Zak:
Az a reszt pont arrol szolt, hogy miert nem fulladt meg ;)
De ugye 3 lehetoseg van. Megprobalnak egyutt elni amig lehet, az egyik megoli magat, mindketten megolik magukat.
Az elsonek nem sok perspektivaja van (3 honap utan halal), a masodik az meg mindig sokkal jobb mint az elso (hatha valami modon kevesebb levegot tud fogyasztani az urge), a harmadik lehetoseg teljesen ertelmetlen.
izé, én se láttam, meg nem is értem. :-) 3 hónap per kopf az ugye 6 hónap, ha 7 hónapra volt levegó, akkor az 1 megmaradt ember is már 1 hónapja megfulladt, mire odaért a mentôexpedicijó, nem...? akkor viszont tökfölöslegesen öngyilkolta fôbe magát az elsô embör, nem?
A szombati reszbol meg egy tanulsagot leszurtem:
Azt, hogy a noknek nincs igenyuk a szabadsagra. (Persze csak a film szerint ;)
Lathato volt, hogy a kozponti tanacs elnyomja oket, es a burokracia (ez erdekes modon megmaradt ;) csak 1-2 ev alatt kepes olyan dolgokrol donteni (energiat a malomnak), ami miatt ehenhalhat mindenki.
wice:
"pl: ket hajotorott egy tutajon, a legkozelebbi part tiz napra van, az etel viszont tiz napra csak egy embernek eleg. ha megkuzdenek egymassal, es az egyik megoli a masikat, a gyoztesnek van eselye tulelni, ha egyuttmukodnek, mindketten meghalnak. "
Nem lattad akkor a par hettel ezelotti reszt.
Lehet, hogy idealizmus, de ott az volt a helyzet, hogy csak 3 honapra volt eleg levego ket ember szamara az urbazison, es a mentoakcio leghamarabb 7 honap mulva erhetett csak oda.
Mi tortent? Az egyik fegyvert fogott magara, es ongyilkos lett, hogy legalabb a masik megmenekuljon.
Mondom, talan idealizmus.
ez a resz teljesen marhasag volt. a ferfiak versengenek, a nok egyuttmukodnek, egyuttmukodes rulez, versenges suxx? szocialpszichologiaban kozismert teny, h vannak olyan emberi jatszmak, amelyekben a versenges nagyobb atlagos haszonnal jar, mint az egyuttmukodes.
pl: ket hajotorott egy tutajon, a legkozelebbi part tiz napra van, az etel viszont tiz napra csak egy embernek eleg. ha megkuzdenek egymassal, es az egyik megoli a masikat, a gyoztesnek van eselye tulelni, ha egyuttmukodnek, mindketten meghalnak.
ugyanez ervenyes az osszes "tul sok ember, tul keves eroforras" helyzetre, tortenetesen a szombati epizodban vazoltra is. vicces lett volna, ha a tortenet nem ott er veget, amikor visszafagyasztjak a csavot, hanem lathatjuk, ahogy szepen lassan az osszes noi kozosseg ehenhal a nagy egyuttmukodesben, mert egyiknek sem jut eleg elelem.
ez persze nem kovetkezne be, mert szukseg eseten a nok eppolyan vadallatok birnak lenni, mint a ferfiak. :-)
Ahogy mondod, a noi szethuzas megvolt, sot, azt is nezd meg, hogy a reszben meghalt 3 nobol csak egyet olt meg ferfi!
A masik kettot no olte meg.
Es akkor ott volt a feltekenyseg, fenyegetes... Elnyomas (kozponti tanacs!).
A ferfi katona meg nem reprezentativ, szerintem egy "kemeny" not is vissza lehetett volna kuldeni, nagyjabol ugyanazzal a hatassal.
Vagy egy szelidebb jellemu ferfit (pl. egy buddhista szerzetes, vagy hasonlo).
Szerintem a resz pont az ellenkezojet igazolta, mint ami elsore latszik.
