Keresés

Részletes keresés

nattila34 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 1298

Inkább csak részben olvadt meg, úgy nézett ki mintha higannyal kezelték volna, és a sok borax miatt kötött bele.

Előzmény: jolkosz (1297)
jolkosz Creative Commons License 2010.06.15 0 0 1297

Akkor ez a beolvasztás nem is olyan egyszerű !

Emlékszem, hogy a Fábry-féle Cadillac Drive-ban, az alaszkai részben felsoroltak néhány ömlesztést elősegítő anyagot. Fel is írtam, de a cetli elveszett. Amikor ismételték fél-egy év múlva (gondoltam felveszem videóra), akkor meg lekéstem. Nincs meg valakinek véletlenül ?!

A filmben megszilárdulás után simán kiütögették a formából. Az pedig egy igencsak sarkos, amolyan "belekötős" öntőforma volt !     Mi lehet a titok ???

Előzmény: nattila34 (1296)
nattila34 Creative Commons License 2010.06.14 0 0 1296

Igen, használtam boraxot, és egy kevés konyhasót (ékszerész ismerősöm mondta).

Próbáltam olvasztótégelyben gázlámpával. Eredmény az lett, hogy belekötött a tégelybe.Hegesztő pisztolytól szétrepedt a tégely, aztán vaslemezből kreáltam egy kanálformát amin hagytam kihűlni és ahhoz is odakötött. Ismételt felmelegítés után hagytam lecsöppenni.

Előzmény: jolkosz (1295)
jolkosz Creative Commons License 2010.06.14 0 0 1295

Szia Attila !

Az olvasztáshoz használtál folyasztószert is ?

És a megszilárdulás a vaskanálban történt, vagy valamilyen formába v. fészekbe öntötted ?  ( az alkja olyan nyújtottnak tűnik )

Köszi

Előzmény: nattila34 (1287)
A_Kornél Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1294

Sziasztok!

Itt van a Nemzetközi Aranymosó Egyesület Honlapja!

Újságot jelentetnek meg Golden Times néven, ami letölthető az oldalukról.

Tagok között van Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Egyesült-Királyság, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Szlovákia, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Svájc, USA.

http://www.worldgoldpanningassociation.org/index.htm

Üdv:

Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1293

Sziasztok!

A Szlovák Geológus Klub egyik oldalán van egy szemléltető ábra, ami megmutatja, hogy a folyó hordalékkúpjának mely szakaszán rakódik le az arany.

http://www.zlatokopi.host.sk/ryzovanie.htm

Üdv:

Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1292

Sziasztok!

Ezen a linken megnézhetitek, hogy a Duna ausztriai szakaszán 9 darab vízierőművet építettek. Ennél több található a mellékfolyókon.

http://www.verbund.at/cps/rde/xbcr/SID-30303BA7-7820D743/internet/Prospekt_Donau_deutsch.pdf

Sajnos ezek a gátak és erőművek felfogják az Alpokból érkező hordalékot.

Ezért csökkent le a magyarországi területen lerakódó arany mennyisége.

Üdv:

Kornél

nattila34 Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1291

Ugyan az, (dissous gáz) karbitból fejlesztik.

Előzmény: fempaba (1290)
fempaba Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1290
Köszi most már minden világos! Gondolom acetilén lánggal is hasonló hatásfokot lehet elérni, nem?
Előzmény: nattila34 (1289)
nattila34 Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1289

Próbáltam gázlámpával de valami miatt inkább valami kásás ragadós halmazálapotig jutottam el, aztán a munkahelyemen hegesztőaparáttal adtam a pofájának és annak már nem tudott ellenálni. Úgy tapasztaltam a készülék teljesítményének mindíg arányban kel állni a megolvasztandó tömeggel. A gázlámpa egy ezüst nyaklánckapcsot megolvaszt könnyen de 60gramm ezüst,vagy 5 gramm arany már határeset.

Savazni pedig azért kell mert a salakanyagot így lehet a legkisebb veszteséggel eltávolítani. A sósavat ajánlanám mert az nem bántja az aranyat.

