Keresés

Részletes keresés

Alfato Creative Commons License 2008.12.31 0 0 675
Boldog Új Esztendőt Mindenkinek!

Tamás
Alfato Creative Commons License 2008.12.30 0 0 674
Milyen napkollektoros rendszert gondoltál? HMV és fűtésrásegítés is? Vagy csak HMV?

Tamás
Előzmény: köbükii (672)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 673
Itt találsz egy-két dolgot főleg kazán bekötést

http://www.szakszer.hu/javasolt-bekotes
Előzmény: köbükii (672)
köbükii Creative Commons License 2008.12.29 0 0 672

sziasztok

Egy faelgázositó és egy napkollektoros fütést kellene össze hoznom +puffer tartályt elektromosan .Valami segitséget tudnátok adni? képek, rajz,leirás stb

előre is köszönöm

Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 671
Most voltam a pincébe kísérletezgettem egy kicsit bekötöttem a másik termisztort ugyanúgy pontatlan feltettem egy hőmérőt a csőre ami szinte ugyanazt mutatta mint a kazán hőmérője tehát pontos.
A set-8-ban beállítottam 15C-os korrekciót és most pontosnak tűnik.

Szoktál te korrekciót állítani amikor beépítesz egy Ter-9 et?

Holnap fűtés után jelentkezem itt a fórumon ,hogy mi a helyzet amúgy nem hinném ,hogy az ter-9 lenne rossz szerintem egy kicsit csal a termisztor és ennyi.
Előzmény: Alfato (670)
Alfato Creative Commons License 2008.12.29 0 0 670
Próbáld meg. Hibás termisztorral már találkoztam, de még hibás TER-9-vel még nem. A 0.75 elméletileg jó, mert kisebb az ellenállása...elméletileg jó, de gyakorlatilag nem tudom. Sajna túl messze laksz, adnék kábelt, mert van bőven raktáron.

Azt hiszem igen a SET 8 menüpont alatt található meg az offset funkció. A tapintót oda helyezed, ahova a termisztort szeretnéd kötni. Nálam egyelőre még a két csőtermosztát dolgozik, mert csak tavasszal lesz egy nagyobbacska átalakítás a rendszeren, melyek az előremenő csőre vannak közvetlenül a kazánnál elhelyezve.

Nem szokott bajom lenni vele sohasem....

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (669)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 669
Az előbb felraktam egy tapintóhőmérőt ami pontos is holnap délelött amíg nem fűtök kicserélem a termisztort ,mert kettőt vettem és bekötöm forrasztás nélkül.
Ha így is pontatlan akkor állítok egy kis korrekciót és kész.

Alfato köszönöm a segíséget!
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 668
Az előbb megnéztem az elko használati utasítást a SET-8-ban lehet a korrekciót állítani igaz?
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 667
Azt elfeljtettem írni de a kábel 0,75-ös asszem. Gondolom a kazán szigetelése alatt nincs lehetőség az elhelyezésre. Pl plussz merülőcső
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 666
http://www.elkoep.hu/termekek/tz-6.html ilyet vettem még a kábel mérete is ugyanilyen
Előzmény: Alfato (665)
Alfato Creative Commons License 2008.12.29 0 0 665
Hja igen azt elfelejtettem, hogy fém bilincset használok, hogy legyen hővezetése. Telepítsd a kazán előremenőjének közvetlen közelébe, mert a kazán hőmérője a saját vízterébe van lógatva...

Még azt akartam, hogy: legalább 2x 0.35-ös legyen a vezeték. Az LiYY-t a hőmérséklet miatt mondtam, de szinte bármilyen megfelel (bár itthon közforgalomban nem hiszem, hogy más típus lenne, ez a termék széles körben használt riasztó rendszerekhez, ezért egyszerűbb beszerezni).

Ha van tapintó hőmérőd az nagy segítséget adhat a beállításhoz....

Tamás
Előzmény: Alfato (664)
Alfato Creative Commons License 2008.12.29 0 0 664
Lehet toldani természetesen. Mekkora keresztmetszetű kábelt használtál? Ha lehet akkor 2x0.35 legyen és LiYY...

