Ezek olyan ágvégek amikben ősszel elkezdett kifejlődni a buga, most lemetszettem és mivel jó körülményeket tudok biztosítani így a gyökérzet és a buga is együtt tud fejlődni, nem hátráltatja egyik a másikat. Ezeket az ágvéges ágakat gyökereztetés alatt is nagyon egyszerű ilyenkor télen is virágoztatni.
Vágtam 10 csömöri ágat is, 10ből 9 már gyökeres ezekből 5 már cserépben van, és 4 db olyan aminek az ágvégben ott a buga, így nagy eséllyel virágozni is fog.
Minden egyes fajtát teljesen hormonmentesen gyökereztetem, Csömöri sem kapott hormont.
Néhány évvel ezelőtt 12-13 környékén, raktam fel ide a fórumra én is néhány fagyos képet. Mindjárt másnap elkezdett a friss hajtásvég barnulni, aztán feketedni és pár hét múlva lefordult magától. Akkor nekem minden leanderem kint volt, április eleje volt és -7 C volt jó néhány órán át.. Kiheverte minden növényem, csak a virágzás indult később, 1-2 meg nem is virágzott.
Nálunk is elég hideg van itt a dombon, ráadásul pont az udvarunknál alakul ki a szélcsatorna. Kitettem pár lekókadt 3-4 éves magoncot, a tálcájukban megállt az esővíz, tegnap reggelre teljesen belefagytak a tálcányi vízbe..
míg főztem a TV-ben mondták valamelyik csatorna időjárásjelentésében, hogy ne bízzuk el magunkat..., szóval nem tűnt viccnek:-( De nem azt mondta, hogy fagy meg hóvihar jön, hanem hogy ronda, barátságtalan lesz az idő. Lehet a leanderek attól nem esnek kétségbe, én igen:-(
Éppen ma hallottam, hogy elég ronda időjárás elé nézünk a közeli napokban, én még marasztalom őket a helyükön, bár párat az erkélyre már kitettem, amik az ott lévő jelenleg lakatlan szobában voltak. Atkás is volt majd mindegyik a besütő nap miatt, jó, ha az eső mossa őket! Egyedül az Andrea kedvencén nem észleltem őket, annak bőrszerű levelei vannak, sosem volt még rajta kártevő!
Ó, de örülök Neked! Akartam is írni itt a topicban, hogy elkezdtem visszaolvasni a topicot akkortól, hogy bejelentkeztem (ez előzmény korábban elolvastam), és sokat nosztalgiáztam, vajon hol lehettek, szeretitek-e még a leandereket! Milyen véletlen, hogy épp mostanában kukkantottál be! Nagyon kevesen vagyunk már a régiek közül, sajnos történt sok minden az elmúlt évek alatt. És most már a Facebook is nagy "ellenfél".
Én nem is tudom, valamikor összeírtam, de kevesebb fajtám lett valahogyan, csak úgy 50-60 féle van, ami mondjuk 100-120 cserepet jelenthet. Nem is értem mitől fogytak, hisz nem nagyon szoktam megválni tőlük. A legeslegnagyobbaktól ugyan kénytelen voltam megválni, de ez van, kicsi a kert. Most viszont nagyon izgat, hogy újra napsütés lesz a teraszon, nagy reményeim vannak a dús virágzásra! (Ja, bocsi: off. 4 unokám van, 5 és fél meg 2 és fél év között! Minden évben egy! Cukik!:-)
Örülök hogy látlak, és Isten éltessen az évfordulód alkalmából. Én ezen már túlvagyok:-)
Jelentem megvagyok, de hiába mentem azóta nyugdíjba, mert nem lett több időm. Magad is tudod, hogy az unokák leánderhez szoktatása igen időigényes. Hol is tartasz most? Hány féle leánder? És hány unoka?
Most azért néztem ide be, hogy vajon Ti is azt gondoljátok amit én? Vétek már a zárt helyen nyúvasztani szegényeket. Mivel nekem sötét hűvös helyen tanyáznak, ebben a melegedő időben már majd megtalálják őket a kórokozók.
Az éppen nagyanyókórházban tartózkodó unokámmal tegnap éppen annyit sokerült levegőzni, hogy szabaddá tegyem a kijáratot számukra.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok hasznos választ. Felírogatom, hogy kinek milyen virágból milyen magonca lett, így továbbra is örömmel veszek minden információt.
