Keresés

Részletes keresés

Bocai Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8944
No persze nem az a veszély hogy zárt kapuk mögött játszik az Olaj, nehogy félreértsétek.
Előzmény: Bocai (8943)
Bocai Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8943
Úgy érzem hogy a szolnoki kocsmások mindig a végleteket élik meg egy-egy sikeres vagy szánalmas mérközés után. Avass szavai nagy letargiáról tanúskodnak, de szerintem messze nem ilyen sötét a jelenlegi helyzet. Annyi történt hogy kissé elkönnyelmüsködte az Olaj meccset, föleg az elején 11-2 után, ill. a 3. negyedben 10 pontos vezetés után látszott ez nyilvánvalóan. Nem kellett volna a Dombeszt elöre lesajnálni, és meglássátok az ASE fogja ennek a levét meginni jövö szombaton. Úgy fognak harapni a fiúk mint a állat. Zsoldosok, ez tetszik bár az is zsoldos aki 50 pontot hajint, nem azé' teszi mer a Kassain egy-egyezet Oazissal 4 és fél évesen. De a Stole-Benö párhuzammal teljesen egyetértek, és ebben a gyökerek játszanak igazán szerepet, de ebbe most nem menjünk mélyebben bele.

Amit Belfera írt a bíróverésröl, márhogy ennek meg kellett történnie, semmi más csak a felelösség feloldása a körmendi verölegényekröl, magyarázat a szurkolók reakciójára, hogy tulajdonképpen ez már kijárt a bírónak. Na emiatt fog még elöfordulni a jövöben újra (ha ugyan) nem azé' mer nem történik semmi az MKOSZ-ben. Ezeknek az embereknek felmentést adni cselekedeteük alól félelmetes veszély. Most aztán lehet hogy zárt kapuk mögött játszik az Olaj legközelebb Körmenden!

Egy kis öröm is a végére, Albamamának a latin-görög kombinácija nem megy olyan jól, he-he. Oazisnak annál inkább:)) Ilyen forduló és eredmények után ennyi kijár az Olaj alkesz DK-soknak:))

Avass, Te meg csipkedjed magad, má' hétfö van!

Előzmény: Avass (8932)
LD Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8942
Láttam a körmendi meccset, és őszintén szólva nem értettem, hogy miért lett ez így kihegyezve Váradira (akit amúgy én sem szeretek, úgy vezeti a meccset mintha tévedhetetlen lenne, és ezt érezteti is). A verés nem indokolható, bár az igazat megvallva nekem is volt már, hogy viszketett a tenyerem. Ettől függetlenül a meccs után, lehiggadva maximum azt mondanám a bírónak, ha szembejönne az utcán, hogy egy utolsó csaló, de megverni azért nem verném. Többet árt a csapatának (is) az ilyen ember, mint használ. Visszakanyarodva az elejéhez, nem értem az egészet. Abszolút nem volt csalás, sőt még elfogult bíráskodás sem. Pl. az utolsó negyedben 7 percig 1 faultja volt a Körmendnek. A meccs végi kipontozódások a taktikai faultok következményei, úgy, hogy egy szándékost sem fújtak, pedig ilyenkor szoktak. Trummer sérülése abszolút véletlen baleset volt, mint ahogy Sola is (aki tényleg nagyot esett) inkább a lendülettől zuhant ki a pályáról, testi érintkezés csak nagyon minimális volt, ha volt egyáltalán. Szóval én nem láttam semmi olyat ami ezt indokolta volna. Persze valószínű benne volt a dologban, hogy pont MI nyertünk Körmenden, meg az eddigi sikertelenség is. Gondolom úgy készültek, hogy most nyernek, és megfordul minden.
Avass Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8940
Az általad említett példa is azt bizonyítja, hogy létezik a szimpátia/unszimpátia és ez bizony befolyásolja a jv. egyes döntéseiben (akár kritikus szituban is). Vagy ezt akartad te is mondani???
Ez talán még nem csalás, bár kétségtelen, hogy közel jár hozzá.

A vérfrissítésről és a játék fejlődéséről mondottakkal egyetértek, OAZIS, csak meg kéne próbálni azt a 3. jv.-t (rosszabb már úgysem lehet).

Előzmény: Törölt nick (8939)
Avass Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8938
...de azért azt ne hidd, hogy feladjuk!!!

Hajrá OLAJ!!!!!!!

Előzmény: albamama (8934)
Avass Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8937
Valóban, nekünk egyelőre ennyi maradt! De miért is érzek én ki gúnyt a szavaidból?? (tudom, nehéz ezt így leírva kiérezni, de mégis...).

Andrej11
Köszi, ez jól esett, de komolyan!!

