Emlékszem, hogy a Fábry-féle Cadillac Drive-ban, az alaszkai részben felsoroltak néhány ömlesztést elősegítő anyagot. Fel is írtam, de a cetli elveszett. Amikor ismételték fél-egy év múlva (gondoltam felveszem videóra), akkor meg lekéstem. Nincs meg valakinek véletlenül ?!
A filmben megszilárdulás után simán kiütögették a formából. Az pedig egy igencsak sarkos, amolyan "belekötős" öntőforma volt ! Mi lehet a titok ???
Igen, használtam boraxot, és egy kevés konyhasót (ékszerész ismerősöm mondta).
Próbáltam olvasztótégelyben gázlámpával. Eredmény az lett, hogy belekötött a tégelybe.Hegesztő pisztolytól szétrepedt a tégely, aztán vaslemezből kreáltam egy kanálformát amin hagytam kihűlni és ahhoz is odakötött. Ismételt felmelegítés után hagytam lecsöppenni.
Itt van a Nemzetközi Aranymosó Egyesület Honlapja!
Újságot jelentetnek meg Golden Times néven, ami letölthető az oldalukról.
Tagok között van Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Egyesült-Királyság, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Szlovákia, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Svájc, USA.
Próbáltam gázlámpával de valami miatt inkább valami kásás ragadós halmazálapotig jutottam el, aztán a munkahelyemen hegesztőaparáttal adtam a pofájának és annak már nem tudott ellenálni. Úgy tapasztaltam a készülék teljesítményének mindíg arányban kel állni a megolvasztandó tömeggel. A gázlámpa egy ezüst nyaklánckapcsot megolvaszt könnyen de 60gramm ezüst,vagy 5 gramm arany már határeset.
Savazni pedig azért kell mert a salakanyagot így lehet a legkisebb veszteséggel eltávolítani. A sósavat ajánlanám mert az nem bántja az aranyat.
Váúú! Köszi szépen! Nagyon szívmelengető látvány ez a "kis" cipócska! Azt még megkérdezhetem, hogy pontosan hogyan is olvasztottad össze, és mi is pontosan az a savazás? Köszi előre is!
Egy kéréssel fordulnék hozzátok! Az a helyzet, hogy épp' csak sikerült megtanulnom az alapokat, és fáradtságos munkával kicsikartam egy kis mennyiségű aranyszemcsét a Duna fövenyéből, máris elkezdődött az "esős évszak", és jóformán azóta csak a hírekben láttam a folyót (meg a VITUKI-n követem a vízszintjelentést), nem még hogy a partja közelébe is menjek. Itthon gyönyörködöm az aranyban, és fejlesztgetem a padom, és várom a megfelelő vízállást!
Viszont addig szeretnék megkérni egy kedves aranyász kollégát, hogy amennyiben rendelkezik otthon megfelelő mennyiségű arannyal, nem lenne-e olyan kedves, és mérne ki belőle egy grammnyit, terítené szét és fényképezné le mondjuk egy tízforintos társaságában, majd közzétenné itt? Csak hogy lássam a miheztartás végett, bár már beszereztem egy nagy pontosságú ékszerészmérleget, de addig is érdekelne, mi is az az egy gramm! Köszönöm előre is!!!
Rozsdamentes acél drótháló. Tüzéptelepen szerezhető be.
3 mm-es a lyukátmérő!
A hagyományos saroglya elemei 1,77 cm átmérőjű gyalult deszkából lettek kivágva.
A homlokdeszka, ami a vastagabb és a pad felé néző oldalon helyezkedik el a nyéllel együtt 80 cm hosszú és 15 cm magas.
A lapátoló oldalon lévő deszka 10 cm magas. Figyelem itt kell eldönteni, hogy jobbkezes, vagy balkezes legyen-e a saroglya!
Az első összeszegelésnél egy távolságtartó léc került ideiglenessen a két oldaldeszka közé!
Oldalnézet.
A háló a leszabás után felkerül. Nagyfejű szeggel kell rögzíteni. Figyelem, ha túl sűrűn vannak a szegek, akkor megrepeszthetik az oldaldeszka anyagát!
Araányos szegelés 1,5 cm-ként.
Legvégül a frontdeszkánál is lerögzítjük a fémszita anyagát.
Lehet már volt korábban említés róla itt a fórumon. Tudnátok ajánlani aranymosós témájú filmeket? Kalandfilmekre gondolok. Gyerekkoromban láttam pár ilyet, de a címükre már nem emléxem... Köszi!
Olvastam az előbb itt a fórumon az Aranyláz Alaszkában című könyvről. Rémlett nekem, hogy megvan és tényleg. Megvan a könyv. Hurrááá A szerszámok működését legalább még jobban megértem. Kinek tetszett még a könyv?
Jaa értem. Köszönöm. :) Pan beszerzését tervezem. Láttam egy hazai céget, aki árulja interneten. Amerikai gyártmány, zöld színű, mint a legtöbb képen látható itt a fórumon.
Jack London-nak volt valamelyik könyvében, hogy ha valaki talált valami aranyat akkor, hogy a földet (lelőhelyet) más ne tudja elvenni akkor opciót jegyeztetett be a földre. Ez a fogalom ma is él pl. az autóhitelezésben.