0 fénnyel nem megy semmi, kevéssel a virágos és rex begoniák, sanseveria, monstera deliciosa, páfrányfélék, selaginella, ficus pumila, criptantusok is beérik kevés fénnyel.
5 emeletes körfolyosós régi bérházban, 1. emeleten bent a sarokban lakom, az ablakok a körfolyosóra néznek. Ebből következően a lakás nem túl világos, hogy finoman fogalmazzak.
Mégis szeretném feldobni valami növénnyel, virágossal, a csupazöldet nem nagyon szeretem.
Kinéztem rövidéletű virágokat, mint pl. szobakankalin, cinerária. Érdemes ilyenekkel kísérletezni?
Ami fontos, nem ablakpárkányra akarom tenni, a függöny mögé, ahol nem látom, hanem be a szobába polcra, de persze ablak mellé.
hát ez még maradhat picit, de ha rászánod magad, akkor egyszerűen elvágod a szárat alatta, beleállítod egy cserépbe, és elég akkor szétvágni a nejlont. Én nem látom ezt olyan bonyolult projektnek.
Hát, a "tele" meglehetösen relativ fogalom. Mondjuk úgy, hogy sok. Az elvágás sem lesz egyszerü. Ugyan a szár több, mint a feléig keresztül van vágva a gyökerezés serkentése érdekében, de mi van, ha a gyökerek nem a vágás fölött, hanem alatta erdnek?
Ha hiszitek, ha nem, tele a bugyor kövér fehér gyökerekkel! Nincs 6 hete, hogy megküzdöttem vele. De attól tartok a továbbiakban is meg kell küzdenem néhány ergonomiai problemával. Nem igazán tudom, hogy szedjem szét az egészet. A vágás természetesen a bugyor közepére esik, nem tudom, hogy a gyökerek csak fölötte, vagy alatta is vannak-e. Várjak még, vagy máris lássak neki? Mennyi gyökérnek kell kinöni, ahhoz, hogy elvágjam?
Jaja, az enyémek is kint vannak már két hete. Pár napja az utsó is elkezdett virágozni, amiből persze kiderült, hogy nem minden piros, amit pirosnak adnak el. Nem baj, egy hónap múlva már futnak, mint a meszes, lesz zöldövezet, friss levegő, anyámtyúkja.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a madárfészek-páfrányom miért dől jobbra-balra?? Lehet, hogy nincs elég mélyre ültetve? Szerintem ha mélyebbre ülteltem, akkor már a levelek alsó része is föld alá kerül. Vagy úgy is kell?
Aloe verát szeretnék átültetni, mert már 3 db, kb 5-10 cm-es kis hajtást hozott.Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban?Mire kell odafigyelni átültetés közben?
Az ibolyát kimondottan könnyű túlöntözni. Nyáron hetente szoktam, télen 10 naponta, alulról, amennyit felvesz a földje, és nem marad alatta. De ez is csak akkor jó, ha nem túl nagy a cserép, mert akkor nem tud kiszáradni a földje. Szép, egészséges, felnőtt tő esetében meg kell mérni a levélkorona átmérőjét, elosztani 3-mal, és ennyi legyen a cserép felső átmérője.
Ez a másik tényleg szép, sok és nagy virág van rajta. :)
Egyik levele sem ép már, hogy gyökereztessem... :( Tehát túl lehet öntözni egy ibolyát is?
De hogy ne legyek olyan gyilkos megmutatom ablakom másik lakóját is, bár nem csináltam vele semmit és én lepődtem meg a legjobban, mikor ennyi virágot hozott :)
Valószínű, hogy a szára már teljesen elrothadt. Próbáld megemelni a leveleknél fogva, lehet, hogy a kezedben marad. Ha igen, akkor meg tudod nézni, él-e még valami a szárból. Ha él (bár valószínűtlen), akkor leszeded a beteg leveleket, ép részig visszavágod, és gyenge gombaölős vízben ki lehet gyökereztetni. Ha nem él, akkor esetleg a levelet lehet gyökereztetni.
A rejtélyes "spaghnum moos" valóban rostos moha-tőzeg néven van nálunk forgalomban, azt jól sejtettem; most kimentem és csináltam egy képet róla; a N*vobalt márkanév alatt, (tök homályosan) van rajta. Én legutóbb Dunaújvárosban, az O*iban vettem.
Nem kellene ilyen kétségbeesettnek lenni, nem könnyű, de szerintem már pár millió ilyen eset eredményesen végződött, sőt, ha nem adod fel, akkor a tied is eredményes lesz:-))) Biztos megoldod valahogy, ha már ennyit fáradoztál vele!
Segítsetek nekem légyszi! Mit csináljak ezzel a kis ibolyával? Pici cserépben volt, már átültettem, talán túlöntöztem, bár nem gondoltam, hogy meg tudom tenni :) csak alulról locsoltam stb. de még nem nagyon jött helyre. Tudok még valamit tenni érte? (mellesleg van egy eladó szobafenyőnk... :)
De különben szerintem még az lenne a legegyszerűbb, hogy valami jó kemény, merev falú flakonnak levágni a tetejét meg az alját, hogy csak egy cső maradjon, ezt felvágni, ráhúzni, celluxozni, betekerni pár réteg folpackkal, alul megkötni, és kész.