Aztán nyáron a fényképezések idején még visszetérünk a témára, hogy képekkel is tudjuk dokumentálni. :)
Szia Anyunya! Vetettem szimpla, talán bordónak nevezhető virágú magtok (1 tokból eredő) magjaiból. A magoncok elég változatosak lettek. Szimpla fehér, anyára hasonlító és rengeteg pinkes, sötét rózsaszín árnyalatú virágokkal leptek meg.
Szimpla rózsaszínből, zömmel szimpla rózsaszín virágok lettek, maga a virág szerkezete különböző, esetleg fehér foltokkal. 1-2 növényen viszont rózsaszín, de több körös virágok lettek.
Ez szegény magról kelt kinn, biztos, hogy nem veszem ki a földből, a többit, amit vásároltam mind a leanderekkel teleltettem, egyik se hajtott ki a tél után.
Azért remélhetőleg itt még Európában a rák, de természetesen csak idő kérdése,hogy a Xylella mikor ér esetleg ide.
A rák is épp azért terjedt szét ilyen gyorsan mert gondatlanságból, nemtörődömségből behozták a mediterrán országokból a beteg növényeket. Ezalatt a nyaralások alkalmával hozott ágakat, kertészetek által behozott eladásra kínált leandereket értem. Persze másrészt befolyásolja a délről jövő időjárási tényezők mint ,szél, csapadék.
Sajnos én is belestem ebbe a hiába, hogy úgy gondoltam ilyen nagy leanderes múlttal és tapasztalattal rendelkező leanderes hölgy mint Gotsis asszony is tisztában van azzal,hogy betegek a növényei és nem szabadott volna a beteg leander ágait eladni, szétterjeszteni Európában.
2-3 évig ittam a levét a Görög ágaknak, nem elég,hogy betegek még össze is voltak csereberélve.
Volt amit pl. 3x ra sem sikerült azt kapnom amit vettem, nem egyszer előfordult,hogy 10 ágból 4-5 nem az volt aminek megvettem.
De az is megesett,hogy 1 fajtából vettem 3 ágat és mind a 3 ágból más színű leander lett.
Csak genetikáról beszéltünk. Gotsis asszony is írta, hogy nála a rózsaszín az uralkodó, a magoncai sok éven keresztül legfeljebb árnyalatokban variáltak és csak a más színű külföldi fajták beszerzése után jelentek meg nála a más színű magoncok is. Ezzel együtt mai napig a rózsaszín dominál nála.
Kérni szeretném, hogy akinek vannak egy tokból származó magoncai, az nyáron csináljon róluk képet. Érdekes lenne dokumentálni, hogy az eltérő anyanövényektől milyen utódok származnak, az esetleges genetikailag változatos környezet ellenére látható-e rajtuk az anyanövény típusa.
Talán már nem is a rák a legnagyobb veszély. Amerikai ismerősünk írta, hogy Kaliforniából lassan eltűnik a leander a Xylella fertőzés miatt (kb. 100 éve hurcolták be oda Dél-Amerikából). Sajnos már Európába is behurcolták, az olasz csizma déli sarkától terjed. Azt írták, hogy a széles gazdakör és terjesztő vektorok miatt még sehol sem sikerült megfogni a fertőzést, behurcolás után menthetetlenül terjed hatalmas károkat okozva.
Köszönöm szépen a gyors választ, a lényeget így is megtudtuk. Nekem is van 8 Tamoure magoncom tavalyelőttről, majd odafigyelek, hogy idén virágozzanak és tudjunk képet csinálni róla.
Szánom-bánom bűneim,még most sem jutottam el odáig,hogy leszedjem a magokat,de talán kapok szombat vasárnapra szabit,és akkor nekiesek.....Akkor küldenék Neked abból,a többit meg az egyesületnek,ha kell persze...Ildikó? :)
Én nem vetek,meghalni sincs időm,nemhogy magoncozásra,most locsoltam végig mindent,de az enyimek már kinnt vannak előtető alatt egy ideje,veszteség egy-kettő,na meg az új kuttyunk jelölőt szaggatott....Labrador....a Tietek hogy van?Kép?:-)