" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Igen, nagyon könnyen oltható, nálam is 10ből 9 sikerült, úgy, hogy 7 alanyt duplán oltottam, két fajtával. Az egyik duplázosból nem sikerült az egyik ág... :) Mondjuk lehet nem volt túl jó ötlet mert lehagyják egymást...de majd meglátjuk, lehet később kiegyenlítődik a növekedésük. Már csak azt nem értem, hogy akkor miért kerül ennyibe egy oltvány? Mert sok máshoz is több évig kelhet nevelni az alanyt, tehát ez nem indok...azt sem értem miért csak Sunflowert kapni a boltok 90%ában....ami sajnos nem a termésmennyiségéről híres...pawnál az meg...nem túl előnyös. :)
János! Egy helyről vettük, én kettőt is, ebből a nagyobbik tartott csak meg termést! Nem emlékszem már mekkorák voltak anno, de majd este visszakeresek a képek között! Szerintem jövőre már neked is fog teremni..
Ecsetelgettem a virágokat és láthatólag kötöttek a gyümölcsök,de sajnos szépen fokozatosan az összes gyümölcs leszáradt.
2014-ben ültettem az 55 cm magas oltványt és már harmadszor virágzott ebben az évben.Ezen nem segít az energia ital koktél sem.Most nincs friss fotóm,de holnap készítek egyet.
Puszta gyakorlás volt a cél. Azon a tavaszon kezdtem oltogatni mindent. Ezeket tavasszal március végén ott helyben fáról fára rakosgattam Angol nyelves párosítással. Négyből három sikerült. :)
Szabadalmaztatnod kéne! :) Nálam szerencsére olyan élőközösség van, hogy még azt sem tudtam megszámolni hány féle rovar, hangya mi egymás járta a fákat. Nem hogy a számukat! Sajnos volt egy nagyon esős időszak, nyilván akkor nem járták, pedig akkor nyíltak a legerősebb virágok. Lehet poroznom kellett volna? Lehet nem... :) Jövőre majd kipróbálom!
Milyen fajta fára és mit oltottál? Nekem is hasonló a tervem....Sunflowerre Primát...lehet hatékonyabb termésmennyiség szempontjából mint az ecset....... :D Legalábbis a Sunflowernél biztos...
János, te poroztál? Sajnálom, hogy nálad nem maradt egy sem! Mutatsz egy teljes alakosat róla, hogy áll most?
Akkor leszek szerencsés, ha megmarad. Nálam is minden virágból 4-5 pici gyümölcskezdemény volt, 1-2 hét után lepotyogtak, ez az 1 pedig még növekszik. Minden nap elmondom neki hogy nagyon szép, nagyon szeretem, és kérem hogy nőjön nagyra. :))
Az én Sunflowerem most virágzott először, és 5-öt. Mind megkötött, de csak 1 termés maradt mostanra. Viszont az szemlátomást növekszik, olyan mint a tied. Ugye ez már meg is marad?
Na bocs, ezt még csatolom, álljon itt mindenki előtt, aki valaha is Sunflowert akar vásárolni! :) Mondjuk primát még lehet rá oltani.....
Talán és Háthán kívül vannak még különben kevésbé fejlett terméskezdemények, amik több mint 1 héttel később kötöttek, de az itt olvasott beszámolók alapján nem hiszem, hogy megmaradnának, folyamatosan potyognak.
Bemutatom nektek Talán-t és Háthá-t. Idén először nem poroztam a 4. éves Sunflowert. "Rekord méretűek" ennek ellenére a terméskezdeményeim, az örök ranglistán.... :) Tudom, eldobja majd úgyis...meg 4x ennyi lenne rajta ha porzom.. ... ... de ... Talán Hátha! :)))
Van Issaim, én csak egyfajta virágot láttam rajta,és azokból termés is lett. És nagyon hamar termett.Már a második évben volt rajta néhány termés.Nálam az idén terem először a Jumbó, valóban sokkal nagyobb a termése mint a Ken'red vagy a Weiki termése. Jól teljesitett a porzós Nostino. Kiváncsi vagyok mekkora termése lesz a Super Jumbonak.Neked mekkorára nőtt, tavaly kb. egyszerre ültettük.
Nekem már legalább 20 éve van önporzós issaim.Rengeteget terem,csak a tavaszi fagy viszi el,de az a többi minit is.Egy virágon van a porzó és a termő is.Olyan a virága mint a 41729-en. A 41731 az biztos porzó.
Nem akarom reklámozni,de az issai ízre is az egyik legfinomabb fajta.