Jól hangzik, de én nem gombasavanyúság receptről beszéltem. :o)
Majd' minden évben készítek ecetesen gombát. Általában tintagombát rakok el így, "normál fűszerezésű" ecetes felöntőlével. Jó kis füstöltoldalassan készült zöldséges gombaleveshez tökéletes. :o)
Egyszer raktam el vegyes aprógombából, markánsabb fűszerezéssel gombasalátának, de nem nyert hangszórót. Kiderült ugyanis, hogy mi nem is szoktunk gombasalátát enni...
Tudjátok mi a világ legfinomabb savanyúsága? (Legalábbis szerintem.)
A rókagombával töltött cseresznyepaprika!
Sok évvel ezelőtt kaptam négy üveggel eredeti lengyel terméket. Kb. két decis dekor-üvegekben voltak az inkább kicsi, mint közepes, egyenletesen pirosra érett, és egyforma méretű cseresznyepaprikák. Nem darabolt gomba volt benne, hanem olyan icike-picike, max. egy centis fiatal, egész rókagombák! Még látványnak is gyönyörű volt!!!
Na, ezt meg sem próbálnám leutánozni. Egyrészt a környékünkön nincs rókagomba, másrészt a felöntőleve sem sima savanyú lé volt.
Mondjuk ha valahonnan hozzájutnék az eredeti lengyel recepthez, akkor megpróbálnék valami más aromás gombával egy hasonlót készíteni.
Az ereje mondjuk a cseresznyepaprikához képest hol áll a skálán? Mert a káposztával és a fokhagymával töltött cseresznyepaprika a másik gyengém...
Ez a fajta viszont még dekoratív is.
"Tölthető savanyítva ha valaki szán időt a pepecselésre."
Gondolhatod, hogy ha olívabogyó töltésére alkalmas fajtát keresek, akkor szívesen elmolyolok az ilyesmivel. Persze, nem tízkiló számra.
A középső fiam szokott rendszeresen rámcsodálkozni, hogy honnan van nekem türelmem ilyesmivel bíbelődni. Mert egyébként meg a kelleténél gyorsabb fordulatszámon ketyegek. :o))
Én is szoktam recepteket böngészni olyan dolgokról is, amikre van saját bevált módszerem. Mindíg lehet újat tanulni: egy új trükköt, vagy egy új ízt. Néha nem árt változtatni a megszokott dolgokon. :o))
Akkor kerülök bajba, amikor olyasmit akarok készíteni, amit még soha. Na, ilyenkor rinyálok itt is. Persze, előbb-utóbb ezek a receptek is igazodnak a mi szájízünkhöz, de legalább van honnan kiindulni.
a bp.-i Nagycsarnokban időnként lehet kapni olivaolajban eltett, fetával töltött tulipánpaprikát (bohócsapka), zöldet és pirosat is. Kimérve. 2000ft/kg áron. Eszméletlenül finom. Ha valakinél sok terem, talán érdemes megpróbálkozni ezzel az eltevési móddal.
én tegnap reggel szedtem le a fűszerpaprikákat, a nagyobb az édes a neve Szegedi 20, ezek saját nevelésű palántákon teremtek, , a másik az csípős ceruzapaprika a nevét nem tudom, mivel vettem a palántát
ahogy elnézem kb. még 3-szor ennyi lesz, remélem nem tévedek, aztán, fűzni, szárítani darálni, no de ez még odébb van :)
na ez egy közelebbi kép, nem nagyon sikerült jól fotózni
Én 3 fajta erős paprikát ültetek ma már csak cserépbe, hogy ne foglalja el a helyet mástól.
Csilit de nem a picit a nagyobb fajtát, tulipán paprikát, és habanérót.
Valamikor volt pici csili de utáltam szedni ez ugyan olyan erős csak szaporább, és a húsa is vastagabb.
A magja bármelyik üzletben kapható, a tulipán mag szintén van úgy, hogy bohóc sapka néven
most ilyen
Csili habanéró
A csiliből már van ami szárad. A
habanéró magja nem bolti. Valamelyik évben vettem 50 FT.-ért 1 db. ot azóta annak a magjából illetve a saját magomból ültetk. Mivel ezek nem hibrid paprikák nyugodtan lehet róluk magot szedni
rengeteg hokkaidotököm terem idén, töltött töknek elkészítve a gyerekeim is szeretik, eddig a reszlije ment a komposztba... na ezután a magokat szárítom majd erre a célra.
Az uborka az valami kortünet lehet. Azt az anyukám és a nagymamám se tudott finomat csinálni. De a szoboszlói nagymamám csodás háziaszony volt, igaz, erőssége a sütemény volt, de a spájzát már lánykoromban csodáltam.
a neten sok infó van, nagyon sok idő szükséges átolvasni, ezért lennének jók a kipróbált receptek, nem pedig a "most csináltam először majd meglátjuk hogyan sikerült"
egyébként ha a nagymama is így csinálta 50 évvel ezelőtt... az jó dolog is lehet, meg rossz is
én pl. nem szeretnék olyan ubit enni, amit a nagyanyám csinált, mert nem volt jó
és persze csinált remek ízeket is, ez volt a ritkább sajnos , igazán nem szertém megbántani így 20 év elteltével sem
melyik volt jobb, a napraforgós vagy a tökmagos? Pirítottad, vagy natur ment a mixerbe?
Szárításról: annyit hall-olvas az ember arról hogy a bolti szárított fűszerekben mennyi a szemét és a vegyszer... Ami fölösleg fűszernövényeim vannak, kiszárítom én ha már itt van, még ha nem olyan intenzív is az íze mint amit vennék. Enyimekről tudom hogy se műtrágya,se permetezőszer nem érte. A bazsalikomnál tényleg nem sok illat marad a szárítmányban, de a rozmaring, zsálya, majoranna, kakukkfű stb. van olyan mint a bolti. Van egy külön őrlőm erre a célra, jó kis fűszerkeverékeket ki lehet hozni itthon is.
A fagyasztást viszont ki fogom próbálni, kis folpackhurkák mennek majd a fagyasztóba is mindenből, nem is értem hogy nem jutott ez eddig eszembe...
A sajt egy része legalább nálam olasz keménysajt. Trappistát nem tartok:), legutóbb valódi juhsajt került a keménysajt mellé. A tökmag egyáltalán nem viszi el az ízét, a mandula pedig különösen semleges. Igaz, az nem olcsó...