Előzmény: albamama (8934)
Avass Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8936
Egyezem. Megelőztél, most került volna nálam is terítékre a bíróverés, de megelőztél kíirtad előlem a jó gondolatokat (ez olyasmi, mint amikor a színpadon az egyik színész kitakarja a másikat? Akkor menj a fenébe :-))).
Nem csinálok viccet belőle, hiszen egyáltalán nem az, a bíróverés nálam már túlmegy azon a bizonyos határon, hiába van sok igazság abban amit Belfera megfogalmazott, ezt nem kellett volna. Azon is nagyon csodálkozom, hogy az általam a leginteligensebb szurkolótábornak megismert egyes Atomic Boyok is teljes mellszélességgel kiálltak a verekedő mellett, "lélekben Ők is ütöttek"! Micsoda? Ezt azért nem gondoltam volna, és nem azért, mert a "mi bírónk"-ról van szó, ha pl. Víghgel történt volna ez, akkor is ugyanezt mondanám és írnám.
Egyébként én sem láttam a meccset, de én sem hiszek az összeesküvés elméletekben és a szándékos csalásokban. Biztos, hogy létezik szimpátia, és unszimpátia a bíróknál is és bármennyire szeretnék (vagy nem is szeretnék) ez meglátszódhat az ítéleteikben, de azt nem gondolom, hogy csalnak.

Szóval ennyi, illetve kíváncsian várom a fejleményeket, annak tükrében, hogy sehol nincs egy büdös szó sem róla a médiában. Ez már nem is hír?!

Előzmény: Törölt nick (8931)
andrej11 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8935
Sziasztok!

Nyertünk Körmenden és ezt senki sem veheti el tőlünk. Ez a csapat képes megnyerni 1-2 ponttal azoknak az idegenbeli derbiknek egy részét, amiket tavaly kivétel nélkül elvesztettünk.
Az eredmények tökéletesen alakultak, lassan kezdünk elmenni a mezőnytől.

Ha jól tudom, akkor a meccs jelentős részében, a 3. harmadtól végig mi vezettünk, így Zsebe azon nyilatkozatát, hogy "nyert meccset vesztettek el" nem is értem...

Bírók: biztos gyengék voltak. De mindig azok. A Váradi nekünk bajnoki döntőt vezetett (el). Tehát arra célozgatni, hogy a házibírónk lenne, több mint ostobaság. Megverni egy bírót pedig elfogadhatatlan. Még akkor is, ha éppen az édesanyámnak mutogatta egyszer a nemi szervét meccs közben, amit aztán nem engedtek jegyzőkönyveztetni... Undorító ember szerintem is, de ez nem teszi elfogadhatóvá a verést. (egyébként erről miért hallgatott a sport?)

Kedves körmendi és szolnoki csapatvezetők, szurkolók. Most nekünk megy jobban és nektek kevésbé. 2 évig fordítva volt. Ilyen a sport.
Ráadásul még hol van a bajnokság vége...

Hajrá Alba!!!

albamama Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8934
Én megjósoltam a 7., 8. helyet a Szolnoknak, de akkor vki (talán "üdvcsabesz") ezt kikérte magának.
Pedig ez egyre inkább egy jóindulatú jóslatnak tűnik :-))).

ui.: Viszont az "ÉV MECCSÉT" megnyertétek ;-).

Előzmény: Avass (8932)
Avass Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8932
Csak nem tudom megállni...

...naszóval: Szolnok-Dombóvár: 90-93. Leírni is szörnyű, de majd csak megszokjuk ebben a szezonba. Jövőre pedig - mert arra a mostani állapotok alapján nagy összeget tennék föl, hogy a legjobb 4 közelébe sem fogunk kerülni - szóval jöhet a "piros csoport" :-((
De egyelőre ne szaladjunk ennyire előre, most gratulálok a Dombesznak, jobbak voltak, vagy legalábbis sokkal jobban AKARTÁK a győzelmet, mint az Olaj. Szomorú ezt leírni, hiszen az Olaj mindíg is arról volt híres, hogy ha nem is voltak a csapatban világverő spílerek, mindíg odatették magukat a játékosok, a közönség pedig belehajszolta őket a győzelembe. A közönség, aki most csendes apátiában nézte végig, hogy hogyan gyalázzák meg az Olaj nevet egyes piros-feketébe öltöztetett zsoldosok. Vilcinskas legalább küzdött!!

