Nálam nagyon szép törzses fa lett belőle, ritkás (nem besűrűsödő) oldalágakkal. Minimális metszést igényelt csak. Az ágvégeket hegyeztem ki a "csirkelábak" korrekciójával és lett belőle egy törzsből induló ostorosodás nélküli szálvesszős jellegű nagyon szép fa. Azt tervezem, hogy a sugarát méretkorlátozás céljából rövidíteni fogom.
Csak kíváncsiságból, mert nem lehet jelentős probléma. Virágzás után az éppen bekötött kis mini gyümölcsnél találtam egy olyat amiben majdnem akkora kukac volt mint maga a gyümölcskezdemény. Ki lehetett?
Nem igaz viszont (ez is sanálatos), hogy moniliára rezisztens lenne. Jobb mint a többi, de ha nem permetezem, a virágok egy részét megtámadja a monilia. (permetezés esetén is előfordul mutatóba néhány moniliás virág).
Ami miatt megszólaltam: Többen jelezték itt a fórumon, hogy elégedetlenek a fajtával. persze van olyan is, aki viszont elégedett.
Én erre a nyolc évre hívom fel a figyelmedet. Ha türelmetlen vagy, Te is elégedetlen leszel.
Én pluszként elkövettem azt a hibát, hogy eleinte hagytam nagyon besűrűsödni. Lombra fejlődött terméshozás helyett.
Csak most, hogy szinte cseresznyefa ritkaságúra metszettem komoly méretű ágak tőből való lefűrészelésével, kezd elfogadható mennyiségű termést hozni.
Egyébként meg, ha hagyod, hatalmas fa lesz belőle. Mint egy cseresznyefa akkora. Ha újra kezdhetném, tőből való kimetszésekkel sokkal bátrabban ritkítanám. a fiatal fát.
Én úgy tudom, hogy a cseresznyelégy nem a virágokat, hanem a bogyót támadja.
Akkor, amikor a bogyó zöldborsó méretű és enyhén sárguló színű.
De a legyek életciklusa az érdi bőtermőre van kelésileg időzítve, a korábbi (termésű) fajtákra még nem harcképesek, nem ivarérettek hiába bújtak ki (esetleg) már a földből.
Ez azt is jelenti, hogy legyek (kukacosodás) ellen a zöldborsó szerű állapotban érdemes először permetezni.
De ha sokáig a fán hagyod a termést (én a Pándival ezt teszem) akkor vagy permetezel még egyszer valami gyorsan lebomlóval (és arra a pár napra nem eszel fáról), vagy a késői szedés elkukacosodik.
Nálam a Meteor még sose volt kukacos viszont olyan évem már volt egyszer, hogy a virágokat levitte a monília igaz azóta kap Topast. Valamelyik évben előfordult, hogy augusztusban elsárgult és lepotyogott a levél 70 %-a, talán stigmina, de ilyen is csak egyszer volt, ezektől függetlenül szeretem a fajtát.
Nálam egy 10 éves Érdi bőtermőn akkor látszik a monília kártétel, mikor elvirágzott és hozza a leveleket. Ehhez még korán van. A 3 éves Meteor a szomszéd Érdi bőtermője közvetlen közelébe került ami mindig nagyon beteg, és az elhalt részeket sem vágják le soha. Ennek ellenére az én Meteorom még nem volt moníliás. Idén szépen virágba borult már, megírom később hogy alakul.
Azért ültettem Meteor mert azt írják róla, a korai virágzása miatt mivel még hideg a föld és nem jönnek fel akkor még a cseresznyelegyek, ez nem lesz kukacos. Hát pont akkor virágzik mikor az Érdi bőtermő, aminek minden termésében mindig ott a kukac. Erre is kíváncsi leszek. Tavaly az a pár szem első termés kukacmentes volt.
Egy korai meggyfám van. Csak rügyeket látni rajta, a rügyek barnulnak, fonnyadnak. Igaz, nem permeteztem, de a szomszédom sem. Náluk - szó szerint - élnek és virulnak a fák, még az a fa is, aminek a törzse rothadóban van. A kutyákkal járok ki a közeli kertbe, szembetűnő pusztítást ott sem láttam. Szóval fogalmam sincs, hogy ez az átok monília hol és milyen meggondolásból pusztít.
Nekem is van az udvarba 5db valamilyen magonc meggyfa, de már nagyok törzsük 20cm átmérő fölöttiek sztem valami magoncok lehetnek. Lényeg hogy sztem soha nem voltak permetezve én sem tettem (2 éve lakunk ott) kíváncsi leszek mit kezd a moníliával. Ízre valami cigánymeggy féle lehet savanykás nem is túl nagy, de befőttnek szörpnek jó.