Keresés

Részletes keresés

Kojak Creative Commons License 1999.08.06 0 0 13
Gondolkodtatok azon, hogy miért anyyira időtálló a Dűne, mert nem kötödik a számítógépekhez - úgye ne alkoss gépet az emberi elme hasonlatosságára-, tehát nem avúl el nagy trükk volt az Herbertől. Hogy tetszett nektek a Dosadi kisérlet?

Üdv

Kojak

schgy Creative Commons License 1999.08.06 0 0 12
Hat akkor mondom. Bar lahat, hogy a kitunoen sikerult orosz forditas miatt van csak igy :-) (ugyanis csak oroszul olvastam a kozepet).
A film viszont szerintem egy 0, mert sima akciofilmkent kezeli a tortenetet.
schgy
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.06 0 0 11
Udv Mindenkinek!

En minden Dunet olvastam, mi csak magyar nyelven megjelent. Az elso konyvek messze kenterbe verik a folytatasokat. Akkorra kicsit mar elszaladt a lo, vagy nem volt kedve folytatni, szoval mas stilusban alkotta meg (pl. Istencsaszar, vagy a Kaptalanhaz, hol a bashar kisse oda nem illo figura. Miert nem lehet kiirtani a Gesseritet? Jott egy erosebb, megis megtartotta oket... miert?!).
A film gyenge. Amerikai. Van benne egy eszelos idiota, aki per pillanat gonosz is (Harkonnen baro). Minden amerikai filmben van egy ilyen idiota, fejhangon rikoltozo "vicces figura".
A mentat-okbol sokkalta tobbet ki lehetett volna hozni csakugy, mint a Bene Gesseritbol. Muad Dib pedig kicsit mintha nehezkesebben jutott volna fel arra a lepcsofokra (nagy belso vivodas utan, hogy elkerulje a dzsihadot). Az anyjat szerette, mert kiallt mellette a Bene Geserit ellen, es sokkalta gyanakvobb volt a filmben megformaltnal.
A sardaukarok pedig _csicskak_. Ennel sokkalta felelmetesebbeknek kellene lenniuk, de nem ilyen urhajos hacukaba bujtatott fickoknak. Ezeket egyenruhaban kell elkepzelni, nem pedig teletuzdelve technologiaval, hisz az szinte teljesen eltunt a gepek elleni haboru utan.

A fergek kitunoek, a dobolok pedig szenzaciosak. A pajzsfal mellett robbantas utani eso pedig egyszeruen kacagtato - szinten egy amerikai marhasag.

Most ennyit.

Udv
Lord_Oberon

chris7 Creative Commons License 1999.08.06 0 0 10
Elég érdekes az is, hogy a filmben alig volt szerepe Duncan Idaho-nak, miközben az egész Dűne sorozatban ő az egyetlen karakter, aki minden részben szerepel.
chris7 Creative Commons License 1999.08.06 0 0 9
A film egész tűrhető volt, a hangulata nagyon jó. Csak egy a baj vele, hogy a könyvhöz kevés köze van. Úgy is írhatták volna az elején, hogy Frank Herbert ötlete alapján a forgatókönyvet írta: ..., stb. Az bizonyos titkos hangfelerősítő-fegyver nagy marhaság volt. A történetet nem lehet filmre vinni, rengeteg magyarázat kell a részleges megértéséhez (teljesen Frank Herberten kívül szerintem senki sem érti) és így egy jó film csak puszta felolvasás lenne. Olvastátok többször az összes részt (Dűne, Dűne Messiása, Dűne Gyermekei, Dűne Isten-Császára, Dűne Eretnekei, Dűne Káptalanház ) ? Ha igen, akkor mondja ki valaki őszintén, hogy minden világos és egyértelmű a történetben és én fejet hajtok előtte.
Kojak Creative Commons License 1999.08.06 0 0 8
Nekem nem színészekkel van bajom, hanem azzal, hog miután a feleségem megnézte a filmet és nem tetszett neki, nem hajlandó elolvasni a könyvet, pedi a könyv mérföldekkel jobb. A zene tényleg állat, nekem is meg van CD-n.