Forrasztani nem szoktam soha, csak a cső felső részére rögzítem bilinccsel. Nem használtam még, de van benne offset (eltolás)-ra lehetőség. Mondtam, hogy 12 m-est vegyél, abból lehet levágni, és TZ legyen. A műanyag tokozású termisztort nem ismerem, ha ilyen. Szerintem TZ lehet a tiéd ha már a forrasztás is felmerült, de szerintem nem kellene, mert a tokozáson keresztül a belső forrasztásokat is oldanád.

Nem találkoztam még ilyen jellegű problémával.

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (663)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.29 0 0 663
Alfato ma beépítettük az elko-t csak lenn egy olyan probléma ,hogy kb 15C-ot csal amikor a kazán hőmérője 80C-on van akkor az elko csak 60-65C-on valószínüleg a termisztorral van a probélma.(ki is nyított a hűtőhurok)

Lenne egy olyan kérdésem ,hogy te hol helyzted el a termisztort és ,hogy szabad-e forrasztani ,mert amit vettem annak a kábele kb 10cm hosszú és meg kellett toldani.
spucc Creative Commons License 2008.12.29 0 0 662

Az alábbi a linkben van a többek között Prüller cég is, javaslom, próbálj írni nekik:

http://www.nawaro-kommunal.de/documents/mb-2ha-zentralheizungskessel.pdf
Előzmény: Norbimsc (661)
Norbimsc Creative Commons License 2008.12.28 0 0 661
Üdv. Érdeklödnék hogy Prüller tipusu gázosito kazánhoz valakinek hozzászlása, ötlete van-e?
Jenki 70 Creative Commons License 2008.12.25 0 0 660

A kémény magassága a becsatlakozástól 9 méter, a mérete 14x21 cm-es. Nincs kibélelve, a huzat tökéletes.

Én viszonylag száraz fával tüzelek, 1 és 5 éves vágásúval. Szerintem minden kazán érzékeny a víztartalomra, nem mindegy mennyi energiát kell fordítani a nedvesség elpárologtatására. Ezért is változik a fa fűtőértéke a nedvesség függvényében.

Előzmény: dako60 (654)
kakukprofi Creative Commons License 2008.12.25 0 0 659
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

tom
Alfato Creative Commons License 2008.12.24 0 0 658
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Tamás
bendediver Creative Commons License 2008.12.24 0 0 657

Csatlakozom az előttem szólóhoz, én is kellemes ünnepeket kívánok.

Üdvözlettel a topiknyitó Bendediver.

Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.24 0 0 656
Kellemes ünnepet kívánok az összes fórumozónak és jó fűtést :D
gorazs Creative Commons License 2008.12.24 0 0 655
Vigas 25 höz 160-as kell, nekem Leier kéményem van, a fa pedig tavaszi vágás.
Előzmény: dako60 (654)
dako60 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 654
Egy kérdésem lenne: mekkora a kéményed és bélelt-e? Ez a kazán mennyire érzékeny a fa nedvességtartamára, magyarul tényleg annyira száraznak kell lenni a fának?
köszi
Előzmény: Jenki 70 (649)
Alfato Creative Commons License 2008.12.23 0 0 653
Küldök anyagot, ha megkeresel e-mailban.

Tamás
Előzmény: kakukprofi (652)
kakukprofi Creative Commons License 2008.12.23 0 0 652
Sziasztok!

Köszi a Vigas ismertetőt, ( ami egyáltalán nem VIGASsztalat ) el is futottam a vécére kicsit sírni, nehogy észrevegyék mások! Az Atmos ehhez képest valóban egy őskövület, kicsit mogorva is lettem emiatt! Na de mindegy működni működik. A totyás időkhöz képest 3szor több szabadidőm lett, a melegről meg nem is szólva.

Napkollektor:

Nekem szükségem volna durván 6-8 nm sík, vagy ennek megfelelő vákumcsövesre.
Jó volna valami promó anyag, vagy mail, mi is a helyzet, meg némi gyorstalpaló, mert már rég foglalkoztam ezen ügyekkel.