A szombati VH eleg feminista beallitotsagu volt, nem? Az alaptetelt, hogy a ferfi a civilizacio rakfeneje eleg fenyesen igazolta. Ha egy hatarozott, kepzett noi katonat kuldtek volna vissza, akkor nem ugyanez tortent volna?
Mellesleg a szethuzas mar megvolt, mielott a katona beavatkozott volna (elzartak a vizet a masik elol onos erdekbol, etc.).
Mindig mondom: paranoia rulez. :-)
Én valószínűleg úgy csinálnám, hogy szereznék valahonnan egy kis pénzt, és x db ügyvédnél külön-külön letétbe helyezném a cuccot a világ különböző pontjain, azzal az utasítással, hogy tegyék közhírré (napilapok, tudományos folyóiratok, egyetemek), csak minden ügyvédet máskorra időzítenék. (Több évig bombáztatnám velük a köztudatot.) Írnék mellé egy szívhez szóló levelet, amiben leírom, mi történhet, ha rossz kezekbe kerül az anyag, és vigyázzanak már magukra, és főleg ne hagyják, hogy engem megöljenek miatta. Mindezt úgy, hogy még az ügyvédek se tudnak róla, hogy mi van a pakkban, csak hagynék nekik világos infókat arról, hogy mit csináljanak vele és mikor. Egy csomagot megtartanék magamnak, azt postára adnám, és utána azon nyomban eltűnnék szem elől 10 évre. (Végiggondolva, hogy én mit csinálnék, ha ki akarnák nyomozni, hogy ki lehetek és hol vagyok.)
Aztán hiába hívnának díjátadásokra, konferenciákra, stb., szarnék az egészre.
Na, ehhez mit szóltok?
Az egeszben az a legszebb, hogy akar mar meg is csinalhatta valaki... csakhat az olaj kartellek annyira kezukben tartanak minden ilyen dolgot, hogy siman lenyelhetnek egy ilyen felfedezest, sot akar embereket is.... :-(
re John meg van itt jo kis CT boven benne ;) Ami megragadta a figyelmemet az az hogy mondd el ember hogy jottel ra, majd ugy modositjuk a tanterveket, hogy ne keruljon eloterbe / ne jojjon ra senki ...
Easy:
Na ez az...
Felrakod internetre, egy-ket kis ujsagban terjeszted (UFO-magazin? ;) akkor semmit se ersz vele, csak radmondjak, hogy csalo.
A tudomanyos tarsadalomnak meg eleg nehezen tudnad bebizonyitani, hogy de ez pedig tenyleg fuzio, es foglalkozzanak vele, es ne nezzenek hulyenek (najo lehet, hogy azert elfogadnak).
De miutan elkezded gyozkodni a tudosokat, lehet, hogy rejtelyesen "eltunsz", vagy balesetet szenvedsz, stb. Aztan kesz, elfelejtik.
Talan valahogy aprankent kellene adagolni a reszeket hozza. Publikalni mindig egy-egy kis otletet. Amin ugy elgondolkoznanak a tudosok, aztan a vegen osszeallna a dolog.
Persze itt is megvan a veszely, hogy elobb elkapnak, mielott teljesen at tudod adni a tudast.
Viszont mi is tortent volna, ha felrobbantja a varost? Nem nagyon lehetett volna tagadni (vagy csak nagyon nehezen), hogy ez tenyleg egy fuzios bomba volt. Alig van radioaktivitas utana, oriasi hatoereju, stb. Nem nagyon lehet rafogni, hogy nuklearis bomba volt.
Ezutan valoszinuleg minden nagyhatalom nekiallt volna gozerovel fejleszteni a sajat fuziosbombajat...
Es, hogy mi volt az otlet a vegen a bomba megepitesehez?
Egyszeru: mindossze az, hogy lehetseges.
