Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Abszolút egyetértünk. Én sajnos csak a zárt tetőkertbe tudom őket tenni. Ami azt jelenti, hogy télen 8-10 fok van. Ha süt a nap, akkor rengeteg a fény, ha nem süt, akkor is a sok ablak miatt fényes. Nincs jobb, de már hozzászoktak. Ez a napokig tartó idő biztos nagyon rossz nekik, és nem akarom én sem őket a hidegről majd a melegebbe hozni. Most szokják meg a benti 20 fokot, ami napról napra fog csökkenti 8-10 fokig, és nem lesz éles váltás az életükben, szél meg pláne nem.
Én nagyon igyekeztem leegyszerűsíteni a teleltetőre behordás idejét.
Mégpedig a teleltető átlaghőmérsékletéhez viszonyítom, ami nálam kb. +5C fok.
Tehát az éjszakai hőmérséklet tartósan 5 fok, vagy alá kezdene süllyedni, irány be.
De még talán ennél fontosabbnak látom (figyelembe véve a mostani folyamatos esőzést), hogy borzasztóan káros lehet, csurom vizesen, 5 fok körüli hőmérsékleten tartani a citrusokat.
Szinte soha nem fog kiszáradni, tehát annyi. Így maradhat még kint, de esőmentes helyre rakva, ha lehet, ha nem.
Annak a citrusomnak a földjét, ami kint van az esőn én takarom, a többi felülről fedett helyen van, de láthatóan azt is élvezik, gondolom a pára miatt... ;)
Én tavaly szeptember 16-án vittem be őket. Nem bántam meg. Ezt a cudar időt ( szél, hideg.eső) nem szeretik. Hiába öntöm ki alóluk a tálcát, mindegyik iszonyat vizes. Az rosszabb, ha ki-be cipelgetem őket. Mindegy, az enyém bent van.:o)
Szerintem még nagyon korán van bevinni őket, arról nem is beszélve, hogy 3-4 napnál tovább nem érdemes az előrejelzéseket nézegetni, de ez természetesen mindenkinek a saját hatásköre... ;)
Én eltűnődtem a hétvégi bevitelen, főleg ha ilyen marad az idő. Tavaly is elég korán vittem be, nehogy melegebbet kapjanak, mint kint és levélszórás legyen. Gondolom, sok a függ a teleltetőhelytől is, nálam ha nyitva vannak az ablakok, akkor kinti hő van, ha viszont süt a nap, akkor eléggé felmelegszik. Mondjuk mostanában ahogy nézem, nem fenyeget ez a veszély.
A Rosson nincs,nagyon sűrű ágrendszerű,már vágtam ki belőle és feloltottam.Az előző is így érkezett tavasszal,azt is kiritkítottam aztán elkezdte ontani a virágokat,nem győztem leszedni a kis gyümölcsöket.
A Buddha kezéről valóban olvastam, hogy kényes, de szerintem az még régen ragadt rajta, amikor más citrusokkal is voltak gondok, különösen a teleltetésnél.
A Marumi szerintem jobb ízű, mint a Nagami. Nincs tartási probléma vele, 4-5 éve van meg. Egyáltalán nem kell télen locsolni, hibernálódik. Most rengeteg van rajta, még most fejezi be a virágzást.