Az jutott eszembe, nem is oly rég olvasgattam a kaposvári fórumot, ahol többek közt arról volt szó, hogy finoman szólva mennyire nem kedvelték Orosz Benőt. Kezdem őket megérteni. Az Orosz-Ivkovics csere óta (bár tulajdonképpen cseréről szó sincs) a Kaposvár és az Olaj helyet cserélt a táblázaton, és lassan a kosárlabda életben betöltött szerepüket tekintve is. Azt kezdem érezni, hogy mi lettünk a "középszer", a somogyiak pedig évről-évre meghatározó eleme a bajnokságnak. Nem mondom, hogy ez csak Oroszon múlik, de egy Ivkó tipusú csk.-nál ilyen, mai szolnoki "profi" hozzáállás a dolgokhoz, elképzelhetetlen lenne!
Biztosan túlzásnak tűnik a dolog, és én leszek a legutolsó (na jó, ez nagyképűen hangzik), szóval igen nehezen viselném el, ha imádott csapatommal megtörténne, de igenis reális a veszély: ha ezen az úton megyünk tovább, akkor simán megtörténhet mondjuk egy Zete-féle, évekig tartó mélyrepülés, hogy pl. a Honvéd példát már ne is említsük!!!

Most biztosan azt mondjátok, hogy túlzás, de én úgy érzem, szétnézve a megyében (szar a helyzet gazdaságilag és ezt a szolnokiaknak nem kell bemutatnom, a többiek pedig úgysem hiszik el). A vezetők szavaiból is úgy veszem ki - és ezt már év eleje óta hangoztatják - hogy ha idén nem lesz 4-be kerülés (márpedig...) akkor jövőre már nem MOL-Szolnok lesz az egyesület neve. Egyébként már idén is jóval kisebb betűkkel kellene írni a fő támogató nevét a mezen, a tavalyihoz képest.
Szvsz ezért vannak ezek a kétségbeesett kapálózások, egy megszégyenítő vereség után az eddig győzelem nélkül álló utolsó helyezett ellen, hogy micsoda csalások történtek, ezért óvni kell. Dehogy kell!! Játszani kellett volna, AKARNI kellett volna, a földbe kellett volna döngölni (persze csak képletesen) a Dombóvárt! Igaza van Sarkatnak, mert bár csak nálunk veszi észre a negatívumokat, reklamálást, hisztit, stb, de ezen indokok alapján nem érdemes púposkodni, főleg olyan teljesítmény után, amit nyújtott ez a gárda.

Mielőtt valaki félreért, és azzal jön, hogy "bezzeg máris a pénzhiányt emlegeted, amikor nem megy a csapatnak". Nem, kevesebb pénzből is lehet lelkes, hajtós játékost szerződtetni, olyan edzőt hozni, aki CSAPATTÁ kovácsolja azt a 12 játékost, akik meghalnak egymásért a pályán! Akkor is boldogabb lennék, ha CSAPAT lennénk és szoros meccseken mindíg kikaptunk volna, mint így. Az Alba ellen hajtott a társaság, az okokat most hagyjuk, de ezt máskor miért nem lehet megismételni????

OAZIS utalt rá, hogy a légiósok nem fognak kitartani februárig. Szerintem idén már ellőtük a puskaport, ezekkel az emberekkel kell befejezni az idényt. Mivel ez a helyzet, én nem is szidom tovább a csapatot, mert ezzel csak nehezítem a dolgukat, remélem összekapják magukat, sok van még a bajnokságból. Szóval, hajrá OLAJ!!!!!

sarkat5 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8930
Bojan faultjait azért úgy kellene nézni meccsről meccsre, hogy van-e az ellenfélnek centere, centerjátéka. A Körmendnek nincs.
Előzmény: Törölt nick (8929)
sarkat5 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8928
Ha az elsőt újradobjátok, győztetek volna?
Előzmény: olajka91 (8926)
sarkat5 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8927
Mindig a játékvezető dönti el, hogy ad technikait, vagy nem ad. A szabályok keretet mutatnak arra, hogy mikor adható a technikai hiba.

Emlékszem a pólómeccsre, de emlékszem másra is. Már említettem a saját kispadotokat november 2-án. Közben eszembe jutott az 1998-as bajnoki döntő utolsó előtti, budapesti mérkőzése. Vezetett az Albacomp a Sólymok ellen. 2 másodperccel a vége előtt Sitku dobhatta (volna) be oldalról a labdát, de a fehérvári nézők örömükben már ellepték a pályát.
Ekkor annyi történt, hogy letessékelték őket a játéktérről és lejátszották a maradék időt. Óvás senkinek nem fordult meg a fejében...

