Keresés

Részletes keresés

Alfato Creative Commons License 2009.01.14 0 0 764
én a garázsomat betonozom körbe kb 70 cm szélesen és azt fogom körbe pakolni fával, legalább az is szigetelve lesz ezáltal :-)

Tamás
Előzmény: lac1 (754)
wascom Creative Commons License 2009.01.13 0 0 763
Szerintem ha nem okoz anyagi gondot, akkor faelgázosító, ha nem szórod a pénzt, akkor vegyes öv kazán a maradékból meg veszel 3 télre tüzelőt!
Előzmény: fajthtibor (762)
fajthtibor Creative Commons License 2009.01.13 0 0 762
Leht, hogy csak a kazán csatlakozásnál műanyag és a kéményben fém?! Nem tudhatom én azt, de igazad lehet:-)
Előzmény: wascom (761)
wascom Creative Commons License 2009.01.13 0 0 761
A kondenzációs kazán füstcsöve műanyagból van?
Másik járatban mitől károsodna?
Az a kémény valószínűleg nem két egyforma kazánhoz lett kitalálva!
Előzmény: fajthtibor (760)
fajthtibor Creative Commons License 2009.01.13 0 0 760
Igazából engem a füstgáz hőmérséklete aggaszt kicsit! A kémény dupla és a másik kürtőben a kondenzációs kazán bélelése van. Nem tudom károsodhat e a vegyes tüzelésű kazán füstjének hőjétől (bár van közte egy sor tégla). Ami még érdekes lehet, hogy jelenleg a vegyessel olyan 45-50 C környéki előremenővel fűtünk. Nem tudom a falgázositóval ez lehetséges e?
Előzmény: fajthtibor (758)
wascom Creative Commons License 2009.01.13 0 0 759
Ez csak az én véleményem!

De ha megnézed mondjuk az én kazánum viadrus u22 adatait, akkor látod, hogy erre 87% hatásfokot írnak! 150e 4 tagos 23kW
Ez azt jelenti, hogy 13% hőenergia száll el a levegőbe.
Én ezt sem hiszem ugyan el, de hát lelkük rajta.

Most ha a faelgázosító ennél tud 8%-al többet és az ára meg 400e -nél kezdődik!?
De szerintem nem tud az sem ennél többet!
Előzmény: fajthtibor (758)
fajthtibor Creative Commons License 2009.01.13 0 0 758

Tehát nem hozza vissza az árát?

Előzmény: wascom (757)
wascom Creative Commons License 2009.01.13 0 0 757
Nekem egy kicsit parasztvakításnak tűnik, kétszer annyiba kerül, mint egy hagyományos vegyestüzelésű kazán, és ez csak annak köszönhető, hogy az utóbbi időben felkapottá vált.

Előzmény: fajthtibor (756)
fajthtibor Creative Commons License 2009.01.13 0 0 756

Üdvözlet Mindenkinek!

Még nem volt időm végigolvasni a hozzászólásokat mert most találtam erre a fórumra. Szóval tavaly kölöztünk be a házunkba (2007 ősz bocs) Van kondenzációs kazánunk vegyes tüzelésű kazánunk (kicsit sajna alulméretezett). Szóval most, hogy ilyen olcsólett a gáz, meg van, hogy nincs is, vagy nem lesz, vagy mittudomén. Úgy döntöttünk meg kellene vizsgálni a faelgázositó kazán lehetőségét a következő szezontól. Sokat nem tudok róla, hogymennyire gazdaságos, megy, hogy van e gyártó és gyártó közt különbség? Illetve a mi házunkhoz mekkora kazán is kellene? Meg, hogy mi kell még hozzá? Kell e például mindenáron puffer tartály vagy anélkül is használható? Minden információt szivesen veszek! Üdv. Tibor

wascom Creative Commons License 2009.01.13 0 0 755
Nos a szilikon cső szerintem nem a tartósságáról híres, inkább hidraulika cső fémköpenyes verzió.

A bordázatot elsősorban a tűztér belső felületén gondoltam növelni, hiszen a folyadék sokkal jobban el tudja vonni a másik oldalról a hőt, tehát ott nem érdemes nagyon növelni, de ha már ott is növelve van, akkor figyelembevenném az áramlás irányát is!

Amit a borda tövében való felforrásról mondasz, abban lehet valami, de én nem hajtom most sem a kazánt olyan nagy hőmérsékleten, szerintem ez sem lenne gond, sőt a gravitációs kazánok akkor megpusztulnának elég hamar!

