Nem akarlak meggyőzni mindenáron, de pont az általad linkelt listából az alábbi cirka + 10% felárnál tart az aktuális ÚJ LISTA ÁRHOZ képest!!! És még nincs vége!
Most akkor mi az ami nem érthető?
Továbbra is elbeszélünk egymás mellett. A részemről kiszálltam.
"Az általad linkelt órákból kettő a diamante ill zafír rubin verzió teljesen érdektelen mert nagyjából senkit nem érdekelnek.."
Az én fogalomtáramban ez is egy követeztetés. Másrészről miért ne lenne mérvadó egy olyan órának a sorsa, amire nem licitálni lehet, hanem ajánlani egy árat? A C24-ről csupa ilyet link-eltél, ha ott ezek szóba jöhetnek, akkor az ebay-en miért nem?
Egyébként itt van az elérhető aukciók listája - 3 nap van a legkésőbb lejárónál, pár óra a leghamarabb lejárónál - és nem úgy néz ki, hogy bármelyikért is ölik egymást a népek, 6-ból 1-re van licit :
"Viszont a 1166710 már érdekesebb dolog attól eltekintve, hogy el van árazva."
Ebben egyetértünk, csak szvsz ez az általad a C24-ről hozott példákra is igaz. Továbbra is az a véleményem, hogy az egy bolond százat csinál effektus működik.
Az, hogy egy-egy óra elmegy írreális áron - miközben ugyanolyanok tömegével várnak eladásra - nem mutat túl a piac normális működésén. Én is vettem így órát - az ott és akkor nekem megért annyit...
Mindig is lesznek olyan modellek, amikért adott időben bizonyos vásárlókör hajlandó többet adni, mint amit a józan ész diktálna. Viszont hiába adták el eszméletlen összegért a P. N. Daytona-t, nem indult be felvásárlási láz a Daytona-kra.
A befektetési célú vásárlás elmélete szvsz akkor állnak meg, ha a vétel pillanatában ugyanolyan árú/presztizsű/népszerűségű órák értéke az idő múlásával trendszerűen nagyjából ugyanúgy változna - ahogy pl. működik ez az antik műtárgyaknál. Mert ha nem így van, akkor meg ugyanolyan lutri, mint bármi más.
Vannak/lesznek órák, amik jobban tartják/akár növelik az értéküket, vannak/lesznek egyedi darabok, amiket valóban érdemes lehet megvenni, de abban nem hiszek, hogy egy befektetési tanácsadó tőzsdeügynök mintájára SOS rácsörög a kőgazdag ügyfelére, hogy most kellene jól bevásárolni pl. Rolex-ből...
Tény, hogy sok Rolexet kínálnak, de, hogy pont a példádnál a GMT II- nél maradjak az igazán kurrens 16710-ből csak 467-et hirdetnek eladásra. Aztán, hogy ez világ viszonylatban sok avagy kevés? Már egy másik kérdés. Viszont ugyanazt tudom mondani azt általam említett jelenség létezik. Bizonyos márkák bizonyos modelljei körül/elsősorban acél Rolex sport modellek/ kialakult egy hisztéria az utóbbi időben. Elsősorban a nyugat európai illetve ázsiai piacokon és jellemzően a 8-16k ársávban. Ami azért már ott is egy jól körülhatárolható összeg, nem a kosztpénzből szorítják ki. Már nem csak a gyűjtők, rajongók, órabarátok vásárolnak hanem egész egyszerűen mindenki akinek van erre pénze mégpedig befektetési céllal. A hiány nem mesterségesen alakult ki. A várólisták és a listaár feletti értékesítés nem amiatt alakult ki mert a gyár vissza fogja a darabszámot hanem mert egyszerűen drasztikusan nőtt a kereslet. Egyébként persze ezen a gyártó jár a legjobban, évekre előre le vannak kötve a kapacitásaik. Talán még annyi, én simán emelném a listaárakat.