Előzmény: olajka91 (8926)
olajka91 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8926
Drága Sarkika!
Nem tudtam hogy te ilyen okoska vagy.
A 2 indokot véletlenül eltálaláltad.
Az elsőnél mind1 hogy lehet ugrani v.nem a büntetőnél 4 álltak benn.Szabály szerint újra kellett volna dobatnia büntetőt.
A berohanásról annyit emlékezz a Magyar-olasz olimpiai meccsre(vizilabda)csere kapus 1sec vége előtt beugrott vizbe(kiállítás+4-es volt).
A technikai nem adható ,hanem jár a berohanásért és ez lényeges különbség,semmi köze a reklomáláshoz.
Csak azért is hajrá olaj forever!
Előzmény: sarkat5 (8912)
Avass Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8924
Hellohello

Azért Bubicsnak van egy kis igaszsága. Persze lemaradtam a maratoni beírásommal a fordulóbeli "élményeimről", mondjuk a Dombesz elleniről jobb ha nem is írok semmit, de utánna hazaérve megnéztem az ASE-Kapost. Hát mit is mondjak, TV-n keresztül kissé másképp látszik. Pl. van lassítás, és amelyik itéletlre élesben élből rávágtam, hogy "baromság", bizonybizony a kikockázott kép alapján sokszor űberelnem kellett az álláspontomat. Elcsépelt közhely, de a bírónak nincs videója, neki abban a pillanatban kell dönteni. (blablabla...). Ez alapján én azt is értem nagyjából, amit az "Isteni" CziglAIR nyilatkozott a bírók "hülyeségeiről" a víghjátékban /:-)/. Lacikát bizony megtorlatlanul bántották a vége felé (neki meg közvetlenül utánna befújták ua.-t).

Ninike kopipaszte-jéből ollóztam:
"Végül a játékvezetőknek azt tanácsolom, adják meg a mérkőzés elején a meccs alaphangját, rögtön lehessen tudni, mit lehet és mit nem. A JB pedig tegyen meg mindent azért, hogy ez minden játékvezetői párosnál ne csak aznap, hanem az egész szezonban ugyanaz a szint legyen."

Úgyhogy OAZIS, ebben igazad van persze, úgy néz ki, "Ők" is észrevették. Remélem nem az lesz mint a fociban, hogy mindenki okos, mindenki tudja mit kéne tenni, csak éppen mindenki csak dumál évtizedek óta a 24. óráról!

"A Liga és a JB tett egy lépést. Üdvözölhetjük ezt a tettet, várjuk a pozitív következményeket."
...szívrepesve!!!

Előzmény: Olaj az Isten (8918)
Olaj az Isten Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8923
Rostás!!

Mi fog változni ha a pléjofra már 3 jv-t akarnak küldeni. És rögtön ott akarják bevezetni, úgy hogy nem is tesztelik előtte megyében vagy bárhol a 3as felállást. Menjél NB1A-ba a oszt majd ott megtanulod a playoff meccsen hogyan helyezkedj ha hárman vagytok ! Mi lesz? Még eggyel több bíró, aki a hülyeségeket fújja, vagy pedig mindent meglátnak és javul a játék? Én nem tudom, de miért nem próbáljáki alacsonyabb osztályokban először ezt a rendszert? Vagy kipróbálják csak én nem tudok Róla?

Mondjuk nekem már megvan az álomtrióm:

Valovics-Király-Szamos, vagy
Vígh-Hartyányi-Szabó IV

Ehh, micsoda névsor... :-)))

OAZIS

Előzmény: Törölt nick (8921)
Olaj az Isten Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8922

Bubic mostanában nem lesz NB-1 es bíró, meg ha jól tudom hosszú távú tervei között sem szerepel ilyen célkitűzés. Pedig nem fúj rosszul, sok meccsét láttam már, és most nemcsak a barátság mondatja ezt velem. NINIke kisregényének még csak most feszülök neki, egyébként igazad adok neked az utóbbi hozzászólás kapcsán, írtam is hogy nincsenek könnyű helyzetben a jv-k sem, többek között éppen az általad említettek miatt is. ÉS val.szín ezért nem jellemző annyira a bírók által széttördelt játék pl. az NBA-ben, mert ott messzemenően képzettebbek a spírelek, meg nem elsősorban a bíró "megetetése" a céljuk, mint nálunk pl. a szerbeknek vagy egy-két magyarnak...Halimics is akkorákat tud lépkedni látványosan a levegőben (airwalker) miközben egy szabályos(nak tűnő) blokkból próbál kikászálódni, hogy az is már a vicc kategória!

De ettől még a bírókat általánosan véve gyengének tartom. Ez egyébként olyan érdekes-Dr Vígh példáját említeném: az első évében kurva jó jv-nek tartottuk, aztán szépen megváltozott ez a kép...Miért? Mi vezetett ide? Fog.sincs...Persze én bizakodó vagyok az ő fejlődésüket illetően is...legalább úgy mint az olajos fiúkkal kapcsolatban...