("Az emberek a rossz valaszt varjak a kerdesre" - es ezert nem talaltak meg fel)
Najo, ez talan nem realis, de vegulis ezert sci-fi a mufaj ;)
Mondjuk megcsinálom a hidegfuziós erőművet (otthon) ée nem fizetek többet villannyszámlát :)
Valószinüleg közkinccsé tenném az eljárást (az erőmüét)...de ha ilyenem van akkor elkezdeném tervezni az űrutazásomat :)
Én azon gondolkodtam sokat a film kapcsán, hogy ha én találnék fel egy ilyet, én mit csinálnék. Hasonló, mint a lottóötös, először ott is az jut az eszedbe, hogy milyen király, aztán az árnyas oldal is, a sok őrült megalomán, a maffia, a kémek, stb.
Nem lep meg, hogy bekattant a srác. (És még viszonylag tényleg egész normális volt.) Ti mit csináltatok volna a helyében?
Naropa:
Na de vajon orult volt-e a gyerek?
Azert nem teljesen. Sot, pont azt bizonygatta, hogy nem orult (es igy is cselekedett).
A terve kigondolt volt, es vegig tudta, hogy mi jon, mire lehet szamitani. Meg vegig jozan volt, esznel volt (nagyjabol).
exlex:
Igaz, erre en is gondoltam.
Na de ha ugy tesznek, mintha megoltek volna, aztan meglatja a dude, hogy megsem, akkor szinten ugyanott vannak (vagy meg rosszabb pozicioban).
Tegyuk fel, hogy nem volt eleg idejuk elokesziteni egy szimulalast... Akkor meg szinten "jol" tettek...
"Az a baj, hogy gyorsabban fejlődik a technika, mint az emberi erkölcs, józanság. Hogyan lehetne megakadályozni e nemkívánatos következményeket? A fejlődést nem nagyon lehet visszafogni."
Azert nem biztos, hogy nemkivanatos. Egy szep tiszta hidegfuzios bomba megiscsak jobb, mint egy nuklearis. Az emberek ugyis irtjak egymast, legalabb igy nem szennyezik a kornyezetet. ;)
Masreszt az igaz, hogy a fejlodest nem lehet visszafogni, az ember erkolcsisege meg a beka feneke alatt van. Remeljuk a legjobbakat.
Köszi a választ.
Egyébként érdekes filozófiai gondolatot mondott a srác, miszerint minden civilizáció a fejlettség egy bizonyos fokán elpusztítja önmagát. Ha belegondolunk, erre nekünk is egyre több esélyünk van. A technika fejlődik, egyre több ország képes atombomba előállítására, és talán egy idő után már magánszemélyek is képesek lesznek erre..
Ezer v. 10 ezer ember közül mindig akad egy őrült. Főként ha terrorszervezetek kezébe kerülne ilyen bomba (pl. Hamasz), nagy eséllyel alkalmazná, és akkor végünk.
Az a baj, hogy gyorsabban fejlődik a technika, mint az emberi erkölcs, józanság. Hogyan lehetne megakadályozni e nemkívánatos következményeket? A fejlődést nem nagyon lehet visszafogni.
Mit gondoltok erről?
Naropa:
Sikerult kiegetniuk a szamlalojat.
Persze nem tudtak, hogy volt megegy trigger (bar gondolhattak volna). De vegul a tusszedo gyerek, bar lelovette magat, de utana meg haldokolva elmondta a pszichologusnak, hogy hol kell kikapcsolni a bombat.
A pszichologu megkerdezte, hogy mi volt az az otlet, koncepcio, amibol rajott, hogy hogyan kell fuzios bombat csinalni. Amire mondta a gyerek, hogy a kerdes nem kulonos, csak az emberek a rossz valaszt varjak (es ezert nem jonnek ra az igazsagra)...
Egy vagas utan az volt a vege, hogy egy csoport hallgato vizsgat irt, amikor az egyik fiu vadul szamolgatott egy cetlin (a vizsga kerdeseivel meg kevesbe foglalkozott). A tanar odament hozza, es mondta, hogy fiam, maga nem fog atmenni igy... Mire mondta a gyerek, hogy dehogynem, es kisetalt a terembol.
