lehet, hogy a páncélajtó esetén volt egy setting a fénykardon, hogy fém olvasztás
A fénykardon tutira van olyan, hogy az erősségét állíthatod.
Oké, nem kánon, de A Jedi-kristályban például használta ezt a funkciót Luke: kb. bicska nagyságúra állította a pengét, amikor nem harcolni akart vele, hanem csak kinyitni egy zárat.
nekem az se világos, hogy egyáltalán mekkora energiája van egy fénykardnak, és meddig tart, örökké vagy egyszer fel kell tölteni?
Szintén A Jedi kristályban volt egy jelenet, amiben Luke egy vezetékkel összekötötte a fénykardját a sugárvetőjével, hogy egyik a másikat feltöltse. :)
kellene lennie egy energiaforrásnak/akkunak
Igen, megint nem kánon már, de a Csillagok háborúja regényverzió így ír a fénykardról:
Luke-ot legfőképp az energiatelep ejtette ámulatba. Mert akármi volt is ez a tárgy, jókora adag energiára lehetett szüksége, figyelembe véve a telepen látható skála beosztását.
Épp ellenkezőleg, az alapkoncepció az, hogy a fénykard mindent átvág, mint kés a vajat. Ezek után idegesítettek engem a mindenféle fénykardálló anyagok, mint pl. kezdetben a Cortosis pajzs, majd a Grievous féle bot, aztán a VII epizód tomfája, majd Phasma pálcája, utána a beszkár, és végül Reva és Szabina belsőségei...
Na, akkor: az alap koncepció kicsit hasonlított a gazdája részévé vált varászkardokhoz. Back in time.
Tehát a fénykardnak van egy sebzése, kialakításától függően. Ha valaki a kezébe veszi ( ld még a korai koncepció fénykardos-pajzsos rohamosztagosai etc) akkor az nem fog átvágni vele acélfalakat etc. Viszont a erre képzett erőhasználó tudatával fókuszálja az Erő energiáját és a fényakardon át "elengedi" így lesz képes jóval többre, mondjuk ahogy Kenobiék átvágták a zsilipajtót. Koncentrálva, nem könnyen. ezért idegesített az Ásóka nyitójelenete, meg a többi hasonló ahol kanyarít egyet és átvág méter sziklát, duracélt etc...mint én a kolbászt a rohamkéssel.
Ami a fénykard energiáját és a fizikát illeti, még egy jókora hülyeség a Rebelsből: átvágnak egy falat fénykarddal. Szépen beesik a korong alakú faldarab a belső helyiségbe, majd hőseink bemásznak a lyukon. És közben rátámaszkodnak a frissen vágott lyuk szélére, ami másodpercekkel korábban még vörösen izzott.
van egy mém, sajnos most nem találom, hogy Obi-wan a Halálcsillagon beleállítja lefelé a fénykardját a padlóba, ami átvágva magát a reaktorig felrobbantja az egészet :)
Én inkább Lucasra tenném a voksot. Nem mondom, hogy nem lehetett a lánya, de az öreg volt a góré, s anno nem ad-hoc készültek a részek, hogy egy ilyen ötlet beleférjen. Két évadra előre kész voltak, vagy már írták a forgatókönyveket, s az egyes részek a gyártási fázis különböző lépcsőfokain álltak (ezt az 5. évados kasza után szellőztették meg). Maulra meg a visszahozatala után több részt építettek (érdemben a tervezett sorozatzárásig).
A Solo végére meg - ha jól emlékszek - azért tették be, mert szerepe lett volna a Solo 2-ben (ami elmaradt :).
egyrészt visszahozzák a régit, így a korábbi veszteséget bagatellizálják, súlytalanítják a sztorit
másrészt valami drámaiságot ők is csak akarnak a filmekbe és akkor milyen jó olcsó megoldás már, hogy elbábozzák, hogy meghalt/leszúrták
hogy aztán kiderüljön, hogy ez is csak szemfényvesztés volt (vagyis teljesen feleslegesen ölték meg néhány perccel korábban és csak a TE részvétedet akarták kicsikarni)
a disney streamer naná, hogy nem fog nézőt elszippantani saját magától
a cél itt az, hogy aki már itt van, az minél tovább NE mondja vissza az előfizetését!