Üdv: tom
Előzmény: Alfato (651)
Alfato Creative Commons License 2008.12.23 0 0 651
Akkor a Vigas kazánhoz képest az Atmos egy lemaradt darab, mert digitális (vagy megy vagy nem megy a venti). Én a termosztátot beállítottam egyetlen pozícióra, amit filccel meg is jelöltem. Csak a füstgázt szoktam állítani, ami gyújtáshoz, és normál üzemhez kell. Azt is megjelöltem a kazánon filccel.

A saját napkollektor: forgalmazom, és szerelem őket, meg van már benne egy kis saját fejlesztés is. Nem gyártom őket, bár volt ilyen irányú törekvés: egyik kollégám aluból akart össze erőltetni egyet, de halott a hővezetés miatt (folyamatos raktárkészletem van, akinek falegázosítója van, annak komoly engedményt adok).

Tamás
Előzmény: kakukprofi (648)
Jenki 70 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 650

+

Ja és egy héten elég egyszer begyujtani, csak akkor kell újra ha bénán rakom be a fát és felakad.

Jenki 70 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 649

Sziasztok Fűtők ! ! ! !

Ezzel a 40 %-al kapcsolatosan.

A Vigas kazánoknak van egy szabályzó elektronikája, ami vezérli a befúvó ventilátort és a keringető szivattyút. Az Atmossal ellentétben itt nem elszívás van, hanem befúvás, azaz nyomott a gázosítótér. Itt is van primer és szekunder levegő. Az elektronika a ventilátor fordulatát szabályozza 0-100%-os tartományban a kívánt vízhőmérséklet és a valós hőmérséklet függvényében, azaz egy folyamatos és automatikus teljesítmény szabályozás van. Ezért nem írja elő a gyár a puffer tároló beépítését. Pl. : Beállítom a kazánvíz hőmérsékletet 75 fokra. A szobatermosztát zárja a bementet a kazán elindítja a befúvó ventilátort. Az automatika figyeli a vízhőmérséklet változást és ahogy közeleít a 75-höz úgy csökkenti a fordulatot. 65 foknál 100%, 70-nél 50%, 73-nál 30%, de ez változik annak függvénében is, hogy a vízhőmérséklet emelkedés milyen intenzítású.

A vezérlő egységnek meg lehet adni egy leállási hőmérsékleti értéket ami alatt a kazán véglegesen leáll.

A tüzelőanyag állapotát úgy ellenőrzi, hogy ha a vízhőmérséklet egy bizonyos értékkel alásűlyed a a beállított kazán hőmérsékletnek akkor a kazán egy idő intervallumon keresztül figyeli a hőmérséklet változást. Ha nem emelkedik a víz hőmérséklete ezen idő alatt leállítja a ventilátort is kijelzi a tüzelőanyag hiányt. Ha viszont növekszik akkor visszaáll az eredeti működésre.

A kazán vezérlő egysége szabályozza a fűtési keringető szivattyút, (a kazánkörét)

a vízhőmérséklet és a pillanatnyi állopatnak megfelelően, szakaszos müködtetéssel.

Abban az esetben, ha nem szobatermosztátról vezéreljük a kazánt akkor lehetőség van arra, hogy a kazán vezérlő egységén időprogramokat állíthassunk be. Fél órás időszakaszokra bontva lehet fűtést és terperálást beállítani. 3 fix program és 7 szabadon alakítható program rendelhető hozzá a hét minden napjához külön-külön.

A fűtési állapot az adott kazánhőmérsékletnek megfelő szabályozással történik.

Terperálási állapotban a kazán tejesítményét, ezzel együtt a ventilátor szabályozását 20-40 %-os tartományban adható meg. Ebben az állapotban a kazán tejesítménye állandó és csak a beállított hőmérséklet túllépése esetén áll le.

Ezzel csak az a baj, hogy az épület túlfűtése következhet be, felesleges tüzelőanyag felhasználással.