OAZIS

Előzmény: Törölt nick (8920)
Olaj az Isten Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8919
Az NS-ben miért nincs semmi a verekedésről? Nem tudnak róla? :-)
Előzmény: Olaj az Isten (8918)
Olaj az Isten Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8918
Csá sarkat !

Igen, jók az informátoraid, valóban az került a jegyzőkönyvbe amit állítasz, azzal kiegészítve, hogy a bírók még aláírták, hogy a berohanás akadályozta az alapvonali bedobás elvégzését, szerintem itt lehet valami keresnivalónk óvásügyileg, mert ez szvsz tényleg jelent valamiféle alapot, de amire számíthatunk az esetleg bírószankcionálás, de nem meccsújrajátszás ! Különben meg Harsányi a bírótársadalom feje, aki mindenhol ott van, aki mindennél mindent többet tud, és ezt nagyon komolyan gondolja ő maga is...

Én inkább arra várnám a javaslataitokat, hogy mit kéne tennünk ahhoz, hogy pozitív irányba mozduljon el a jv színvonala, vagy hogyan tudnánk észrevetetni a bírókkal saját maguk hülyeségeit, mert ez már tényleg tarthatatlan. Én elhiszem nekik is,hogy nem könnyű (tegnap Bubiccsal össze is különböztem emiatt egy kicsit, elkezdte védeni ezeket a rém gyenge sípmestereket !! puszi:-))), de akkor is konzekvensen kell fújni, mert ez megvalósítható, lehet egy adott meccsen egyenlő mércével mérni annak durvaságától függően. Lágyabb mérkőzéseken meg be lehet fújni a kisebb faultokat is. FAlco meccsen Dr Víghék befújnak 71 faultot, a mi Dombóvár elleninken meg volt összesen vagy 30??? Vicces, nevetséges, szánalmas. SOKADSZORRA !!!

Az tarthatatlan állapot, nem először mondom. Minőségi játékvezetést MAgyarországnak !!! AJDE BUBIC !!!

OAZIS

Előzmény: sarkat5 (8912)
ZOLCSI Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8916
Ha ezzel a játékvezetéssel elégedetlen vagy, akkor el sem tudom képzelni milyen az amivel elégedett vagy.
Még valami. Kellemes ha egy játékost ennyire megvédenek a jv-k mint tették ezt Kálmánnal, csak később jön a csalódás (meg a nagy verés) ha ezt nem kapja meg nemzetközi szinten.
Amúgy gratula, a meccs ott ment el számunkra, amikor a harmadik negyedben nem koncentráltunk eléggé, utána pedig már csak futhattunk az eredmény után.

Előzmény: jani0625 (8878)
Tomas79 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8915
Hi!
Artur jól beszélsz.Ha kell lé keresetek meg,és én is hajlandó vagyok beszálni a dologba.(Ha már Kecson nem kapott a kupadöntő után a V.,itt megkapta.Én is szellemben ott voltam.)
Paksiak:lesz busz hétvégén Szolnokra?Ugyanis sajnos nem tudtam kimenni szombaton a csarnokba egyéb elfoglaltságaim miatt,és nem tudok semmi infot.
Üdv:
Tomas
Hajrá ASE!Hajrá Váradi ellenes klub!Hajrá Magyar kosárlabda!
Előzmény: Artúr Doki (8914)
Artúr Doki Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8914
Fera!
Ha kell mi is beszállunk egy kis lével...szerintem lélekben sok paksi is ütött.
HAJRÁ ASE!
Előzmény: belfera (8904)
NiNiKe Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8913
Egy érdekesség a hunbasketről:

Játékvezető Bizottsági közlemény

A Játékvezető Bizottság újra elindította és már folyamatosan működteti a játékvezetők ellenőrzési rendszerét. A részletesen kidolgozott módszertant a következő play-off előtti továbbképzőn tervezzük a játékvezetők részére átadni. Itt egy rövid összefoglalót szeretnénk nyújtani.

A játékvezetők ellenőrzésének rendszere

Az ellenőrzés rendszere három fő pilléren nyugszik:

1. Külső ellenőrzés:
A mérkőzés helyszínére kiküldött külső ellenőr végzi, minden ítéletre kiterjedően. A jó/összes ítélet arányából jön ki a játékvezető objektív (statisztikus) teljesítménye. Ehhez adódik az ún. szubjektív teljesítmény (helyezkedés, az ítéletek eladása, következetesség stb.). A kettő közösen adja ki a végleges (max. 100%-os) teljesítményt.