A vintage piacra nincs rálátásom ezt te jobban ismered.
Messze menő következtetéseket ebből nem fogsz levonni.
Az általad linkelt órákból kettő a diamante ill zafír rubin verzió teljesen érdektelen mert nagyjából senkit nem érdekelnek, hasonlóan az utólagosan buherált PDV és más egyéb fúrt faragott nem gyári készítésű órákhoz. Általában ezek még a listaárat sem érik el. Tehát ezek nem kifejezetten abba szegmensbe esnek amire céloztam.
Viszont a 1166710 már érdekesebb dolog attól eltekintve, hogy el van árazva. Ezekkel a paraméterekkel max 10K környékén szoktak elkelni. Ami persze még mindig cirka 15% felár egy hivatalos dílerhez képest, de elenleg a 10,7K nem reális.
A 16710 az egyik legkeresettebb modell a piacon, de még ez is drága. 7-7,5K környéke a reális, ami persze így is egy vadonatúj acél Submariner ára. Eladás itt sem túl valószínű.
Amennyiben pedig tényleges eladási árakra vagy kíváncsi sokkal mértékadóbb lenne ha érvényes licit alatt lévő aukciókat tennél figyelőre.
Szerintem nem időpazarlás - szeretem az órákat és mivel én is csak vétel útján juthatok hozzájuk érdekelnek az árak is, rendszeresen követek ebay aukciókat olyan óráknál is, amikért messze nem fizetnék annyit, amennyit az eladó szeretne érte, de érdekel, hogy meddig megy el a licit/mi lesz az óra sorsa. Ebből a szempontból praktikus az ebay...
Itt van 4 óra (GMT Master II) nézzük meg egy hét múlva, mi lett a sorsuk :
Rolex Uomo 40mm Gmt Master II 116710 Acciaio Batman Ceramica Inserto- Nuova
Számomra már az információ, hogy nincs határidő, lehet alkudni, illetve hogy fellelehető órák többségét USA beli eladó kínálja. 4 oldalnyi találatot adott az ebay, amik között bőven van ami nem óra - ha olyan jó vétel egy ilyen, van esély, hogy legalább egy elkel :-)
Hozzá kell tenni, hogy amit én írok - azt kereskedőszemmel nézve kicsit a "cserép alól írom", lévén külhonból venni még csak-csak szoktam az ebayon mindenfélét, de eladni nem. A hazai piac pedig olyan, amilyen, én konkrétan a hazai régiség-óra piacon semmiféle pezsgést vagy fellendülést sem észlelek, sőt, szerintem kifejezetten döglődő, még helyben járónak is csak nagy jóindulattal mondható. Az órabörzéket neked sem kell bemutatni - a legendás "Ecseri" meg olyan szinten járja a végét, hogy nem vagyok biztos, hogy nem fogják rövidesen bezárni, és a helyén valami hipermarketet felhúzni...
Olyan esettel meg még én is találkoztam (még ha nem is voltam sajnos haszonélvezője :-)) ), hogy egy kőgazdag sznobnak itt és most azonnalra kellett valami, egyébként várólistás, nehezen beszerezhető puccos Rolex modell (az is Daytona volt amúgy, ha jól emlékszem), és hajlandó volt érte csuklás nélkül dupla-tripla árat is kifizetni - no de minden ilyenre jut száz másik nehéz eladás...
Az mindenesetre nagyon elgondolkodtató, hogy pont a nagyon sztárolt, általad emlegetett modellekből (és itt most a GMT MAster különösen szemet szúró) iszonyatos kínálat van, a Chrono 24-en például minden hetedik (!!) óra Rolex, több, mint hetvenezret hirdetnek - és piszkosul kérdéses, mennyi is megy el belőlük ténylegesen (és az is mennyiért, mert a háttéralkukat nem láthatjuk).