A légbuborékokat nem értem, vízgőzből mitől lesz légbuborék, ha visszahül, akkor megint víz lesz belőle, nem? Nem hinném, hogy elbomlana a víz, az én tapasztalataim alapján ez inkább a vízben oldott levegő kiválásától van!
Nálam is az a helyzet, hogy feltöltöm a kazánt és lelégtelenítek mindent és még egy hét után is kell légteleníteni és utántölteni a rendszerbe, mert lehet kiengedni belőle levegőt! Aztán abbamarad!

A kémény rozsdamentes béléssel készülhet csak az új előírások szerint, a lerakódást egy petróleumos rongy úgy kiégeti a kéményből, hogy semmi nem marad benne.
150C a -56 fokhoz képest azért még csak felfelé száll.
Másrészt én ha begyújtok, kb 5 percig füstölök, amíg elkapja a fakocka tetejét a parázs és utánna totál elzárom a pillangó szelepet.
Szenet lentre, rá a fa brikett és 6-7 óráig tartja és alig jön füst a kéményből!

Én mindig valamit buherálok, és nem keserít el, ha nem sikerül, nekem ez a játék!
Okleveles gépészállat leszek nyárra! :)
Előzmény: Alfato (749)
lac1 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 754
hát... emeletes-gázos házba születtem, most meg tetőtérbeépítéses-gázos házban lakom. Nem nagyon tudok évnyi tüzifát felhalmozni, sajnos balga módon azt hittem, hogy lesz gáz, és szépen a kertemet úgy beültettem mindenféle tujával, féltetővel, autóbeállóval, medencével, kutyavalagával, hogy nagyon nehezen helyezhetnék el annyi fát... és nem is nagyon akarok. Csak ez a kurv@ hideg lehetősége... Mégiscsak kell valami helyet keresnem. vagy felépítem a szembeszomszéd házi-ekecs "napkollektorát" én is.
Előzmény: Alfato (752)
Alfato Creative Commons License 2009.01.13 0 0 753
Ez egy álló kazán asszem most Öv color néven fut (lövésem sincs mitől color az a sz@r), remélem csak annyi a közös a mostani és a régi között, hogy állókazán. Én akkoriban megvettem hozzá a HMV hőcserélős 80L tartályt is. Úgy vettem észre a gázosodást, hogy amikor a keringető szivattyú beindult, olyan volt, mintha levegő ment volna el a kazánból felfelé (az a jellegzetes hang). De amikor a kazán állt, és a HMV kért meleget, akkor a tartály saját légtelenítője el kezdett cincogni. Szerintem ez azért nem normális dolog 2 év üzem után, úgy, hogy természetesen nem volt leengedve a víz a rendszerből ,elméletileg már nem gázosodhatott volna...

Hja még ami: szóltam a beüzemelőnek, hogy geba van, de azóta sem biccentett rám se....garis szervíz mi?

Tamás
Előzmény: dako60 (750)
Alfato Creative Commons License 2009.01.13 0 0 752
Ergó az enyémen is fütyült a rigó szerintem nem is olyan régen, de napok óta lent van a pincében, és nagyon szépen ég. Két napja nem volt begyújtva csak gázzal, mert most értem haza.

Annyira nem gond, hogy a fa ilyen vagy olyan, mert egy pici segítséggel megoldható a probléma (lásd primer szekunder levegő kar állítása, egy centi és egy csavarhúzó kell hozzá, meg két perc).

Nem tudom, hogy egy vegyes kazán hogy égne ugyanezzel a fával, de szerintem az sem muzsikálna jobban.

A megoldás erre, hogy nekem is kétszer annyi fám van, mint amennyi erre az évre kell (az más, hogy nem értem rá felvágni, és elmentem venni, no arra haraptam rá), vagyis tavasszal a 2010-es fát vágom majd ki (ha megérjük ebben az országban, ha nem akkor az új tulaj majd használhatja).

Tamás
Előzmény: lac1 (751)
lac1 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 751
Szia,

kösz. De abban biztos vagyok, hogy két eset lehetséges, vagy időszakonként bekapcsol a kazán a hőmérséklettől függetlenül, hogy a beton hőtehetetlensége miatt ne szopassa a gazdát, vagy van valami termosztát, ami nem a lakás levegőjét hőmérsékeltméri, hanem a a padlóét...