Üdv

Kojak

Brumimackó Creative Commons License 1999.08.06 0 0 7
A film alapvető dolgokat hamisít meg. Herbert angol (brit) kiadója, amikor megnézte a moziban, így szólt kritikus barátjához: - Csak egyvalamit hadd mondjak: a könyv végén nincs eső.
Jellemző Harkonnen báró túlpörgetése is, a könyvben nem abszolút gonosz. Viszont: a film feelingje, hangulata el van találva, a zene passzol, Brad Dourif pedig remekül játssza Piter de Vriest. Sting is rulez. Kyle McLachlan sem rossz, általában a színészek jók.
Az ornitoptereket ellenben kipórolták, úgy látszik, sok lett volna a költsége a csapkodó szárnyú repülőknek.
Folytatjuk... én legalább 30-szor láttam a filmet, a könyvet is sokszor olvastam.
Kojak Creative Commons License 1999.08.06 0 0 6
Igaz, de a regénynek pont az volt a lényege, hogy mit miért csinálnak, én valami monológos formában csináltam volna meg. A gondolatok voltak azok, amik nagyszerűvé tették dolgot. Olvasta valaki az új kiadású Dűnét, úgyanaz az arc fordította?

Üdv

Kojak

Tücsök99 Creative Commons License 1999.08.06 0 0 5
Szerintem nem volt rossz a film (bár az elejét sajnos nem láttam), nagyjából kihozták azt, amit lehetett. A Dűne személyleírásait, finom intellektuális árnyalatait nem lehet visszadni egy kétórás filmben. Ezt olvasni kell!
Belo Creative Commons License 1999.08.06 0 0 4
Szerintem azért a filmből visszajött a feeling.
Nem azok közé a könyvek közé lehet sorolni amit könnyen filmre lehet vinni.
MacFly Creative Commons License 1999.08.06 0 0 3
Milyen velemenyekre vagy kivancsi a filmmel kapcs.? en szemely szerint ugyanazt mondom amit te is. kivancsi lettem volna, hogy ridley scott mit tudott volna kihozni belole. ha egyaltalan ki lehet, mert eleg osszetett a dune ahhoz, hogy konnyen tevutra jusson egy egyebkent is tul sok tenyezotol fuggo forgatokonyv. kivancsi leszek, hogy az olyan klasszikusok kozeljovobeli megvalositasa, mint a gyuruk ura vagy a galaxis utikalauz (de hallottam mar az alapitvanyt is emlegetni), hogy vegzik.
a filmmel alapvetoen az volt a bajom, hogy azok az osszefuggesek, hogy melyik szereplo miert is csinalta az amit, az eleg vazlatosra sikerult, mintha minden harmadik oldalt olvastam volna a konyvbol. nem kivanom en a film szinte mondatrol mondatra valo alazatos eletrekelteset, de azert...
Kojak Creative Commons License 1999.08.06 0 0 2
Bocs igaz a Védett nőket írta Frank Hebert.

Üdv

Kojak

Belo Creative Commons License 1999.08.06 0 0 1
A védett férfiak, az nem Robert Merle?
:-)
jeegynullas Creative Commons License 1999.08.06 0 0 0
Hat, ezek mar nem a nulladik kiadasnal tartanak, az tuti ...
Kojak Creative Commons License 1999.08.06 0 0 topiknyitó
Nézegettem a topicokat, és nem találtam Dűnével kapcsolatosat. Szerintem a Dűne ciklus baromira jó, ezért gondoltam nyitok egyet, hogy dumálgassunk róla. Másrészt Frank Herbert szerintem nagyon jó iró, de kevés könyv jelent meg tőle magyarul, én ezeket ismerem:

Dűne ciklus
Dosadi kisérlet
Védett férfiak
Halandók és halhatatlanok

A filmről is szívesen hallgatnék véleményeket, mert nekem nem igazán tetszett.

Üdv

Kojak

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!