Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2019.05.02 0 0 240

A jubileumi is nyújtózkodik ám!

Nálam nagyon szép törzses fa lett belőle, ritkás (nem besűrűsödő) oldalágakkal. Minimális  metszést igényelt csak. Az ágvégeket hegyeztem ki a "csirkelábak" korrekciójával és lett belőle egy törzsből induló ostorosodás nélküli szálvesszős jellegű nagyon szép fa.  Azt tervezem, hogy a sugarát  méretkorlátozás céljából rövidíteni fogom.

Előzmény: cccsaba (238)
csalántea Creative Commons License 2019.05.01 0 0 239

Jól jártál, nekem is van Érdi Jubileum, 5 év után terem, a legjobb ízű meggy valamennyi közül ...

Ráadásul nálam rezisztens (mint a Bácsfeketehegyi vagy a cseresznyemeggy), moníliát még soha nem láttam rajta.

Ha nem számít pár hét ide vagy oda, akkor ez sokkal jobb, mint a Meteor ...

Előzmény: cccsaba (238)
cccsaba Creative Commons License 2019.05.01 0 0 238

Sajnos ősszel nem kaptam Meteor korait helyette Érdi jubileumot  de ez is későn fordul termőre 7-8 évet írnak.

"Törzse a többi meggyfajtához képest szokatlanul vastag" "felkopaszodásra kevésbé hajlamos."

Ezért úgy alakítom most hogy alacsony törzsű legyen a vázágakat 30-40 cm ről indítom, talán így hamarabb terem.

Előzmény: budai2 (232)
zerger88 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 237

Csak kíváncsiságból, mert nem lehet jelentős probléma. Virágzás után az éppen bekötött kis mini gyümölcsnél találtam egy olyat amiben majdnem akkora kukac volt mint maga a gyümölcskezdemény. Ki lehetett? 

Jani71 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 236

Szerintem is. A Meteor nálam is eljátszotta ezt az idén. A Pándy is.

Még virágzáskor néztem a Meteort, már akkor látszott, hogy halott a bibe. Sok üres virág volt.

Egyértelmű volt a mostanra bekövetkező állapot. Talán majd jövőre...

Előzmény: Camrom2 (235)
Camrom2 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 235

Szerintem is megfázás, nálam a Meteor még elmegy , de az Alex a brutális virágzás ellenére nagyon gyér.

Előzmény: evodia2010 (233)
55judit Creative Commons License 2019.04.30 0 0 234

Nem fázhattak meg  virágok?

Előzmény: evodia2010 (233)
evodia2010 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 233

Hát ahhoz képest, hogy tele volt virággal a meteor korai meggyfám, alig van rajta terméskezdemény.

Nem is értem. Méhek vannak/voltak, moniliát nem láttam rajta...

Van a meggynek is hasonló kártevője mint a szilvának a szilvadarázs? (nem láttam ilyet) Vagy mi vihette el...?

Oltottam rá piramis meggyet, abból is lesz tán pár szem. Összehasonlítom majd, van-e különbség...

budai2 Creative Commons License 2019.04.30 0 0 232

Csengődi 

Hivatalos fajtaleírása szerint teljes termés csak 8 év után várható. Ez sajnos igaz.

"Rendszeresen és bőven terme. A terméseket csokrosan hozza. Későn, a 8. év után igen bőtermő."

http://mkszn.hu/termekek/meggy

Nem igaz viszont (ez is sanálatos), hogy moniliára rezisztens lenne.  Jobb mint  a többi, de ha nem permetezem, a virágok egy részét megtámadja a monilia. (permetezés esetén is előfordul mutatóba néhány moniliás virág).

Ami miatt megszólaltam: Többen jelezték itt a fórumon, hogy elégedetlenek a fajtával. persze van olyan is, aki viszont elégedett.

Én erre a nyolc évre hívom fel a figyelmedet. Ha türelmetlen vagy, Te is elégedetlen leszel.

Én pluszként  elkövettem azt a hibát, hogy eleinte hagytam nagyon besűrűsödni. Lombra fejlődött terméshozás helyett.

Csak most, hogy szinte cseresznyefa ritkaságúra metszettem komoly méretű ágak tőből való lefűrészelésével,  kezd elfogadható mennyiségű termést hozni.

Egyébként meg, ha hagyod, hatalmas fa lesz belőle. Mint egy cseresznyefa akkora. Ha újra kezdhetném, tőből való kimetszésekkel sokkal bátrabban ritkítanám. a fiatal fát.

Előzmény: zsorsz (218)
budai2 Creative Commons License 2019.04.19 0 0 231

https://www.novenypatika.hu/204-a-cseresznyelegy-elleni-helyes-vedekezes

http://www.szepzold.hu/4220

Hogy ne más tollával ékeskedjek, két eredeti forrás.

Annyi  kiegészítés, hogy  a karate, vagy decis mellett  más piretroidok is szóba jöhetnek, és sajnos többsz9ri alkalmazásukra is szükség lehet.

Előzmény: 55judit (229)
55judit Creative Commons License 2019.04.19 0 0 230

Máris olvastam ez ügyben. Köszönöm.

Előzmény: 55judit (229)
55judit Creative Commons License 2019.04.19 0 0 229

Köszönöm. Résen leszek, és megszórnám valamivel abban az esetben ha jó termés ígérkezik. :)

Milyen szert ajánlasz és hányszor? Egyáltalán nem vagyok jártas ez ügyben.

Előzmény: budai2 (228)
budai2 Creative Commons License 2019.04.18 0 1 228

Meggy kukacosodás.

Én úgy tudom, hogy a cseresznyelégy nem a virágokat, hanem a bogyót támadja.

Akkor, amikor a bogyó zöldborsó méretű és enyhén sárguló színű.