Amúgy ráéreztem arra, hogy a CSAK a gáz eseti kiváltására beüzemelt kazántulajdonosnak a faelgázosító kazán nem feltétlen a legjobb választás (az én logikám szerint), mert ahogy olvasom a faelgázosító az érzékeny a fa minőségére.
Én tudnék szerezni fát a havertól ha úgy adódna, de abban biztos vagyok, hogy a nagy kereslet miatt nincs a fatelepen spájzolás, ergo a tűzifámon tegnap még fütyült a rigó... vagyis hogy a nedvességtartalom nem a legideálisabb.
Előzmény: Alfato (748)
dako60 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 750
Nem akarom gázossá tenni a topickot, de nekem is Termomax-om van, hogyan is jelentkezik ez a jelenség és mit okoz?
Előzmény: Alfato (749)
Alfato Creative Commons License 2009.01.12 0 0 749
No igen. Van néhány dolog amit szerintem már gyakorlatból nem biztos, hogy megéri.
Ilyen pl a víztere ajtó. Láttam kazánt tulaja arra panaszkodott, hogy érzékeny és nehézkes benne a keringetés, évente cserélni kell rajta a csövet (feltéve ha sikerül megfelelő szilikon csövet kapnia, mert a 3800 (!) Ft per méter áréért mért igen nagy nevű termék nem bírt ki egy fűtési szezont sem). Hozzáteszem Ő is nagy lehetőséget látott a vízteres ajtóban, mint utóbb kiderült ez volt az ami miatt szívesen szabadult volna tőle.

Visszahűteni a füstgázt. Ismereteim szerint ennyire visszahűtött füstgáz komoly lerakódásokat okoz a kéményedben. Hozzáteszem ha ilyen alacsony füstgázt akarsz elérni, akkor nagyon bele kell kapaszkodni a megfelelő szigetelésbe és a tömítettség is hatványozott fontossággal bír. Most tessék legyinteni, és azt mondani, hogy cehhh hisz ha építem az full tuti lesz, no igen és mi is lesz 5 vagy jobb esetben 7 év múlva? Ha rés keletkezik a pajzson? Csak azért, mert pl az én kéményem átvonul a házon, és nem hiszem, hogy boldog lennék ha le kellene verni a csempét a fürdőszobában a kémény oldaláról. Ez természetesen csak teória, mert lehet az a kémény az épület mellett is akár, de akkor meg a kéményed nem fog átmelegedni sohasem, csak füstöl, és lecsap a füst a föld szintjére, mindenki nagy örömére, hogy abban gázolhat térdig, és még a légutakat is átjárja. :-)

A bordázottság ritkasága vagy sűrűsége: egy kazánban az átfolyást is biztosítani kell. Ha a folyadék túl sűrű bordázottsággal találja szembe magát, akkor turbulensé válik a folyadék, mely nehezebb átfolyást, vagy értsd megfordulást jelent jelent, ami nem feltétlenül nyereség. Amennyire ismerem ezt a témakört, szerintem azért eléggé jól figyelembe van véve rengeteg olyan dolog, ami a napi felhasználónak eszébe sem jut. A sűrűbb bordázat (ha tényleg sűrű), akkor a víz a bordacsúcsokban felforr, és mikro buborékosodás kezdődik, és bármilyen furcsa nem alakul vissza folyékonnyá, hanem szépen megy bele a fűtési rendszeredbe, és ha szerencséd van nem a radiátor, vagy a HMV hőcserélője lesz a következő állomása, hanem a kiegyenlítő tartály, vagy távozik az automata szelepen keresztül. Ezt meg én tapasztaltam meg, azáltal, hogy egy nagyon csapnivaló Termomax gázkazánom van, és az azt csinálja (egyszerűen álítólag mind olyan, és valami folyadékkal kellene stabilizálni az víztér belső felületét), vagyis turbilensé vált a víz a kazánomban...

Nem akarom szaporítani a szót, szerintem jól át kell azt számolni, és a konstrukciót vastag papírra vetni, hogy ne lukadjon át a sok átrajzolástól.

Semmiféle szarkazmus nem beszél belőlem, hanem csak a segítő szándék, de egy jó vita mindig jó eredményt szül.

Tamás
Előzmény: wascom (740)
Alfato Creative Commons License 2009.01.12 0 0 748
Fogom az adást :-) Most itt Ljubljanából nem akarok hyper sebességgel elrohanni Jászberénybe, mert úgy nem írok le semmit, ha én meg nem értettem a működését.

Amúgy itt sokan fűtenek fával, és a központi fűtéseken valamilyen hazai gyártmányú elgázosítónak kinéző kazánok vannak. Itt a panzióban is van egy, meg is mutatta a tulaj, de ocsmány szutykos egy darab (ne is mondjam büszkén veregette a mellét, hogy ez milyen jó meg minden, de arra nem képes, hogy legalább tisztán tartsa), szal azt akartam volt írni, hogy tiszta kátrány...itt valami nem stimmol.