Még egy megjegyzés - csak újra ránéztem az emlegetett IWC C89 vonalra - hát, az ott hirdetett árak a két és háromszorosa között szórnak annak, amennyiért a magyar piacon a pillanatnyi tapasztalataim szerint ténylegesen el lehet egy-egy ilyen órát adni. Persze itt is kérdés, hogy mi realizálható ugyanakkor ezekből az árakból - mert közben én meg a gyűjteményembe rendszeresen tudok az ebayon vásárolgatni úgy ezt-azt, hogy bizony a szokásos hazai árak alatt veszek (már amikor vannak egyáltalán hazai árak, mert például Grand-King Seiko, akár mechanikus, akár kvarc nincs is itthoni kínálatba - egyáltalán), de így is azt látom, hogy aki jó áron akar eladni, annak eleve azzal kell kalkulálnia, hogy nem itthoni lesz a vevője... És, hát akkor ugyebár jönnek a szokásos dolgok - egy kelet-európai eladótól soha a büdös életben nem veszik meg annyiért az óráját, amennyiért egy némettől, amerikaitól - a Rolex vonalon talán legjobban pörgő amerikai piacra innen gyakorlatilag nem is lehet eladni, eleve akkora a hazai kínálat, hogy a külföldit ott meg sem nézik - mi ott legfeljebb vevők lehetünk, csak kívülről nézhetjük, amit művelnek...
Leszögezném, hogy én sem vagyok nepper egyszerűen csak feltűnt a jelenség és megpróbáltam az okait megtalálni.
Tény az is, hogy csak bizonyos gyártók bizonyos modelljei keresettek, pl senki nem kíváncsi egy 34mm Air Kingre és nem kétlem, hogy azokra sem amiket te is említesz. Mindig vannak trendek divatok ebben is mint például a festményekben vagy műkincsben régiségben és sok minden másban is. És persze tény az is, hogy a konjunktúra sem tarthat örökké. Viszont az is tény, hogy bizonyos márkák ára folyamatosan, cirka ötven éve emelkedik jóval az inflációt meghaladó mértékben. Amikor az első Explorer megjelent cirka 100 USD környéke volt ma ez inflációval növelve 800 lenne. Ennyiért ma már sem Explorert sem semmilyen más Rolexet nem kapsz.
Egyébként én is kíváncsian várom meddig lehet még ezt a lufit fújni, de egyelőre úgy tűnik, hogy még lehet...
A gondolat meneted elvileg még akár logikus is lehetne, de erős csúsztatás! Viszont amennyiben a kérdéses órák közül lemented mondjuk ár szerint az öt legolcsóbbat, azt fogod látni, hogy ezek belátható időn belül el is kelnek. És amennyire én a C24 eladóit a tapasztalataim alapján ismerem, akár még a 100 ill 150 Eur engedmény is elképzelhető. Direkt ár szerint növekvő sorrendben kértem le a listát és mondjuk nem azt citáltam példaként amelyen a hirdető esetleg 25K kér egy Pepsiért. Mert nyilvánvalóan ő jó szerencséjére ill a csodára vár.
Szóval tetszik, nem tetszik ezek a realitások. Nem mellesleg pedig nem a svájci óraipar egészével példálóztam, hanem csak az igazán nagy pályásokkal és magára a jelenségre próbáltam felhívni a figyelmet amivel az utóbbi időben jó néhány mértékadó külföldi fórum is foglalkozott már.
És akkor zárszó gyanánt:
Még a múlt héten egy magyar FB oldalra felkerült egy 2008. 16610 LV. 12.500 Eur. Utolsó ismert listár 2010. 4.600. Eur.
Fél óra alatt elkelt, valamelyik kereskedő vette meg.
