Eme jeles apropó kapcsán érdemes megnéznünk, hogy 500-anként hogyan is alakultak a hozzászólásaink...
A kezdet: ennek éppen tegnapelőtt, júli 1-jén volt a 7 éves évfordulója!
Localhost indította ezt a SOLARIS Fórumot 1999. július 1-jén, akkor még Zoli a rajongó néven.
SOHA MEG NEM SZŰNŐ KÖSZÖNET ÉRTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
500: Hosszú évek teltek el, míg eljutottunk eddig 2004. február 2-án. Új tagokkal is bővült a topik akkoriban, a srácok pedig épp Mexikóba készülődtek, mi meg mérgelődtünk, hogy itthon miért nem...
Aztán a következő 500-ig már csak bő másfél évre volt szükségünk :o)
1000: Ez már nem is olyan régen volt, és egy nagyon-nagyon várt lemez, a NOAB megjelenése előtti napokra esett, 2005. augusztus 31-én.
Gyorsult a tempó, már fél év sem telt el az újabb 500-ig! (kb. 5 hónap)
1500: Azokban a napokban a honlap újdonságaival ismerkedtünk, aznap - 2006. február 6-án - a Rituál Operáról tanakodtunk éppen.
A Koncert közeledtével igencsak felgyorsultak az események és az újabb 500 hozzászólást már csupán 2 hónap és 17 nap alatt tettük meg!
2000: Éppen a KONCERT napjára, 2006. április 23-ra esett ez a jubileum !!!
Hál'istennek, a tempónk azóta sem csökkent, sőt!
Hisz sok minden történt azóta is, bőven volt miről beszélgetnünk :o)
2500: A mostani 500-as fordulóig már csupán 2 hónap és 10 nap telt el!!!
Szasztok ! Bocsi, hogy kicsit korábbi megjegyzésekhez szólok hozzá hmmm sokáig nem olvastam a forumot, de most a legjobbkor látogattam ide, :)) A Frost nekem tökre bejön szerintem jó zene már meghallgattam néhányszor azt a 2 számot asszem érdemes utánna járni - a japcsi csajok zenéje is teccik: nekem először Isao Tomita és Emerson albumai és persze zenéje villant be mai köntösben ez nem flame én így éreztem . Érdemes vadászni a prog zenék terén sok jó zenét találni szerencsére így nem kell hallgatni a mai " menő " zenéket tisztelet néhány kivételnek. Nem kell mindenben a Solarist keresni az amúgy is a maga nemében egyedi és magyar bárcsak még gyártanák :) nekünk a cool zenéket. persze az eddigiek is nagyon jók ma is megállják a helyüket hiszen igazi értéket hallgatunk. Nah csááá
Attila elmondta a múlt vasárnapi koncerten, hogy a MUSICAL WITCHCRAFT legközelebbi fellépése augusztus 5-én lesz Nagyszakácsiban, a Lakomafesztiválon. (Ezt egyébként már említette a Solaris talin is, de ott sem sokan hallották ezt.) Ezzel kapcsolatban olvasható Attila egy május 12-i bejegyzése is Nagyszakácsi Vendégkönyvében :o)
A koncert várható kezdési időpontját este 8-9 óraként említette Attila.
Ez az Ars Nova név nagyon népszerű valóban, még valami magyar formációt is találtam, de ráakadtam egy orosz honlapon arra akikre gondolsz és az szerint idén is jelent meg lemezük. Belehallgattam és valóban felkeltette az érdeklődésemet, holnap körbe is telefonálok néhány helyet, hogy lehet e kapni valahol... Érdemes belehallgatni : http://www.mp3search.ru/album.html?id=13967
Frost: Elnézést az érintettektől, nem akartam leszólni ezt a muzsikát, nem is szeretem az ilyesmit, csak reagálni akartam érdemben a beajánlott zenére.
Hanem akkor már én is élnék a lehetőséggel, de igyekszem szigorúan tartani magam a topiktémához: az elmúlt egy-két évben találtam rá véletlenül két olyan zenekarra, amiről amúgy tán sose hallottam volna, és engem speciel mindkettő emlékeztet valamiképp - de egymáshoz képest eltérően - a Solarisra.
Az Ananda Shankar Experience-t úgy is hívom magamban, hogy az indiai Solaris: hót modern és egyúttal teljesen tradicionális dzsesszrock, profi hangszereléssel megtámogatott szitárjáték (Ananda, ha minden igaz, Ravi Shankar unokaöccse). Rákeresve a neten, azt találtam, hogy volt már több évtizede is lemeze, meg most is van egy új - hogy közte működött-e vagy sem, fogalmam sincs. Ami magával ragadott, az a közelmúltban megjelent Walking On című album. Ének nincs, csak őrülten változatos formában történő, improvizatívnak tetsző, de nyilván nagyon gondosan kidolgozott, erős és kifinomult ritmusháttérre épülő, gazdag hangzásvilágú pengetés.
A másik, amit szívesen ajánlok a figyelmetekbe - és nem is először teszem e helyt -, az az Ars Nova. Azt hiszem, ilyen néven már több zenekar is létezett a történelemben; amire én gondolok, egy japán csapat, hölgyekből áll (!), a kilencvenes években zenéltek, és onnan ismerhetjük őket elsősorban, hogy egy színpadra léptek kedvenceinkkel az 1995-ös Los Angeles-i ProgFesten (szerepel az előadásuk, a Solarisé mellett, az akkor kiadott videón is). Szóval ők japánok és lányok, de mint akik kislányként a Solarison nőttek fel (és valószínűleg sci-fi mangákon) a nyolcvanas években: nagyon invenciózus, helyenként durván összegabalyodó, máshol végtelenül finom és kellemes dallamú sci-fi/dzsessz rockot játszanak. Mintha egy Ghost in the Shell-szerű filmhez írt soundtracket hallanánk. (Albumaik címei ilyenek: The Book of the Dead; Biogenesis Project; Goddess of Darkness)
Akinek van érkezése, próbálja ki ezt a két együttest is, megéri.
Köszi, én is próbáltam a nap folyamán rákeresni a zenekarnévre, sikertelenül, pontosabban kiderült, hogy számos ilyen nevű előadó létezik/létezett már, illetve szerepel a nevében ez a betűcsoport.
Szóval segítettél ezzel a két file-lal, amik nyomán azt tudom mondani, hogy bár valóban valamiféle artisztikus rocknak, vagy (részben) instrumentális rocknak nevezhető produkcióról van szó, valószínűleg igen messze áll a Solaris hangzásvilágától. A hivatkozott oldalon letölthető első szám abszolút (az énekszólamával) inkább hagyományos szimpla rockzenének tűnik (kábé mint mondjuk a Fleetwood Mac), a második tisztán hangszeres, de amúgy erősen hasonló hangszerelésű; ha szörnyen elhamarkodottan akarnék véleményt nyilvánítani (ami nem helyes), azt vélelmezném, hogy ennek az együttesnek kábé minden száma ilyen, egyforma lehet. Akinek tetszik, az persze joggal örül ennek :)