De a legyek életciklusa az érdi bőtermőre van kelésileg időzítve, a korábbi (termésű) fajtákra még nem harcképesek, nem ivarérettek hiába bújtak ki (esetleg) már a földből.

Ez azt is jelenti, hogy legyek (kukacosodás) ellen a zöldborsó szerű állapotban érdemes először permetezni.

De ha sokáig a fán hagyod a termést (én a Pándival ezt teszem) akkor vagy permetezel még egyszer valami gyorsan lebomlóval (és arra a pár napra nem eszel  fáról), vagy a késői szedés elkukacosodik.

Előzmény: 55judit (221)
Jani71 Creative Commons License 2019.04.14 0 1 227

Legalább az utolsó két évben egyáltalán semmit nem szórtam a Meteorra cseresznyelégy ellen,

mégis tökéletesen kukacmentes volt. Idén se fogok alkalmazni erre a fajra mérget.

Camrom2: a levélsárgulás nálam is van minden évben, szerintem blumeriella.

Most igyekszem megelőzni. De ha mégis beütne, akkor a Folicur Solo nagyon jó rá. Megállítja...!

zsorsz Creative Commons License 2019.04.14 0 0 226

Most egy  3 éves csengődi csokros van tele virágokkal,nagyon egészségesnek mutatkozik.

Előzmény: evodia2010 (219)
Camrom2 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 225

Az biztos hogy savasabb, mi elsősorban fagyasztásra használjuk s pont ezért a süteményekben nagyon finom friss.

Előzmény: 55judit (224)
55judit Creative Commons License 2019.04.14 0 0 224

Én azt a pár szemet elég savanyúnak találtam az Érdi bőtermőhöz képest.

Előzmény: Camrom2 (223)
Camrom2 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 223

Nálam a Meteor még sose volt kukacos viszont olyan évem már volt egyszer, hogy a virágokat levitte a monília igaz azóta kap Topast. Valamelyik évben előfordult, hogy augusztusban elsárgult és lepotyogott a levél 70 %-a, talán stigmina, de ilyen is csak egyszer volt, ezektől függetlenül szeretem a fajtát.

evodia2010 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 222

Szerintem már látni, hogy semmi baja...

55judit Creative Commons License 2019.04.14 0 0 221

Nálam egy 10 éves Érdi bőtermőn akkor látszik a monília kártétel, mikor elvirágzott és hozza a leveleket. Ehhez még korán van. A 3 éves Meteor a szomszéd Érdi bőtermője közvetlen közelébe került ami mindig nagyon beteg, és az elhalt részeket sem vágják le soha. Ennek ellenére az én Meteorom még nem volt moníliás. Idén szépen virágba borult már, megírom később hogy alakul.

Azért ültettem Meteor mert azt írják róla, a korai virágzása miatt mivel még hideg a föld és nem jönnek fel akkor még a cseresznyelegyek, ez nem lesz kukacos. Hát pont akkor virágzik mikor az Érdi bőtermő, aminek minden termésében mindig ott a kukac. Erre is kíváncsi leszek. Tavaly az a pár szem első termés kukacmentes volt.

Előzmény: lavanda (220)
lavanda Creative Commons License 2019.04.14 0 0 220

Egy korai meggyfám van. Csak rügyeket látni rajta, a rügyek barnulnak, fonnyadnak. Igaz, nem permeteztem, de a szomszédom sem. Náluk - szó szerint - élnek és virulnak a fák, még az a fa is, aminek a törzse rothadóban van. A kutyákkal járok ki a közeli kertbe, szembetűnő pusztítást ott sem láttam. Szóval fogalmam sincs, hogy ez az átok monília hol és milyen meggondolásból pusztít.

Előzmény: evodia2010 (219)
evodia2010 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 219

Két különböző helységben is megnéztem Pest megyében egy-egy meteor korai meggyfát, egyiken sem láttam moniliát.

Előzmény: zsorsz (218)
zsorsz Creative Commons License 2019.04.12 0 0 218

Nálam a monillia szabályosan megette!

Előzmény: evodia2010 (215)
55judit Creative Commons License 2019.04.12 0 0 217

Ebben én is részt veszek. Tavaly még egészséges volt a kis fám, fél maroknyi meggyet adott első termésként. nem vegyszerezem.

Lasaron Creative Commons License 2019.04.12 0 0 216

Nekem is van az udvarba 5db valamilyen magonc meggyfa, de már nagyok törzsük 20cm átmérő fölöttiek sztem valami magoncok lehetnek. Lényeg hogy sztem soha nem voltak permetezve én sem tettem (2 éve lakunk ott) kíváncsi leszek mit kezd a moníliával. Ízre valami cigánymeggy féle lehet savanykás nem is túl nagy, de befőttnek szörpnek jó.

evodia2010 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 215

Na most ellenőrizzük, mit tud a meteor korai :)

Előzmény: pupákdézi (214)
pupákdézi Creative Commons License 2019.04.11 0 0 214

Veszélybe kerültek a most virágzó meggyfák az esős hűvös idő miatt. Aki elmulasztotta a védekezést monilia ellen, azt kellemetlen meglepetés érheti.

madpapa2 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 213

Igen, végig teli van rüggyel. Várom a kihajtását azon rügyeknek is.

Előzmény: Ali-bá (212)
Ali-bá Creative Commons License 2019.03.25 0 0 212

Semmit, jöhet a következő emelet.  Ugye végig rügyes a központi tengely?  (Nem látszik még a vége se rendesen olyan sötét barna.)

Előzmény: madpapa2 (211)
madpapa2 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 211

Ali-bá! Ezekből szeretnék én is karcsú orsót faragni. Szerinted mit változtassak még rajta? Várom megtisztelő véleményed!

Előzmény: Ali-bá (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!