Ez a vezérlő autómatika ebben az árfekvésű kazánban nagyon jó funkcionál, sőt szerintem veri egy pár nevesebb gyártójét is ( márka megnevezés nélkül).

Ami számomra negatívum a Vigas kazánnal kapcsolatosan. A nyomot levegőbefúvás miatt némi füstgáz kiszivárok a belső térbe, amit szellőztetéssel lehet kompenzálni.

A négyutas keverőszeleppel kapcsolatosan csak az a probléma nem igazán lehet pontos szabályozást létrehozni vele és sokára érhető el vele a 60 fokos vissztérő hőmérséklet. Az Esbe szelepek pedig nem pontosok és nem is állíthatóak. Én magamnak a kazánköri oldalra egy Heimeier merülőhüvelyes termosztatikus keverőszelepet építettem be ami pontosan szabályoz, persze az ára nincs is arányban az Esbével.

Tüzelőanyaggal kapcsolatosan:

Nekem Vigas 25-ös kazánom van, 5-6 naponta salakolok. Begyujtás után megrakom a kamrát hasábfával kb. 2-2,5 M 30-as ládányival. Reggeli indítással és ezzel a famennyiséggel volt olyan, hogy másnap reggelig is bírta, igaz nem sűrün, de ha este még egy ládával rárakok azzal másnap reggelig, de inkább délig bírja. A 24 óróból 10 óra 23 fok 14 óra 20 fok. A ház 120 nm, 2 szint, 30-as fal nem igazán jó hőszigetelésű ablakokkal. Van hőveszteség bőven.

A pufferes megoldás jobb, de ha a kazánház 1,6x2,2-es akkor ez nem jöhet számításba. Főleg még ha fűtési szekunder oldalt megvezéreljük egy időjárás követő autómatikával az már ...!

További jó fűtögetést !!!!!!!

kakukprofi Creative Commons License 2008.12.22 0 0 648
Sziasztok "gázosítók"!

Alfatóval és Sámsonnal egyetértek a 40%-os üzemet illetően.
Ami valszeg már másnak is szúrja a szemét és így nekem is az az Atmos "elnagyolt" jelölései. Számomra egyszerűen hihetetlen, hogy egy több százezer forintos korszerűnek mondott berendezés a 21. században olyan hihetetlen pontatlan vezérléssel van felszerelve amit már Noé is kidobott a csónakjából. Személy szerint én ezekkel a termosztátokkal küzdök nap mint nap. A küzdés mondjuk a begyújtásnál és a kikapcsolásnál értendő, mivel hihetetlenül pontatlanok. A másik problémám az az Atmos kézikönyv fordításával van ami figyelmesebb olvasgatás után már-már dühítő.

Alfató a "saját napkollektor" alatt mit értesz? Te készítenéd a kollektort, mert akkor egyeztethetnénk, mivel nekem is vannak ezirányu terveim.

Mindenkinek kívánok kellemes karácsinyi ünnepeket és boldog újévet.

Tomi
Alfato Creative Commons License 2008.12.22 0 0 647
Hja ez valószínűleg így van.

Bár hótmindegy :-) nincs gázszámla, és jól teszi a dolgát. Kényelmes, és megbízható.

Jöhet ide Orosz gázcsap elzárás :-)

Tamás
Előzmény: Fúzió Sámson (646)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2008.12.22 0 0 646
Szerintem ennek a 40%-os teljesítmény akárminek az a lényege ,hogy az előírt üzemi hőmésékletének (80-90) 40%-a alatt ne üzemeltessük tartósan ,tehát ne próbáljuk meg laddomat vagy esbe nélkűl bekötni és kb 40C-os vízzel fűteni.

Az én gondolkodásom szerint ha megvan az előírt visszatérő víz hőmérséklete (65-70) és a kazán 80-90C-on üzemel de nem megy a venti ,mert tegyük fel ,hogy a pufferban és a lakásban is meleg a víz csak szintentartás van abból semmi baj nem lehet.
Előzmény: Alfato (645)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!