Amennyiben nem hiszed akkor járj utána, de csak az idődet pazarolnád vele. ;-)
Nagyon ellentmondásos ez a dolog... Egyfelől - én nem vagyok óranepper, így a napi árakban nem vagyok annyira benne, mint aki állandóan adja-veszi őket. Másfelől azért elég sok ismerős megtalál a szervizen túl azzal is, hogy segítsek már neki eladni az óráit - és, hogy őszinte legyek, én azt látom, hogy NEM TUDOM ELADNI normális áron azokat idehaza. (Kéretik a mondat minden jelzőjét figyelembe venni!!)
Az, pedig, hogy valamit mennyiért hirdetnek, az nem jelenti azt, hogy el is tudják adni, de készséggel elhiszem, amit írsz, másfelől itt is azt látom, hogy a "hype", ahogy te fogalmaztad (én meg talán buboréknak tippelném??) azért nagyon szűk körre, egy-két gyártó néhány modelljére korlátozódik.
Lehet, hogy a Patek Nautilus ilyen áron megy, de ehhez képest meg női arany Patekot most adtak el végül egy éves kínlódás után a szemem előtt el törtaranynak, mert hiába futtatták meg mindenféle árverésen, tették fel a Vaterára, járt még pár galériás-BÁV-os árverésen is - NEM KELLETT SENKINEK. Pedig egyben volt, szép volt, de aranyárnál többet senki sem akart érte fizetni..
Az ebayt tudtam én is csak javasolni, de az meg körülményes volt nekik...
A Rolexnél is azt látom, hogy néhány modellre döngenek a méhecskék - a többi meg ott áll beporzatlanul... Elhiszem, hogy a most korszerű és divatos megjelenésű modelleket eszement áron viszik - itt és most éppen... - de közben meg egy kicsit régebbi Rolex Date-t nem tudtunk eladni, most már egy svéd árverési lapon futtatjuk - és NEM MEGY EL... Arany 18K-s kézi húzós LeCoultre KUTYÁNAK NEM KELL... Ezer euróért sem kell.. Szép, klasszikus, hibátlan 18K IWC C89 árverésen négyszer (!!) megfuttatva nem jutott 7xx euró fölé.
Persze, mondhatod, hogy nem ezeket kell venni - de ezek az órák 10-12 éve meg jól mentek, jól eladhatók voltak - most a puszta eladásuk is probléma. Én semmiképpen sem vennék mérget arra, hogy a Patek Nautilus ára mindig csak fölfelé fog menni, ahogy a Rolex GMT Master sem egy fellelhetetlen ritkaság, csak a Chrono 24 több, mint 3200találatot (!!!) hoz fel (ehhez képest a kutyának nem kellő IWC C89-re ad 74 találatot...) - az árak cca. 2 milliótól a csillagos égig - és tudod mit, nem vagyok én olyan nagyon biztos abban, hogy mind a 3200 el is fog ilyen árakon kelni...
De majd kiderül. Ami a válság emlegetését illeti - a ciklikus válságok a piacgazdaság inherens részei, eléggé elkerülhetetlenek, és igazándiból sajnos "már ideje van" a következőnek, a tünetek láthatók is, óriási buborékok vannak a tőzsdéken - nálunk az építőiparban meg egy-két más területen - és már egy elég kis visszaesés is a luxus-szegmensből igen hamar kiszippantja a keresletet.
Ettől persze még lehet igazad, de tegyük hozzá azt is, amit az első posztomban is megjegyeztem, hogy azok az órák, amelyek befektetésként értelmezhetőnek tűnnek - azok bizony drágák. Egy kis, vagy éppen nem is kis kocsi (új !) áráról beszélünk - ami aztán később vagy jó üzlet lesz, vagy nem...
Én ezt bizony nem javasolnám senkinek - csak ha amúgy is vágyik ilyen órára, hordani, szeretni is akarja, lelkesedni érte, büszkének lenni rá - akkor hab a tortán, hogy esetleg még anyagilag sem jár rosszul - de ezt garantálni???
Lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de szerintem nem eladási árakat látok, hanem azokat az árakat, amit az eladó kapni szeretne. Ebben az esetben, ha mondjuk felrakom a C24-re az 572 db-os orosz óra gyűjteményemet - nincs ilyenem - (összérték újonan mondjuk 1M HUF) darabját 4,5 - 6 M HUF köré pozícionálva, akkor innentől kezdve jó vétel lesz a pl. egy krómtokos Poljot?
Nem ez lenne az első eset a világtörténelemben, amikor sokan spekulálnak arra, hogy majd mennyit lehet kapni valamiért csak várni kell egy kicsit az eladással, aztán meg jó nagy számot írni az árcédulára. Csak mert mások is ezt csinálják...
Ezt most sajnos nem látod jól! Mert, hogy a tények nem igazolják azt amit állítasz. Bizonyos modellek bizonyos típusai esetében/ Rolex acél sport modellek, PP Nautilus, AP RO, stb/ a használt óra piacon folyamatosan az utóbbi egy évben pedig kifejezetten meredeken emelkedtek az árak. Konkrétan ott tarunk, hogy a használt darabok már a tényleges listaárak felett kelnek el. Jelentősen a listaár felett!
És, hogy ezt tényekkel is igazoljam:
PP Nautilus 25.000.000. helyett 40.000.
Rolex 116610 LV 8350. helyett 9.000. felfelé
Rolex GMT master II. Pepsi 8.800. helyett 14.500
A sort persze még folytathatnám tovább.és az árak sem teljesen pontosak, de azt hiszem a tendencia nyilvánvaló.
Jelen pillanatban már akkora a hype, hogy bizonyos modelleket már a szürke kereskedők is visszatartanak további áremelkedést prognosztizálva ill megint mások elkezdenek felvásárolni más bizonyos modelleket. pl: 16610LV, Pepsi, stb.
Vagy, hogy még tovább menjek egy acél Daytonán 3 év alatt 60-70% hozamot lehetett elérni. 6-7 évvel ezelőtt egy plexis DJ 1.00 Euro környékén volt kapható mostanság az árak 3.000. felé tartanak. Néhány éve valamelyik órabörzén valamelyik nepper szó szerint könyörgött, hogy adják már 2.500.eurót egy 16710 Coke GMT-ért. Most ha nagyon megfeszülsz talán hétezerért kapsz egyet. A Zenith szerkezetes Daytona se nagyot érdekelt senkit, keress rá milyen áron megy most. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy sokan már csak és csakis befektetési céllal vásárolnak. Persze kérdés, hogy ez meddig fog tartani, de egyelőre lényegesen nagyobb a kereslet mint a kínálat. A megfelelő következtetéseket a tények tükrében vonja le mindenki maga!
A recessziós elméletedet pedig már öt évvel ezelőtt is kifejtetted, de eddig még ez nem történt meg.
A hazai piacról pedig annyit, hogy egy bizonyos körben igaz ha egy szűk körben is, de mozog. Legalábbis én a nulla tranzakciónál lényegesen többről tudok, pedig még szakmabeli sem vagyok!
Persze, csak a kérdésfeltevés arra irányult, hogy kifejezetten befektetésként mit érdemes venni. Amire ugye igazándiból azt lehet válaszolni, hogy nulláról, tapasztalat-szakértelem nélkül nekifutva ennek a témakörnek ez nem fog menni, és tulajdonképpen még nagy szakértelemmel-tapasztalattal sem lehet biztos tanácsot adni, nem lehet azt mondani, hogy vedd ezt vagy azt - és akkor tíz év múlva biztosan nyersz rajta...
Pláne, hogy most a válság okozta óriási piaci mélypont utáni felpattanásban vagyunk, ami egy újabb, most már sajnos lassan időszerű kisebb-nagyobb recessziós időszak mellett megint visszafordulhat, az árak újra eshetnek, és simán lehet, hogy aki most bevásárol, öt-tíz év múlva a vételárat sem kapja vissza...