Tamás
Előzmény: lac1 (739)
Alfato Creative Commons License 2009.01.12 0 0 747
Szia!

Természetesen megadom, de nem itt a fórumon, mert szerintem nem igazán a nyílt reklámozásra való. Keress meg e-mailon, és már kapod is a választ.

Tamás
Előzmény: Bazileusz (745)
fczgabi Creative Commons License 2009.01.12 0 0 746
Hali!

Megfogadtam a tanácsokat és jobban utánaolvastam a falegázosító kazánnak. Annyit vettem ki mindenből, hogy ez a rendszer jó fűtésre, háztartási meleg víz előállításra, üzemel puffer -rel és nélkül is, és célszerű hozzá száraz fát használni.

Namost egy kereskedő cég oldalán Rojek ktp típusra írtak olyat, hogy biomasszával is működik. Utána néztem ennek is, de a biomassza "nagyon tág" fogalom. Valaki fűtött már ilyesmivel?

Válaszolva korábbi kérdésekre, nincs szigetelve a ház, a nyílászárók sem túl jók, és egyenlőre nem tudok ezek cseréjében, vagy szigetelésben gondolkodni, a biztos, hogy új fűtésrendszer kell bele.

Üdv:

FczGabi
Bazileusz Creative Commons License 2009.01.12 0 0 745

Szia Alfato!

Engemet érdekelne a kiviteleződ. Megosztanád velem az elérhetőségét?

Köszi!

Előzmény: Alfato (492)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 744
Apríték tüzelésű kazánról írtam, természetesen aprítékkal számoltam. 1 m3 apríték víztartalom és nagyságtól függően 250-350 kg között van.
Előzmény: cs2cs (741)
cs2cs Creative Commons License 2009.01.12 0 0 743
Milyen kazánod és fűtésrendszered van, érdekelnének a részletek, minél több tapasztalatot szeretnék összegyűjteni.

Köszi
Cs.
Előzmény: gorazs (723)
cs2cs Creative Commons License 2009.01.12 0 0 742
Az előző írásom JENKI70 hozzászólásához kapcsolatban..
Előzmény: Jenki 70 (707)
cs2cs Creative Commons License 2009.01.12 0 0 741
1 m3 fa = kb. 9 mázsa, azt nem hiszem hogy megkapod 2500ft-ért..sztem ez a számítás nem helytálló.
wascom Creative Commons License 2009.01.11 0 0 740
Látom a mostani vegyes kazánomnak az olyan apró hiányosságait, amit valamiért nem oldanak meg a nagyipari gyártásnál!

Nekem egy viadrus öv kazánom van, például a kazán kéménycsonkja körül nincs víztér, kicsinek találom a bordákat is rajta, az ajtó sem vízteres, a füstcső kb 350-400 fokos a füstgáztól, amit még valami plusz dobbal símán vissza lehetne hűteni 150c környékére, csak gondolom egy ilyen kazán a duplája lenne árban!
Ez olyan mint a fűthető visszapillantó tükör, 50e + az árban, az anyagköltség meg 1000Ft.

Gyártson a fom kazánt nagyiparban, csak szórakozásból!
Mivel nem keresek milliókat ezért egy darabot összedobnék saját célra, csak a móka kedvéért! :)
Majd ha befejeztem a főiskolát és elkészült a szélkerekem is, akkor csinálok egy kazánt! :)
Előzmény: Alfato (738)
lac1 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 739
Aha, kösz.
Tehát:

figyelmeztetés 1 (első)

:-)
Előzmény: Alfato (727)
Alfato Creative Commons License 2009.01.11 0 0 738
Először szerintem találd ki, hogy mire is kellene a rendszer, mert amit írtál arra csak elméletileg a vegyes tüzelésű kazán a legmegfelelőbb.

Véleményem szerint olvasgass vissza az sokat segíthet, hogy egyáltalán faelgáz avagy sem.

Tamas
Előzmény: fczgabi (733)
Alfato Creative Commons License 2009.01.11 0 0 737
No igen aki jól tudja varrni a vasat, annak könnyű. Biztonsági szelep meg minden rendszerhez dukál ez nem kérdés.

Mivel tudnád jobb hatásfokúra gyártani? Mert akkor nem a műhely zugában kellene fabrikálni, hanem gyártani....őőőőő pl én benne vagyok.

Tamás
Előzmény: wascom (732)
wascom Creative Commons License 2009.01.11 0 0 736
Nyílászáró csere lesz?
dako60 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 735
Van elég sok fajta nézz utánna a keresőben(google) pl:Künzle, Buderus stb. Én ikább a Vigasra szavaznék, nem drágább az Atmosnál és szerintem jobb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!