Előzmény: fempaba (1288)
fempaba Creative Commons License 2010.06.13 0 0 1288
Váúú!
Köszi szépen! Nagyon szívmelengető látvány ez a "kis" cipócska! Azt még megkérdezhetem, hogy pontosan hogyan is olvasztottad össze, és mi is pontosan az a savazás?
Köszi előre is!
Előzmény: nattila34 (1287)
nattila34 Creative Commons License 2010.06.12 0 0 1287
Tudom hogy ez nem kárpótol, de ennyi lett 5 gramm arany beolvasztása  és savazása után.
Előzmény: fempaba (1286)
fempaba Creative Commons License 2010.06.12 0 0 1286
Sziasztok!

Egy kéréssel fordulnék hozzátok! Az a helyzet, hogy épp' csak sikerült megtanulnom az alapokat, és fáradtságos munkával kicsikartam egy kis mennyiségű aranyszemcsét a Duna fövenyéből, máris elkezdődött az "esős évszak", és jóformán azóta csak a hírekben láttam a folyót (meg a VITUKI-n követem a vízszintjelentést), nem még hogy a partja közelébe is menjek. Itthon gyönyörködöm az aranyban, és fejlesztgetem a padom, és várom a megfelelő vízállást!

Viszont addig szeretnék megkérni egy kedves aranyász kollégát, hogy amennyiben rendelkezik otthon megfelelő mennyiségű arannyal, nem lenne-e olyan kedves, és mérne ki belőle egy grammnyit, terítené szét és fényképezné le mondjuk egy tízforintos társaságában, majd közzétenné itt? Csak hogy lássam a miheztartás végett, bár már beszereztem egy nagy pontosságú ékszerészmérleget, de addig is érdekelne, mi is az az egy gramm!
Köszönöm előre is!!!

U.i.: Kornél! A padod egy mestermű!
AldinDashka Creative Commons License 2010.06.12 0 0 1285

Gratula!

Szép munka.

Reméljük sok-sok aranyat hozott az ár.

Előzmény: A_Kornél (1284)
A_Kornél Creative Commons License 2010.06.11 0 0 1284

A mosópad és a saroglya súlya.

Mérjük meg külön, külön a pad és a saroglya súlyát!

A pad a mérlegen.

A súlya 10 kg.

A saroglya a mérlegen.

A súlya 3,5 kg.

Összesen tehát 13,5 kg.

Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.11 0 0 1283

Sziasztok!

Az összecsukható mosópad tulajdonságai:

Az összecsukható mosópad alulnézetből. Jól látható, hogy négy darab besüllyesztett zsanérral van a két asztallap összefogatva.

Oldalról meg lehet erősíteni tolózárral, hogy nyitott állapotban rögzítsük a padot.

A zsanér mindenképpen legyen erős, hiszen nagy igénybevételnek van kitéve.

Becsukott állapotban oldalról.

Összecsukva.

Jól látható a zsanérok besüllyesztése.

Kornél

nattila34 Creative Commons License 2010.06.11 0 0 1282

Nagyon pipec!!! Szabályos dokumentáció.

Súlya? Összecsukva is fényképezd le légyszi.

Előzmény: A_Kornél (1281)
A_Kornél Creative Commons License 2010.06.11 0 0 1281

Sziasztok!

Az elkészült szita és a pad.

A kész saroglya belepaszzol a pad vízelvezető peremei közé.

A homlokdeszka néz a pad lejős oldala felé. Ez jobbkezes saroglya.

A nyél felől nézve.

Fentről nézve.

Alulról nézve.

A szita és a pad peremének a találkozása. Tökéletes illeszkedés.

Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.10 0 0 1280

A saroglya készítése. Folytatás.

Keresztvassal és a szita oldalán pántokkal erősíthetjük meg a szerkezetet.

1,77 cm széles levágott alumínium lemezcsíkkal tehetjük ellenállóbbá a saroglya oldalát.

Az éles peremeket reszelővel letompíthatjuk.

Az alumínium perem.

A nyél lehetőleg keményfából készüljön és erősen oda legyen csavarozva, hogy ne mozogjon.  Jó erre egy méretre szabott 40 cm széles kapanyél is.

Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.10 0 0 1279

Sziasztok!

A saroglya elkészítése.