2. Videoellenőrzés:
A módszer elveiben megegyezik a külső ellenőrzésnél leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy a videoellenőrzést mindig legalább három személy végzi. A videóellenőrzéseket a Szövetségben tartjuk, mely teljesen nyilvános, bárki résztvehet rajta. Külön örülnénk, ha az érintett játékvezetők eljönnének, mert sokat lehet tanulni az ilyen elemzésekből. Várjuk ugyanilyen oknál fogva a fiatal tanulnivágyó játékvezetőket is, mert úgy véljük, az ilyen elemzések során lehet a legjobban a következetes egységes szemléletet kialakítani. Érdeklődőket a csapatoktól is szívesen látunk.

Jelenleg azzal a problémával küszködünk, hogy a videózásban résztvevő ellenőreink egy jó része hét közben nemzetközi mérkőzéseken tevékenykedik, s így sokszor csak egy-két nappal a videózás előtt derül ki, hogy mikor és kikkel tud összeállni a bizottság. Ebből következően sokszor nehezen tudjuk időben meghirdetni azoknak, akik szívesen részt vennének rajta. Erre a problémára már körvonalazódik a megoldás.

3. Komisszári ellenőrzés:
A mérkőzésen tevékenykedő komisszár ad le értékelést a játékvezetőkről.

A JB eltökélt abban, hogy az ellenőrzések eredményeinek a küldésben érvényt szerezzen. El kell érnünk, hogy a jó teljesítménynek értéke, a rossznak szankciója legyen. Csak ez vezethet játékvezetőink fejlődéséhez, s ez elégíti ki a csapatok és a játékvezetők igazságérzetét is.

Az ellenőrzések eddigi tapasztalatai

Az eddigi ellenőrzések – különösen a videón vizsgált mérkőzések - tapasztalatai azt mutatják, hogy a játékvezetők feltűnően sok egyértelmű szabálytalanságot nem ítélnek meg. Ez különösen igaz a centerek túlzott lökdösődésére, a szabálytalan pozíciószerzésekre, elzárásokra és a lepattanóért való harcra.

Gyakori, hogy jelentéktelen érintkezéseknél személyi hibát ítélnek, miközben kifejezetten erőseknél néma marad a síp. A sok elmaradt ítélet csak részben magyarázható az előny-hátrány szabály helytelen alkalmazásával. Úgy véljük, hogy az elmaradt ítéletek egy részét lehet ezen elv következetlen alkalmazásával magyarázni, de többségét nem.

A játékvezetőknek meg kell találniuk az érintkezéseknek azt a határát, amelyet még nem büntetnek, és amelyet már igen, és ezt KÖVETKEZETESEN kell tartaniuk a teljes mérkőzés folyamán, hogy a csapatok mindig előre tudatában lehessenek annak, hogy az egyes cselekedeteikért milyen ítélet várható.

Mindemellett külön fel szeretnénk a játékvezetők figyelmét hívni arra, hogy az előny-hátrány elv egyértelműen csak azoknál az eseteknél alkalmazható, amelyeknél a testi érintkezés kicsi, s valóban nem szerez belőle előnyt, illetve szenved hátrányt egyik fél sem.

A játékosok okosak és dörzsöltek: addig mennek el, ameddig a játékvezetői ítéletek által szabott korlátok engedik őket. Azzal viszont maximálisan élnek, vagy ha hagyjuk, visszaélnek. Elsősorban rajtunk játékvezetőkön múlik, hogy megfelelő mederben tartjuk-e a mérkőzést. Erre kérünk minden játékvezetőt.

Egy ellenőr naplójából

Videóelemzéseinken nagy örömünkre olyan nagy tekintélynek örvendő edző is részt vesz odaadó aktivitással, akinek korábban a síp használata sem volt idegen, hiszen egykoron a NBI –es szinten működött játékvezetőként is. Gyimesi János foglalja össze az alábbiakban az eddigiekből leszűrteket:

Októberben, néhány évi szünet után, újból elkezdődött a videó ellenőrzés. A hosszú őszi estéken, alkalmanként négyen-öten üljük körül a szövetség TV készülékét.

Feltűnnek fiatal játékvezető-arcok. A bizottság tagjai elismert játékvezetők komisszárok, többségük nemzetközi szinten. Számomra is meglepő az az alaposság és következetesség, amivel a sokat szidott játékvezetők elemzik a szituácókat. Gondoljátok meg, egy tíz perces negyedet egy óráig nézünk. Többször visszapörgetjük az eseteket, lassítjuk, mindahányan véleményt formálunk, szavazunk. Kialakítjuk álláspontunkat, majd megnézzük, mit ítélt a játékvezető s hogy melyikük kompetenciája a döntés meghozatala. A jól megszerkesztett formanyomtatványra, melyet jegyzőkönyvszerűen vezetünk „plusz” vagy „mínusz” jel kerül a döntésért felelős játékvezető neve alá, aszerint, hogy jó vagy rossz döntést hozott. A végén statisztikusan összegzünk, s néhány, a kérdőíven megjelölt szempont szerint is értékeljük a két játékvezetőt.