A hazai piac meg már eleve döglött, én azt látom, hogy a magasra kitartott árak szinte nulla tranzakcióval párosulnak - ha valóban el akar az ember adni valamit, akkor hiába nézi a Chrono 24 árait, nem ritkán még a felét kérve sem kerül vevő semmire...
Pláne hogy lassan elérjük azt a pontot, ahol sima etához sem fognak alkatrészt kapni a független órások.
Igazad van: egy jól megválasztott modell, ami később ikonná válik, az gyári szervizek mellett is tudja a magáét. Csak tudni kell még "olcsó" korában eltalálni, melyik válik majd ilyenné.
Garancián túli szervizelést nem kell feltétlenül Rolex szervizben végeztetni, bár kétségtelenül a piac ezt jobban honorálja. Mint írtam, nem ez a meggazdagodás kulcsa, de jól megválasztva az órát lehet rajta valamit nyerni.
Amennyiben történt volna rajta két gyári nagyszerviz, már helyben is lennél kiadás terén. :) Nyilván nem kopik semmi, ha nem használják, de azért ilyen nyereséghez
kell az is, hogy hozzá se nyúljanak ahhoz az órához.
Vannak ennek fokozatai a nem gyári szervizeltetéstől kezdve
a "szervizigény mentes állapot"nevű facebook science fiction-ig.
De a kérdező egy darab karóráról, és jól karbantartott óra értéknövekedéséről kérdezett. Napi használatban lévő Datejustnál, időben végzett gyári szervizekkel nem lesz az akkora bolt.
Ez is azt bizonyítja hogy az óra nem befektetés. Na meg bevétele, nyeresége, jövedelme sincs. Ha bármilyen komoly cég részvényét vetted volna 2010-ben az is ma minimum a dupláját érné de inkább többet
Valóban a Rolex és a Patek Philippe lehet jó befektetés, de szerencse és idő (és sok pénz ) kell a nyereséghez. A Rolexnél az acéltokos sportmodellek a nyerők ( Submariner, GMT, Daytona), most nagyon elszálltak az árak. Csak példaként: én 2010-be vettem egy Datejustot (nem sport modell ) 360 ezerért, most kb. 7-800 ezerért tudnám eladni. Van egy Fb csoport, ahol használt és új Rolexeket lehet venni megbízható forrásoktól. De ne számíts gyors meggazdagodásra, van hogy csak tartja az árát az órád éveken át. Viszont ez is sokat számít ebben a hobbiban. Sok sikert !
Ha komolyan befektetésként érdekel csak a téma - akkor azt tudom javasolni, hogy ne is erőltesd tovább. Nagyon nehezen és csak esetlegesen fogsz találni olyan órát, amit jó üzlet befektetés gyanánt megvenni és ülni rajta utána - újonnan vásárolva pedig jóformán nem is nagyon lehet ilyet találni.
Az óra mint befektetés szerencsés esetben értékálló, nem veszti el az értékét, egyes márkák/modellek idővel drágulhatnak is - de ezt előre nehéz kiszámítani. Egy új óránál meg nagyon kevés kivételtől eltekintve inkább az a kérdés, hogy mennyit buksz - amelyeken nem sokat, picit akár nyerhetsz is - azok viszont újonnan is várólistás és drága, több milliós karórák. Ugyanakkor az óra nem simán egy műtárgy (mint egy ékszer vagy festmény), hanem egy műszaki berendezés is, ami karbantartást, törődést, ráfordítást igényel, használtan megvéve pont úgy, mint egy használt autónál, csúnyán rá is lehet fázni, az esetleg remélt nyereséget elviheti a javítás-felújítás, folyamatos szervizelés költsége.
Hat....tenyleg NAGYON kezdo vagy, de nem remenytelen az eset:-)
Ezekre a kerdesekre az interneten, foleg angol nyelvu forumokon talalhatsz valaszt, az itthoni oiac nem reprezentativ egyaltalan ezekben a kerdesekben.