Fontos alapanyag a 4-6 mm-es lyukátmérőjű szita.

Én 3 mm-eset választottam.

Rozsdamentes acél drótháló. Tüzéptelepen szerezhető be.

3 mm-es a lyukátmérő!

A hagyományos saroglya elemei 1,77 cm átmérőjű gyalult deszkából lettek kivágva.

A homlokdeszka, ami a vastagabb és a pad felé néző oldalon helyezkedik el a nyéllel együtt 80 cm hosszú és 15 cm magas.

A lapátoló oldalon lévő deszka 10 cm magas. Figyelem itt kell eldönteni, hogy jobbkezes, vagy balkezes legyen-e a saroglya!

Az első összeszegelésnél egy távolságtartó léc került ideiglenessen a két oldaldeszka közé!

Oldalnézet.

A háló a leszabás után felkerül. Nagyfejű szeggel kell rögzíteni. Figyelem, ha túl sűrűn vannak a szegek, akkor megrepeszthetik az oldaldeszka anyagát!

Araányos szegelés 1,5 cm-ként.

Legvégül a frontdeszkánál is lerögzítjük a fémszita anyagát.

Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.10 0 0 1278

Sziasztok!

Folytatom a munkafolyamatokat.

A következő a festés:

Nem kötelező, de a fa így kevesebb vizet szív fel.

A pad szélének az elkészítése. Itt műanyag borítással van megerősítve.

Az összecsukható pad két oldalára felkerültek a fedődeszkák, amik le vannak vízálló festékkel kenve.

Itt látható, hogy egy különleges eljárással a keretbe besüllyesztve fedik a deszkák a pad felületét.

Csak haladóknak ajánlom ezt a módszert! Elég ha a keret tetejére szögeleik a 60 cm-es deszkákat.

Alulról az illesztések a sarkokon. A besüllyesztés miatt egy sínen vannak a deszkák.

Üdv: Kornél

A_Kornél Creative Commons License 2010.06.10 0 0 1277

Sziasztok!

A pad készítésének folyamatai:

2 darab 75 cm hosszú és 60 cm széles keret.

Csavarozás, illesztés.

Fedőléc, 60 cm hosszú. A fedőlécek között 1 mm-es rés a vizes fa tágulása miatt.

Kornél

AldinDashka Creative Commons License 2010.06.07 0 0 1276

A BÁV-os tömbök napi árfolyamon mentek ma.

Előzmény: Swen911 (1275)
Swen911 Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1275
nem semmi, már várni kell ha valaki aranyrudat akar venni. rekord árak. érdemes elovasni, mai cikk.
http://hetivalasz.hu/uzlet/kifosztjak-europa-aranykeszletet-29753
mrbandy Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1274
Lehet már volt korábban említés róla itt a fórumon. Tudnátok ajánlani aranymosós témájú filmeket? Kalandfilmekre gondolok. Gyerekkoromban láttam pár ilyet, de a címükre már nem emléxem... Köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.31 0 0 1273
Jack London Aranyásók Alaszkában http://mek.oszk.hu/00400/00431/index.phtml
Nem sok technikai leírás van benne.
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1272
Olvastam az előbb itt a fórumon az Aranyláz Alaszkában című könyvről. Rémlett nekem, hogy megvan és tényleg. Megvan a könyv. Hurrááá A szerszámok működését legalább még jobban megértem. Kinek tetszett még a könyv?
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1271
Jaa értem. Köszönöm. :)
Pan beszerzését tervezem. Láttam egy hazai céget, aki árulja interneten. Amerikai gyártmány, zöld színű, mint a legtöbb képen látható itt a fórumon.
Előzmény: nattila34 (1270)
nattila34 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1270
Jack London-nak volt valamelyik könyvében, hogy ha valaki talált valami aranyat akkor, hogy a földet (lelőhelyet) más ne tudja elvenni akkor opciót jegyeztetett be a földre. Ez a fogalom ma is él pl. az autóhitelezésben.
Előzmény: ptibike (1269)
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1269
A "jegyeztess be opciót" dolgot nem értem mit jelent. Még csak ma reggel kezdtem el átolvasni a fórumot és ezt még nem értem. :)
Előzmény: nattila34 (1268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!