Röpke 4 órát foglalkozván egy-egy mérkőzés játékvezetőinek működésével, óhatatlanul észreveszünk tendenciákat, jelenségeket. Engedjétek meg, hogy eme értékelő társaságok elfogulatlan tagjaként csokorba szedjek néhány tanulságot!

1. Féltem szép játékunkat az eltorzulástól. A csapatok, tisztelet a kivételnek, meg sem kísérlik a tiszta védekezést. A pozícióharc címén kosárlabda pályára nem illó verekedéseket láthatunk:

a. alig látható szabályos elzárás
b. kizárás helyett a későn kapcsoló játékos kilökéssel próbálkozik
c. a játékmesterek változatos ütés-nyomás-lökés-húzás kombinációkban versengenek a tiszta, zavaró karmunka és az irányváltoztatásra késztető lábmunka helyett.

Mindez úgy fordulhat elő, hogy a játékvezetők a fenti szabálytalanságokat megalkuvó módon elengedik. Véleményem szerint, ha az első, sokszor bátortalan kísérleteket keményen büntetjük, ha kell kettőshibával, elejét lehetne venni a sokszor elfajuló kakaskodásoknak. Nézzék meg Louis de Funes Horgász a pácban c. filmjének befejező képsorát! Az óriási bunyó egy barátságosan vállra tett kézzel kezdődik.

2. Rengeteg a szabálytalan labdavezetés. Gondoljátok meg, hogy mivel két pont között legrövidebb távolság az egyenes, a labda alá nyúlva nem csak szabálytalanul, hanem lassabban is vezethetitek a labdát.

3. Játékunkat pontra játsszák, de ne legyünk olyan szűklátókörűek, hogy a többi alapelem képzésével nem foglalkozunk.

a. a passzkultúra siralmas. Mérkőzésenként 1-2 assziszt átadásnál nincs több, sőt összjátékból kialakított helyzet sem.
b. hiányzik a labda nélküli mozgás
c. centerek elölről védését meg sem kísérelik
d. veszélyes emberek labda felöli védésével bátortalanul, következetlenül próbálkoznak.

Kollegáimtól most hallottam az ún. előny-hátrány szabályt. Rossz emlékeket ébreszt bennem ez a hivatkozás. A szabályok változása, amelyik, büszkék lehetünk rá, leginkább követi a sportágak közül a játék fejlődését, sőt egészségesen vissza is hat rá, eleve az előny-hátrány elvére épül. Immár több mint 100 éve törekszenek a védő és a támadó között egyensúly megteremtésére a szabályalkotók. Ne fogadjuk el a zsákutcába vezető értelmezéseket! A fault az fault, a lépéshiba az lépéshiba. Ezek a szabályok jelenleg, ezek szerint folyik a játék. A játékvezető dolga a mindenki által ismert szabályok betartása. Rövid távon nem mindig sikerül a szabályalkotás. Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar kosárlabdasport fejlődése érdekében összefogjunk. Mindenki a saját portája előtt söpörve tegyen a sportágért. A Liga és a JB tett egy lépést. Üdvözölhetjük ezt a tettet, várjuk a pozitív következményeket.

Végül a játékvezetőknek azt tanácsolom, adják meg a mérkőzés elején a meccs alaphangját, rögtön lehessen tudni, mit lehet és mit nem. A JB pedig tegyen meg mindent azért, hogy ez minden játékvezetői párosnál ne csak aznap, hanem az egész szezonban ugyanaz a szint legyen.

Gyimesi János

sarkat5 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8912
Időközben utánajártam kicsit a szolnoki és a körmendi ügynek is, sikerült beszélnem egy "illetékes elvtárssal".

Az Olaj két indokot is megjelölt a legyzőkönyvben, mint óvási alap. Egyik a berohanás, a másik pedig az, hogy a büntetőnél 4 dombóvári állt a körte környékén.
A berohanásról nem is érdemes beszélni, itt éppúgy a játékvezető dönt, mint akkor, amikor valaki vehemensen reklamál. Vagy kap érte technikait, vagy nem, bírói felfogás kérdése.
A másik eset érdemelne több szót, a gond (persze csak a szolnokiaké :-)) csupán annyi vele, hogy az ELSŐ büntetőnél állt három helyett négy dombóvári ott, ahol csak háromnak van helye. Akkor pedig a lepattanóért nem lehet menni, tehát semmiféle problémát nem okozott, a játékvezető hibája, hogy ezt nem vette észre.
Egyik sem műhiba, ami befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét, tehát az óvás tökéletesen alaptalan.