A vizsgapapirjan a kovetkezo kerdes allt: "Demonstralja, hogy miert nem lehet fuzios bombat csinalni!"
Azert durva resz volt... Egy embert lelottek benne, es ha belegondolsz, egyszeruen nem is tehettek mast. (Inkabb egy, vagy 5 ember haljon meg, mint egy egesz varos.)
A katonasagrol meg vitte mar be a taktikai atombombat, amit felrobbantottak volna, remelve, hogy igy megsemmisitik a fuzios bombat (gondolom az elektromagneses lokesevel), bar az egyetemen (es kornyeken levo) emberek nem usztak volna meg, de cserebe a varos tobbi resze (tobb millio ember) megmenekult volna.
Sajnos a tegnap esti résznek lemaradtam a végéről. Videóra vettem és a vége lemaradt. Addig vettem fel hogy lézerrel megpróbálták kiégetni a bomba számlálóját. Szóval a legizgalmasabb résznél :-((. Valaki mesélje el mi történt azután!
Köszi!
OFF ON
Ha már így szóbakerült az Alfa holdbázis (mert szóbahoztam), akkor elmondanám, hogy abban az időben amikor először vetítették nálam nagyobb rajongó biztosan nem akadt az országban.
Amikor 15 év múlva (kb. 90-ben) megismételték, izgatottan néztem a TV-ben, de életem egyik legnagyobb csalodását éltem át. A legjobban az zavart, hogy a szinte minden mondatban elhangzott computer szót kompúternek (mint a kompót) mondták, amúgy a film szinte nézhetetlen volt.
OFF OFF
ponty:
Ja, megvalami...
Azert az tenyleg kicsit "nem emberi" volt, amikor a feleseg egyenesen elmosolyodott, amikor latta halottan a ferjet... Sot, meg se lepodott!
Nem volt rossz a vasárnap esti, de aki fordította, az kifestőkönyvből tanulta az angolt. Rohannak az emberkék az űrhajódokkba, mire azt mondja a parancsnok (eredeti vsz. "Close the bay doors!"): - Zárják be az öböl kapuit!
Az öböl itt a dokk (bay) lehetett. De legalább nem lagúna. A Bombázó c. akcióregényben is bombaöblökből dobálta a repülő a lövegeket.
Ja, megegy dolog eszembe jutott a szombati reszhez (a Jupiterrol hazatert, idegen DNS-el beoltott emberrol):
Vajon meddig ember egy ember?
Ha a mi jogrendszerunket nezzuk, akkor o mar nem szamit embernek, mert egy masik fajnak szamit (szaporodokozosseget se alkot az emberekkel pl.),
tehat nem illetik meg az emberekenek jaro jogok.
Vagy megis? Mi az, ami miatt emberi jogai vannak? Az, hogy embernek nez ki, es emberi tulajdonsagokat (is) mutat? Vagy, hogy emberien gondolkozik? Vagy hogy ember volt? (Ez esetben az osztodott "gyerekei" is emberi jogokkal rendelkeznek?)
Lehet, hogy az (emberi) jogok birtoklasahoz nem kell embernek lenni? Ezekszerint egy foldonkivulit (ha eleg hasonlo, emberi tulajdonsagokat mutat) is megilletnek az emberi jogok a Foldon?
Szoval lehet ezt boncolgatni ;)
A vasarnapi reszrol annyit, hogy az emberek "ujra" megtettek azt, amit mar mas reszben is (meg ugy egyaltalan). Leerkeztek a bolygora, es szepen kinyirtak a "benszulotteket". Teljesen, mint Columbus utan az indianokat, a foldon.
Igy belegondolva, ez a kiirtjuk a benszulotteket csak egy pesszimista kep, amely ismetlodik a sorozatban?
Vajon az emberek tenyleg ezt tennek a valosagban is?