántákon teremtek, , a másik az csípős ceruzapaprika a nevét nem tudom, mivel vettem a palántát

ahogy elnézem kb. még 3-szor ennyi lesz, remélem nem tévedek, aztán, fűzni, szárítani darálni, no de ez még odébb van :)

 

na ez egy közelebbi kép, nem nagyon sikerült jól fotózni

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2070

széepek ezek a paprikák

Előzmény: zsebi41 (2068)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2069

Igazából eddig a kőrösi ketchuppot vettük eddig és ezt szoktuk meg és persze a kapott és másik recept végeredménye nem hasonlít a boltira.

 

A zasszonyt is már megszoktam de.... már nem keresek új ízeket:))))))

 

Előzmény: neduddgi(én) (2043)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2068

Én 3 fajta erős paprikát ültetek ma már csak cserépbe, hogy ne foglalja el a helyet mástól.

 

Csilit de nem a picit a nagyobb fajtát, tulipán paprikát, és habanérót.

 

Valamikor volt pici csili de utáltam szedni ez ugyan olyan erős csak szaporább, és a húsa is vastagabb.

A magja bármelyik üzletben kapható, a tulipán mag szintén van úgy, hogy bohóc sapka néven

 

 

 most ilyen

 

Csili    habanéró

 

 

A csiliből már van ami szárad.                                                                              A

 

 

 

 

 

 

habanéró magja nem bolti. Valamelyik évben vettem 50 FT.-ért 1 db. ot azóta annak a magjából illetve a saját magomból ültetk. Mivel ezek nem hibrid paprikák nyugodtan lehet róluk magot szedni

 

 

Előzmény: neduddgi(én) (1997)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2067

Nekem minden évben sok van, mert amikor elkezd virágozni azonnal levágom és utána megint nagyon szép.

 

Nagy mennyiséget használok bazsalikom olaj készítésre.

 

                 

 

Télen evvel ízesítek, tésztákat, salátákat, főzelékek tetejére csurgatom díszítésnek

Előzmény: Törölt nick (2050)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2066

Valamikor én is fenyőmaggal készítettem, de amióta ilyen drága, áttértem a mandulára szerintem nagyon jó vele.

Előzmény: szentimrei_agnes (2049)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2065

De annak a magját pucolni kell. Én a fekete héjnélküli tökmagot használtam, azt rendszerint tartok itthon, nassolásra egészséges. 

Előzmény: szentimrei_agnes (2064)
szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2064

rengeteg hokkaidotököm terem idén, töltött töknek elkészítve a gyerekeim is szeretik, eddig a reszlije ment a komposztba... na ezután a magokat szárítom majd erre a célra.

Előzmény: Törölt nick (2059)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2063

Az uborka az valami kortünet lehet. Azt az anyukám és a nagymamám se tudott finomat csinálni. De a szoboszlói nagymamám csodás háziaszony volt, igaz, erőssége a sütemény volt, de a spájzát már lánykoromban csodáltam.

Előzmény: Törölt nick (2062)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2062

a neten sok infó van, nagyon sok idő szükséges átolvasni, ezért lennének jók a kipróbált receptek, nem pedig a "most csináltam először majd meglátjuk hogyan sikerült"

egyébként ha a nagymama is így csinálta 50 évvel ezelőtt... az jó dolog is lehet, meg rossz is

én pl. nem szeretnék olyan ubit enni, amit a nagyanyám csinált, mert nem volt jó

és persze csinált remek ízeket is, ez volt a ritkább sajnos , igazán nem szertém megbántani így 20 év elteltével sem

Előzmény: Törölt nick (2061)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2061

bölcs gondolat,járt utat járatlanért el ne hagyj

a netes bizonytalan infókat helyén kell kezelni

Előzmény: Törölt nick (2051)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2060

Ja, és natur daráltam, nem pirítottam.

Előzmény: Törölt nick (2059)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2059

Jobb a tökmagos. A szotyi tényleg kibeszél belőle. 

Előzmény: szentimrei_agnes (2057)
szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2058

hát igen, lehet hogy szotyis bazsalikomkrém  lesz belőle;)

még ha nem is trappistával hanem valami elérhető árú ehhez illő sajttal.

 

sajnos van az a kor és anyagi helyzet hogy az ember abból kell gazdálkodjon amit a kertje ad. Ezért jöttem az ilyen nevű topikba kérdezni.

 

 

Előzmény: beetee (2055)
szentimrei_agnes Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2057

melyik volt jobb, a napraforgós vagy a tökmagos? Pirítottad, vagy natur ment a mixerbe?

 

Szárításról: annyit hall-olvas az ember arról hogy a bolti szárított fűszerekben mennyi a szemét és a vegyszer...  Ami fölösleg fűszernövényeim vannak, kiszárítom én ha már itt van, még ha nem olyan intenzív is az íze mint amit vennék. Enyimekről tudom hogy se műtrágya,se permetezőszer nem érte.  A bazsalikomnál tényleg nem sok illat marad a szárítmányban, de a rozmaring, zsálya, majoranna, kakukkfű stb. van olyan mint a bolti. Van egy külön őrlőm erre a célra, jó kis fűszerkeverékeket ki lehet hozni itthon is.

A fagyasztást viszont ki fogom próbálni, kis folpackhurkák mennek majd a fagyasztóba is mindenből, nem is értem hogy nem jutott ez eddig eszembe...

Előzmény: Törölt nick (2050)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2056

A sajt egy része legalább nálam olasz keménysajt. Trappistát nem tartok:), legutóbb valódi juhsajt került a keménysajt mellé. A tökmag egyáltalán nem viszi el az ízét, a mandula pedig különösen semleges. Igaz, az nem olcsó...

Előzmény: beetee (2055)
beetee Creative Commons License 2014.08.20 0 0 2055

Gondolom, akkor a sajt is trapista, és nem pecorino, vagy esetleg parmezán... :D

 

Szerintem hívjuk inkább pesto helyett szotyis bazsalikomkrémnek. ;)

Előzmény: beetee (2054)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!