Körmend. Visszanézve a felvételt, még inkább nem értem a vasi reakciókat. Amelyeket én kétes eseteknek (mindkét oldalra voltak ilyenek!) éreztem ott a helyszínen, azok általában véve teljesen jogosak voltak. Abban a két szituban például, amikor a közönség igencsak hevesen (a pályán, bedöntve a korlátot...) szándékost reklamált (Sola és Trummer esésekor), talán még fault sem volt, mindketten rosszul léptek, de szándékosság egyáltalán nem volt a dologban. Sola egyik támadója védőhiba volt, ezt én is úgy láttam, ahogy a vasiak, de hasonló ítéletek az Albacomp kárára is voltak. Fifti-fifti.

Előzmény: Olaj az Isten (8905)
saabee Creative Commons License 2002.12.09 0 0 8911
Ja lemaradt az esemény körítése :-)

Elkészültek a zászlól /MK,bajnoki/.Háááát,lettek olyanok,amilyenek...

Térfigyelő kamerákkal szerelték fel a paksi arénát /csarnokban ilyenről még nem is hallottam.../!Úgy,hogy a jövőben minden szurker reskethet!

A biztonságiakról meg ismét egy "édes" történet.
Meccs előtt vagy 1/2 órával megyünk ki a dobokért ketten /G.-vel - hátha valaki ismeri :-)) / a "szertárba",ami bejárat is egyben=>sok szekurittyos manus ott figyel :-) Pakolunk már vagy fél perce,mire odalép hozzám az egyik kommandós tag,oszt megkérdi,hogy mink kik vagyunk.Há' aszittem az agyam eldobom.Fordítottam neki gyorsan hátat,óvassa el a /belfera pajtás álal-ismeretlen oknál fogva-soxor emlegetett Atomic Boys-os/ pólórú /kinéztem az arcábú.hogy menni fog neki/.Utána úgy ott hagyott az egész cájgot lenyúhattuk vó'na.
Sz'al ilyen létezik.És nem először törént meg,tavaly az egyik ASE-Olaj szünetébe ugyanez volt a szitu,mikor mentem Avass-hoz spanolni :-)
Komolyan mondom lassan már arcról is megismerhetnének...

Előzmény: saabee (8910)
saabee Creative Commons License 2002.12.08 0 0 8910
Sz'al:
ASE-K.vár

Sajnos az m2-nek baromira nem jött be szvsz a meccs.Nagyon gyér volt,az NS helyébe még 2-s osztálzatot sem adtam volna.No meg az az eSTéHá cikk.Menjen el a fenébe a wrálytolója.Hihehtetlen,hogy ilyen szubjektív vélemény jelenhet meg...

A meccsnek sok köze nem volt a kosárlabdához :(( Sokkal közelebb állt az egyesített küzdősportok labdával keresztezett kombinációjához.Szvsz mindkét oldalon elég sok kék-zöld foltokkal térhettek haza a plélyőrök.

Czigler nyilatkozatát amúgy nem igazán tudtam mire vélni a közvetítés végén.Bár többszöri videófilm elemzés után arra jutottam,hogy az utolsó Szőke tripla tényleg jogtalan volt.De ennek nem lesz jelentősége,úgyis nyerünk Kaposváron ;-)

Remélem Szolnokon az eredményességünk majd szép játékkal is párosul.Egy biztos nehéz lesz,az olajosok /számukra jobb esetben/ nagyon fognak harapni.Most már itt lenne az ideje idegenben is derbyt nyerni.

Ha már úgy is a Szolnok a következő ellenfél /a bajnokságban/,akkor rendhagyóan:

Czigler az ISTEN! /Az idei szezonbeli játékával kiérdemelte már ezt/

Hajrá ASE!Szép volt fiúk!!!

saabee Creative Commons License 2002.12.08 0 0 8909
Az volt a meccs legkirályabb gallyazása :-))
Azzal lett volna teljes az örömünk,ha mondjul VargaBobó kapja :-))Bár ez ugye kizárt /Vonal Bobó/
Előzmény: gyurma1234 (8897)
saabee Creative Commons License 2002.12.08 0 0 8908
"...ha nem lesznek gyökeres változások a sportág és a játék vezetésében, akkor várhatóan történnek még hasonló esetek"

Dolgozom az ügyön :-)

Komolyra fordítva ebben az esetben az kell mondjam,Én lelki társad vagyok.

saabee Creative Commons License 2002.12.08 0 0 8907
Szvsz ezért az esetért alapból nem járt volna technikai /bár lehet,hogy tévedek :) /
Előzmény: Olaj az Isten (8905)
Olaj az Isten Creative Commons License 2002.12.08 0 0 8906
Fera ez elég gyors volt...:-)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!