ahhoz pedig az kell, hogy az adott topic minél több hónapot lefedjen, el legyen nyújtva, az pedig egyenesen a lehető legjobb, ha - mivel folyamatosan jön "valami" ami méltán (muhhahha) viseli az SW emblémát - a rajongók örök rabszolgaságba kárhoznak
"At one point, when Obi-Wan kills Darth Maul, he just fell in the pit. I looked at it and thought this isn't going to work because, if people like him enough, they're going to want him to come back and they're going to assume somehow he gets out of it. So I had to cut him in half to say that this guy's gone, he's history, he ain't coming back. I'll come up with another apprentice. The whole issue of having apprentices, poor Darth Sidious trying to replenish his apprentice supply, is one of the main plot points."
Tehát Lucas úgy tervezte hogy teljesen meghal, és nem csak úgy ímmel-ámmal. Kész, pont, kampec.
Majd a Clone Wars hozta vissza Maul-t. De kicsoda? Filoni volt a supervising producer. Persza ha Lucas azt mondja valami lesz, akkor az lesz. De mondta ő? És akkor jön a plot twist. Lucas lánya írta a történetet a Clone Wars-ban.
Ezekből a tényekből leginkább arra lehet következtetni, hogy Lucas nem bírt nemet mondani a lányának. Valószínűleg addig nyaggatta apját, míg annak elege lett, és igent mondott. Köszönjük Katie Lucas.
Palpi visszahozása egy kétségbeesett döntés eredménye. a Last Jedi annyira befosatta KK-t, hogy visszarohant JJ-hez, akinek akkora teher volt a vállán ez az újabb rész, hogy meg kellett lépnie ezt a baromságot, hogy legyen benne valami "újabb" dolog az OT-ből, Han, Leia és Luke hiánya okán. emlékszem, hogy a promózták Palpi kéjes röhögésével a filmet, senki nem merte azt tippelni, hogy visszahozzák, csak az az ötlet merült fel, hogy ez valami flashback, vagy Palpi az erőn keresztül szól valamely szereplőhöz. aztán...
jobban kell célozni :) a cuki bukott jedi még tanonc.
számomra sokkal nagyobb gáz volt Maul túlélése a Solo-ban egyébként, ezen én túlteszem magam. közel volt a segítség és
inkább az zavaró, hogy egy kis munkával az ilyet elő lehetne készíteni. pl valahol elejteni, hogy vmi műszerve van ott, ez az SW-ben nem lehet ritkaság.
de lehet, hogy itt egyszerűen arról van szó, hogy Filoni nem tud megölni senkit. valaki végigelemezte, hogy a Rebelsben aki jó karakter meghalt, azt valahogy mindig visszahozta. de erről már beszéltünk talán, hogy az OT filmek értékét az is adta, hogy voltak végleges veszteségek, amit el kellett fogadni. a Disney univerzumban nincs a halálnak, így az életnek sem súlya. ironikus módon az általam nem kedvelt ST-ben legalább Han halála nem illik ebbe a mintába, bár azt meg elsiették szerintem. ez 1 pont, Palpi visszatérése pedig mínusz egymillió...
igen, erre én is gondoltam. nyilván szabályozható, annak van értelme, de a default teljesítmény is több, mint, amit kibír egy test a belefúródó plazma hatására. látjuk, hogy milyen tárgyakat vágott ketté Luke, amikor Vader a Bespinen felé mozdította. az bőven elég, hogy a testbe fúródva konkrétan olyan égést okozzon belül, ami nem túlélhető.
nagyon elmegyünk olyan fizika keresésébe, ami sosem volt az SW-ben :)
ezzel az erővel két fénykardot se lehetne egymásnak feszíteni, simán átmennének egymáson.
szerintem ez egy filmes eszköz, amivel Lucas megidézte a régi korok kardművészetét, és a "fény" mivolta inkább látványelem, mint tudományosan 100%-osan átgondolt dolog.
különben tekinthetjük a fénykardot az Erő mint "karma" eszközének, azt öl meg és azt hagy életben, akit akar :)
Igen, végül is logikus, hogy a párbaj során lejjebb kapcsoljuk a teljesítményt, hiszen véletlenül sem akarjuk, hogy az ellenfelek belehaljon egy sebbe... :)